ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθέσεις και δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου

Χαρακτικό του Γιάννη Κεφαλληνού με τη λευκή λήκυθο Α1818, του λεγόμενου Ζωγράφου του Αχιλλέα (περ. 450 π.Χ.). Εικονίζεται αναχώρηση πολεμιστή
Χαρακτικό του Γιάννη Κεφαλληνού με τη λευκή λήκυθο Α1818, του λεγόμενου Ζωγράφου του Αχιλλέα (περ. 450 π.Χ.). Εικονίζεται αναχώρηση πολεμιστή
Εως τις 13 Γενάρη 2019, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιάζει στο Καφέ του Μουσείου το σπάνιο λεύκωμα «Δέκα Λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών» (1956), του πρωτοπόρου θεμελιωτή της ελληνικής χαρακτικής και καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Κεφαλληνού.

Το 1953, ο καθηγητής στην ΑΣΚΤ Γιάννης Κεφαλληνός και οι εκλεκτοί μαθητές του Λουίζα Μοντεσάντου, Γιώργης Βαρλάμος και Νίκος Δαμιανάκης αφιέρωσαν μήνες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Επέλεξαν τις ωραιότερες από τις πολυάριθμες ληκύθους (αγγεία που περιείχαν μυρωμένο λάδι και είχαν αποκλειστικά ταφική χρήση) που βρίσκονταν εκτεθειμένες στο Μουσείο και άλλες που ήταν «θαμμένες» ακόμα στα κιβώτια, προκειμένου να προστατευτούν από τον πόλεμο, και πραγματοποίησαν ένα ιστορικής σημασίας εικαστικό και εκδοτικό κατόρθωμα. Αποτύπωσαν πιστά, με τη μεικτή μέθοδο της ξυλογραφίας και της χαλκογραφίας, τις δέκα ωραιότερες λευκές αττικές ληκύθους του 5ου π.Χ. αιώνα και εξέδωσαν την εργασία τους το 1956, σε ένα μοναδικής ομορφιάς λεύκωμα. Η καλλιτεχνική εργασία τυπώθηκε για το εργαστήριο χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το βιβλίο εκδόθηκε σε 400 αριθμημένα αντίτυπα.

Τα πρωτότυπα έργα που παρουσιάζονται ανήκουν στη συλλογή του εργαστηρίου χαρακτικής Ηλία Κουβέλη, και την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Ακόμα, η δράση «Αθέατο Μουσείο», που αναδεικνύει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, προβάλλει τα ευρήματα και το αρχείο της γερμανικής ανασκαφής στη νεολιθική μαγούλα Βισβίκη στη Θεσσαλία. Πρόκειται για πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα, καθώς και έγγραφα, ζωγραφικές αναπαραστάσεις και συσκευασίες ευρημάτων που ήλθαν στο φως τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη του 1941 στη μαγούλα Βισβίκη, κοντά στο Βελεστίνο. Τα ευρήματα και το αρχείο της ανασκαφής μεταφέρθηκαν το 1942 στη Γερμανία και επέστρεψαν τμηματικά το 1946, το 1949 και το 2014 στην Ελλάδα.

Στις 25 και 30 Νοέμβρη καθώς και στις 14, 16 και 23 Δεκέμβρη, ώρα 1 μ.μ., αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το χρονικό και τους πρωταγωνιστές της ανασκαφής, καθώς και για την οδύσσεια των ευρημάτων.

«CON» στο Θέατρο «Από Κοινού»

Το ανατρεπτικό έργο «CON», της Ανθής Ζαχαριάδου και του Μάριου Νικολάου, θα «ανέβει» για τέσσερις παραστάσεις (23, 24, 30 Νοέμβρη και 1 Δεκέμβρη) στο «Από Κοινού» Θέατρο (Ευπατριδών 4, Γκάζι ΤΚ 11854, τηλ. 211 4057249). Πρόκειται για το έργο που κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ «Θεατρικό Αναλόγιο Από Κοινού 2018».

Η πρεμιέρα του έργου είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 23 Νοέμβρη, στις 23.15. Πριν την πρεμιέρα της παράστασης, στις 22.45 θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του θεάτρου βιβλιοπαρουσίαση του έργου, από τις εκδόσεις «Οστρια».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μεντή (μέλος της κριτικής επιτροπής), στο προλογικό του σημείωμα, το «CON» είναι ένα κείμενο με ανατροπές, χιούμορ, τραγική ειρωνεία, τρυφερότητα, ανθρωπιά αλλά και απανθρωπιά. Αφορά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας σε ανθρώπινα όντα γενετικά προσαρμοσμένα στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αξιών, συγκεκριμένης σκέψης, συγκεκριμένων επιλογών και προδιαγεγραμμένης συμπεριφοράς και μοντέλου ζωής, που βεβαίως εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας άρχουσας τάξης που δεν χρειάζεται πολίτες αλλά διεκπεραιωτές προγραμμάτων. Οταν όμως ένα ανθρώπινο πλάσμα εν αγνοία του γεννιέται διαφορετικό από το κοινωνικό σύνολο, τότε αργά ή γρήγορα προκύπτει ρήξη, αφού το πλάσμα αυτό ενδέχεται με την εμφάνιση και τη συμπεριφορά του να μολύνει την άριστη λειτουργία του συστήματος.

Κείμενο: Ανθή Ζαχαριάδου και Μάριος Νικολάου

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μπουγιούρης

Παίζουν: Γιώργος Καπηνιάρης, Δημήτρης Παπαδάκης, Ειρήνη Ιωάννου και Αχιλλέας Σκεύης.

Σκηνικά/Κοστούμια: Δήμητρα Χατζηγιάγκου.

«Ο καιρός των χρυσανθέμων»

Μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα (με δύο sold out παραστάσεις) στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου, όπου και διαδραματίζεται η υπόθεση του έργου, «Ο καιρός των χρυσανθέμων» έρχεται, από την Παρασκευή, στο θέατρο «Αλφα.Ιδέα», για 10 μόνο παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 18.00.

Με βάση το πρώτο ομότιτλο, βραβευμένο μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου, η συγκεκριμένη θεατρική διασκευή φωτίζει την πρωταγωνίστρια της εποχής, Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, τον ίδιο τον συγγραφέα, αλλά και τον Σαίξπηρ αυτοπροσώπως, που μπαίνει στα παρασκήνια μιας παράστασης, όπου διαδραματίζονται διαχρονικές σκηνές της θεατρικής καθημερινότητας.

Η ιστορία ξεκινά το χειμώνα του 1896 στην Ερμούπολη της Σύρου, που βαδίζει προς τη δύση της ένδοξης ιστορίας της. Τότε καταφθάνει ο θίασος της Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου για μια παράσταση στο θέατρο «Απόλλων». Ο θίασος θα γευματίσει στο μέγαρο των Πινά, μιας παλαιάς οικογένειας που έχει χάσει πια την αίγλη και τα πλούτη της. Ξεπεσμένοι αριστοκράτες και ηθοποιοί μπλέκονται σε ένα σκηνικό θαυμάτων, όπου μυστικά βγαίνουν στο φως, θεατρικά λόγια απευθύνονται σα βέλη, άριες ακούγονται για πρώτη φορά από το γραμμόφωνο και η αγάπη θριαμβεύει, μεταφέροντάς μας σε μια εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί.

Παίζουν (αλφαβητικά): Κώστας Κάππας, Αλίνα Κοτσοβούλου, Δημήτρης Μαύρος, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Ολυμπία Σκορδίλη, Γιώργος Ψάλτου. Μαζί τους ο Στέλιος Γούτης και η Ειρήνη Κονίδου.

Θεατρική Διασκευή: Αλίνα Κοτσοβούλου - Κίρκη Καραλή. Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή. Art direction/Σκηνικός χώρος: Σέργιος Κο. Κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Ενδυματολογία: Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου. Βεστιάριο: Εθνικό Θέατρο. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξ Αλεξάνδρου. Ηχητικό περιβάλλον: Αλέξανδρος Κόνιαρης. Μουσική και στίχοι τραγουδιών παράστασης: Αλίνα Κοτσοβούλου. Βοηθός σκηνοθέτη: Clive Sargent. Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Ξεκίνησε τη λειτουργία της η έκθεση γελοιογραφίας

«Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ το αφεντικό»: Κάτω από τον τίτλο αυτό, δανεισμένο από τους στίχους του Κώστα Βάρναλη, ξεκίνησε τη Δευτέρα τη λειτουργία της η έκθεση γελοιογραφίας που διοργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

Το Συνδικάτο έχει συγκεντρώσει πάνω από 90 έργα από 28 γελοιογράφους γύρω από τα προβλήματα των εργαζομένων, τους αγώνες και τη συλλογική τους οργάνωση. Το σύνολο των έργων συμπεριλαμβάνονται σε λεύκωμα που έχουν ετοιμάσει με την εθελοντική τους δουλειά εργαζόμενοι του κλάδου.

Τους γελοιογράφους και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της πρωτοβουλίας ευχαρίστησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Λεωνίδας Σακκάς, στα εγκαίνια της έκθεσης. «Είναι σίγουρο πως πολλοί συνάδελφοι επισκέπτες της έκθεσης και αναγνώστες του λευκώματος, μέσα από τις γελοιογραφίες θα δουν την ίδια τους τη ζωή, θα γελάσουν αλλά και θα προβληματιστούν», υπογράμμισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν θέση στον αγώνα για να γίνουν πράξη τα λόγια του ποιητή που έδωσαν τον τίτλο στην έκθεση.

Η έκθεση λειτουργεί έως τις 24 Νοέμβρη, καθημερινά από τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ στο χώρο έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις: Σήμερα Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ., το Συνδικάτο καλεί τους συναδέλφους να φέρουν τα παιδιά τους για να ζωγραφίσουν μαζί με τους επαγγελματίες γελοιογράφους. Αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει συζήτηση για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Την Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Ludlow». Το Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει συζήτηση για την οργάνωση των αγώνων που έρχονται, ενώ στις 8.30 μ.μ. η έκθεση θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

«Τα πολλά πρόσωπα της Καισαριανής»

Κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Τα πολλά πρόσωπα της Καισαριανής» ξεκινά το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού δήμου Καισαριανής, την Τετάρτη 28 Νοέμβρη στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Κλαζομενών και Βρυούλων). Η είσοδος είναι δωρεάν.

Πρώτος σταθμός θα είναι το αφιέρωμα στον τραγουδοποιό Βαγγέλη Ατραΐδη σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Αλτή (μπουζούκι). Θα τον συνοδεύουν οι τραγουδιστές Σοφία Παπάζογλου, Μανώλης Τοπάλης, Κώστας Δουμουλιάκας, Παύλος Λαφιάς.

Θα παίξουν οι μουσικοί:

Φώτης Τσούτσιας (μπουζούκι), Σπύρος Πανταζής (κιθάρα), Φώτης Αποστολάρας (μπάσο), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Joni Moas (κρουστά).

Κείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός Ανέζα Παπαδοπούλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ