ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Το Σάββατο κάνει πρεμιέρα η «Φουέντε Οβεχούνα - Η Πηγή των Αμνών»

Πραγματοποιήθηκε χτες συνέντευξη Τύπου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τη νέα μεγάλη παραγωγή που θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 25 Νοέμβρη, «Φουέντε Οβεχούνα - Πηγή των Αμνών» του Λόπε Ντε Βέγα, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων».

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλη Θωμόπουλου, του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Ανδρέα Τερζή, του σκηνοθέτη της παράστασης Σταύρου Τσακίρη και του ηθοποιού Τάκη Χρυσικάκου. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έλαβε την απαιτούμενη έγκριση για την προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΗΠΕΘΕ συνεχίζει δυναμικά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και αυτήν τη θεατρική περίοδο 2017-2018, με τρία σημαντικά έργα από την ελληνική και ξένη δραματουργία, δίνοντας το στίγμα του στον πολιτισμό της πόλης. Πέρα από την «Φουέντε Οβεχούνα», το Αρμα Θέσπιδος παρουσιάζει την «Τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιρωντού, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου, και η Παιδική Σκηνή την «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Περικλή Βασιλόπουλου.

Οσον αφορά την κεντρική παραγωγή, «Φουέντε Οβεχούνα - Πηγή των Αμνών», η ιστορία διαδραματίζεται το 1476 και βασίζεται σε πραγματικό γεγονός. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα ειρηνικό χωριό της επαρχίας της Κόρδοβας με το όνομα Η Πηγή των Αμνών, δηλαδή Φουέντε Οβεχούνα, μέχρι την εμφάνιση ένας βίαιου διοικητή, που με κάθε τρόπο ποδοπατούσε την τιμή και την υπόληψη των κατοίκων. Βιασμοί, προσβολές, βασανισμοί ήταν μέρος της καθημερινής του συμπεριφοράς απέναντι στους κατοίκους του χωριού. Ο λαός όμως της Φουέντε Οβεχούνα δεν άντεξε για πολύ την απάνθρωπη και τυραννική συμπεριφορά του διοικητή. Ανδρες και γυναίκες, αγανακτισμένοι, ξεσηκώθηκαν και τον σκότωσαν. Οταν ο βασιλιάς Φερδινάνδος έστειλε στο χωριό έναν δικαστή - ανακριτή για να μάθει ποιος είχε διαπράξει το έγκλημα, οι κάτοικοι, παρά τα βασανιστήρια που υφίσταντο κατά την ανάκριση, απαντούσαν σταθερά και αποφασιστικά: «Η Φουέντε Οβεχούνα το έκανε!»...

Συντελεστές: Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος, Σκηνοθεσία - διασκευή - δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Τσακίρης, Σκηνικά - κοστούμια: Παπατσαρούχας Βασίλης, Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, Στίχοι: Γιώργος Μιχαηλίδης, Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρα Μαυρίδη, Ειδικές κατασκευές: Τίνα Παραλή - Μυρτώ Κοσμοπούλου.

Πρωταγωνιστεί ο Τάκης Χρυσικάκος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Μάρκος Γέττος, Φάνης Δίπλας, Σπύρος Κουβαρδάς, Ελένη Μποζάκη, Κωνσταντίνος Νικούλης, Δημήτρης Παγώνης, Νίκη Παύλου, Βασίλης Σιδερόπουλος, Γεράσιμος Σοφιανός, Νάνσυ Χριστοπούλου.

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2610 273613, www.dipethepatras.gr και www.ticketservices.gr

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00. Κυριακή στις 19.00.

Συνεχίζοντας και φέτος την πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες, διαμορφώνει τις τιμές των εισιτηρίων για την Κεντρική Σκηνή ως εξής: 12 ευρώ γενική είσοδος. 10 ευρώ Λαϊκή (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη). 8 ευρώ φοιτητικό, μαθητικό, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, οικογενειακό, ομαδικό (10 ατόμων), κλεισμένες παραστάσεις, εκπολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία, λύκεια, οργανισμοί, τράπεζες, εργοστάσια και γενικά συλλογικότητες και φορείς. 5 ευρώ Ανεργοι, ΑμεΑ και πάνω από 70 ετών. Μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού (ΚΟΔΗΠ), στους κοινωνικά αποκλεισμένους συμπολίτες θα χορηγείται δωρεάν εισιτήριο κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια υπηρεσία. Αντίστοιχα, δωρεάν τις παραστάσεις κατόπιν συνεννόησης θα μπορούν να παρακολουθούν οι μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου, σπουδαστές της Δραματικής και οι μαθητές των εργαστηρίων του Θεάτρου.

Νέο CD από την ΚΝΕ, με τραγούδια της Επανάστασης

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το νέο CD της ΚΝΕ, που περιλαμβάνει τραγούδια της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, τα οποία στην πλειοψηφία τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα Ελληνικά. Τα τραγούδια ερμήνευσε το συγκρότημα της ΚΝΕ, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης και του ΚΚΕ. Τα τραγούδια «Βαρσαβιάνκα», «Κόκκινο Μέτωπο» και «Καλίνκα» ερμήνευσε η φοιτητική χορωδία της Παντείου.

Ατομική έκθεση της Εύας Μελά στις Βρυξέλλες

Πραγματοποιούνται σήμερα, από τις 18.00 έως τις 21.00, τα εγκαίνια της έκθεσης της ζωγράφου και χαράκτριας Εύας Μελά, στον Πολυχώρο «Περίπλους» στις Βρυξέλλες. Η έκθεση, που είναι και η πρώτη ατομική της στις Βρυξέλλες, θα διαρκέσει από τις 21 Νοέμβρη έως τις 9 Δεκέμβρη. Σε αυτήν την έκθεση θα παρουσιαστούν έργα που είναι σημεία μιας πορείας αρκετών χρόνων.

«Πάντα ζωγραφίζω έχοντας μέσα μου δύο παράλληλους δρόμους», σημειώνει η Εύα Μελά. «Από τη μια, σχεδιάζω τη φύση, πουλιά και τοπία, και από την άλλη θέμα μου γίνονται οι άνθρωποι, το βλέμμα τους. Τη φύση την προσεγγίζω λιτή, τις πιο πολλές φορές χωρίς να τη διαταράσσει η ανθρώπινη παρουσία, προσπαθώντας να κλείσω μέσα στην εικόνα το μέτρο της χωρίς παρεμβάσεις και φτιασίδια, να δώσω το συναίσθημα που γεννά η αρμονία της, ασάλευτα, δίχως κίνηση. Τα πουλιά, πάντα μικρά, ταπεινά, εκφράζουν τη συντροφικότητα, την ελευθερία αλλά και την επιθυμία. Τους ανθρώπους προσπαθώ να τους προσεγγίσω μέσα από τη δική τους ομορφιά, όπως σημαδεύεται ο καθένας από την ιστορία του: Τον πόλεμο, τις στρατιωτικές επεμβάσεις, τον ξεριζωμό από τον τόπο του, την προσφυγιά, την εκμετάλλευση, την ανεργία».

«Δουλεύω την αυγοτέμπερα (χρωστική ουσία με συνδετικό τον κρόκο του αυγού), αυτή την παμπάλαιη τεχνική, γιατί με κάνει, όταν δουλεύω "εκ του φυσικού", να ταξινομώ τη σκέψη μου και να κατανοώ καλύτερα το θέμα μου, να το μελετώ. Από την άλλη, το fresco (νωπογραφία), τεχνική από τα πανάρχαια χρόνια, με την οποία ο νωπός ασβέστης στο σοβά φυλακίζει μέσα του το χρώμα, καταγράφει "τη στιγμή", αφού το έργο πρέπει να γίνει γρήγορα, πριν ο σοβάς στεγνώσει. Αυτό αναγκαστικά οδηγεί στο να επικεντρώνεται ο ζωγράφος στο κυρίαρχο και το σημαντικό και μάλιστα με ταχύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι καταγράφει αυτό που πραγματικά έχει μέσα του κατασταλάξει».

Συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους ο Β. Σκουλάς και ο Π. Θαλασσινός στο «Kremlino»

Μια αυθεντική παράσταση, με δύο αγαπημένους μουσικούς, τον Βασίλη Σκουλά και τον Παντελή Θαλασσινό, συνεχίζεται και αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο, 24 και 25 Νοέμβρη, στη Σκηνή «Kremlinο» στον Πειραιά. Μετά την καλοκαιρινή τους περιοδεία, και με μεγαλύτερη άνεση χρόνου αυτή τη φορά, που προσφέρει ένας χώρος φτιαγμένος για ζωντανές εμφανίσεις, θα έχουν την ευκαιρία να συνυπάρξουν, να περάσουν καλά, να μην περιοριστούν μόνο στα αναμενόμενα, αλλά να τραγουδήσουν και άλλα πολλά τραγούδια από την κοινή τους δισκογραφία, και τις επιτυχίες τους.

Την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, το πρόγραμμα παρακολούθησε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη θερμά τον Π. Θαλασσινό και τον Β. Σκουλά.

Παίζουν οι μουσικοί: Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Λευτέρης Χαβουτσάς (κλασική κιθάρα), Φίλιππος (Πάκο) Λευκαδίτης (τύμπανα - κρουστά), Γιάννης Σπαχής (λαούτο), Μιχάλης Κονταξάκης (μαντολίνο).

Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Π. Θαλασσινό και Β. Σκουλά
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Π. Θαλασσινό και Β. Σκουλά
Πέθανε ο κιθαρίστας των AC/DC

Πέθανε ο Malcolm Young, κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των AC/DC. Ο Malcolm Young υπέφερε από άνοια τα τελευταία χρόνια και άφησε την τελευταία πνοή του το πρωί του περασμένου Σαββάτου, σε ηλικία 64 ετών. Ο συνιδρυτής του συγκροτήματος αναγκάστηκε να αποσυρθεί το 2014, λίγο πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Rock or Bust», λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, και στην τελευταία περιοδεία του συγκροτήματος την ίδια χρονιά αντικαταστάθηκε από τον ανιψιό του, Steve. Ο Malcolm Young γεννήθηκε στις 6 Γενάρη του 1953 στην Αυστραλία. Μαζί με τον αδερφό του Angus ίδρυσαν τους AC/DC το 1973, από τα πρώτα και πιο γνωστά hard rock συγκροτήματα, και έκτοτε ο Malcolm απουσίασε μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το 1988. Κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος είναι «Highway to hell», «Hells Bells», «Back in black».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ