ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Στο προσκήνιο ευρύτερες διεργασίες και μεθοδεύσεις

Το ζήτημα της «φύλαξης των συνόρων» επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά τις δηλώσεις Βαλς ότι «δε γνωρίζουμε πώς έφτασε στη Γαλλία ο Αμπαούντ»

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες αναζωπυρώνονται εντός και εκτός γαλλικών συνόρων, μετά το μακελειό που σημειώθηκε ακριβώς πριν μια βδομάδα στη γαλλική πρωτεύουσα, αφαιρώντας τη ζωή συνολικά έως τώρα 130 ανθρώπων (πολλοί είναι οι τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση) και τροφοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις.

Εκτός από μια σειρά μέτρα καταστολής και την ένταση των σχεδιασμών που αφορούν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, στο προσκήνιο έρχεται όλο και περισσότερο και το θέμα της φύλαξης των συνόρων, που εδώ και βδομάδες αποτελεί πεδίο τριβών μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων, σε στενή σύνδεση και με την «αντιμετώπιση», την υποδοχή και τον καταμερισμό των προσφυγικών ροών.

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση του εισαγγελέα Παρισιού ότι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 13ης Νοέμβρη, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, βρέθηκε νεκρός, ακολούθησαν δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς, ότι «δε γνωρίζουμε πώς έφτασε στη Γαλλία ο Αμπαούντ». Μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Φρανς 2», ο Βαλς ζήτησε «κάθε χώρα που συνορεύει με τη Γαλλία να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο που της αναλογεί, να αναλάβει τις ευθύνες της» και συμπλήρωσε όλο νόημα: «Αν η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της, τότε πράγματι είναι όλο το σύστημα Σένγκεν που θα τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα του «ελέγχου των συνόρων» ήταν από τα πρώτα που άνοιξαν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, με την κυβέρνηση να ενισχύει δραστικά τους ελέγχους και άλλα κόμματα να ζητούν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο (Ρεπουμπλικάνοι) μέχρι και το άμεσο κλείσιμό τους (Εθνικό Μέτωπο).

Την ίδια στιγμή και ενώ την επόμενη βδομάδα ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, θα επισκεφτεί Ουάσιγκτον και Μόσχα, ώστε να συζητήσει με τους δύο ομολόγους του την ενίσχυση του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», προχτές συνεδρίασε ξανά (για 2η φορά σε έξι μέρες) το Συμβούλιο Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας, καθώς είναι ολοφάνερο ότι τα «αντιτρομοκρατικά μέτρα» θα καταρτίζονται σωρηδόν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Προεδρία, «το Συμβούλιο εξέτασε όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της προστασίας των συμπολιτών μας στην επικράτεια», όπως και τις «λεπτομέρειες της διπλωματικής αντιμετώπισης της διαχείρισης της κατάστασης στη Συρία (σ.σ. ταξίδια σε Ρωσία και ΗΠΑ)», μεταξύ των οποίων και «σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ακόμα, ο πρόεδρος «έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για την ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που συνεχίζονται για την αντιμετώπιση του Ντάες (σ.σ. «Ισλαμικό Κράτος») σε Συρία αλλά και Ιράκ».

Ενδεικτική των προθέσεων της Γαλλίας να πρωτοστατήσει στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» ήταν και η (αυτό)«κριτική» που άσκησε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, τονίζοντας ότι «ευχόμαστε η Ευρώπη, που έχασε πολύ χρόνο σε ένα σωρό ζητήματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, να πάρει σήμερα τις αποφάσεις που επιβάλλονται».

Στο μεταξύ και ενώ συνεχίζονται οι δικαστικές και αστυνομικές επιχειρήσεις για τον εντοπισμό υπόπτων που σχετίζονται με τις επιθέσεις, πληθαίνουν καθημερινά τα ρεπορτάζ γαλλικών και διεθνών ΜΜΕ που συνδέουν την εξάπλωση των δικτύων των τζιχαντιστών ως αποτέλεσμα της κοινωνικής περιθωριοποίησης π.χ. φτωχών μουσουλμάνων. Τέτοια θέματα στήνονται σε εφημερίδες και τηλεοράσεις, με μαρτυρίες για τα «δύσκολα παιδικά χρόνια» ορισμένων από τα άτομα που σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν στις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις, με αναλύσεις για τις φτωχογειτονιές του Παρισιού και των Βρυξελλών που εξελίσσονται σε «άντρα» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί της προσπάθειας των αστών να κρύψουν τις πρώτιστες αιτίες που γεννούν τέτοιες «τρομοκρατικές οργανώσεις». Να κρύψουν, δηλαδή, ότι τα αληθινά «θερμοκήπια» για κάθε ΙΚ δεν είναι άλλα από τους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, τους οποίους πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους, όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στις γειτονιές που μένουν.

ΜΑΛΙ
Επίθεση τζιχαντιστών σε ξενοδοχείο

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για νεκρούς που είχαν κρατηθεί όμηροι

Το ξενοδοχείο όπου σημειώθηκε χτες η επίθεση ισλαμιστών
Το ξενοδοχείο όπου σημειώθηκε χτες η επίθεση ισλαμιστών
MΠΑΜΑΚΟ.--

Επιχείρηση απελευθέρωσης δεκάδων ομήρων (140 θαμώνες και 30 υπαλλήλους) στο ξενοδοχείο «Ράντισον Μπλου» της πρωτεύουσας του δυτικοαφρικανικού Μάλι, Μπαμακό, ολοκλήρωσαν λίγο πριν τις έξι χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ειδικές δυνάμεις του στρατού της χώρας, σε συνεργασία με Αμερικανούς και Γάλλους κομάντος. Η επίθεση και η ομηρία ξεκίνησε χτες το πρωί και φέρεται την ευθύνη της επιχείρησης να ανέλαβαν ένοπλοι ισλαμιστές οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» που δρα στην περιοχή.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, στο ξενοδοχείο «Ράντισον Μπλου», που χρησιμοποιούν συχνά και πολλοί ξένοι επιχειρηματίες, διπλωμάτες αλλά και αρκετοί από τους περίπου 1.000 Γάλλους στρατιώτες που παραμένουν σαν «αντιτρομοκρατική» δύναμη στο Μάλι, είχαν εφορμήσει το πρωί τουλάχιστον 10 ένοπλοι φωνάζοντας στα αραβικά «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Οι δράστες που έφτασαν στην περιοχή επιβαίνοντας σε ΙΧ με διπλωματικές πινακίδες κυκλοφορίας, έριξαν χειροβομβίδες και καταιγιστικά πυρά με αυτόματα πυροβόλα όπλα, σκοτώνοντας (σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες) τρία έως 27 άτομα.

Η επιχείρηση του μαλινέζικου στρατού κατά των δραστών ήταν άμεση και σύμφωνα με τον Μαλινέζο στρατιωτικό διοικητή, Μοντίμπο Νάμα Τραορέ, αποσκοπούσε στην απελευθέρωση των ομήρων «ανά όροφο» του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Μεταξύ των δεκάδων ομήρων ήταν αρκετοί ξένοι, ανάμεσά τους Αμερικανοί, αεροσυνοδοί των Γαλλικών και Τουρκικών Αερογραμμών και 10 Κινέζοι, μάλλον επιχειρηματίες.

Ο Φρανσουά Ολάντ, Πρόεδρος της Γαλλίας (που το 2013 πραγματοποίησε στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και αιτία την προώθηση συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων στην ενέργεια και όχι μόνο), έσπευσε να εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της χώρας του και να υποσχεθεί «κάθε δυνατή βοήθεια» για την απελευθέρωση των ομήρων, στέλνοντας σε πρώτη φάση 50 Γάλλους επίλεκτων δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας.

Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε μέσω twitter ότι «έχει ενημερωθεί για μία επιχείρηση με ανταλλαγή πυρών στο "Ράντισον Μπλου", η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», κάλεσε τους πολίτες της να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και έστειλε στρατιωτικές αμερικανικές δυνάμεις που κατέφτασαν στην περιοχή του ξενοδοχείου.

Ο Πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που βρισκόταν στο Τσαντ συμμετέχοντας σε Σύνοδο Κορυφής της ομάδας πέντε χωρών - μελών της περιοχής του Σαχέλ (G5), διέκοψε την επίσημη επίσκεψη επιστρέφοντας στη χώρα του.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Οι λαοί πίσω από τα «εκτελεστικά όργανα» να δουν τους πραγματικούς ενόχους

Ανακοίνωση για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης (συμμετέχουν 27 Κόμματα ανάμεσά τους και το ΚΚΕ) εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη αλληλεγγύη της στο γαλλικό λαό για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Και σημειώνει: «Το "Ισλαμικό Κράτος", που ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης, είναι ένα τερατώδες δημιούργημα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Κατάρ κ.ά., που γεννήθηκε μετά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ κι "ανδρώθηκε" με την ιμπεριαλιστική επέμβαση αυτών των δυνάμεων στη Λιβύη κι ιδιαίτερα στη Συρία. Είναι πλέον πασίγνωστο από ποιους προστατεύονται, οπλίζονται και στηρίζονται πολιτικά αυτοί οι δολοφόνοι.

Σήμερα, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η εγκληματική επίθεση στο Παρίσι να χρησιμοποιηθεί για να χειραγωγήσουν τη συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να ωθήσουν σε στήριξη ενεργειών που είναι αντίθετες με τα λαϊκά συμφέροντα: Από τη μια αυξάνοντας την καταστολή, την αστυνομοκρατία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία στην Ευρώπη και την περαιτέρω ενίσχυση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, περιορίζοντας δικαιώματα κι ελευθερίες κι από την άλλη για την ενίσχυση της απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στον πόλεμο της Συρίας, με στόχο την εξασφάλιση των καπιταλιστικών συμφερόντων.

Ενώ ο ιμπεριαλισμός διεξάγει και σχεδιάζει νέους πολέμους, η εργατική τάξη και οι λαοί θρηνούν νεκρούς.

Οι λαοί μας έχουν πείρα, όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν, από το πώς αξιοποιούνται τέτοιου είδους ενέργειες για την εξαπόλυση νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πρέπει να αναζητήσουν τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτής της επίθεσης, που δεν είναι λιγότερο ένοχοι από τα "εκτελεστικά όργανά" τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να οργανώσουν αποτελεσματικά την πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις, που σχεδιάζουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ κι η ΕΕ, στα πλαίσια των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ