ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η Παιδεία υπόθεση της εργατικής τάξης

Συγκέντρωση εργατών, γονιών, μαθητών χτες στην πλατεία Κοραή

Το αγωνιστικό σύνθημα σε ολόκληρη την εργατική τάξη του Πειραιά, σε κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια να πάρει την υπόθεση της Παιδείας, της μόρφωσης των παιδιών της, στα δικά της χέρια, εξέπεμψαν χτες το απόγευμα από την πλατεία Κοραή δεκάδες ταξικά συνδικάτα του πρώτου λιμανιού της χώρας, στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Η χτεσινή κοινή συγκέντρωση -εργατών, γονιών, μαθητών- ήταν η αρχή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται στην πειραιώτικη περιφέρεια, με αιτήματα για «ενιαία, δωδεκάχρονη, δημόσια, δωρεάν Εκπαίδευση», όπως έγραφε το πανό της Ομοσπονδίας, τα οποία έρχονται σε σύγκρουση και ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ που έχουν καταδικάσει τη δημόσια Παιδεία σε υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση, παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση. Παράλληλα απαίτησαν να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων.

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο Ηλίας Πατίδης από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος της διοίκησης της ΕΛΜΕ Πειραιά, ο οποίος επισήμανε ότι τα όσα προωθούνται σήμερα σε βάρος της εκπαίδευσης έχουν στόχο τα παιδιά της εργατικής τάξης αύριο να δουλεύουν για τρεις και εξήντα με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς δικαιώματα. Κατήγγειλε επίσης, τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΕΛΜΕ που δεν πήρε απόφαση μαζικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση.

Η Μαργαρίτα Ραΐση, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Σχολείων Πειραιά και εκπρόσωπος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι «τα προβλήματα στην Παιδεία είναι συνδεδεμένα με τη συνολική πολιτική, αφορούν όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Και έτσι οργανωμένος και συλλογικός πρέπει να είναι ο αγώνας για τη διεκδίκηση αιτημάτων με στόχο την ανατροπή της».

«Αγώνας μαζικός, μέτωπο Παιδείας, με τους εργαζόμενους, με όλη την κοινωνία», «είναι το μόνο που δίνει σήμερα ελπίδα, προοπτική και διέξοδο στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, για τη λαϊκή Παιδεία, για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών και όχι την Παιδεία της αγοράς», επισήμανε προς τους συγκεντρωμένους, η Σοφία Σοφικίτη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η Δ. Μανωλάκου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, η Ελπ. Παντελάκη γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, ο Κ. Τζατζάνης νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, ο αντιδήμαρχος Νίκαιας Γ. Βαγενάς κ.ά.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Διεκδικούν το αυτονόητο

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες φορείς του αναπηρικού κινήματος

«Πρόνοια - Παιδεία γεμίσαν εταιρείες, θύματά τους είναι παιδιά με αναπηρίες». Με το παραπάνω πανό να απλώνεται έξω από το υπουργείο Παιδείας εργαζόμενοι σε Ειδικά Σχολεία, γονείς και μαθητές, με χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας απαίτησαν το αυτονόητο: Να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά με αναπηρίες στο σχολείο! Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: 180.000 περίπου παιδιά με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες βρίσκονται εκτός ειδικής εκπαίδευσης. 700 μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στα Ειδικά Σχολεία στην Αττική από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν μπορούν να πάνε για μάθημα γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μεταφορικά μέσα.

Γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι διεκδικούν: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή, κατάργηση των νόμων 36/99/08 και 2817/2000, δημόσια μέσα μεταφοράς με κρατική χρηματοδότηση, άμεσο έλεγχο των συμβάσεων και ανανέωσή τους. Αντιδρώντας στον εμπαιγμό που υφίστανται από τις κρατικές υπηρεσίες, βροντοφώναξαν ότι «η μεταρρύθμισή τους είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στου γονιού την πλάτη» και ξεκαθάρισαν: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή».

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Γονέων Αθήνας και Πειραιά, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΚΕΑΤ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΑΤ, ο Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου και Λυκείου Βαρηκόων Αργυρούπολης, ο Σύλλογος Γονέων ΤΕΕ Κωφών και Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών.

Εκπρόσωποι των φορέων συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Δ. Πλατή, ο οποίος ομολόγησε ότι δεν έχουν λύση να δώσουν άμεσα. Αναδείχτηκε ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση κάνει υποχρεωτική την Ειδική Αγωγή χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, μεταφέροντας τα βάρη στην πλάτη των γονιών και δίνοντας κέρδη στους ιδιώτες. Επίσης, αναδεικνύονται οι ολέθριες συνέπειες της «αποκέντρωσης», καθώς η Νομαρχία είναι παντελώς αναρμόδιος φορέας για να αναλάβει οποιοδήποτε τομέα της Παιδείας. Και χτες συνεχίστηκε το «πινγκ - πονγκ» ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στη Νομαρχία για το ποιος έχει την ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών, με τον Δ. Πλατή να επαναλαμβάνει ότι είναι ευθύνη της Νομαρχίας και την αντινομάρχη που επισκέφτηκε χτες το ΚΕΑΤ να υποστηρίζει ότι ευθύνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του υπουργείου...

Για τη συνέχιση του αγώνα και τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης και διεκδίκησης, η ΣΕΑΑΝ, η ΑΣΓΜΕ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων και οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Γονέων Αθήνας και Πειραιά καλούν σε σύσκεψη συντονισμού την Κυριακή στις 11 το πρωί στην αίθουσα της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

Δε θα περάσει η προσπάθεια φίμωσης

Καταγγελία της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ για παρεμπόδιση επισκέψεών της σε ιδιωτικά ΙΕΚ, από τις διοικήσεις τους

«Το ΚΚΕ δε διαπραγματεύεται το δικαίωμα να συζητά με τους εργαζόμενους και τη νεολαία, σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στα ΙΕΚ δημόσια και ιδιωτικά. Δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, που κατοχυρώνεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ, καταγγέλλοντας «τα ιδιωτικά ΙΕΚ "Ομηρος", "Δέλτα" και "Ιπποκράτειος" για την απαράδεκτη στάση τους να μην αποδεχτούν αίτημα της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ για επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΙΕΚ». Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, οι επισκέψεις σε χώρους κατάρτισης έχουν σκοπό την «ενημέρωση των σπουδαστών για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, για την οικονομική κρίση και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία, για την πρόταση του ΚΚΕ για την επαγγελματική εκπαίδευση».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το επιχείρημα ότι "είναι πολιτική του ΙΕΚ να μην αφήνουν να έρχονται πολιτικά κόμματα" είναι σαθρό, καθώς αυτοί οι ίδιοι υπάρχουν και βγάζουν τεράστια κέρδη από την εφαρμογή της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, στηρίζουν και προπαγανδίζουν αυτή την πολιτική».

«Φοβούνται το ΚΚΕ, γιατί ξέρουν ότι η πολιτική του πρόταση είναι ανατρεπτική, αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων, μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις στην κατεύθυνση της απειθαρχίας και της ρήξης με την εφαρμοζόμενη πολιτική, να οργανώσει την αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Ξέρουν ότι το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Η προσπάθειά τους για φίμωση του ΚΚΕ δε θα περάσει, θα πέσει στο κενό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ καλεί τους σπουδαστές των ΙΕΚ να ακυρώσουν στην πράξη την προσπάθεια τρομοκράτησης από τους σχολάρχες, με οργάνωση του αγώνα. Να παλέψουν, μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για Δημόσιες Δωρεάν Επαγγελματικές Σχολές υψηλού επιπέδου, μετά το 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, οι οποίες να παρέχουν ουσιαστική ειδίκευση και πλήρη επάρκεια για την ολοκληρωμένη άσκηση του επαγγέλματος.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νέα προκλητική εισαγγελική παρέμβαση

Νέο κρούσμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης σε βάρος μαθητών σημειώθηκε στο 3ο ΕΠΑΛ στα Γιάννενα στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αποτρέψει τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Οι πληροφορίες για εισαγγελική επέμβαση στο παραπάνω σχολείο, επιβεβαιώθηκαν κατά τη χτεσινή παρέμβαση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη, με τον διευθυντή εκπαίδευσης κ. Μαγγιώρο να παραδέχεται ωμά και κυνικά ότι ζήτησε γραπτώς την επέμβαση εισαγγελέα! Ως αιτία της προσπάθειας ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων πρόβαλε ότι οι μαθητές δεν είχαν αιτήματα στην κατάληψη που έκαναν... Επικαλέστηκε μάλιστα και την παρουσία μαθητών στο γραφείο του, που ζητούσαν να ανοίξει το σχολείο ενώ τις επόμενες μέρες - σύμφωνα πάντα με τον διευθυντή - δημιουργήθηκε και διαπληκτισμός μεταξύ των μαθητών που οδήγησε σε τραυματισμό μαθήτριας. Οι πληροφορίες από το σχολείο κάνουν λόγο για μηνύσεις σε βάρος τουλάχιστον δυο μαθητών που θα οδηγηθούν αύριο το απόγευμα στην Ασφάλεια.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org