ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ανυπομονεί για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης!

Από περσινή κινητοποίηση σε απεργία λιμενεργατών στο Γκέτεμποργκ
Από περσινή κινητοποίηση σε απεργία λιμενεργατών στο Γκέτεμποργκ
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Αποκαλυπτικές της αμέριστης στήριξης που προσφέρει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στη Σουηδία προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα, είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Σουηδίας (LO) στην εφημερίδα «Dagens Nyheter».

Ο Καρλ - Πέτερ Τόρβαλντσον δήλωσε ότι θα πρέπει «επιτέλους» να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Σουηδία - δυο μήνες μετά τις εκλογές - για να προχωρήσει η συμφωνία για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης! Εξήγησε ότι είναι σημαντικό να ψηφιστεί η συμφωνία και πως αν αυτό δεν γίνει σύντομα, θα αναγκαστεί να συνάψει η ίδια η LO αντίστοιχη συμφωνία με την Ενωση Εργοδοτών.

Να θυμίσουμε ότι όλα σχεδόν τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν πέρυσι στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης υποχρεωτικά στα 67 και «προαιρετικά» στα 69 έτη, με ταυτόχρονη αύξηση του ορίου για μειωμένη σύνταξη στα 64 έτη και σύνδεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, δηλαδή «δουλειά μέχρι τον τάφο». Παράλληλα, προτείνεται να δοθούν ορισμένα ψίχουλα στους συνταξιούχους, αύξηση που θα εξανεμιστεί από το ακριβό κόστος ζωής. Είναι τέτοια η ξετσιπωσιά του προέδρου της LO, που όχι μόνο δεν ζητάει πραγματικές αυξήσεις στις πενιχρές συντάξεις αλλά μπαίνει και μπροστά για το τσάκισμα των εργατικών κατακτήσεων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της LO εξέφρασε την «ανησυχία» του για το ότι η κυβερνητική αβεβαιότητα θα επηρεάσει τις επενδύσεις στη Σουηδία. Κάλεσε όλα τα κόμματα να βρουν μια κυβερνητική λύση για να μην αποκτήσει η Σουηδία - μια χώρα με σταθερότητα στην οικονομία και το πολιτικό σύστημα - «αρνητική φήμη στους διεθνείς επενδυτές».

Κατά τ' άλλα, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τόρβαλντσον δεν εξέφρασε καμία ...ανησυχία για τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που έχουν γίνει το 2018 στη Σουηδία, για τους μισθούς πείνας κάτω από τις ΣΣΕ, που παίρνουν κυρίως νέοι και μετανάστες (ανάμεσά τους και Ελληνες), για την απληρωσιά, για το 20% των συνταξιούχων στη Σουηδία που παίρνουν συντάξεις κάτω από το όριο διαβίωσης, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και μετανάστες. Δεν είπε τίποτα για τις χιλιάδες απολύσεις, για την πρόταση για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, που προωθεί η απερχόμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλα αστικά κόμματα.

Αντιδράσεις απέναντι σε αυτή τη σαπίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν εκφράσει ορισμένα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στο μετρό Στοκχόλμης, που κινητοποιούνται ενάντια στα σχέδια αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία και άλλων αντεργατικών μέτρων. Με μάζεμα υπογραφών, διαδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες, ορισμένα συνδικάτα επιλέγουν να οργανώσουν την πάλη τους με ταξικό προσανατολισμό, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Κάνοντας μπίζνες με την κάνναβη...

Μέχρι τον επόμενο μήνα θα αδειοδοτηθούν 14 εταιρείες για την παραγωγή και επεξεργασία της λεγόμενης «φαρμακευτικής» κάνναβης στην Ελλάδα, οι οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επενδύσουν 185 εκατ. ευρώ. Ηδη προχτές ανακοινώθηκαν οι πρώτες δύο εταιρείες («ΒΙΟΜΕΚΑΝ ΑΕ» και «ΒΙΟΠΡΟΚΑΝ ΑΕ») που έλαβαν τις σχετικές άδειες και θα επενδύσουν 22 εκατ. ευρώ σε περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου. Η ανακοίνωση έγινε σε πανηγυρικούς τόνους από την κυβέρνηση (κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργείων Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας), λέγοντας ξεκάθαρα ότι η χώρα μας, λόγω των ευνοϊκών εδαφοκλιματολογικών συνθηκών, αποτελεί «παράδεισο» για τέτοιου είδους μπίζνες, καθώς εξασφαλίζεται αποδοτικότερη παραγωγή, άρα και μεγαλύτερη κερδοφορία για τις εταιρείες που επενδύουν μεγάλα κεφάλαια στην παραγωγή, την επεξεργασία και τη «φαρμακευτική» μεταποίηση της κάνναβης. Μάλιστα, τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν ξανά να μοιράσουν διαβεβαιώσεις προς τους επίδοξους επενδυτές, ότι το «αυστηρό νομικό πλαίσιο λειτουργίας θα είναι ευέλικτο και φιλικό», ως ένα επιπλέον κίνητρο για να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

* * *

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, η κυβέρνηση προσάρμοσε τη νομοθεσία στις αξιώσεις και στα σχέδια ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, που θέλουν να αναπτύξουν και στη χώρα μας την παραγωγή και επεξεργασία της «φαρμακευτικής» κάνναβης. Πίσω από το προσωπείο της «κοινωνικής ευαισθησίας» και του «ανθρωπισμού», της «έγνοιας» για την απάλυνση του ανθρώπινου πόνου, κρύβεται η προθυμία της κυβέρνησης να θωρακίσει άμεσα και αποτελεσματικά τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα κέρδη μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Θυμίζουμε ότι η παγκόσμια αγορά της «φαρμακευτικής» κάνναβης άγγιξε το 2015 τα 11,4 δισ. δολάρια. Το 2025 αναμένεται να ξεπεράσει τα 55,8 δισ. δολάρια και η καλλιέργειά της να αυξηθεί κατά 21%. Μόνο το 2013 καταναλώθηκαν παγκοσμίως 11.500 τόνοι «φαρμακευτικής» κάνναβης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ολλανδική εταιρεία «Bedrocan» καλλιεργεί και πουλάει «φαρμακευτική» κάνναβη σε τουλάχιστον 40.000 Ολλανδούς πελάτες και άλλους 40.000 πελάτες σε διάφορες χώρες, με το κόστος να κυμαίνεται από 8 έως 18 ευρώ ανά γραμμάριο. Αντίστοιχα, η εταιρεία «GW Pharmaceuticals», που εδρεύει στην Αγγλία, παράγει 20 τόνους ετησίως του σχετικού προϊόντος «Sativex», το οποίο εξάγει σε πάνω από 28 χώρες.

* * *

Είναι επομένως φανερό ότι η λεγόμενη «φαρμακευτική» κάνναβη αναδεικνύεται σε χρυσωρυχείο για το κεφάλαιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σπεύδει να διαφημίσει τις «ευκαιρίες» που προσφέρει η Ελλάδα. Αυτά είχαν, άλλωστε, στο νου τους και οι 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, επικαλούμενοι τις «ανάγκες ασθενών για πρόσβαση σε προϊόντα "φαρμακευτικής" κάνναβης σε προσιτές τιμές», έθεσαν πριν από μερικούς μήνες θέμα για «την ιατρική χρήση της κάνναβης και τις αναπτυξιακές προοπτικές της». Αν και η νομοθεσία ανέκαθεν επέτρεπε τόσο την παραγωγή όσο και τη διάθεση κάνναβης για «ιατρικούς σκοπούς», προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, οι «λαγοί» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν «επιτέλους» να γίνεται κι εκτός κρατικού μονοπωλίου. Το υπουργείο Υγείας έσπευσε να νομοθετήσει και λίγους μήνες μετά ανακοινώνονται και οι πρώτες επενδύσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση μελετάει τώρα πώς θα ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων και για άλλες χρήσεις της κάνναβης, όπως στα προϊόντα διατροφής, διευρύνοντας παραπέρα τη νομοθεσία.

* * *

Η συζήτηση που τροφοδοτείται γύρω από το θέμα, κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης, συμβάλλει στην αθώωση της κάνναβης και στην άμβλυνση των αντανακλαστικών που είναι αναγκαίο να οξυνθούν απέναντι σε κάθε ναρκωτική ουσία, πριονίζοντας τα θεμέλια κάθε προσπάθειας για ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, βρίσκουν έδαφος και πυκνώνουν οι παρεμβάσεις όσων ζητούν νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χρήσης κάνναβης για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς, συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα, όπως συνέβη άλλωστε και σε άλλες χώρες. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση κάνναβης για «φαρμακευτικούς» λόγους, ακολούθησε και η νομιμοποίησή της για «ψυχαγωγική» χρήση, για «αυτοκαλλιέργεια» με το πρόσχημα της άμεσης προμήθειας «φτηνής και ποιοτικής κάνναβης απ' όσους την έχουν ανάγκη». Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των ποσοστών χρήσης και εξάρτησης από την κάνναβη και γενικότερα τα ναρκωτικά. Στις ΗΠΑ η χρήση κάνναβης φτάνει στο 36% των μαθητών, ενώ 1 στους 3 μαθητές αναφέρει ότι προμηθεύτηκε κάνναβη με ιατρική συνταγή που δόθηκε σε κάποιον άλλον.

* * *

Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, τίποτα καλό δεν προμηνύει για το λαό και τη νεολαία το νέο «αναπτυξιακό» κεφάλαιο που άνοιξε η κυβέρνηση με τη νομοθεσία για την καλλιέργεια και μεταποίηση της «φαρμακευτικής» κάνναβης. Στον αντίποδα αυτού του σχεδιασμού, που αφορά τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια σε ό,τι ρημάζει τη ζωή της νεολαίας. Περισσότεροι νέοι να μπουν στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, που συνθλίβει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στις μυλόπετρες του καπιταλιστικού κέρδους και καλλιεργεί τη ναρκωκουλτούρα...


Ε. Τζ.

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org