ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ"
Και πανωπροίκια στους μάνατζερ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Οι προϋπολογισμοί των αδειών για τα έργα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" είναι πολύ μικρότεροι από τους πραγματικούς, επί των οποίων υπολογίζονται οι αμοιβές των μάνατζερ της "Πολιτιστικής". Το αποτέλεσμα είναι να χαρίζονται πάνω από 600 εκατ. στις τρεις εταιρίες που μανατζάρουν το τεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού,χρήματα που στερούνται τα ανάλογα Ταμεία των μηχανικών (υπέρ ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω κατήγγειλε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΚ,Αγάπιος Σαχίνης,προσθέτοντας ότι αν και έχουν σταλεί έγγραφες καταγγελίες για το θέμα αυτό στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σε κρατικές υπηρεσίες και στην κυβέρνηση, οι πάντες σιωπούν.Ζήτησε να διερευνηθεί ποιος κάλυψε αυτή την ιστορία και αναρωτήθηκε μήπως τα ίδια ισχύουν και για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανησυχίες για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Στο θέμα της σχεδιαζόμενης από το Δήμο Νέας Ιωνίας δήθεν "τουριστικής αξιοποίησης" του Αδριάνειου Υδραγωγείου και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για το μνημείο, αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕ,Μπάμπης Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος,σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Στην Ερώτηση αναφέρεται: "Ο σύλλογος "Φίλοι τους Δάσους και του Πράσινου" με υπόμνημά του επισημαίνει τους κινδύνους για το μνημείο από τη λύση που προτείνεται για ανασύσταση της φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη στη θέση του Υδραγωγείου και τη δημιουργία αναψυκτηρίου μόνο στο ισόγειο της ακαλαίσθητης δεξαμενής που υπάρχει.Σημειώνει, δε, ότι η ανασύσταση της φυσικής κοίτης είναι αδύνατη, αφού ο χώρος πια είναι μία τεχνητή λεκάνη,ενώ με τα έργα οδοποιίας, που έγιναν πρόσφατα, πιστεύεται ότι με την παραμικρή πλημμύρα το μνημείο θα κατακλυστεί".

Ο σύλλογος ζητά τη "λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόσο για τη διατήρηση και αναστήλωση του Υδραγωγείου, όσο και για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος χώρου. Δηλαδή, την κατεδάφιση της δεξαμενής και την εξεύρεση μιας λύσης για τα δύο προσφυγικά αυθαίρετα που ακουμπούν στους πεσσούς των μνημείων".Οι βουλευτές από την πλευρά τους ρωτούν τον υπουργό: "Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα έργα για το Αδριάνειο Υδραγωγείο και τι προβλέπεται να γίνει τελικά; Τι μέτρα θα παρθούν για τη διατήρηση και την αναστήλωσή του, αλλά και για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών στο χώρο;".

Πορεία "Προς Ελευσίνα"

"Προς Ελευσίνα" πορεύεται από σήμερα το "Ανοιχτό Θέατρο".Πρόκειται για το έργο του Παύλου Μάτεσι,που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Γιώργου Μιχαηλίδη,σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ντίνα Μιχαηλίδη, Μπελλά Μπερδούση, Μαριέττα Σγουρδαίου, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Καραγεώργος, Μηνάς Χατζησάββας κ. ά.

Γραμμένο το 1992, το έργο βασίζεται στο περίφημο μυθιστόρημα του Φόνκερ "Καθώς ψυχορραγώ" και παρακολουθεί την πορεία μιας οικογένειας προς τη θάλασσα και ταυτόχρονα τη διαδικασία της κάθαρσής της, καθώς τα μέλη της έχει στιγματίσει η αιμομειξία. Μια πορεία που, όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μιχαηλίδης,"δεν οδηγεί στον τόπο των Ελευσινίων Μυστηρίων, αλλά σε μια διαδικασία μύησης των ηρώων, με τέρμα την ίδια τη ζωή. Παράλληλα υπάρχει μια γοητευτική δύναμη στη λιτότητα και τη σιωπή των προσώπων, έτσι που η κάθε τους λέξη και η κάθε τους κίνηση αποκτά τη βαρύτητα της σημασίας".

Από την πλευρά του ο Παύλος Μάτεσις σημειώνει ότι "οι δύο εντελώς διαφορετικές, αλλά εξίσου συγκλονιστικές "αναγνώσεις", του έργου, το 1995 από τους Γιουγκοσλάβους στο Βελιγράδι και τώρα από τον Γιώργο Μιχαηλίδη με τους ηθοποιούς του "Ανοιχτού Θεάτρου", με πείθουν πως το έργο επιδέχεται πολλαπλές αντιμετωπίσεις".

Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία

Το βιβλίο είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού και η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία είναι η τέχνη που το ομορφαίνει, το συντηρεί και του προσδίδει μια μακρότερη χρονική διάρκεια. Στη χώρα μας, η βιβλιοδεσία, αν και έχει μακρόχρονη παράδοση που αρχίζει από τα βυζαντινά χρόνια, δεν έχει τύχει της αναγνώρισης που θα της άξιζε. Μία εικόνα της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στην Ελλάδα, μας προσφέρει η έκθεση που φιλοξενείται μέχρι τις 30 Νοέμβρη στη "Στοά του Βιβλίου". Τη διοργανώνουν οι Φίλοι της Βιβλιοδετικής Τέχνης Ελλάδας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες που καλύπτουν όλη την γκάμα της βιβλιοδετικής τέχνης, παραδοσιακή, σύγχρονη και μοντέρνα και είναι τόσο ικανοί, ώστε η Παγκόσμια Οργάνωση Φίλων της Βιβλιοδετικής Τέχνης (ARA), συμπεριέλαβε τη χώρα μας, τον Μάιο του 1996, ως το 5ο επίσημο μέλος της".

"Η βιβλιοδεσία τέχνης με την παρέμβασή της στη μορφή του βιβλίου, που δεν είναι μόνο η εξωτερική εμφάνιση, αλλά τα νήματα που οδηγούν βαθιά στη ραχοκοκαλιά του, αποπειράται να εκφράσει την πραγματικότητα του βιβλίου ως αντικειμένου σε μια αντίστιξη με δικούς της κανόνες, αισθητική και ύφος".

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Μπ. Αργυροπούλου, Δ. Βαλάση, Β. Βλάχου, Μ. Γαλάτη, Αν. Γανιάρη, Δ. Κουτσιάφτη, Φ. Μαρωνοπούλου, Β. Μαχαίρα. Σωτηριάδου, Ευαγ. Τζανετάτου, Χρ. Χαρισιάδη κ.ά.

Στο 20ό Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας η τιμητική διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, στη μνήμη της Μ. Μερκούρη, απονεμήθηκε στην Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη για την ερμηνεία της στην ταινία της Νικολέττας Γουλή "Το χαμόγελο της Αννας".Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Αγ. Παρασκευής Αττικής συνόδευσε το βραβείο με 200.000 δρχ.

  • Τραγούδια από τον πρώτο τους δίσκο θα παρουσιάσουν οι "Xaxakes",στη συναυλία τους, σήμερα (10 μμ), στο κλαμπ "Αν" (Σολωμού 13 - 15, Εξάρχεια). Το γκρουπ, στην πρώτη του ουσιαστικά συναυλία στην Αθήνα, θα ερμηνεύσει και καινούρια, ανέκδοτα τραγούδια του.
Αινίγματα και αλήθειες

Πρεμιέρα σήμερα και στο θέατρο "Γκλόρια" με το έργο του Ερικ - Εμμανουέλ Σμιτ "Αινιγματικές παραλλαγές",σε μετάφραση Μαρλένας Γεωργιάδου,σκηνοθεσία Κώστα Τσώνου,σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κώστας Καρράς και Γιώργος Κυρίτσης.

Δύο άντρες έρχονται αντιμέτωποι με τα αιώνια μυστήρια του έρωτα. Ενας συγγραφέας που ζει απομονωμένος σε ένα νησάκι, με τις αναμνήσεις του έρωτά του για μια γυναίκα με την οποία αλληλογραφούσε επί πολλά χρόνια και ένας δημοσιογράφος που καταφέρνει να τον συναντήσει δήθεν για να του πάρει συνέντευξη. Ποιος είναι, όμως, ο ανομολόγητος σκοπός του; Τι σχέση έχει ο δημοσιογράφος μ' αυτή τη γυναίκα, με την οποία ο συγγραφέας δηλώνει ακόμη ερωτευμένος; Και γιατί αυτός ο μισάνθρωπος τον δέχτηκε στο σπίτι του; Η συνέντευξη γρήγορα μετατρέπεται σε ένα σκληρό παιχνίδι της αλήθειας με συνεχείς εναλλαγές. Κάθε αποκάλυψη του ενός είναι ένα πλήγμα για τον άλλο.

Το θέατρο πριν το '21

"Το νεοελληνικό θέατρο πριν από το 1821. Μια αποτίμηση και μια διαφοροποίηση", είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει στις 25/11 (7.15 μμ), στο εντευκτήριο της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού (πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου 5) ο πρόεδρος της Σχολής Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ.Η διάρκεια της ομιλίας θα είναι σχεδόν μια ώρα. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Είσοδος ελεύθερη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org