ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΟΤΑ
Καλεί στην απεργία με αιτήματα που αφορούν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων

Καταγγέλλει παράλληλα την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ για το αντιδραστικό αίτημα κατάργησης της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή απεργία απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ στους εργαζόμενους στους δήμους, προτάσσοντας αιτήματα που αφορούν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Παράλληλα, η ΔΑΣ καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που προβάλλει αντιδραστικά αιτήματα, στρέφοντας μια μερίδα εργαζομένων ενάντια σε άλλη.

Η ΔΑΣ, αναφερόμενη στα κρίσιμα ζητήματα όπου είναι ανάγκη να εστιάσει ο αγώνας των εργαζομένων, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Το ζήτημα των ΒΑΕ είναι κρίσιμο, ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει. Ολοι και όλες στην απεργία για να βροντοφωνάξουμε: Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία. (...) Ολοι στον αγώνα (...), ενάντια στο πάγωμα των προσλήψεων, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, στην επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, στην αντιδραστική αξιολόγηση στο Δημόσιο. Ολοι στον αγώνα για να μην περάσουν η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη στους ιδιώτες, για να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος συμβασιούχος, για νομοθετική ρύθμιση τώρα για τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου».

Ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας τον επιζήμιο ρόλο της ηγεσίας («Συνδικαλιστική Ανατροπή» - ΔΑΚΕ) της ΠΟΕ ΟΤΑ, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι οι δυνάμεις αυτές προβάλλουν ως αίτημα «την κατάργηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής (...) που υπονομεύει το σύνολο των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, των γονέων και των εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς. Είναι ένα αίτημα αντιεπιστημονικό, οπισθοδρομικό και αντιδραστικό. (...) Η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπως και της ΔΟΕ, αντί να προβάλλουν ως αίτημα την εδώ και τώρα ένταξη των 57.000 παιδιών στις δημόσιες και κρατικές δομές των βρεφονηπιακών και παιδικών Σταθμών, το θάβουν και βάζουν τους βρεφονηπιοκόμους και τους νηπιαγωγούς να "τρώγονται" μεταξύ τους! Το αίτημα για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή ικανοποιεί τόσο τους βρεφονηπιοκόμους όσο και τους νηπιαγωγούς, αποτελεί αίτημα όλων των γονεϊκών ενώσεων, όλου του συνδικαλιστικού κινήματος, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εδώ και δεκαετίες, αποτελεί διαχρονική παλλαϊκή απαίτηση.

Αυτό που είναι επιζήμιο και αποτελεί απειλή για τα παιδιά και τους βρεφονηπιοκόμους δεν είναι η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αλλά η αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ, αντί για μόνιμη και σταθερή εργασία. Εδώ χρειάζεται όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε από κοινού. Εδώ πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας. Να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας και να προετοιμαστούμε για γενική πανεργατική απεργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην απεργία και σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην Ομόνοια καλεί με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη, σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, τα δύο συνδικάτα διεκδικούν:

Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, υπογραφή νέας ΣΣΕ και για τους αορίστου χρόνου. Επέκταση των ΒΑΕ και του επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες. Αναβάθμιση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, κατοχύρωση και επέκταση των εργασιακών δικαιωμάτων των βρεφονηπιοκόμων. Ολα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, χωρίς κουπόνια και voucher. Να ενταχθούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς Σταθμούς τα 57.000 παιδιά που άφησαν απ' έξω. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Να δοθεί τώρα λύση για τους εργαζόμενους από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, να τελειώσει η ανασφάλεια και η ομηρία τους. Αμεση πληρωμή των συμβασιούχων στα νομικά πρόσωπα, καμία απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις συμβασιούχων - παρατασιούχων

Στο μεταξύ, στάση εργασίας στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ηρακλείου Αττικής πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενάντια στις απολύσεις 12 συμβασιούχων - παρατασιούχων οι οποίες έγιναν την προηγούμενη βδομάδα, στη βάση αποφάσεων του ΑΣΕΠ που έκρινε ότι οι μισθοί τους δεν καλύπτονται από ανταποδοτικά τέλη.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Ν. Μπάμπαλο, ο οποίος αρχικά ισχυρίστηκε ότι κατανοεί το πρόβλημα, αλλά δεν του επιτρέπει ο νόμος να κάνει κάτι, και στη συνέχεια ανέφερε ότι θα μεταφέρει το αίτημα για ανάκληση των απολύσεων στο υπουργείο Εσωτερικών.

Για το ίδιο ζήτημα θα γίνει σήμερα Γενική Συνέλευση στο Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Νέας Ιωνίας, στον οποίο έχουν γίνει επίσης τρεις απολύσεις.

Κινητοποίηση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο σταθμό «Αγιος Αντώνιος»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο σταθμό «Αγιος Αντώνιος»
Κινητοποίηση στο σταθμό του μετρό στον «Αγιο Αντώνιο» Περιστερίου πραγματοποίησαν χτες το πρωί σωματεία εργαζομένων στις συγκοινωνίες, ενάντια στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Η κινητοποίηση έγινε μετά από πρόταση των δυνάμεων της ΔΑΣ ΟΑΣΑ στη συνεδρίαση του Συντονιστικού των Σωματείων των Αστικών Συγκοινωνιών την περασμένη Πέμπτη.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, τα μέλη των σωματείων συμβολικά κράτησαν ανοιχτά τις μπάρες (είχαν κλείσει πιλοτικά), καλώντας το επιβατικό κοινό σε αγώνα ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, ενάντια στη θέσπιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που εκτός του «φακελώματος» θα επιφέρει προοπτικά αύξηση του αντιτίμου, κατάργηση και περιορισμό δρομολογίων που θα κρίνονται ως ασύμφορα. «Οχι στις μπάρες και στον εκφοβισμό, φθηνές συγκοινωνίες για όλο το λαό» ανέγραφε το πανό που άνοιξαν, με την υπογραφή του ΠΑΜΕ.

  • Για σήμερα Τρίτη, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στο μετρό για ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των συγκοινωνιών.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παναττικό συλλαλητήριο για την Υγεία την Πέμπτη

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο παναττικό συλλαλητήριο για την Υγεία, που διοργανώνουν την Πέμπτη 23/11 στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (δημαρχείο Αθήνας), απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ.

Το συλλαλητήριο γίνεται στο πλαίσιο του δεκαήμερου κινητοποιήσεων που διοργανώνεται από τη ΣΕΑ σε όλη τη χώρα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Με σύνθημα «Δεν τους χαρίζουμε τις συντάξεις μας. Δεν τους χαρίζουμε την υγεία μας. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Τα πληρώσαμε, τα δικαιούμαστε, τα απαιτούμε», οι συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν:

-- Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Περίθαλψης, κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης.

-- Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Κατάργηση των εισφορών για την Υγεία. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.

-- Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, των μονάδων που καταργήθηκαν. Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.ά.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας οργανώνει σήμερα Τρίτη σύσκεψη στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Ελλης 37), και στη συνέχεια πικετοφορία στο κέντρο του Αιγάλεω, για την προετοιμασία του παναττικού συλλαλητηρίου.

  • Κινητοποίηση για την Υγεία διοργανώνουν επίσης στις 23/11 τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ στα Γιάννενα, με συγκέντρωση στις 9 π.μ., στο κτίριο του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) επί της οδού Παύλου Μελά.
Εργατικό «ατύχημα» στο δήμο Λευκάδας

Αλλο ένα εργατικό «ατύχημα», το δεύτερο σε λίγους μήνες, συνέβη στο δήμο Λευκάδας, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου ΟΤΑ νομού Λευκάδας. Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, εργάτης καθαριότητας με σύμβαση ορισμένου χρόνου τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι κατά την ώρα εργασίας την Παρασκευή 17/11. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και θα μείνει εκτός εργασίας τουλάχιστον 6 μήνες.

«Από την πρώτη στιγμή», σημειώνει το Συνδικάτο, «ως ΔΣ εκφράσαμε την αναγκαιότητα ύπαρξης γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας, καθώς και της εφαρμογής των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό, την ύδρευση - αποχέτευση, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κινδύνους, γι' αυτό και θεωρούμε σημαντικά τόσο την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας, όσο και τον ουσιαστικό ρόλο του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας, που και με δικές μας παρεμβάσεις στη δημοτική αρχή, έχουμε στο δήμο μας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο συνάδελφο και του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

Αρχαιρεσίες συνδικάτων
  • Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται την 1/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά έως τις 24/11 και από τις 27/11 έως την 1/12, τις πρωινές ώρες σε χώρους δουλειάς (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και τις απογευματινές ώρες στα γραφεία του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων του (5 μ.μ. - 9 μ.μ.).
  • Συνεχίζονται έως τις 2/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Οι ώρες ψηφοφορίας είναι 9 π.μ. - 5 μ.μ., με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Τρίτη, παλιό δημαρχείο Αγίων Αναργύρων. Αύριο Τετάρτη, Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας. Πέμπτη 23/11, δημαρχείο Καισαριανής. Παρασκευή 24/11, Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Δευτέρα 27/11, Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης. Τρίτη 28/11, ΚΕΠ Νέας Ιωνίας. Τετάρτη 29/11, Αθήνα, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β). Πέμπτη 30/11, γκαράζ δήμου Περιστερίου. Παρασκευή 1/12, δημαρχείο Καλλιθέας. Σάββατο 2/12, γραφεία Συνδικάτου (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).
  • Σε εκλογές από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data», με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Τρίτη, στο κτίριο Αγίου Στεφάνου (10 π.μ. - 3 μ.μ.). Αύριο Τετάρτη, στο κτίριο Κρυονερίου (10 π.μ. - 3 μ.μ.). Την Πέμπτη 23/11 στο κτίριο στη Σπύρου Πάτση (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και στο ΕΚΑ (5 μ.μ. - 6.30 μ.μ.). Το Σωματείο, που μετρά λίγους μήνες ζωής, καλεί τους εργαζόμενους να το δυναμώσουν συμμετέχοντας στις εκλογές, βάζοντας τη βάση για να παλέψουν για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ «για όλους τους εργαζόμενους, απάντηση στο διαχωρισμό, στις αλλαγές τμημάτων και στη συνολική επίθεση της εργοδοσίας».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ