ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Παζάρια για το «κοκτέιλ» του συμβιβασμού

Η διαχείριση του ελληνικού χρέους και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης περιλαμβάνονταν στα θέματα της συνεδρίασης, που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ

Από τα παζάρια στο περιθώριο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ
Από τα παζάρια στο περιθώριο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ
Με αντιλαϊκό ατού την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», την έκδοση και των «προαπαιτούμενων» Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου», προσήλθε στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ) ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης, υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονταν, το Γιούρογκρουπ αναμενόταν να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που συνεπάγεται η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τόσο από τις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας (Euroworking) όσο και από τις δημόσιες δηλώσεις παραγόντων της λυκοσυμμαχίας προκύπτει η προσπάθεια για τη συνδιαμόρφωση «συμβιβαστικής πρότασης» ανάμεσα στην ΕΕ και την πλευρά του ΔΝΤ.

Η μεταξύ τους πρόσκαιρη συμφωνία, η «λύση» που ετοιμάζουν απέναντι στο λαό, έχει να κάνει με το μεταξύ τους επιμερισμό της «ζημιάς» από τη συνεχιζόμενη κατρακύλα και των νέων κρατικών ομόλογων, επίσης με το ύψος των δανείων που θα διοχετεύσουν στις μερίδες της ντόπιας πλουτοκρατίας και για την κύρωση της συμφωνίας τους με τη συγκυβέρνηση.

Στο επόμενο διάστημα, πιθανόν στις αρχές Δεκέμβρη, αναμένεται η υπογραφή του νέου (τρίτου στη σειρά) «μνημονίου συνεργασίας», ενώ ήδη έχουν αρχίσει και τις αντιλαϊκές επεξεργασίες για την «εξειδίκευση» αντιλαϊκών μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και που για την ώρα τα χαρακτηρίζουν «αταξινόμητα».

Καυγάς για τη βιωσιμότητα

«Οι πιθανότητες να υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό (σ.σ. χτεσινό) Γιούρογκρουπ είναι υψηλές», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ζ. Κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, δηλαδή ο βαθμός ικανότητας για την αποπληρωμή των μεγαλοπιστωτών, είναι ζήτημα που συζητήθηκε από τους υπουργούς της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Γιούνκερ. Βάζοντας πλάτη στη συγκυβέρνηση, δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων», ότι αυτό που απομένει είναι η «συνεννόηση πάνω σε ορισμένες λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με «διαρροές», τα σενάρια που συζητήθηκαν σε επίπεδο της προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας αφορούν σε «μείγμα λύσεων», δηλαδή σε σύνθεση προτάσεων που έχουν υποβάλλει οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Αναφέρονται συγκεκριμένα τα ενδεχόμενα για επιμήκυνση των δανείων, μερική παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα κέρδη που αποκομίζει από τα «ακούρευτα» ομόλογα που κατέχει, η επαναγορά κρατικών ομόλογων από τη δευτερογενή αγορά στο τρέχον επίπεδο τιμών, δηλαδή στο 25% της ονομαστικής αξίας που έχουν κατρακυλήσει.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ώστε να βρεθεί λύση για την Ελλάδα κατά την αποψινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο σημείωσε την ανάγκη «προστασίας» της γερμανικής οικονομίας, δηλαδή των μονοπωλίων που στηρίζει και εκπροσωπεί, με την επισήμανση ότι η «Γερμανία εισέρχεται σε δύσκολη φάση, καθώς εξασθενεί τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια οικονομία».

Ψάχνουν το κατάλληλο «κοκτέιλ»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γερμανική κυβέρνηση κατατείνει στην άποψη για εφαρμογή προγράμματος «επαναγοράς ομολόγων». Οι μεταξύ τους αντιφάσεις ως προς τους τρόπους διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης ανακύπτουν και από χτεσινό δημοσίευμα του γερμανικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο οι «πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει άμεσα να κατανοήσουν πως η χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα, ακόμη κι αν είναι επιζήμια για τη Γερμανία».

«Θα εργαστούμε πολύ εποικοδομητικά για να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε μία λύση για την Ελλάδα» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Σε πρόσφατες δηλώσεις, άφηνε ορθάνοιχτο το παράθυρο για νέο «κούρεμα», λέγοντας ότι η όποια συμφωνία μείωσης του κρατικού χρέους θα πρέπει να «βασίζεται στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους», γιατί αυτό είναι και «προς το συμφέρον των Ευρωπαίων».

Στην «ανάγκη επίτευξης μεικτής λύσης για την Ελλάδα», δηλαδή για συμβιβασμό ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους, εστίασε, προσερχόμενη στη συνεδρίαση, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μ. Φέκτερ. Για λογαριασμό της κυβέρνησής της τάσσεται εναντίον της χορήγησης νέων δανείων και ότι υποστηρίζει τη «λύση της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού», για το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, «υπάρχουν αντιρρήσεις από άλλα κράτη».

«Κανένας λόγος βιασύνης, δεν συντρέχει για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, απορρίπτοντας και αυτός το ενδεχόμενο χορήγησης νέων δανείων.

«Κούρεμα» βλέπει ο Ρεν;

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν είπε ότι είναι «κεφαλαιώδους σημασίας» να παρθεί απόφαση για ένα μείγμα μέτρων, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε σε ετοιμότητα «αν χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα με νέες παρεμβάσεις». Η δήλωση αυτή του Ο. Ρεν ερμηνεύτηκε σαν αναγνώριση από την πλευρά του ότι παραμένει ανοιχτό για το μέλλον το ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αν και όπως λένε πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πριν τις γερμανικές εκλογές. Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η γερμανική Βουλή, για να εγκρίνει τη δόση προς την Ελλάδα. Στις 3 Δεκέμβρη σχεδιάζεται νέο Γιούρογκρουπ και στις 4 Δεκέμβρη η υπογραφή του νέου αναθεωρημένου μνημονίου μεταξύ Ελλάδας - Κομισιόν, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης, πιθανότατα στις 5 Δεκέμβρη.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδραστικό κήρυγμα υπέρ της μεγαλοεργοδοσίας

Χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν εργαζόμενοι (!) είπε χτες ο Α. Σαμαράς

Το αντιδραστικό ιδεολόγημα ότι χωρίς καπιταλιστές δεν υπάρχουν εργοστάσια, αναπαρήγαγε χτες ο Α. Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Για να δικαιολογήσει τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της κυβέρνησης, που εξαθλιώνει εργαζόμενους και λαό, είπε ότι «ο επιχειρηματίας, αρέσει - δεν αρέσει σε ορισμένους, είναι ο πρωταγωνιστής της ανάπτυξης σε κάθε εποχή, είναι αυτός που παράγει πλούτο, αυτός που δημιουργεί θέσεις εργασίας, φτιάχνει ευημερία, δημιουργεί πρόοδο για όλον τον κόσμο»!

Με το ίδιο θράσος ισχυρίστηκε ότι «αν δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι», γι' αυτό «η ύψιστη προτεραιότητα» του ίδιου όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, ήταν «να απο-ενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα».

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει τον όποιο συμβιβασμό και αν επιτυγχάνονταν μεταξύ των δανειστών και συμμάχων της κυβέρνησης στο χτεσινοβραδινό Γιούρογκρουπ, προκειμένου να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή.

Μέχρι την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. - τα 31,5 δισ. μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη και τα υπόλοιπα 13 δισ. τον Γενάρη - η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει νέα συμπληρωματικά μέτρα, που θα παρουσιαστούν ως προαπαιτούμενα της δόσης, ενώ θα ξεκινήσει στο διάστημα αυτό η συγγραφή του νέου μνημονίου, που θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μέχρι το 2016.

Στην πραγματικότητα, θα προκαθοριστούν από κοινού με την τρόικα συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να εφαρμοστούν πολύ νωρίτερα στο όνομα «της απόκλισης από τους στόχους» του προγράμματος. Οπως είναι γνωστό στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξειδικεύσει νέα μέτρα ύψους 6,4 δισ. μέχρι το 2016.

Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι στο τραπέζι έχει τεθεί κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας η πρόταση για νέα αύξηση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα στο 5% του ΑΕΠ, αντί για 4,5% μέχρι το 2016, πράγμα που μεταφράζεται σε επιπλέον μέτρα και περικοπές, ύψους 1 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επανέλθει η πρόταση της τρόικας για πρόσθετες απολύσεις 22.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2014.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ