ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Προωθεί τη δημιουργία «Εποπτευόμενων Σταθμών»

Η πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει την ανήθικη και βαθιά εγκληματική «αντιναρκωτική» πολιτική της, όπως επιτάσσει η ΕΕ, αντικατοπτρίζεται στο κείμενο διαβούλευσης του νομοσχεδίου που έδωσε το υπουργείο Υγείας προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας με τίτλο: «Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και λοιπές διατάξεις».

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις και πατώντας πάνω σε υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η όξυνση της χρήσης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης (όπως η αύξηση 1.000% των κρουσμάτων από τον ιό του Εϊτζ πριν τρία χρόνια), προτείνει στο άρθρο 14 να γεμίσει η χώρα με «Εποπτευόμενους Σταθμούς», χώρους δηλαδή όπου οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα χρήση ναρκωτικών ουσιών που θα προμηθεύονται από το παράνομο εμπόριο θανάτου! Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα γίνει στο όνομα «της προστασίας της υγείας των ενεργών χρηστών»! Οπως εξηγείται, η σχετική άδεια για τη λειτουργία τέτοιων χώρων θα χορηγείται με απόφαση του υπουργού Υγείας, σε όσους «εγκεκριμένους οργανισμούς θεραπείας(...) δύνανται να ιδρύουν και να λειτουργούν: α) Μονάδες Αμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης, β) Μονάδες Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων, γ) Κέντρα Ημέρας και δ) Κέντρα Φιλοξενίας». Μάλιστα, η χυδαιότητα αυτής της πολιτικής προχωρά ακόμη ένα βήμα παραπέρα, καθώς αναφέρεται στην παράγραφο 3 ότι «η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους εγκεκριμένους χρήστες επιτρέπεται (...)».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από δύο χρόνια, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε κάνει αντίστοιχη πρόταση, αλλά και σε εκδήλωση για τη διοργάνωση του ναρκω-φεστιβάλ είχε προπαγανδιστεί η «ανάγκη» να υπάρξουν... «shooting rooms» (χώροι για να «τρυπιέσαι»), να γίνουν προγράμματα χορήγησης ηρωίνης.

Η «ασφάλεια» και η «υγεία» της χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι έννοιες αντιφατικές. Πραγματικό στόχο το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τα καρτέλ του εμπορίου ναρκωτικών. Είναι αδύνατον να υπάρξει ελεγχόμενη χρήση, αν δεν έχει ως απώτερο στόχο την απεξάρτηση. Οσο για τα επιχειρήματα που αναφέρονται σχετικά με τη μείωση της διάδοσης του ιού του Εΐτζ, υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, μέσω της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, έκλεισε στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικές μέρες ένα από τα ελάχιστα προγράμματα «streetwork» (το οποίο μεταξύ άλλων διένειμε καθαρές σύριγγες) και στις αρχές του χρόνου θα κλείσει και το δεύτερο. Την ίδια στιγμή, τα προγράμματα «streetwork» της χώρας ψυχορραγούν οικονομικά, όπως και τα «στεγνά» προγράμματα, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης είναι εδώ και χρόνια με τη θηλιά στο λαιμό και τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν στην ουσία χωρίς προδιαγραφές με μοναδικό σκοπό τη συντήρηση του εξαρτημένου. Είναι τουλάχιστον υποκρισία, τη στιγμή που η κυβέρνηση συρρικνώνει και γκρεμίζει δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση, το μόνο που σκέφτεται ως λύση είναι οι χώροι για ασφαλή χρήση... Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν τη φορά, η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα επιτρέποντας σε ιδιώτες, σε ιδιοκτήτες δομών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία ή κέντρων ημέρας κ.α. να ανοίξουν έναν τέτοιο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο εγχείρημα ήταν το πάρκο της Ζυρίχης, στα τέλη της δεκαετίας του '80, όπου εκεί εκατοντάδες νέοι έκαναν χρήση ναρκωτικών και μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε πάρκο ανθρώπινων σκιών, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται κάτω από την κατακραυγή της κοινωνίας να το κλείσει.

«Δημιουργούν πάρκο της Ζυρίχης με τοίχους. Θα μεταφέρουν τις πιάτσες στους συγκεκριμένους χώρους, νομιμοποιώντας ένα κοινωνικό περιθώριο. Στη χρήση απαντάς μόνο με απεξάρτηση», δήλωσε στον «Ρ» ο Ηλίας Μιχαλαρέας, διδάκτορας Ψυχολογίας και Γεωγραφίας κι επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος Απεξάρτησης της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Σχολιάζοντας τον όρο που εισάγεται «εγκεκριμένοι χρήστες», λέει: «Τι όρος είναι αυτός; Ποιος θα εγκρίνει τη χρήση σε ένα νέο παιδί; Θα υπάρχει δηλαδή ένας θεσμικός φορέας που θα εγκρίνει ένα χρήστη; Είναι ορολογία που υπηρετεί τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, νομιμοποιεί την κατοχή και χρήση ουσιών που κάποιος προμηθεύτηκε παράνομα».

Ο Βασίλης Αλμπάνης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), δήλωσε στο «Ρ»: «Αποδεσμεύεται ο χρήστης από την ολοκληρωμένη θεραπεία απεξάρτησης. Θα έπρεπε να υπάρχουν μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης με απώτερο σκοπό την παραπομπή του χρήστη στα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα εντασσόμενα σ' ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάτω τα χέρια από τις γονικές άδειες

Να απορρίψουν τις προκλητικές προτάσεις του υπουργού Παιδείας, Αν. Λοβέρδου, να καλύψει τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία με εκπαιδευτικούς, ως επί το πλείστον γυναίκες, που κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής, καλεί τις γυναίκες η ΟΓΕ. Σε ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ καλεί όχι μόνο τις εκπαιδευτικούς αλλά συνολικά τις εργαζόμενες, τις άνεργες και τις νέες μητέρες:

«Να μη δώσουμε ανοχή! Η πρόταση του υπουργού Παιδείας είναι ωρολογιακή βόμβα για τη γονική άδεια, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για όλες τις νέες εργαζόμενες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να τσακίσει τις όποιες ελάχιστες παροχές μητρότητας έχουν απομείνει. Μετά την κατάργηση του επιδόματος τοκετού για όσες γυναίκες γεννούν σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, μετά τις απειλές σε νέους γονείς να επιστρέψουν το επίδομα τοκετού που δήθεν πήραν "παράνομα", τώρα η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο την άδεια ανατροφής.

Η κυβέρνηση προβάλλει την πυγμή της, για άλλη μια φορά, στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στο χτύπημα των δικαιωμάτων που αφορούν τη μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών. Δείχνει όμως την "καλή διαγωγή" της στα αφεντικά της, τους επιχειρηματικούς ομίλους, με την ικανοποίηση των γενικότερων συμφερόντων τους ή με τη μείωση του "μη μισθολογικού κόστους".

Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία και όχι να ζητά από τις νέες και τους νέους εκπαιδευτικούς να "πουλήσουν" ώρες από την ανατροφή των παιδιών τους για "300 αργύρια".

Οι γυναίκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας να απαντήσουμε στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση, ΕΕ στα δικαιώματα μητρότητας με ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση, με αγωνιστική ετοιμότητα. Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας κάνει συνένοχες, να αποδεχτούμε την ευθεία βολή στην άδεια ανατροφής των εκπαιδευτικών για να έχουν τα παιδιά μας δασκάλα, καθηγήτρια. Να διεκδικήσουμε μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στις γονικές άδειες και τη χρονική επέκτασή τους».

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Κάλεσμα συμμετοχής προς τους εργαζόμενους του Κέντρου

Αύριο Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι, στις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ στο Μετς, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Κέντρου. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη ΓΣ, για «να μην επιτρέψουμε να παίρνονται αποφάσεις για μας χωρίς τη συμμετοχή μας».

«Η πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ -καταγγέλλει η Αγωνιστική Συσπείρωση- υπέσκαψε και υποσκάπτει μεθοδικά τη δυνατότητά μας να συζητάμε οργανωμένα, να αποφασίζουμε ψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας όλες τις προτάσεις. Συστηματικά απέφυγε να πραγματοποιήσει ΓΣ στα τέλη του Σεπτέμβρη, παρά την απόφαση που και οι ίδιοι είχαν πάρει, και το ίδιο επιχειρήθηκε και τώρα. Οι προφάσεις; Να γίνει πρώτα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, να προηγηθεί και δεύτερο ΔΣ του Συλλόγου πριν τη ΓΣ για να προετοιμάσει την "ατζέντα" της ΓΣ, δε θα έχει συμμετοχή, δεν κινητοποιούνται οι συνάδελφοι».

Η Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη, υπενθυμίζει τη μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη και όλη τη δραστηριότητα του διμήνου που προηγήθηκε και τους καλεί να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων:

  • Γενναία χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ. Μαζικές προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στον Οργανισμό σε αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Να μη γίνει καμία απόλυση.
  • Οχι σε κάθε μορφής «αξιολόγηση» του Οργανισμού ή των εργαζομένων.
  • Επαναφορά των μισθών στα προ των περικοπών επίπεδα. Αποκατάσταση της ισχύος και της καθολικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Μέτρα για τη στήριξη των ανέργων που βρίσκονται στη φάση της επανένταξης.
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στη σχολή, με θέμα: «25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Τι άλλαξε για το γερμανικό λαό». Ομιλητής θα είναι ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ, την Κυριακή 23 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Νέου Ηρακλείου «Ηλέκτρα Αποστόλου» (οδός Κουντουριώτη & Νεότητος). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ιστορικό αφιέρωμα για την ΚΝΕ, με οπτικοακουστικό υλικό και ζωντανή μουσική. Θα μιλήσει η Βούλα Τσίγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ