ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Καθρεφτάκια» και αντιπερισπασμοί ενόψει των νέων αντιλαϊκών μέτρων

Eurokinissi

Αντιπερισπασμούς ενόψει και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που φέρνει η κυβέρνησή του, στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης», επιχείρησε με τη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας παράλληλα με βάση και το εφάπαξ «μέρισμα» της αναδιανομής της φτώχειας, για μια ακόμα φορά, να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες για φιλολαϊκή διαχείριση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και «δίκαιη» ανάπτυξη.

Το σχήμα που επιχείρησε να στήσει με τη χτεσινή του ομιλία ο Αλ. Τσίπρας είναι πως «η χώρα αλλάζει σελίδα, αφήνει πίσω της τη σκληρή περίοδο που την καταδίκασαν να περάσει οι πολιτικές επιλογές δεκαετιών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι αποτέλεσμα βούλησης, σκληρής προσπάθειας αλλά και απόλυτου σεβασμού απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες του». Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει και επαυξάνει την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, από εκεί ακριβώς που την άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φορτώνοντας στο λαό και νέα βάρη, όπως τα 95 «προαπαιτούμενα» που έρχονται με την τρίτη «αξιολόγηση».

Σε ό,τι αφορά το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης στη Δυτική Αττική, ο Αλ. Τσίπρας τα φόρτωσε όλα στο «εξαιρετικά ακραίο καιρικό φαινόμενο» και στις «εγκληματικές πολιτικές επιλογές δεκαετιών στη δόμηση και χωροταξία», τις οποίες βέβαια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «εμπλουτίζει» με τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, που ενσωματώνει στα διάφορα χωροταξικά πλαίσια και αφήνουν «αυτονόητα» απ' έξω τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν βρήκε κουβέντα για τις ευθύνες της κυβέρνησης για το έγκλημα, αλλά απεναντίας επιχείρησε να φιλοτεχνήσει και το προφίλ της κυβέρνησης που «νοιάζεται» για τα θύματα της πολιτικής της, απαριθμώντας τις αυτονόητες και ελάχιστες αποζημιώσεις στους πληγέντες, δίνοντας ανέξοδες υποσχέσεις για αντιπλημμυρικά έργα και κομπάζοντας ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται περισσότερα τέτοια έργα από κάθε προηγούμενη περίοδο.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πάνω «στον πόνο και στην καταστροφή» προσπαθεί «να εξάγει πολιτική υπεραξία», και τα άλλα κόμματα που «είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας» ότι σήμερα «παριστάνουν τους τιμητές», ενώ σιωπούσαν όταν μπαζώνονταν τα ρέματα και χτίζονταν αυθαίρετα, επιχειρώντας βέβαια και έτσι να «βάλει από το παράθυρο» τις γνωστές κυβερνητικές χυδαιότητες των τελευταίων ημερών ότι φταίνε τα λαϊκά στρώματα, που έχτιζαν πάνω σε ρέματα.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχείρησε να υπερασπιστεί και την περιφερειάρχη Αττικής, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός για αντιπλημμυρικά έργα είναι αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ανακοίνωσε δε ότι σχεδιάζεται μια «παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας σε βάθος πενταετίας, με αξιοποίηση εθνικών πόρων και τη συνεργασία της ευρωπαϊκής τράπεζες επενδύσεων», σε άλλη μια επανάληψη των γνωστών ανέξοδων υποσχέσεων που δίνουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις και οι οποίες μένουν κάθε φορά στα συρτάρια, αφού πρόκειται για έργα που δεν είναι «επιλέξιμα», μιας που δεν φέρνουν κέρδη στο κεφάλαιο.

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του, που αφορούσε το «κοινωνικό μέρισμα», ο Αλ. Τσίπρας επίσης προσπάθησε να φιλοτεχνήσει το προφίλ μιας κυβέρνησης που μοχθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα των προηγούμενων... Τους οποίους κατηγόρησε για την υπερφορολόγηση, την αύξηση της ανεργίας, τα σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού, προσπερνώντας ότι ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αυτή που όχι μόνο τα διατήρησε, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, αλλά τα «εμπλούτισε» με νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο.

Διεκδίκησε και τον τίτλο του ευεργέτη για το «κοινωνικό μέρισμα», το οποίο χαρακτήρισε «σημαντική ανάσα» και «απόδειξη της κοινωνικής μεροληψίας» της κυβέρνησης υπέρ των πολλών, κρύβοντας ότι προέρχεται από τα κλεμμένα απ' το λαό και αποδίδοντας το πλεόνασμα στην... πάταξη της φοροδιαφυγής, στην αύξηση της απασχόλησης και σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τη λεηλασία του ισχνού λαϊκού εισοδήματος.

Παραπέρα, με ισχυρισμούς όπως ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο που επειδή η οικονομία ανακάμπτει υπάρχει αυτή η δυνατότητα», προσπάθησε να πείσει το λαό ότι αξίζει να καταβάλει θυσίες για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Στόχο για τον οποίο κόμπασε ότι η κυβέρνησή του «επιτυγχάνει, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, κατορθώνοντας να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, να αναβαθμίζεται από διεθνείς οίκους, να βαδίζει προς την έξοδο από τα μνημόνια».

«Τον Αύγουστο θα δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών (...) αυτή η προοπτική αρχίζει πλέον να διευρύνει δυνατότητες να προχωρήσουμε στη βασική επιδίωξή μας, δηλαδή μέσα και από την ανάκαμψη οικονομίας να αποκατασταθούν αδικίες», ισχυρίστηκε, εμπαίζοντας το λαό, τη στιγμή που η ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει διαρκώς νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως π.χ. το τσεκούρωμα όλων των κοινωνικών επιδομάτων, το οποίο υνοδεύει το εφάπαξ επίδομα αναδιανομής της φτώχειας που δίνει η κυβέρνηση.


ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Βολική κριτική στην κυβέρνηση, με «αιχμή» αιτήματα του κεφαλαίου

Ξεκινώντας την ομιλία του από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή, φρόντισε να αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση και την ελεγχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Περιφερειακή Διοίκηση, υποβιβάζοντας το όλο θέμα σε επίπεδο «ανικανότητας», στο γνωστό «γαϊτανάκι» που έχουν στήσει κυβέρνηση και αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να κρυφτεί η πηγή και του νέου εγκλήματος, το κυνήγι του κέρδους που όλοι μαζί υπηρετούν.

Πήγε ακολούθως σε «θέματα ασφάλειας» αξιοποιώντας ενέργειες του «Ρουβίκωνα» και τα επεισόδια στα Εξάρχεια, για να επιτεθεί πάλι στην κυβέρνηση για «αδράνεια» και «ανοχή», ζητώντας περισσότερα μέτρα καταστολής.

Για το καθαυτό αντικείμενο της χτεσινής συζήτησης, απέδωσε στην κυβέρνηση «ψευδολογία», λέγοντας ότι τα περισσότερα χρήματα από όσα παρουσιάζει ως «κοινωνικό μέρισμα», είναι χρήματα που είτε υποχρεωνόταν να δώσει σε συνταξιούχους λόγω δικαστικών αποφάσεων, είτε πάνε για στήριξη της ΔΕΗ λόγω «ανικανότητας της κυβέρνησης να την εξυγιάνει», να προχωρήσει δηλαδή ακόμα πιο γρήγορα την «απελευθέρωση» του κλάδου, είτε δίνονται ως αποτέλεσμα όχι της «ανάπτυξης» αλλά της υπερφορολόγησης. Επίσης, ότι χρήματα βρέθηκαν από την αναστολή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το πάγωμα πληρωμών για οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.

Συνολικά, δηλαδή, επανέλαβε την κριτική της ΝΔ στην κυβέρνηση, που δίνει «αέρα» στα πανιά της αντιλαϊκής πολιτικής, φέρνοντας στον «αφρό» πάγια αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων που και η ίδια η κυβέρνηση «τρέχει».

Το παραπάνω επιβεβαιώθηκε και από τα όσα ανέπτυξε σε σχέση με τις προτάσεις της ΝΔ για τη διαχείριση της ακραίας και σχετικής φτώχειας, π.χ. με το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, και προβάλλοντας σαν πανάκεια και σε αυτό το ζήτημα την «προσέλκυση επενδύσεων» ώστε να δημιουργηθούν, όπως είπε, θέσεις εργασίας.

Είπε, μεν, ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τη διάθεση του «υπερπλεονάσματος», έστω σαν πρόσκαιρη ανακούφιση φτωχότερων πολιτών, αλλά ταυτόχρονα ξαναζήτησε «πολιτική αλλαγή», πρόωρες εκλογές, ώστε με το «εθνικό σχέδιο της ΝΔ», «με λιγότερους φόρους, περισσότερες επενδύσεις, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες δουλειές για τους Ελληνες», να προχωρήσει με γοργότερα βήματα η αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και η διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου.

Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε στην ομιλία της την κυβέρνηση να αξιοποιήσει μέρους του «υπερπλεονάσματος» για στήριξη των πλημμυροπαθών σε Μάνδρα και Σύμη, με ταυτόχρονη αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο νησί.

Ζήτησε η διανομή τέτοιων «μερισμάτων» να μην είναι αποτέλεσμα εξοντωτικών μέτρων λιτότητας και υπερφορολόγησης, αλλά αποτέλεσμα «ανάπτυξης», στη γνωστή δηλαδή γραμμή ότι για τα όποια «ψίχουλα» για το λαό, όρος είναι η ανάκαμψη του κεφαλαίου, κάτι που όπως υποστήριξε «δεν μπορεί να κατανοήσει ο Αλ. Τσίπρας ή να κάνει πράξη ο Κυρ. Μητσοτάκης», σε μια προσπάθεια να εμφανίσει το χώρο της σαν απαραίτητο και «φιλολαϊκό» συμπλήρωμα στην αστική διαχείριση, την ώρα βέβαια που και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα έλεγαν τα ίδια.

Επέμεινε άλλωστε ότι με τη σημερινή κυβέρνηση η εγχώρια οικονομία δεν μπορεί να βγει «οριστικά από την κρίση», να έρθουν «επενδύσεις», να παραχθεί πλούτος. Την κατήγγειλε επίσης ότι κυνηγά «ό,τι παράγει, από το Ελληνικό μέχρι την Κέρκυρα», την ώρα βέβαια που οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στρώνουν χαλί στο κεφάλαιο.


Εισοδηματικά κριτήρια και ζητήματα που μένει να διευκρινιστούν

Μια σειρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και προϋποθέσεις προβλέπονται για τη διανομή του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», ενώ περισσότερες «διευκρινίσεις» αναμένονται με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Για παράδειγμα, μένει να διευκρινιστεί κατά πόσο τα προσδιοριζόμενα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων αφορούν τα πραγματικά εισοδήματα, ή εάν υπολογίζονται τα υψηλότερα μεταξύ των τεκμαρτών εισοδημάτων, όπως αυτά υπολογίζονται από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και των πραγματικών εισοδημάτων που απέκτησαν οι δικαιούχοι. Θυμίζουμε ότι το «τεκμαρτό εισόδημα» ξεκινά από τα 5.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, που βέβαια προσαυξάνεται από τεκμήρια διαβίωσης για την κατοικία (ακόμη και για την ενοικιαζόμενη), το ΙΧ κ.ά.

Επιπλέον, από τις διατάξεις για το «μέρισμα» εξαιρούνται ευθύς εξαρχής λαϊκά νοικοκυριά που έχουν δηλώσει δαπάνες για δασκάλους, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία κ.ά. που επίσης αναμένεται να διευκρινιστούν με υπουργικές ή άλλες αποφάσεις.

Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία μάλιστα πρέπει να υπάρχουν σωρευτικά. Ειδικότερα:

-- Το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.000 ευρώ για ένα μέλος, τα 13.500 ευρώ για το ζευγάρι, 15.750 ευρώ για νοικοκυριά με 1 ανήλικο παιδί, τα 18.000 ευρώ για 2 παιδιά κ.ο.κ.

-- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος.

-- Το συνολικό ύψος των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται για κάθε προστατευόμενο μέλος, με τρόπο ο οποίος θα προσδιοριστεί με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

-- Ο δικαιούχος πρέπει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31/10/2017.

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει μετά την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλωθούν με τα ποσά του συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ