ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Εχουμε τη δύναμη να μπλοκάρουμε την αξιολόγηση»

Ανακοίνωση για τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με το υπουργείο Παιδείας

Με αφορμή την προχτεσινή συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας για την «αξιολόγηση», η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απαντά: «ΟΧΙ στις επικοινωνιακές φιέστες του υπουργείου, έχουμε τη δύναμη να μπλοκάρουμε την αξιολόγηση»!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών εκτιμά ότι η πρόσκληση του υπουργείου για την προχτεσινή συνάντηση αποτελούσε μια «σκέτη κοροϊδία» και εντάσσεται «στην επικοινωνιακή τακτική του (...) για την εξασφάλιση της συναίνεσης των εκπαιδευτικών». Για το λόγο αυτό στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, την περασμένη Πέμπτη κατήγγειλε αυτές τις «επικοινωνιακές φιέστες» και «δήλωσε πως δεν θα πάρει μέρος στη συνάντηση. Δήλωσε πως δεν έχει κανένα νόημα να πηγαίνουμε να ακούμε τον υπουργό μόνο και μόνο για να μας λέει πόσα ακόμα βάρβαρα μέτρα θα φορτώσει στην καμπούρα μας! Αυτό δεν είναι διάλογος». Κάλεσε «τις υπόλοιπες δυνάμεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, αλλά και της ΔΟΕ, να μην πραγματοποιήσουν τη συνάντηση, να μη δεχτούν να συμβάλλουν στην επικοινωνιακή τακτική του υπουργείου. Οι παρατάξεις των ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΑΣΚ αρνήθηκαν να κάνουν αποδεκτή αυτήν την πρόταση. Στην ίδια ρότα κινήθηκε και η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ)».

Το ΠΑΜΕ αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα για την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (τρεις φορές στο ΔΣ έχει αρνηθεί να λάβει απόφαση για συνολική απόρριψη της αξιολόγησης κ.ά.) αποδεικνύοντας πως θέση της είναι... μια «άλλη, καλή αξιολόγηση». Τονίζει ότι «τη στάση αυτή της ΟΛΜΕ έχουν διαχρονικά συνδιαμορφώσει από κοινού ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ΠΑΣΚ. Την έχουν υπερασπιστεί και στηρίξει και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ψηφίζοντας σε κάθε συνέδριο της ΟΛΜΕ και σε κάθε Δ.Σ., από κοινού με ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ΠΑΣΚ τη θέση "όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση" και όχι φυσικά τη θέση ΟΧΙ συνολικά στην αξιολόγηση. Να γιατί το ΠΑΜΕ προειδοποιεί εδώ και χρόνια πως δεν πάει άλλο με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι μέρος του προβλήματος».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να μπλοκάρουν την επερχόμενη αξιολόγηση με συλλογικές αποφάσεις.

  • Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η αξιολόγηση που επιχειρείται στα Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ) «αφορά όλα τα σχολεία και όλους τους εκπαιδευτικούς, γιατί σύντομα επιδιώκεται να γενικευτεί σ' όλη την εκπαίδευση και να χρησιμοποιηθεί για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση της οργανικής θέσης και της μονιμότητας». Επιμένει στη θέση να μη μετατραπεί κανένα σχολείο σε «πρότυπο» και καλεί τους εκπαιδευτικούς «να μη συμμετέχουν σε καμία διαδικασία αξιολόγησης» κ.ά.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαιτείται θεσμική λύση για τις εργολαβίες

Παρέμβαση της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τους εργολαβικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ

Τα νέα μέτρα και ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ οδηγούν μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων μέσα στο ΑΠΘ στο δρόμο της ανεργίας. Ηδη περίπου 350 εργολαβικοί υπάλληλοι έχουν πάρει το χαρτί της απόλυσης ενώ εκκρεμεί η διαδικασία «κινητικότητας» ή «διαθεσιμότητας» για σχεδόν 100 διοικητικούς υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ).

Χτες, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ αποφάσισαν συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία και της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου.

Την ίδια ώρα η Πρυτανεία κλιμακώνει τις πιέσεις προς τους εργολαβικούς για να σταματήσουν την απεργία τους. Χτες, με αφορμή την ένταση που δημιουργήθηκε με εργαζόμενους, όταν καθηγητής της Θεολογικής Σχολής επιχείρησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με τη συμμετοχή φοιτητών για να καθαρίσουν τα σκουπίδια από τη σχολή, η Πρυτανεία βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί και πάλι στον αγώνα των εργολαβικών. Με ανακοίνωσή της αναφέρεται σε «απρόκλητη και βίαιη επίθεση έργω», σε «απαράδεκτη ενέργεια», και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των γεγονότων.

Παρέμβαση στις εξελίξεις πραγματοποίησε η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες.

Αναλυτικά σημειώνει: «Οι διαχειριστικές "λύσεις" που προτείνονται από την Πρυτανεία σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν τους εργαζόμενους αλλά ούτε και το ΑΠΘ. Τα δε αιτήματα για εξαίρεση από το νόμο του ενός ή του άλλου ιδρύματος, που κινούνται στη λογική "να καεί το σπίτι του γείτονα", καμία λύση δεν πρόκειται να φέρουν.

Τώρα είναι η ώρα η Πρυτανεία του ΑΠΘ να πάρει θέση μαζί με τους εργαζόμενους και να διεκδικήσει την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων εργασίας με προσωπικό που θα δουλεύει με σχέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας. Να μην αποδεχθεί τις απολύσεις για κανένα εργαζόμενο μέσα στο ΑΠΘ. Να σταματήσει να προβάλλει τις εργολαβίες ως μόνη λύση για το πρόβλημα και να εκβιάζει τους εργαζόμενους να δεχτούν να δουλέψουν για 500 ευρώ και αβέβαιο μέλλον.

Εχει ευθύνη η Πρυτανεία γιατί έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση του νόμου που κηρύσσει έκπτωτους τους εργολάβους (καταγγελία των συμβάσεων και έκπτωση των εργολάβων βάσει του άρθρου 68 παρ. 6 του Ν.3863/10) και να έχει αναλάβει, έστω προσωρινά, το ίδιο το πανεπιστήμιο τη μισθοδοσία των εργολαβικών (απευθείας πληρωμή των εργαζομένων από το πανεπιστήμιο βάσει του άρθρου 68 παρ. 4 του Ν.3863/10), όπως έγκαιρα ζητήθηκε από το Κλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαρισμού και Φύλαξης. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομούνταν το εργολαβικό κέρδος και θα είχε δημιουργηθεί προηγούμενο απευθείας πληρωμής των εργαζομένων χωρίς να υπάρχουν εργολαβίες στο ΑΠΘ (και χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός).

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ μαζί με τη διεκδίκηση από το υπουργείο άμεσης έκτακτης χρηματοδότησης (προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες για το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου) οφείλει να διεκδικήσει θεσμική λύση - με νομοθετική ρύθμιση - για μετατροπή της εργολαβικής σχέσης εργασίας σε υπαλληλική με το πανεπιστήμιο.

Για τους ΙΔΑΧ και τις επικείμενες απολύσεις τόσο η Πρυτανεία του ΑΠΘ, όσο και του ΠΑΜΑΚ και του ΤΕΙ, να μη στείλουν λίστες με τα ονόματα των υπό απόλυση εργαζομένων. Να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους όχι μόνο γιατί κανένας δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του αλλά και για να μην οξυνθούν παραπέρα τα χρόνια προβλήματα του ΑΠΘ και των άλλων ιδρυμάτων. Για να μην ανοίξει η πόρτα για απολύσεις και του υπόλοιπου διοικητικού και διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού.

Η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά μπορεί να συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή χώρο δουλειάς. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συσπειρωθούν μέσα στα σωματεία τους, να συντονίσουν τα βήματά τους ώστε ο αγώνας να είναι μαζικός και αποτελεσματικός».

ΚΡΗΤΗ ΧΑΝΙΑ
Σίτιση και στέγαση, δικαίωμα όλων των φοιτητών

Μετά από δύο μήνες κινητοποιήσεων του συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, εγκρίθηκε από το υπουργείο κονδύλι ύψους 220 χιλιάδων ευρώ για την άμεση κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, οι οποίοι είναι δικαιούχοι για σίτιση και στέγαση.

Από την αρχή της χρονιάς, το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα οξυμένο. Οι αιτήσεις για σίτιση έφτασαν τις 1.000 και καλύφθηκαν μόλις 600, ενώ για στέγαση οι αιτήσεις έφτασαν τις 240 με τα κτίρια της εστίας να μπορούν να καλύψουν μόνο 78 θέσεις.

Με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ και με αποφάσεις στους συλλόγους οργανώθηκαν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις στην πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Χανίων, με αίτημα να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των φοιτητών για σίτιση - στέγαση.

Με την ανακοίνωση των λιστών με τους φοιτητές που θα στεγάζονταν δωρεάν στην Εστία, από τις οποίες είχαν «κοπεί» φοιτητές που ήταν δικαιούχοι την περσινή χρονιά, οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν με παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Φοιτητικής Μέριμνας με μαζική συμμετοχή των εστιακών φοιτητών. Η επιμονή και η αταλάντευτη στάση των φοιτητών έφεραν ως αποτέλεσμα την έγκριση του κονδυλίου για την άμεση στέγαση και σίτιση όλων των φοιτητών που είναι δικαιούχοι για το 2012, ενώ το υπουργείο εγγυήθηκε ότι θα δοθεί κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών και για το 2013.

Οι φοιτητές το επόμενο διάστημα θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση, κλιμακώνοντας την πάλη τους ενάντια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, σε συνδυασμό με την πάλη για την κάλυψη όλων των αναγκών για σίτιση - στέγαση, για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα.

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα Συμβούλια Διοίκησης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 13 Πανεπιστήμια και πανεπιστημιακοί καθηγητές, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 21/9/2012 υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ εμμέσως προσβάλλουν και το «νόμο Διαμαντοπούλου» 4009/2011 για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτη στο ΣτΕ συζητήθηκαν 19 προσφυγές κατά υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τις διαδικασίες εκλογής συμβούλων διοίκησης στα πανεπιστήμια. Στο μεταξύ, στο ενδιάμεσο διάστημα, έγιναν διάφορες τροποποιήσεις στο νόμο 4009/2011 με το νεότερο 4076/2012. Τώρα, οι προσφυγές στρέφονται εναντίον του νεότερου νόμου, όπως επίσης ζητούν την ακύρωση και των νέων υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που καθιερώνουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (άρθρο 16 του Συντάγματος). Χαρακτηριστικά, σημειώνουν ότι το γεγονός πως τα εξωτερικά μέλη του Ιδρύματος επιλέγονται από τα εσωτερικά μέλη, δηλαδή από πρόσωπα που ανήκουν στην οικεία πανεπιστημιακή κοινότητα και εκλέγονται από αυτήν, δεν θεραπεύει ούτε την έλλειψη οιασδήποτε ακαδημαϊκής νομιμοποίησης, ούτε καλύπτει την αντισυνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης. Επίσης, τονίζουν ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο «παραβιάζεται η δυνατότητα όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητος να λάβουν ως εκλόγιμοι, μέρος στην εκλογή του πρύτανη, αφού γίνεται με την επίμαχη διαδικασία και με απόφαση του συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν μη ακαδημαϊκά μέλη».

Οσον αφορά το προβλεπόμενο εκλογικό σύστημα (ηλεκτρονική ψήφος) οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι είναι πολύπλοκο και δεν μπορεί να ελέγξει την καταμέτρηση ούτε η αρμόδια Εφορευτική Επιτροπή ούτε και τα δικαστήρια αν κάποιος προσφύγει σ' αυτά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ