ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Με απεργία απαντούν στην ποινικοποίηση των αγώνων

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, που αγωνίζονται εδώ και 11 βδομάδες ενάντια στη διαθεσιμότητα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπερασπίζοντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Χτες, το Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε για δεύτερη φορά την απεργία τους παράνομη, μετά την προχτεσινή, νέα, προσφυγή του υπουργού Παιδείας. Την προηγούμενη φορά οι δικαστικές αρχές είχαν επικαλεστεί τις «μνημονιακές δεσμεύσεις», τώρα επικαλούνται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν κοινοποίησαν εγκαίρως τα αιτήματά τους στα αρμόδια υπουργεία, δεν προχώρησαν σε κοινοποίηση της απόφασης για νέα κινητοποίηση τέσσερις μέρες πριν, όπως ορίζει ο νόμος, στο υπουργείο Παιδείας και, τέλος, ότι δεν όρισαν προσωπικό ασφαλείας.

Συνέχεια στην προσπάθεια ποινικοποίησης έρχεται να δώσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία (με αφορμή χτεσινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ») διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για παραβίαση διάταξης δικαστικής απόφασης σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ε.Μ. Πολυτεχνείο. Η συγκεκριμένη Ομοσπονδία είχε πάρει απόφαση για πενθήμερη απεργία. Με εντολή της κας Φάκου, η διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας ανέλαβε να διερευνήσει αν η κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζεται.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πάτρας και το ΕΜ Πολυτεχνείο θα κάνουν 48ωρη απεργία μέχρι και την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πήραν κατά τη διάρκεια της χτεσινής ΓΣ απόφαση για αύριο Παρασκευή 24ωρη απεργία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στο Βόλο και συναυλία στις 8.30 το βράδυ στο Αλσύλλιο με αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο. Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ολοκληρώνουν σήμερα τη 48ωρη απεργία και θα πραγματοποιήσουν το πρωί νέα ΓΣ για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους. Ενώ σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Με απεργία μέχρι και αύριο Παρασκευή συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ. Χτες το πρωί, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου και ζήτησαν την παραίτησή της ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση ενάντια στις διαθεσιμότητες. Στη συνέχεια η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα και έθεσε στη διάθεση του πρύτανη την παραίτηση των μελών της και των αναπληρωτών πρύτανη, ενώ επανέλαβε το αίτημα για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος (σε ραδιοφωνική συνέντευξή του), επιμένει στη διαθεσιμότητα/απόλυση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων. Χαρακτηρίζει «κατάληψη» την κινητοποίηση των διοικητικών και με αυτό τον τρόπο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέμβαση της Αστυνομίας, αλλά με ευθύνη των πρυτανικών αρχών. Επιτίθεται κατά των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, ενοχοποιώντάς τους για τον τρόπο με τον οποίο προσλήφθηκαν, διαδικασίες και «τρύπες» που διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δημιούργησαν για ψηφοθηρικούς λόγους εκμεταλλευόμενες την ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων για εργασία. Κάνει λόγο για μονιμοποιήσεις και προσλήψεις εργαζομένων στο ΕΚΠΑ που διπλασίασαν το δυναμικό του τα τελευταία δέκα χρόνια.

Διαδηλώνουν ενάντια στις διαθεσιμότητες σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά χτες

Η κατάσταση στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και η πολιτική που στέλνει στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις εργαζόμενους βρέθηκαν στο επίκεντρο της κινητοποίησης που πραγματοποίησε, χτες το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ Πειραιά με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα. Στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε έδωσαν το «παρών» αντιπροσωπείες της Επιτροπής Αγώνα Σχολικών Φυλάκων που αγωνίζονται ενάντια στη διαθεσιμότητα, του Σωματείου Καθαριστριών σχολείων και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Ξεκίνησαν με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και ακολούθησε πορεία με ένα συμβολικό σταθμό στο ιδιωτικό ΙΕΚ που ο υπουργός Παιδείας εγκαινίασε τις μέρες που ανακοινώνονταν οι διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ. Οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν συνολικά την πολιτική που στέλνει στην κατάρτιση τα παιδιά από 15 χρόνων. Στη συνέχεια, η πορεία πέρασε από το πολιτικό γραφείο του υπουργού και κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι να επανέλθουν οι εκπαιδευτικοί και οι ειδικότητες στα σχολεία αλλά και για να αποτρέψουν κατάργηση κι άλλων ειδικοτήτων και σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά δηλώνουν ότι θα επανέλθουν με νέες κινητοποιήσεις και ειδικά για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.

Επίσης, με αίτημα να καλυφθούν τα κενά ώστε οι μαθητές των ΕΠΑΛ να κάνουν μάθημα και να ολοκληρώσουν τις σπουδές στις καταργημένες ειδικότητες, η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και η ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής διοργανώνουν σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Αττικής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίσκεψη Οργανώσεων της ΚΝΕ στο Αστεροσκοπείο

Είναι σωστή η άποψη ότι «όλα είναι θέμα τύχης»; Η αρχή του κόσμου έγινε με το big bang ή μήπως όχι...; Υπάρχει αλήθεια; ...Και πώς κρίνεις αν κάτι είναι αληθές;

Απέναντι σ' αυτά και άλλα ερωτήματα η ΚΝΕ απαντάει: «Μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας!». Και μ' αυτό το σύνθημα, οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής, Κεντρικής - Ανατολικής και Υπαίθρου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλούν τους μαθητές στην επίσκεψη που διοργανώνουν στο Αστεροσκοπείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 23 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα.

Δράσεις του ΜΑΣ στην Αθήνα

-- Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών θα πραγματοποιήσει αύριο, Παρασκευή, κινητοποίηση στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ο φορέας που διαχειρίζεται τις εστίες) στις 11 το πρωί με κύριο αίτημα να μετατραπεί άμεσα σε φοιτητική εστία το ξενοδοχείο «La Mirage» (προσυγκέντρωση στο σταθμό του μετρό «Αμπελόκηποι»).

-- Την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στο ΤΕΙ Πειραιά, θα διεξαχθεί η πέμπτη πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, επιτροπές αγώνα, επιτροπές εκλεγμένες σε έτη και εξάμηνα, εκλεγμένοι συνδικαλιστές, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, ορισμένοι αντιπρόσωποι για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια, φοιτητές και φοιτήτριες που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Στην πανελλαδική συνάντηση θα γίνει απολογισμός δράσης του προηγούμενου διαστήματος, σχεδιασμός και οργάνωση της πάλης για τη νέα χρονιά και εκλογή της νέας Πανελλαδικής και Εκτελεστικής Γραμματείας. Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να αγκαλιάσουν μαζικά τις διαδικασίες.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις στην Κεφαλονιά

Σε κατάληψη βρίσκονται, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των μαθητών τους, σχολεία στην Κεφαλονιά. Από τη Δευτέρα 18 Νοέμβρη σε κατάληψη είναι το Γυμνάσιο - Λύκειο Σάμης, το Γυμνάσιο - Λύκειο Μεσοβουλίων και το Λύκειο Πάστρας που οι μαθητές τους εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με προβλήματα στις μεταφορές, καταργήσεις τμημάτων σε μαθήματα επιλογής, την ελλιπή συντήρηση και ασφάλεια των σχολείων, με προβλήματα στις κτιριακές υποδομές.

Ζητούν μεταξύ άλλων να υπάρχουν 20 μαθητές ανά τμήμα στη γενική παιδεία και 15 στις κατευθύνσεις, να επιλυθούν τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων και επίσης, εναντιώνονται στο νόμο για το νέο Λύκειο.

Τη στήριξή της στον αγώνα των μαθητών εκφράζει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης δηλώνοντας ότι θα ανταποκριθεί ξανά στο κάλεσμα των μαθητών για κοινό μέτωπο με γονιούς - εκπαιδευτικούς.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για την απεργία των διοικητικών

Σε σχόλιό του για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι κόπτεται για τα μαθήματα των φοιτητών, επιστρατεύοντας την ποινικοποίηση για να καταστείλει τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, σε ιδρύματα που δεν απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι, χάνονται μαθήματα και πρακτικές για χιλιάδες φοιτητές, γιατί δεν υπάρχει διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό (ΔΕΠ), με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

Επιβεβαιώνεται ότι οι διαθεσιμότητες - απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων είναι μέρος της συνολικότερης πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων, την πρόσδεσή τους στις ανάγκες του κεφαλαίου και την επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών με πρόσθετο κόστος για τις σπουδές των παιδιών τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ