ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Γεμίζουν τα νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης
  • Ενταση του εγκλωβισμού και της καταστολής
  • Μέτρα - εμπαιγμός για τους κατοίκους των νησιών

Eurokinissi

Ενα σχέδιο που ενισχύει ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών παρουσίασε χτες η κυβέρνηση. Το σχέδιο έρχεται να συμπληρώσει τον αντιδραστικό νόμο για την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης του ασύλου και να γεμίσει τα νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, 5.000 ανθρώπων το καθένα, στα οποία θα ζουν ακόμα και τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ διαιωνίζει τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και τον αποκλεισμό στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ξεριζωμένων.

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως το παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, προβλέπει:

«Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων», κάτι που σημαίνει, όπως διευκρινίστηκε χτες, πως πλέον δεν θα υπάρχουν μόνο οι περιπολίες του Λιμενικού, αλλά και πιο δραστικά μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμα και την παρακολούθηση της διαδρομής των προσφύγων και των μεταναστών από τη στιγμή που ξεκινούν την προσπάθειά τους να έρθουν στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δηλαδή, ένταση των μέτρων καταστολής με απρόβλεπτες συνέπειες.

«Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου», που βεβαίως πρέπει να συνδεθεί με τις «άμεσες επιστροφές». Κάτι που προβλέπεται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο της κυβέρνησης και στην πραγματικότητα σημαίνει δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου σε ανθρώπους που το δικαιούνται, με ταυτόχρονη ένταση των επαναπροωθήσεων και απελάσεων με συνοπτικές διαδικασίες.

Αλλωστε, αν επρόκειτο για πραγματική επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών, δεν θα χρειαζόταν η «λειτουργία κλειστών κέντρων σε νησιά» για χιλιάδες ανθρώπους, που ολοκληρώνει το τρίπτυχο του σχεδίου δράσης. Και όταν μιλάμε για «κλειστά κέντρα» εννοούμε κυριολεκτικά φυλακές, χωρίς δικαίωμα εξόδου από αυτές, στα πρότυπα της Αμυγδαλέζας αλλά και άλλων τέτοιων κέντρων που λειτουργούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα όσα ακούστηκαν από τον υπουργό στη συνέχεια απλά επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Συγκεκριμένα είπε:

«Σε ό,τι αφορά λοιπόν την πρώτη φάση και τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη όπως έχει προγραμματιστεί, με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται, και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του 2020».

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή και επέκταση κλειστών δομών σε νησιά, προβλέπεται:

Λέσβος: Θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Χωρητικότητα: 5.000+

Χίος: Ομοίως, κλείνει η υπάρχουσα δομή και δημιουργείται νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και ΚΥΤ. Χωρητικότητα: 5.000+

Σάμος: Επίσης κλείνει η υπάρχουσα δομή, ενώ η υπό κατασκευή δομή θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και ΚΥΤ. Χωρητικότητα: 5.000+

Κως: Η υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή και θα λειτουργήσει ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και ΚΥΤ. Χωρητικότητα: 2.000+

Λέρος: Η υπάρχουσα δομή επίσης μετατρέπεται σε κλειστή και θα λειτουργήσει ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και ΚΥΤ. Χωρητικότητα: 1.000.

Για τον υπό συγκρότηση Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, θα προσληφθούν 400 συνοριοφύλακες για τον Εβρο και 800 για τα νησιά. Οπως αναφέρθηκε: «Εχουν ήδη διατεθεί από την 8η Νοεμβρίου 14 εκατ. ευρώ, ως πιστώσεις για την αγορά υλικών τα οποία απαιτούνται είτε από τις Ενοπλες Δυνάμεις είτε από το Λιμενικό. Εχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ).

Αναφορικά με τη λεγόμενη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες: «Στην παράταση έως 31.12.2020 των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο. Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες». Τέλος, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατ. ευρώ για το 2020 και το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη», που θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη των δήμων οι οποίοι θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την αλληλεγγύη και τον αγώνα με τους πρόσφυγες

Εκδηλώσεις με θέμα «Οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χωρίζουν τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας ενάντια στον εχθρό» πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Ν. Αρτάκης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

Την Παρασκευή 22 Νοέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στα Διαβατά Θεσσαλονίκης (Θεατράκι). Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο Βαθέος Αυλίδας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

-- Στις 7 μ.μ., στον Ασπρόπυργο, στην αίθουσα εκδηλώσεων (Ελασσώνος 19). Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Κάμπας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

Το Σάββατο 23 Νοέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Ολυμπιακό Χωριό, στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21). Θα μιλήσει η Ρούλα Τριγάζη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Ειρηνοδικείο Ερέτριας. Θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

Τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Κόκκινο Μύλο, στο «Καφενείο της Μαρίας» (Φιλαδελφείας 336). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Τετάρτη 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας (Αγωνιστών Πολυτεχνείου & Καραϊσκάκη). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά.

Την Κυριακή 1η Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο κεντρικό Μενίδι, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Κεντρική Πλατεία 6). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενισχύονται ο εγκλωβισμός και η καταστολή για πρόσφυγες - μετανάστες, όπως και η ταλαιπωρία του ντόπιου πληθυσμού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για το Προσφυγικό:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό ζήτημα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο, όπως και την ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού. Καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις. Είναι μέτρα επικίνδυνα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον ελληνικό λαό, τα οποία μάταια προσπαθούν να διαχειριστούν το αίσχος που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει αυτή της ΝΔ.

Τα κυβερνητικά μέτρα σκοπεύουν να γεμίσουν τα πέντε νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, δηλαδή hot spots - φυλακές, τύπου Αμυγδαλέζας, χωρητικότητας πάνω από 5.000 ανθρώπους το καθένα, πολύ μεγαλύτερα από τη σημερινή χωρητικότητά τους.

Τη στιγμή που οι δομές αιτούντων άσυλο έχουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, που ένα βρέφος πέθανε από αφυδάτωση στη Μόρια, που η πλειοψηφία των παιδιών προσφύγων δεν έχει ακόμη καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση προκαλεί, ισχυριζόμενη ότι τιμάει τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστή για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία θα εγκλωβίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης!

Οσο για τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, αυτά είναι πραγματικός εμπαιγμός για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αυτών των περιοχών.

Τα απαράδεκτα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να απαντηθούν από το μαζικό κίνημα. Να αυξηθούν η αλληλεγγύη και η πάλη για:

Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και, στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ