ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΑΚΑΣ
Φασιστοειδή επιτέθηκαν σε μέλος του ΚΚΕ

Καταγγελία από την ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του Κόμματος

Συγκέντρωση καταδίκης σήμερα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Γέρακα

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε το μέλος του ΚΚΕ και στέλεχος της ΚΝΕ, Αγγελος Μπαλτάς, από ομάδα φασιστοειδών, το βράδυ της Δευτέρας 19 Νοέμβρη, καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ. Οι φασίστες επιτέθηκαν στον κομμουνιστή όπως συνηθίζουν, πισώπλατα και κρυμμένοι στο σκοτάδι, ως συνέχεια ανώνυμων απειλών που εκτόξευαν τις προηγούμενες μέρες εναντίον του.

Η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την επίθεση στο μέλος του Κόμματος και καλεί σε συγκέντρωση καταδίκης της φασιστικής δράσης σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Γέρακα.

Στην ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την άνανδρη επίθεση που δέχτηκε το μέλος του ΚΚΕ και στέλεχος της ΚΝΕ, Αγγελος Μπαλτάς, από ομάδα φασιστοειδών, το βράδυ της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου. Σαν τους ποντικούς του επιτέθηκαν πισώπλατα, χτυπώντας τον στο κεφάλι, με αντικείμενο, την ώρα που γυρνούσε από τη δουλειά, σπίτι του.

Η επίθεση έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς απειλών που είχε δεχτεί ο σύντροφος, τόσο στη δουλειά του όσο και τηλεφωνικά. Η επίθεση δεν είναι άσχετη από τη δράση φασιστικών ομάδων, που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, με αφορμή τα γεγονότα που έχουν γίνει στο 1ο ΓΕΛ Γέρακα.

Τέτοιοι ήταν και είναι οι φασίστες, ως γνήσιοι άνθρωποι της νύχτας χτυπάνε στο σκοτάδι, νομίζοντας πως θα κρυφτούν.

Τους ενοχλεί η παρέμβαση του Κόμματος στους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής. Γελιούνται αν νομίζουν ότι με τέτοιες δράσεις θα τρομοκρατήσουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ διδάσκουν ότι δε μας λυγίζουν τέτοιες πρακτικές, αντίθετα μας δυναμώνουν. Θα μας βρουν μπροστά τους. Ας το καταλάβουν καλά. Η εργατική τάξη, ο λαός, θα τους απομονώσει και θα τους βάλει βαθιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Καλούμε σε συγκέντρωση και καταδίκη της φασιστικής δράσης στην περιοχή, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στην κεντρική πλατεία του Γέρακα, στις 19.00.

Είναι η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Ο λαός θα απομονώσει τους φασίστες

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Ανατολικής Αττικής, καταδικάζοντας τη θρασύδειλη επίθεση, σημειώνει ότι οι φασίστες στοχοποίησαν τον συγκεκριμένο νέο γιατί ως μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η δράση του στην περιοχή τούς δημιουργεί προβλήματα στο να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στη νεολαία. Το ΕΚ καλεί το λαό να απομονώσει τη δράση των φασιστών και τονίζει ότι «αυτό μπορεί και θα πράξει το εργατικό - λαϊκό κίνημα». Τη φασιστική επίθεση, με τη «γνωστή πρακτική, ύπουλα και μέσα στα σκοτάδια», καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σημειώνοντας ότι «το ταξικό εργατικό κίνημα δεν τρομάζει από τέτοιες πρακτικές».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δεν γιορτάζουμε μαζί με όσους στάθηκαν στο πλευρό του κατακτηκτή

Την άρνησή της να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις 25 Νοέμβρη, στο πλαίσιο του γιορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, εκφράζει με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ολόκληρη η επιστολή, στην οποία εξηγεί τους λόγους, έχει ως εξής:

«Δεν θα μπορέσουμε να παραστούμε επειδή:

- Ως ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διαφωνούμε με το χαρακτήρα που δίνεται από το επίσημο κράτος και την Περιφέρεια στο γιορτασμό της Εθνικής Αντίστασης. Οτι δηλαδή σύσσωμοι όλοι οι Ελληνες αντιστάθηκαν στους κατακτητές, ότι η εθνική ενότητα συνέβαλε στην αντίσταση του λαού μας. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ήταν χιλιάδες οι δοσίλογοι και συνεργάτες των κατακτητών, ότι οι ίδιοι, αφού τους επιβράβευσε το επίσημο κράτος για τη συνεργασία τους με τους κατακτητές, πρωτοστάτησαν στο τρομοκρατικό όργιο σε βάρος του λαού μας, σε βάρος των αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, που ήταν οι κύριοι αιμοδότες και καθοδηγητές της Εθνικής Αντίστασης.

- Καλείτε και την οργάνωση του ΕΔΕΣ Θεσσαλονίκης. Αλλά οργάνωση και αντάρτικο του ΕΔΕΣ υπήρξε μόνο στην Ηπειρο και όπως είναι γνωστό όλοι οι συνεργάτες του κατακτητή κατά τον τερματισμό της κατοχής μετονομάστηκαν σε ΕΔΕΣ, το συγγενικό τους ΕΔΕΣ που κι αυτό περιστασιακά έκανε τις κολιγιές του με τους Γερμανούς. Αυτήν τη μετάλλαξη την διαπιστώναμε τακτικά εμείς, βλέποντας γνωστούς μας πρώην ταγματασφαλίτες να καταθέτουν στεφάνια σε ανάλογες εκδηλώσεις ως εκπρόσωποι του ΕΔΕΣ. Πώς θα μπορούσαμε εμείς, αντιστασιακοί και απόγονοί τους, να συνεορτάζουμε με την οργάνωση αυτών, που στο πλευρό του κατακτητή εκτελούσαν συναγωνιστές και συγγενείς μας και έκαναν τη σκλαβιά μας ακόμα πιο οδυνηρή...

Αλλωστε, δεν θα σας ενοχλήσει η μη παρουσία μας, αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα απαξιωτική συμπεριφορά σας απέναντι στην οργάνωσή μας. Να πούμε μόνο ότι είχαμε ζητήσει συνάντηση για ένα θέμα, με έγγραφό μας, το Μάρτη του 2017 και παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, ακόμη και τη μεσολάβηση περιφερειακού συμβούλου, ακόμη περιμένουμε να καταδεχθείτε να μας δεχθείτε...».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη:

  • Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση, στις 7 μ.μ., στο Μεταξουργείο, με θέμα: «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 9 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί το Ναυπηγείο Ελευσίνας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.
  • Στις 4 μ.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.
  • Στις 6.30 μ.μ., στο καφενείο «Αποστολάκη» στο Καστέλι, η ΤΕ Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Αεροδρόμιο στο Καστέλι: Ανάπτυξη για ποιον; Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.
  • Οι ΚΟΒ Επισιτισμού και Τουρισμού της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνουν σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Οι εξελίξεις στον κλάδο μας και γενικότερα και η θέση του ΚΚΕ».
  • Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Ηρακλείου Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στη «ΒΙΛΛΑ ΣΤΕΛΛΑ», με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

Αύριο, Πέμπτη:

  • Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά», αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο «ΚΙΕΡΙΟΝ», με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 7.30 π.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Πάνο Καραγιάννη, μέλος του ΤΓ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, θα περιοδεύσει στο εργοτάξιο του δήμου Ζίτσας, στην Ελεούσα.
  • Στις 10 μ.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σωτήρη Ζώτο, μέλος του ΤΓ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο «ΜΙΝΕΡΒΑ».
  • Στη 1 μ.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Τίνα Ζέκα, μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών.

Την Παρασκευή 23 Νοέμβρη:

  • Στις 9.30 π.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί την πτηνοτροφική μονάδα «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ».
  • Στις 10 μ.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Πιτσιάβα, Γραμματέα της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τη φαρμακοβιομηχανία «HELP».
  • Στις 6 π.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ολυ Τσουμάνη, μέλος του ΤΓ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, θα περιοδεύσει στο εργοτάξιο του δήμου Ιωαννιτών.
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Το Σάββατο 1η Δεκέμβρη στον Γοργοπόταμο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν τον γιορτασμό της 76ης επετείου ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου (Νοέμβρης 1942), το Σάββατο 1η Δεκέμβρη στις 11.30 π.μ. στον Γοργοπόταμο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον Γρ. Τουγλίδη, Α' αντιπρόεδρο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και από εκπρόσωπο του ΚΣ της ΚΝΕ. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ
  • Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην Ηγουμενίτσα (θέατρο «Εστία») θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γιώργο Πρέντζα, μέλος της ΕΠ Ηπείρου του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνική παράσταση από την ΚΝΕ με μουσικό δρώμενο.
  • Αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην Πινακοθήκη στη Νεάπολη Λάρισας θα πραγματοποιηθεί πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί τμήμα του έργου του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο τσουκάλι» από πολυμελή ορχήστρα. Διεύθυνση - ενορχήστρωση: Δ. Φωτιάδης. Θα υπάρχουν επίσης έκθεση για τα 100 χρόνια του Κόμματος και έκθεση βιβλίου.
  • Την Κυριακή 25 Νοέμβρη, η ΤΕ Σάμου καλεί στις 11 π.μ., σε εκδήλωση προς τιμήν της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στον Πλάτανο, στο μνημείο στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
  • Η ΤΕ Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 1η Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Αστόρια». Θα μιλήσει ο Αντρέας Κοκοσάλης, Γραμματέας της ΤΕ Ηρακλείου. Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρωνίτη, με τίτλο «100 χρόνια ΚΚΕ: Την πιο όμορφη θάλασσα δεν την ταξιδέψαμε ακόμη...».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ