ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Οφθαλμαπάτη... έπαθε ο υπουργός

Οι πιστώσεις δεν επαρκούν ούτε για τις ήδη εξαγγελθείσες προσλήψεις, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά ο υπουργός Υγείας δηλώνει ικανοποιημένος

Τη διαπίστωση ότι δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες για την υγεία και την πρόνοια ο προϋπολογισμός του 1998, έκανε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Επισημαίνει ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν τόσο τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης για την υγεία, όπως είναι τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ο οικογενειακός γιατρός και ο σχολίατρος, όσο και η κυοφορούμενη προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της πρόνοιας (δημιουργία δύο πυλώνων ΠΙΚΠΑ - Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας κτλ.). Παράλληλα, τονίζει ότι μπαίνει σε κίνδυνο η χρηματοδότηση κατά 100% της μισθοδοσίας των Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την αναπαραγωγή των χρεών, ενώ τα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε καν για τις ήδη προκηρυγμένες 2.323 θέσεις προσωπικού!

Η Ομοσπονδία, αναφερόμενη στη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των Νοσοκομείων, έφερε ως παράδειγμα την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης. Στα Νοσοκομεία της περιφέρειας υπολογίζεται να δημιουργηθεί το 1998 έλλειμμα 1.312.000.000 δραχμών (25,81%), καθώς οι δαπάνες το 1997 ήταν υψηλότερες. Ειδικότερα, οι δαπάνες για τη μισθοδοσία του προσωπικού εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανέλθουν σε 5.082.000.000 δραχμές (3.630.000.000 μέχρι τις 30.9.97 + 1.452.000.000 υπόλοιπο προς πληρωμή για τους τρεις τελευταίους μήνες και το δώρο Χριστουγέννων). Ο προϋπολογισμός του 1998 προβλέπει για δαπάνες μισθοδοσίας μόνο 3.770.000.000 δραχμές.

Οσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση, καθώς από 13.305 δισ. το 1997 περιορίζονται στα 10,08 δισ. το 1998. Υπάρχει δηλαδή μείωση κατά 24,2%.

Για τις νέες προσλήψεις η Ομοσπονδία αναφέρει ότι το κονδύλι για το 1998 ανέρχεται στο ποσό των 2,5 δισ. (δηλαδή 750 ετήσιες προσλήψεις ή 1.500, αν η πρόσληψη γίνει το δεύτερο εξάμηνο). "Τα κονδύλια - σημείωσε - δεν επαρκούν ούτε για τις ήδη προκηρυγμένες 2.323 θέσεις, πόσο μάλλον για τις υπόλοιπες 1.045 που επίκειται να προκηρυχτούν".

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας,χτες σε συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε την ικανοποίησή τους, καθώς "οι δαπάνες για την υγεία είναι οι μεγαλύτερες που θα μπορούσαν να δοθούν στο πλαίσιο των γενικών αρχών του προϋπολογισμού".

Χαρακτήρισε "εσφαλμένη" την εκτίμηση της ΠΟΕΔΗΝ ότι ο προϋπολογισμός για το 1998 δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Ισχυρίστηκε ότι ολοκληρώνεται το υπηρεσιακό σχέδιο για τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και ότι στο επόμενο τρίμηνο θα προσδιοριστούν οι πρώτες περιοχές απ' όπου θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Παραδέχτηκε, όμως, ότι υπάρχουν πολλές κενές θέσεις προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και υποσχέθηκε - για μια ακόμη φορά - να καλυφθούν με νέες προσλήψεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο, υπενθύμισε χτες ότι καμία από τις εξαγγελθείσες 3.900 προσλήψεις του 1997 δεν έχει πραγματοποιηθεί και εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την υλοποίηση ενός υπολοίπου 1.045 θέσεων που επίκειται να προκηρυχτούν.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Καθοριστική συνάντηση σήμερα

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, η κυβέρνηση φαίνεται να επανεξετάζει τις θέσεις της για το νέο ιατρικό μισθολόγιο και ειδικότερα για τον τρόπο υπολογισμού των εφημεριών των γιατρών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, στη συνάντηση που είχε χτες μέχρι αργά το βράδυ με τους εκπροσώπους των γιατρών, πρότεινε έναν νέο τρόπο υπολογισμού των εφημεριών. Με τον τρόπο αυτό, συνδέεται η εφημερία με το βασικό μισθό - που αποτελεί ένα από τα αιτήματα των γιατρών - και δίδεται ένα ποσόν ύψους 10.000 δραχμών στους επιμελητές και ειδικευόμενους και 20.000 δραχμές στους διευθυντές. Εμμένει, ωστόσο, στην απόφασή του να μην αυξήσει το ύψος των τακτικών αποδοχών, σε σχέση με την πρόταση της διυπουργικής επιτροπής.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) συνεδρίαζε μέχρι χτες αργά το βράδυ για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα. Σήμερα στις 8.30 πμ γίνεται νέα συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υφυπουργό Οικονομικών και στις 11 πμ θα γίνει κανονικά η προγραμματισμένη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Νωρίς το μεσημέρι, οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και επιτροπή επέδωσε ψήφισμα στον υπουργό Κ. Γείτονα.Στη μικρή συνομιλία που είχαν, ο υπουργός είπε στους εκπροσώπους των γιατρών ότι το νέο ιατρικό μισθολόγιο θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του Νοέμβρη.

Προηγουμένως, η ΕΙΝΑΠ έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου τονίστηκε ότι ουσιαστικά ο αγώνας δεν ξεκίνησε πριν από τρεις βδομάδες, αλλά πριν έξι μήνες, για τη διάσωση της δημόσιας υγείας. Οπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης, Χ. Ζαχαρόγιαννης,οι νοσοκομειακοί γιατροί παλεύουν για ένα νέο ιατρικό μισθολόγιο, που να βαστάει ικανά στελέχη, αξιόλογους επιστήμονες στο δημόσιο σύστημα υγείας. "Αν οι προτάσεις της ΕΙΝΑΠ δε γίνουν αποδεκτές - σημείωσε - το μισθολόγιο δε θα είναι βιώσιμο και θα στρέφει τους επιστήμονες στον ιδιωτικό τομέα".

Τονίστηκε, επίσης, ότι το μισθολόγιο δεν πρέπει να αφήσει "ανοιχτές πόρτες" για να περάσουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα. Για το λόγο αυτό, δίδεται βαρύτητα στο θεσμικό μέρος του μισθολογίου, που είναι η αναγνώριση της εφημερίας σαν υπερωριακή απασχόληση και η σύνδεσή της με το βασικό μισθό.

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης πρόσθεσε ότι ένα ικανοποιητικό νέο ιατρικό μισθολόγιο είναι το βασικό αίτημα αυτής της κινητοποίησης, αλλά όχι το μόνο. Οι γιατροί παλεύουν για μονιμότητα, εξέλιξη, δημοκρατία στους χώρους εργασίας, προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, αναβάθμιση εξοπλισμού και ξενοδοχειακής υποδομής στα νοσηλευτικά ιδρύματα, λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο "Ασκληπιείο Βούλας" και τοποθέτηση αξονικών τομογράφων στα Νοσοκομεία "Σωτηρία" και "Μεταξά".

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β'
Δε θα εμβολιάζονται οι μετανάστες

Το Γενάρη ξεκινά πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών

Μολονότι κυβέρνηση και Ελληνες επιστήμονες διατείνονται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, όσον αφορά τη μολυσματικότητα από τον ιό της ηπατίτιδας Β (ποσοστό 2%), εντούτοις το 1998 θα εφαρμόζεται πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε νεογέννητα, παιδιά ηλικίας 12 ετών και ενήλικες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Και το κόστος από την εφαρμογή του προγράμματος θα επιβαρύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και του ΟΓΑ, καθώς και οι άποροι, που η δαπάνη του εμβολιασμού θα καλύπτεται από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και ειδικοί επιστήμονες από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), το Ινστιτούτο Παστέρ, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και την Ελληνική Εταιρεία Αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ, ειπώθηκε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα που εφαρμόζεται το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού, ακολουθώντας τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Το παράλογο, ωστόσο, είναι ότι το πρόγραμμα - σε πρώτη φάση - δεν αφορά τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας δεν ήταν χτες σε θέση να ενημερώσει για το τι θα γίνει με την ομάδα του μετακινούμενου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης είπε: "Κατεγράφη το πρόβλημα, δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω. Πιστεύω ότι μέσα από τη μονιμοποίηση που θα αρχίσει με την κάρτα εργασίας, η οποία στη συνέχεια θα εξασφαλίσει ασφαλιστική κάλυψη, θα λυθεί ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος".Για την εφαρμογή του προγράμματος, το ύψος της δαπάνης είναι 500 εκατ. δραχμές ετησίως και αφορά περί τους 200.000 εμβολιασμούς σε νεογέννητα και παιδιά ηλικίας 12 ετών. Θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Γενάρη του 1998 σε περιοχές της Β. Ελλάδος.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των γιατρών στο υπουργείο Υγείας

Μειώθηκαν από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αστυνομίας οι ποινές που είχαν επιβληθεί στον αστυνομικό υποδιευθυντή Ανδρέα Σουλτάτο και τον αρχιφύλακα Μανώλη Μπορμπαντωνάκη, για τις περιβόητες "λίστες της ντροπής". Το Συμβούλιο μετέτρεψε την ποινή του πρώτου από απόταξη σε τετράμηνη αργία και του δεύτερου από 3μηνη σε 2μηνη αργία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ούτε το 1998 προβλέπεται να λειτουργήσει

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ

Ούτε το 1998 αναμένεται να λειτουργήσει το - εδώ και καιρό έτοιμο - Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα, καθώς δεν υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό οι αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία του.

Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,Β. Μπούτας,Ν. Γκατζής και Απ. Τασούλας.

Το Νοσοκομείο δε λειτουργεί, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα στις αρχές του χρόνου, ότι μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη θα είχε λειτουργήσει και τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Πρόνοιας - σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή στις 21.12.1996 - ότι είναι εξασφαλισμένα τα ποσά στον προϋπολογισμό του 1997.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 1998 στον κωδικό 905 - 35 (Νομός Λάρισας), προβλέπεται αυξημένη επιχορήγηση μόνο κατά δύο δισ. περίπου (από 5,02 δισ. σε 7,08 δισ.) για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Λάρισας. Σημειώνεται ότι μόνο το Νοσοκομείο Λάρισας ζήτησε 8,7 δισ. και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο 11 δισ.

Οι τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών, με ποιον κωδικό και σε τι ύψος έχουν εγγραφεί πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 1998 και πότε θα γίνει η προκήρυξη και σε τι αριθμό για όλες τις κατηγορίες του προσωπικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ