ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Η νικηφόρα μάχη της Πύλας

Με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Ν. Ερυθραίας - Β. Αττικής και με σημαντική συμμετοχή του Δήμου Αυλώνα (Κακοσάλεσι), πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Νοέμβρη, εκδήλωση για να τιμηθεί η 53η επέτειος της νικηφόρας μάχης που έδωσαν τα τμήματα της 2ης Μεραρχίας του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ, εναντίον ισχυρών γερμανικών δυνάμεων, που έγινε στις 13 του Οκτώβρη του 1944 στη θέση "Πύλα" του Αυλώνα Αττικής.

Τα αποτελέσματα της μάχης αυτής ήσαν για τον ΕΛΑΣ άριστα, όπως εξιστόρησε σε ομιλία του ο επιζών μαχητής Κ. Δάγκουλας.Κατόρθωσαν να μπλοκάρουν με ενέδρα τους Γερμανούς, που εγκαταλείποντας την Αθήνα υποχωρούσαν προς βόρεια, με την ελπίδα να φθάσουν στην πατρίδα τους. Οι απώλειες για τον εχθρό ήσαν μεγάλες, 180 στρατιώτες και 41 αιχμάλωτοι, καθώς καιπολλά λάφυρα που πέρασαν στη δύναμη του ΕΛΑΣ και τον ενίσχυσαν. Από ελληνικής πλευράς, στη μάχη μόνο ένας ΕΛΑΣίτης σκοτώθηκε, ο Καισαριανιώτης Καραμπέτσος.

Η εκδήλωση έγινε μέσα σε αγωνιστική ατμόσφαιρα. Πολλοί ήσαν οι επιζώντες μαχητές που πήραν μέρος και το ΕΛΑΣίτικο πνεύμα κυριάρχησε. Τα αντάρτικα τραγούδια "στ' άρματα, στ' άρματα" και άλλα, αντήχησαν "πέρα ως πέρα".

Την επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι δήμων και κοινοτήτων Αττικής, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αντιστασιακών οργανώσεων, του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ των Παραρτημάτων Κηφισιάς, Μελισσίων, Μενιδίου, Αμαρουσίου, Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Κουκουβάουνων, Χολαργού, Αγ. Βαρβάρας, Παγκρατίου, Αιγάλεω, Κορωπίου, Χαλκηδόνας, Ν. Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Λαυρίου, Ν. Ιωνίας, Καλογρέζας, Αγίας Παρασκευής, Λούτσας και Χαλκίδας. Επίσης πήραν μέρος ο δήμαρχος Αυλώνα Δ. Κυριακού, που έκανε και σύντομο χαιρετισμό, ο επιζών καπετάνιος Νικόστρατος, που χαιρέτισε, ο στρατηγός εν αποστρατεία Μιχάλης Πατούρος και πολύς κόσμος.Την κεντρική ομιλία έκανε η γραμματέας του Παραρτήματος Ν. Ερυθραίας, Ράνια Μελίστα και αναφέρθηκε στην ηρωική εποχή του απελευθερωτικού αγώνα με τους αποφασισμένους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που στα επόμενα χρόνια κυνηγήθηκαν, διώχτηκαν, εκτελέστηκαν, από το μισαλλόδοξο ελληνικό κράτος υπό την καθοδήγηση των Αγγλοαμερικάνων και δε δικαιώθηκαν ακόμη ηθικά και υλικά, αν και από τότε πέρασε περισσότερος από μισός αιώνας.

Στη συνέχεια του προγράμματος δόθηκαν Διπλώματα Τιμής στους επιζώντες μαχητές και στους συγγενείς των πεσόντων, ενώ από τις "Γειτονιές του κόσμου" του Γιάννη Ρίτσου ο Β. Λιόγκαρης απήγγειλε ένα απόσπασμα.

Τέλος, αντιστασιακοί από τα πούλμαν της Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας μάζεψαν 43.500 δρχ., ενίσχυση για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, που γίνεται προς τιμήν των 80χρονων του Κόμματος.

Ποιος τους εξουσιοδότησε;

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη"

Στη φετινή εκδήλωση τιμής προς τους αγωνιστές σαμποτέρ και άλλους που έπεσαν στα Τέμπη κατά των φασιστών κατακτητών, εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο, από τις Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης, δεν πήρα μέρος, γιατί δεν είχα έρθει από τη Ρουμανία (δεν έχω ακόμη επαναπατριστεί).

Κάποιοι λοιπόν καλοθελητές, που κόβονται τάχα για το ηρωικό ΚΚΕ και για τους μαχητές - μαχήτριες του ΔΣΕ, με επικεφαλής τον Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνο), κυκλοφόρησαν κάποιο φυλλάδιο με τίτλο "Διακήρυξη της Κίνησης για ανασύσταση του ΚΚΕ (1918-55)".

Αφού θριαμβολογούν για τον αρχηγό Ν. Ζ. και τον αγώνα του ΔΣΕ, καταδικάζουν όλους τους άλλους με τη γνωστή φρασεολογία περί ρεβιζιονιστών. γιατί μετά τη μεταπολίτευση, δε δημιούργησε κανένας "Πανελλήνια Ενωση Μαχητών και Φίλων του ΔΣΕ". Ο Νόμος για την αναγνώριση του Εμφυλίου Πολέμου, σαν τέτοιου και του ΔΣΕ, η προβολή των 50χρονων του ΔΣΕ από τα έντυπα του ΚΚΕ που γιορτάζει τα 80χρονα του φέτος, γι' αυτούς δεν είναι τίποτα. Το αντι-ΚΚΕ μίσος τούς έχει τυφλώσει.

Καλούν λοιπόν τους μαχητές - μαχήτριες του ΔΣΕ να δηλώσουν συμμετοχή σε κάποια προσωρινή Επιτροπή (108 άτομα). με επικεφαλής τον Αγγελούλη (Βρατσάνο) για τη δημιουργία ΠΕΜ του ΔΣΕ.

Στη λεγόμενη αυτή προσωρινή επιτροπή είναι και το δικό μου όνομα, Παππάς Γιώργος.Να πω κατ' αρχήν ότι η μέθοδος αυτή, να κυκλοφορούν ονομαστικές καταστάσεις με αγωνιστές που δεν έχουν καμιά σχέση μαζί τους, δεν είναι καινούρια. Πάντα τη χρησιμοποιούσαν, για να παρασύρουν στο δικό τους κατήφορο τίμιους αγωνιστές - κομμουνιστές.

Ποιος ήταν αυτός που με έκρινε ως απαραίτητο σ' αυτή την επιτροπή; Ο Βρατσάνος ούτε καν με γνωρίζει. Υποθέτω λοιπόν ότι την πρόταση έκαναν οι συγχωριανοί μου Κατσής Μήτσος ή Γρηγοράκης Γρηγόρης. Οποιος όμως και αν είναι, ενήργησε χωρίς τον ξενοδόχο και γι' αυτό θεωρώ την ενέργεια αυτή ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΤΥΧΗ.

ΠΑΠΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Καραϊσκάκη 4

Κορδελιό - Θεσσαλονίκη

Επεσαν στον αγώνα

Ο Λεωνίδας Ηλίας γράφει για το ρόλο που έπαιξε το χωριό του, κοντά στην Αμφισσα, στην κατοχή, συμμετέχοντας σύσσωμο στην Αντίσταση και στη συνέχεια στον Εμφύλιο, με τη συμμετοχή του στο ΔΣΕ και στέλνει κατάλογο των αγωνιστών που θυσιάστηκαν. Δημοσιεύουμε σήμερα τους 13 πεσόντες στην Αντίσταση και την επόμενη τους πεσόντες στον Εμφύλιο.

- Δημητρίου Βασίλης,Δικηγόρος. Διατέλεσε οργανωτής του ΚΚΕ στο Ν. Φωκίδας, ήταν από το 1934 παράνομος. Η ΚΕ τον έστειλε καθοδηγητή στη Θεσσαλία με έδρα το Βόλο. Πιάστηκε, πέρασε δίκες στην Αμφισσα και την Αθήνα και αθωώθηκε. Αλλά κλείστηκε στις φυλακές Αίγινας για 4 χρόνια. Με την εισβολή των Γερμανών, τον παρέδωσαν στις αρχές κατοχής και στάλθηκε εξορία στον Αϊ - Στράτη. Εκεί πέθανε στις 22-2-1942 από πείνα σε ηλικία 30 ετών.

- Παϊδάς Γιάννης του Λουκά. Αντάρτης του ΕΛΑΣ, 20 ετών, σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό Δαδιού στις 14-4-1943. Ηταν το πρώτο θύμα του Αρχηγείου Παρνασσίδας.

- Λάϊος Ηλίας του Ιωάννη. Αγροφύλακας, οργανωμένος στο ΕΑΜ, καταγόταν από τη Σκάρφια, παντρεύτηκε στο Σερνικάκι. Πιάστηκε μαζί με άλλους τον Αύγουστο του 1944 και εκτελέστηκε.

- Γκούμας Βασίλης.Καταγόταν από τη Σκάρφια. Παντρεύτηκε και έμενε στο Σερνικάκι. Αγροφύλακας, οργανωμένος στο ΕΑΜ. Σκοτώθηκε στις 10-8-1944.

- Ταρατσά Αθηνά του Νικολάου. Μητέρα του αγωνιστή Κώστα Ταρατσά. Γεννήθηκε στο Σερνικάκι το 1882 και οργανώθηκε στην ΕΑ. Οταν έβαλαν φωτιά στο σπίτι της, έβαλε τις φωνές και οι Γερμανοί την πέταξαν μέσα και κάηκε ζωντανή.

- Λάζος Αθανάσιος.Γεννήθηκε στο Βελούχι και έμενε στο Σερνικάκι, ήταν αντάρτης στο 5/42 σύνταγμα. Πιάστηκε αιχμάλωτος στις 2-2-44 και μεταφέρθηκε στη Γερμανία σε στρατόπεδο. Δεν ξαναγύρισε πίσω.

- Οι δύο αγωνιστές Μαστρανδρέου Κώστας και Τσιβούλης Νικόλαος,μέλη του ΚΚΕ, ξέφυγαν από μπλόκο στο Σερνικάκι, αλλά τους πυροβόλησαν και τους σκότωσαν στις 25-7-44.

- Οι παρακάτω πέντε αγωνιστές εκτελέστηκαν στη θέση Βαμπάκια στις 19-8-44:

- Πλουμάκης Ηλίας του Γεωργίου, ΕΠΟΝίτης, ετών 21.

- Τσινταβής Μιχάλης του Αλεξίου, ΕΠΟΝίτης, ετών 24.

- Σπανός Θύμιος του Νικολάου, ΕΠΟΝίτης, ετών 19.

- Λύτρας Ηλίας του Ευσταθίου, ΕΠΟΝίτης, ετών 20 και

- Πλουμάκης Νικόλαος του Ιωάννου, ανοργάνωτος, ετών 16.

Εκδηλώσεις

  • Η ΝΕ Δυτικής Αττικής της ΠΕΑΕΑ καλεί τα Παραρτήματα που ανήκουν σ' αυτήν, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης και θα γίνει στην ΕΛΕΥΣΙΝΑ στην πλατεία Ηρώων την Κυριακή 23 - 11 - 97 στις 10 π.μ.Προσυγκέντρωση των Παρ/των με τα λάβαρά τους στα γραφεία του Παρ/τος Ελευσίνας (Αισχύλου 10) στις 9.30 π.μ.Εκδρομή - προσκύνημα
  • Η Νομαρχία ΛΑΚΩΝΙΑΣ,το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και άλλοι παράγοντες της περιοχής πραγματοποιούν την Κυριακή 23 - 11 - 97 πολιτικό και θρησκευτικό μνημόσυνο για τους 118 εκτελεσμένους, από τους Γερμανούς, πατριώτες στις 26 - 11 - 1943 στο Μονοδένδρι.Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο της εκτέλεσης.
  • Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, παίρνοντας μέρος, δρομολογούν πούλμαν που θ' αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.15 π.μ.Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 88.31.368, 82.25.407, 38.44.853 - 82.34.296.

    }

    Κυκλοφόρησε

    Κυκλοφόρησε το "Ενημερωτικό Δελτίο" (Οκτώβρης 1997) της ΠΕΑΕΑ, με πλούσια ύλη και ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό. Πρωτοσέλιδο βασικό θέμα: Η συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως για το γιορτασμό των 56 χρόνων της ίδρυσης του θρυλικού ΕΑΜ. Επίσης, άρθρο που αφορά το συνταξιοδοτικό και την "κατεδάφιση" της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" για την μετονομασία της πλατείας "Κοτζιά" σε πλατεία "Εθνικής Αντίστασης" και ρεπορτάζ από το Συμπόσιο για το Α' Βαλκανικό Πόλεμο που έγινε στο Βελιγράδι. Τέλος, στο μονόστηλο "Επικαιρότητες" διαβάζουμε για τις "Οριακές προσαρμογές" που αναφέρονται στις αυξήσεις των τιμολογίων Δημόσιων Επιχειρήσεων. Στις άλλες σελίδες του "Δελτίου", υπάρχουν ρεπορτάζ από τη δράση των Παραρτημάτων σ' όλη την Ελλάδα, προσφορές αντιστασιακών για ενίσχυση της ΠΕΑΕΑ κ.ά.

    ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ από το μνημόσυνο που έγινε στο Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδας την Κυριακή 26 - 10 - 97, προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Στη φωτογραφία διακρίνεται το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης 1940 - 1950, που ανεγέρθηκε σε κεντρική πλατεία του χωριού, με διακοσμητική πέτρα και εντοιχισμένη πλάκα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Εθνικής Αντίστασης και της ΚΟ Γαρδικίου Ομιλαίων του ΚΚΕ, που την αποτελούσαν οι συν. Ευάγγελος Καραμήτρος, Ευάγγελος Μαλκογιώργος, Επαμεινώνδας Παπανάγνος και Γεώργιος Ραχούτης. Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου είχαν πραγματοποιηθεί την 1/9/1996, παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών αντιπροσωπειών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, των ΚΟ του ΚΚΕ, προέδρων Κοινοτήτων και Δήμων της περιοχής.



    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ