ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις

Στις 10 π.μ. στην Ομόνοια η συγκέντρωση στην Αθήνα

Με σημαία τα δίκαια αιτήματά τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, μαθητές - φοιτητές - σπουδαστές βγαίνουν σήμερα στους δρόμους σε πολλές πόλεις.

Οι μαθητές απαιτούν ενιαίο σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και απόσυρση της εισαγγελικής εντολής για δίωξη των μαθητών. Δίνουν δυναμική απάντηση στις απόπειρες τρομοκράτησης του αγώνα τους με τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.

Μαζί με τους μαθητές στο δρόμο βγαίνουν φοιτητές και σπουδαστές, με αιτήματα αιχμής για δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, για δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου, για να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα «κολέγια» και να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί από φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, από το ΣΑΣΑ και 15μελή συμβούλια για τις 10 το πρωί στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώνονται στις 12 μ., στην πλατεία Χημείου και οι μαθητές στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου καλεί του Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων. Στις υπόλοιπες πόλεις οι συγκεντρώσεις είναι: Πάτρα, 12.30 μ.μ., πλατεία Γεωργίου. Γιάννενα, 12 το μεσημέρι, Ακαδημία (συμμετέχει και ο σύλλογος πανεπιστημιακών). Αρτα, 10 π.μ., πλατεία Κιλκίς. Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Χαλκίδα, 1 μ.μ., Φανάρια Νεάπολης. Ρέθυμνο, 12 το μεσημέρι, Δημαρχείο. Κατερίνη, 1 μ.μ., Πάρκο. Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., 1ο Ενιαίο Λύκειο. Καλαμάτα, 11.30 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη. Σέρρες, 11 π.μ., ΣΤΕΦ. Κομοτηνή, 11 π.μ., πλατεία. Ξάνθη, 11 π.μ., πλατεία.

Συμμετοχή στα συλλαλητήρια έχουν αποφασίσει οι εξής φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι: Φυσικού, ΣΕΜΦΕ, Πανεπιστημίου Πειραιά, Γεωπονικής, Νηπιαγωγών, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών ΤΕΙ Αθήνας, Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας ΤΕΙ Πειραιά, Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ (στην Αθήνα), Φαρμακευτικής, Νηπιαγωγών, ΜΜΕ, Χημικού και η Ενωση Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ (στη Θεσ/νίκη), Χημικών Μηχανικών, Χημικού, Πολιτικών Μηχανικών, Φυσικού, Φιλοσοφίας, Μαθηματικού, Παιδαγωγικού, Φαρμακευτικής (στην Πάτρα) Ειδικής Αγωγής (στο Βόλο), Χημικού, Πληροφορικής, ΠΤΕΤ (στα Γιάννενα) και ΤΕΙ Ρεθύμνου.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού που έχει αποφασίσει η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω συλλόγων είναι στα συλλαλητήρια στις 27 Νοέμβρη με το ΠΑΜΕ.

  • Σήμερα στην Κοζάνη στις 12 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΤΕΙ καλεί η ΠΚΣ για δωρεάν διανομή των υλικών σχεδίασης στο Τμήμα Μηχανολογίας και Βιομηχανικού Σχεδίου.
ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΝΕΟΙ
Για μια θητεία με αξιοπρέπεια

Εξόρμηση της ΚΝΕ, έξω από το Κέντρο Τεθωρακισμένων Αυλώνα

Οι φαντάροι στο Κέντρο Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, χτες, μετά την ορκωμοσία τους, πήραν ένα «Φύλλο Πορείας» για μια αξιοπρεπή θητεία, κόντρα στις συμβιβασμένες κυρίαρχες λογικές. Μέλη της ΚΝΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση, έξω απ' το Κέντρο, μοιράζοντας την ανακοίνωση της Οργάνωσης προς τους νέους στρατευμένους. Η πλειοψηφία των στρατευμένων, αλλά και των γονιών τους, διάβαζαν με ενδιαφέρον την ανακοίνωση.

Το ενδιαφέρον τους για την εξόρμηση της ΚΝΕ, όμως, δεν έδειξαν μόνο οι φαντάροι, αλλά και οι... υπεύθυνοι. Απ' την αρχή η Αστυνομία, δηλώνοντας ότι εκτελεί εντολές άλλων, «κάλεσε» τα μέλη της ΚΝΕ να πάνε λίγο πιο πέρα το αυτοκίνητο με τα υλικά, να μη βρίσκονται όλοι μπροστά ακριβώς στην πύλη και άλλα τέτοια. Οταν μάλιστα η ανακοίνωση άρχισε να διαβάζεται απ' την ντουντούκα η Αστυνομία έδειξε, πάλι, το... ενδιαφέρον της, υποστηρίζοντας ότι δε χρειάζεται να διαβάζεται η ανακοίνωση, απ' τη στιγμή που μοιράζεται!

Παρ' όλα αυτά, η εξόρμηση συνεχίστηκε κανονικά και η ΚΝΕ έστειλε ένα μήνυμα αξιοπρέπειας για τη ζωή μέσα στο στρατό. Προέβαλε μια διαφορετική αντίληψη τονίζοντας ότι η ζωή στο στρατόπεδο θα βελτιώνεται όσο θα αναζητούνται λύσεις στη διεκδίκηση κεκτημένων δικαιωμάτων και όχι «στο βύσμα και στα και τα παρακάλια». Στην ανακοίνωση τονίζονταν πως τα δικαιώματα των φαντάρων και ό,τι έχει κατακτηθεί στο στρατό, ποτέ δεν έγινε με βύσματα αλλά με αγώνες και θυσίες. Με λίγα λόγια: «Μην τους κάνεις της χάρη. Δείξε τους ότι έχεις αξιοπρέπεια»!

Στο ραδιόφωνο του «902»

Τα μέλη της ΚΝΕ ενημέρωναν χτες τους φαντάρους και για τη νέα ραδιοφωνική εκπομπή του «902», «Εγερτήριο», που παίζει κάθε Κυριακή, 10 με 11 το βράδυ. Είναι μια εκπομπή αφιερωμένη στους νέους στρατευμένους που υπηρετούν σε κάθε στρατόπεδο, φυλάκιο και ναύσταθμο σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όσους απολύθηκαν κι έχουν πολλά να διηγηθούν, σε όσους δεν έχουν πάει στρατό - αλλά πρόκειται - και θέλουν να μάθουν περισσότερα. Εκπομπή με νέα από τα στρατόπεδα κι όλα όσα αφορούν τη θητεία. Ενα ζωντανό βήμα καταγγελίας για κάθε κρούσμα αυταρχισμού, «βύσματος», καταπάτησης δικαιωμάτων, μείωσης της αξιοπρέπειας των στρατευμένων.

Το «Εγερτήριο» αποκαλύπτει και στέλνει στον... τάκο κάθε Ευρωνατοϊκή εντολή που απαιτεί στρατιωτάκια υπάκουα κι αμίλητα, εκτός συνόρων να εκτελούν «άνευ αντιλογίας τας διαταγάς τους». Συζητά για τη θητεία, τα ζόρια της, τα στραβά και τα ανάποδά της, τα αστεία της. Στο μικρόφωνο «συνυπηρετούν» ο Θωμάς Γεώργας κι ο Κώστας Λαυρέντζος.

Καμπάνια του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα προβλήματα των σπουδαστών στα ΤΕΙ, διοργανώνονται οι παρακάτω δραστηριότητες:

Σήμερα Παρασκευή

Στο ΤΕΙ Κρήτης, στον Αγιο Νικόλαο στις 11 π.μ. θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στο ΤΕΙ Κρήτης, στην Ιεράπετρα στη 1 το μεσημέρι και στης Σητείας στις 4 μ.μ. θα περιοδεύσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 26 Νοέμβρη

Στο ΤΕΙ Χαλκίδας στα Ψαχνά, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση στις 12 το μεσημέρι, στο μεγάλο αμφιθέατρο, με θέμα: «Οικονομική κρίση - συνέπειες για τους εργαζόμενους και τη νεολαία - Θέσεις και πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Επίσης, ο Γ. Μαρίνος θα έχει συναντήσεις με τη διοίκηση, τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ιδρύματος.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Πολιτιστικές εκδηλώσεις με πολιτικό περιεχόμενο είναι αυτές που διοργανώνει η ΚΝΕ στο «Συρμό» αυτές τις μέρες:

Σήμερα Παρασκευή, 9.30 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της εκπομπής «ΕΞΑΝΤΑΣ»: «Ο εφιάλτης των δανείων» και θα ακολουθήσει συζήτηση για την καπιταλιστική κρίση, με τον Τάσο Τραβασάρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Σάββατο, 9.30 μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, η οποία θα περιλαμβάνει παρουσίαση του Λευκώματος, μουσική και ποίηση.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου, 10 μ.μ. το συγκρότημα «Σημεία των καιρών» παρουσιάζει τα «Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας».

Να, τι τους βγάζει στο δρόμο

Μια ανάγλυφη εικόνα της άθλιας κατάστασης των σχολικών κτιρίων και των ελλείψεων σε υποδομές, δίνει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας. Στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές επισημαίνουν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-- Απέναντι από το 2ο Λύκειο βρίσκεται καρκινογόνος πυλώνας της ΔΕΗ, ενώ σε αίθουσες του σχολείου το ταβάνι είναι ετοιμόρροπο.

-- Το ΕΠΑΛ βουλιάζει μέρα με τη μέρα... Οι μαθητές κάνουν μάθημα σε ετοιμόρροπα κτίρια, σε άθλιες εργαστηριακές εγκαταστάσεις, χωρίς βιβλία και καθηγητές.

-- Στο 1ο Γυμνάσιο τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ.

-- Το Γυμνάσιο της Λαμψάκου είναι έτοιμο να πέσει.

-- Το κτίριο στο 3ο και 6ο Γυμνάσιο χρονολογείται από το 1967 και έχει κριθεί ακατάλληλο, ενώ το Εσπερινό ...δεν έχει κτίριο και φέτος συστεγάστηκε με τα παραπάνω σχολεία.

-- Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου στην Κάνηθο πληρώνουν υπέρογκα ποσά - όπως και των περισσότερων σχολείων - για τη μεταφορά τους.

Ολα αυτά και πολλά άλλα τους βγάζουν στο δρόμο σήμερα...

Οπως βγάζουν και τους μαθητές του Ρεθύμνου, όπου πολλά σχολεία βρίσκονται από την Τρίτη σε κατάληψη και οι μαθητές διεκδικούν σχολείο «να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ