ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Δε συμβιβάζονται με τη φτώχεια και διαδηλώνουν

Νέα πορεία χτες στο υπουργείο Εργασίας και συνεχίζουν...

«Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία». Με αυτό το σύνθημα, ανάμεσα σε άλλα, οι συνταξιούχοι καταδίκασαν με τη χτεσινή τους κινητοποίηση την αντιλαϊκή πολιτική που λεηλατεί τις συντάξεις και τους σπρώχνει ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια. Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΤΑΕ ΟΑΕΕ - ΟΤΑ έδωσαν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, με τη μαζική παναττική συγκέντρωση που οργάνωσαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας. Εστειλαν αγωνιστική απάντηση πως δε συμβιβάζονται με τις αλλεπάλληλες περικοπές, δεν τις νομιμοποιούν στη συνείδησή τους και παλεύουν για την αποκατάσταση των συντάξεών τους.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν μια σειρά αιτήματα, με στόχο την άμεση ανακούφισή τους. Παλεύουν για: Αμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Καμιά περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω από 65 χρόνων. Αμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Κάλυψη σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, θεραπεία δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

Εξω από το υπουργείο, οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν τη στάση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που αρνήθηκε για ακόμη μια φορά να συναντηθεί μαζί τους, παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί έγκαιρα για την κινητοποίησή τους. Οπως υπογράμμισαν, ο υπουργός, από τον Απρίλη μέχρι σήμερα, δεν έχει βρει μια ώρα για να συζητήσει με τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Α. Μπέζα, στον οποίο μετέφεραν την αγανάκτηση των συνταξιούχων για τη στάση του υπουργού. Οι συνταξιούχοι διεμήνυσαν πως αν δεν οριστεί συνάντηση, θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση, την Τετάρτη 26 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οσον αφορά τα επόμενα βήματά τους, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 27 Νοέμβρη, στο πλευρό του ταξικού κινήματος: «Ο αγώνας της εργατικής τάξης είναι και δικός μας αγώνας», υπογραμμίζουν. Παράλληλα, σχεδιάζουν την εκδήλωση - ολονύχτια καθιστική διαμαρτυρία, στις 10 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομίας, στο Σύνταγμα, με αιχμή το αίτημα να καταβληθεί άμεσα σε όλους το δώρο Χριστουγέννων.

Καταγγέλλουν τη στάση του υπουργού

Τη στάση του υπουργού Εργασίας, που για ακόμα μια φορά χτες, αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους τους, καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις:

«Για ακόμα μια φορά, ο υπουργός Εργασίας αρνήθηκε επιδεικτικά να δεχτεί την αντιπροσωπεία των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που εκπροσωπούν πάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων όλων των Ταμείων.

Καταγγέλλουμε τη στάση αυτή της κυβέρνησης, που δια του υπουργού Εργασίας κλείνει τ' αυτιά στη δίκαιη φωνή των συνταξιούχων πάνω στα προβλήματα που δημιούργησαν οι ατελείωτες περικοπές στις συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, στη 13η - 14η σύνταξη, που μαζί με την κατάντια της δημόσιας Υγείας στέλνουν τους συνταξιούχους στην απόλυτη φτώχεια.

Η προτροπή του πρωθυπουργού να δεχτούν οι υπουργοί τους συνταξιούχους και ειδικά ο κ. Βρούτσης, αποδείχθηκε κενό γράμμα.

Ενημερώνουμε τον κ. υπουργό ότι οι συνταξιούχοι κάθε βδομάδα θα βρίσκονται κάτω από το υπουργείο Εργασίας, μέχρι να πειστεί ότι πρέπει να δεχτεί τους εκπροσώπους του συνταξιουχικού κινήματος που εκπροσωπείται από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Καλούμε τους συνταξιούχους να στηρίξουν και αυτόν τον αγώνα που θα ακυρώσει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την άρνησή της να κουβεντιάσει και να δώσει λύση στα άμεσα προβλήματα των συνταξιούχων.

Η συνέχεια θα δοθεί και στις 10/12/2014, έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στις 6 μ.μ.».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας στο απεργιακό δικαίωμα

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο Σ. Ζαριανόπουλος

Την επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ιδιαίτερα στο απεργιακό δικαίωμα, που μεθοδεύουν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μαζί με την τρόικα, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με Ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τονίζοντας την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού, της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης στην Ελλάδα και στο σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει στην Ερώτησή του τα εξής:

«Την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, με περαιτέρω χειροτέρευση του νόμου για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, σχεδιάζουν από κοινού η συγκυβέρνηση NΔ - ΠΑΣΟΚ και η τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Ικανοποιούν έτσι τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας με το δόγμα "νόμος και τάξη" και ένταση της καταστολής των εργατικών αγώνων, θωρακίζουν τη σχεδιαζόμενη κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Ενώ η πλειοψηφία των απεργιών κηρύσσονται παράνομες, η συμμετοχή σ' αυτές ή και η απλή οργάνωση στο συνδικάτο είναι αιτία απόλυσης εκατοντάδων εργαζόμενων. Παράλληλα, παραμένουν σε επιστράτευση εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, όπως και στο Μετρό της Αθήνας. Συνδικαλιστές καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης, όπως πρόσφατα η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και συνδικαλιστές των ναυτεργατών. Η δε εργοδοτική τρομοκρατία βασιλεύει στους χώρους δουλειάς. Οι ρυθμίσεις που προαναγγέλλονται για την αλλαγή του νόμου για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη λήψη απεργιακής απόφασης από τα συνδικάτα, τα οποία και στραγγαλίζουν οικονομικά, παρεμποδίζοντας περαιτέρω τη συνδικαλιστική δράση.

Τα εργατικά δικαιώματα βάλλονται συντονισμένα σε ολόκληρη την ΕΕ, στην κατεύθυνση και των προτάσεων Μόντι που προσωρινά ανεστάλησαν.

Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται στην επιδίωξη της κυβέρνησης για περιορισμό (βλ. ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος) και στην ένταση των διώξεων των εργαζόμενων για τη συνδικαλιστική δράση τους; Πώς τοποθετείται στην επιστράτευση εργαζομένων που απεργούν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους;».

ΒΟΛΟΣ
Αμεση απάντηση στη δίωξη της Ευ. Καρυδάκη

Πολιτική εξόρμηση σε δεκάδες χώρους των υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, από πολυμελή κλιμάκιά τους, οργάνωσαν, χτες το πρωί, οι ΤΟ Βόλου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ως απάντηση στη συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη της Εύης Καρυδάκη, στελέχους του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, από τη δημοτική αρχή Βόλου. Να θυμίσουμε ότι η Εύη Καρυδάκη κλήθηκε σε απολογία με την κατηγορία της «άρνησης υπηρεσίας», επειδή, ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζομένων, ζήτησε και πήρε ολιγόωρη άδεια από τον Προϊστάμενο και τη Διευθύντριά της, για να καλέσει τους συναδέλφους της στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους. Κατά της συνδικαλίστριας επιτέθηκε, με χρυσαυγίτικου τύπου φρασεολογία, ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ...απαγορεύεται ο συνδικαλισμός στο χώρο δουλειάς!

Στη χτεσινή εξόρμηση, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μίλησαν με εκατοντάδες εργαζόμενους στην Καθαριότητα, στο Πράσινο, στο Ληξιαρχείο, στο Δημοτολόγιο, στην Πολεοδομία, στην Τεχνική Υπηρεσία, στη Συντήρηση, στη ΔΕΥΑΜΒ, στο πρώην Δημαρχείο της Ν. Ιωνίας, στα ΚΕΠ και αλλού. Από τη μαζική διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και του κουπονιού για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το κύρος του ΚΚΕ στην πλειοψηφία των εργαζομένων, η εκτίμηση που υπάρχει για τη συνεπή και αγωνιστική στάση του και στο χώρο των υπηρεσιών του Δήμου.

Από τις συζητήσεις βγήκε ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι στο Δήμο μπορούν, αν πιστέψουν στη δύναμή τους, να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης, που για λογαριασμό των μονοπωλίων θέλουν να βάλουν στο γύψο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μπορούν να δώσουν τη μάχη, να οργανώσουν τη δυναμική - μαζική απάντησή τους στην απεργία της 27ης Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, προχτές το απόγευμα, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, μελών ΔΣ εργατικών σωματείων, πραγματοποίησε παράσταση στο Δημαρχείο Βόλου, με σκοπό να ζητήσει εξηγήσεις από το δήμαρχο Μπέο για την «απειλή» που ξεστόμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, ότι θα είναι «μπροστά» σε όποιον εργαζόμενο του Δήμου ασκήσει τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα. Αν και ο Μπέος γνώριζε για την παράσταση στο Δημαρχείο, τελικά έλειπε και δε βρέθηκε «μπροστά» στους συνδικαλιστές, όπως είχε «απειλήσει»...

  • Με το μέρος της δημοτικής αρχής Βόλου τάχθηκε η εφημερίδα «Η Θεσσαλία», η οποία, σε ανυπόγραφο ρεπορτάζ για το θέμα, το οποίο τιτλοφορείται «Μέτωπο με το ΚΚΕ άνοιξε ο δήμαρχος Βόλου, με το κόμμα να αντιδρά στην επίπληξη με την οποία τιμωρήθηκε υπάλληλος που απουσίαζε αδικαιολόγητα από την εργασία της», προσάπτει «αδικαιολόγητη απουσία» στην Εύη Καρυδάκη, αν και η κατηγορία αυτή είναι κατηγορία της δημοτικής αρχής και μάλιστα είναι έωλη νομικά.

Τη στάση της εν λόγω εφημερίδας καταγγέλλει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, θέτοντας το ερώτημα αν έχει αναλάβει ρόλο δικαστή, δικαστηρίου ή άλλου υπηρεσιακού κρατικού οργάνου, για να βγάζει πορίσματα.

Με ξένα κόλλυβα

Χτες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αρνήθηκε επιδεικτικά -όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι- να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΤΑΕ ΟΑΕΕ, που ζητούσαν την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος των διακοπών.

Δεν πέρασαν όμως περισσότερες από πέντε ώρες και ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε με περίσσιο θράσος να ανακοινώσει: «Εχοντας πετύχει ταμειακή ισορροπία, η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου 2015 θα γίνει από 19-22 Δεκεμβρίου 2014. Και το πιο σημαντικό, χωρίς προκαταβολή απ' τον επόμενο χρόνο, όπως γινόταν δεκαετίες».

Δεν τα λέει καλά ο υπουργός. Αφού η συγκυβέρνηση κατακρεούργησε μέχρι 40% τις κύριες και κατά 60% τις επικουρικές συντάξεις και αφού έκοψε πριν δυο χρόνια τα δώρα γιορτών και διακοπών, έρχεται τώρα να προσφέρει την προκαταβολή της σύνταξης του Γενάρη του 2015 ως δώρο Χριστουγέννων. Αφού δηλαδή στέρησε απ' τα 2,7 εκατ. των συνταξιούχων, μόνο απ' τις περικοπές των δώρων των δύο χρόνων, 9,2 δισ. ευρώ, έρχεται τώρα να τους προσφέρει το απομεινάρι της σύνταξης του Γενάρη 2015 για δώρο.

Κι αυτό όχι γιατί πήρε ο πόνος την κυβέρνηση για τους απόμαχους της δουλειάς και τις οικογένειές τους. Αλλά για να πέσει έστω και μέσα από τις συντάξεις λίγο χρήμα στην αγορά τις μέρες των γιορτών, καθώς τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν στερέψει πια απ' την ανεργία και τα λουκέτα στα μαγαζιά και η μόνη απαντοχή για να δουν γιορτές είναι οι συντάξεις -αν υπάρχουν- στις οικογένειες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ