ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο στον ΕΟΠΥΥ

Μετά τους γιατρούς και τους υγειονομικούς, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι

Απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις 26 και 27/11 πήρε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), που καλύπτει τους 1.373 διοικητικούς διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ. Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες για τις 26 και 27/11 έχει αποφασίσει ήδη η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ -κατά βάση καλύπτει τους υγειονομικούς υπαλλήλους του Οργανισμού.

Επίσης, σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις 25, 26 και 27/11, προχωρούν οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ. Απόφαση για απεργία στις 29 Νοέμβρη αποφάσισε και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Την ίδια μέρα, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας. Υγειονομικοί και διοικητικοί αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ, στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ένταξη των εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας, με ορισμένους από αυτούς να κινδυνεύουν με απόλυση.

Μπροστά στις κινητοποιήσεις, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» ΕΟΠΥΥ καλεί σε πάλη για:

  • Να μη συγχωνευθεί και καταργηθεί καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, κανένα Κέντρο Υγείας, κανένα νοσοκομείο.
  • Να μη βγει σε διαθεσιμότητα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε μόνιμες, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των πληρωμών των ασθενών.
  • Να φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με 45%. Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές των μεγαλοεπιχειρηματιών.
  • Να δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής υγειονομικού υλικού, μηχανημάτων, φαρμάκων που θα απαλλάξει τους ασθενείς από τις πληρωμές και τις δημόσιες μονάδες Υγείας από την καταλήστευση και τους εκβιασμούς των πολυεθνικών.
Στη Λάρισα

Πανθεσσαλική συγκέντρωση για τη διαθεσιμότητα - κινητικότητα διοργανώνουν σήμερα, στις 12 μ., στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιοχής. Οι εργαζόμενοι στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στις 11.30 π.μ., θα συγκεντρωθούν στην είσοδο του νοσοκομείου κι από κει θα πορευτούν στην Περιφέρεια. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Στήνει «πάρκινγκ» ασθενών στο «Αγία Βαρβάρα»

Με προσωπικό από το κρατικό Νίκαιας και χωρίς τις απαραίτητες ειδικότητες, θα λειτουργήσει παθολογική κλινική

Από κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών με αίτημα να μην καταργηθεί το «Αγία Βαρβάρα»
Από κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών με αίτημα να μην καταργηθεί το «Αγία Βαρβάρα»
Ενα «πάρκινγκ» ασθενών σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να στήσει στο πρώην νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα», προκειμένου να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία «Αττικόν» και Κρατικό Νίκαιας, που έχουν γεμίσει με ράντζα. Αφού κατάργησε το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» -μαζί με άλλα 7 νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη- τον περασμένο Αύγουστο, τώρα έρχεται να δημιουργήσει «στα χαρτιά» μια κλινική παθολογικού τομέα (Ηπατολογικό - Παθολογικό) με 28 κρεβάτια, υποβαθμισμένη και χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις ασφαλούς νοσηλείας.

Με σχετικά έγγραφα, ζητείται η μεταφορά 5 γιατρών παθολόγων -οι οποίοι θα επιλέξουν 5 ειδικευόμενους παθολόγους- από το Κρατικό Νίκαιας στο Αγία Βαρβάρα για να στελεχώσουν την κλινική του παθολογικού τομέα. Επίσης, θα επιστρέψει μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού που μετακινήθηκε από το «Αγία Βαρβάρα» στο κρατικό Νίκαιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση που κάποιος ασθενής του παθολογικού τομέα χρειαστεί καρδιολογική υποστήριξη, αυτή θα παρέχεται από τον καρδιολόγο των εξωτερικών ιατρείων και μετά τις 3 μ.μ. σε συνεργασία με το εφημερεύον καρδιολογικό τμήμα της Νίκαιας. Δηλαδή, θα μετακινούνται είτε γιατροί, είτε οι νοσηλευόμενοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης!

Χτες οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας έκαναν έκτακτη γενική συνέλευση και παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε αυτή την εξέλιξη, ενώ οι 5 παθολόγοι, που τους ζητούν να μεταφερθούν στην «Αγία Βαρβάρα», με έγγραφό τους προς τον εισαγγελέα εξηγούν τους κινδύνους που θα προκύψουν. Επίσης, οι συντονιστές διευθυντές των κλινικών δήλωσαν στην πλειοψηφία τους ότι δε θα υπογράψουν χαρτιά μετακίνησης προσωπικού.

Αυτή τη στιγμή στο «Αγία Βαρβάρα» λειτουργούν κάποια εξωτερικά ιατρεία από τις 8 π.μ.-3 μ.μ. Για να λειτουργήσει παθολογικός τομέας στο «Αγία Βαρβάρα» για περιστατικά καρδιολογικά, ηπατολογικά, παθολογικά και χρόνιων παθήσεων απαιτούνται επί 24ωρης βάσης ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές και να λειτουργούν πλήρως τα εργαστήρια, τα οποία σήμερα υπολειτουργούν και κάνουν μόνο απλές εξετάσεις. Απαιτείται, δηλαδή, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Αποδεικνύεται πως η «Αγία Βαρβάρα» όχι μόνο δεν έπρεπε να καταργηθεί, αλλά είναι ανάγκη να αναπτυχθούν πλήρως όλες οι κλινικές, όλες οι ειδικότητες. Αποδεικνύεται ακόμη πως τα νοσοκομεία που δέχτηκαν προσωπικό από τα νοσοκομεία που έκλεισαν, δεν αναβαθμίστηκαν, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, το Κρατικό Νίκαιας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα έλλειψης προσωπικού, ενώ τα Ταμεία του έχουν «στεγνώσει».

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Διευκολύνσεις στα μονοπώλια της Υγείας να προσελκύουν πελάτες

Νομοσχέδιο που ενσωματώνει σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, συζητιέται από χτες στη Βουλή

Την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε δύο κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τη «διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη» και στοχεύουν στη σταδιακή άρση των όποιων θεσμικών και νομικών εμποδίων υπάρχουν και δυσκολεύουν την ελευθερία δράσης των μονοπωλίων στον τομέα της Υγείας, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, υπερψηφίζοντας στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Την αντίθεση στο νομοσχέδιο δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες είναι: «Α) 2011 /24/ΕΕ περί «εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης» και 2012/52/ΕΕ «σχετικά με την θέσπιση μέτρων που διευκολύνουν την αναγνώριση ιατρικών συνταγών οι οποίες εκδίδονται σε άλλα κράτη».

Οι δύο τροπολογίες εξασφαλίζουν τη μετακίνηση των ασθενών σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ από αυτό στο οποίο είναι ασφαλισμένοι προκειμένου να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καθορίζουν τους όρους. Η μετακίνηση ασθενούς μπορεί να γίνει σε περίπτωση που η θεραπεία δεν παρέχεται στη χώρα που είναι ασφαλισμένος, ή όταν η θεραπεία παρέχεται μεν στη χώρα που είναι ασφαλισμένος, αλλά όχι σε ιατρικά αποδεχτό διάστημα ή όταν υγειονομικές εγκαταστάσεις μιας γειτονικής χώρας - μέλους είναι πλησιέστερες στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου από τις εγκαταστάσεις της χώρας του.

Με την κινητικότητα των ασθενών, που αντιμετωπίζονται ως «χρήστες Υγείας», δίνεται η δυνατότητα να καλύπτονται οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα εθνικά συστήματα Υγείας, εδραιώνεται η επικίνδυνη για την ίδια την ανθρώπινη ζωή αντίληψη ότι η υγεία είναι ατομική ευθύνη, οι «επαγγελματίες Υγείας», στους οποίους συμπεριλαμβάνονται από νοσοκομεία μέχρι επιχειρηματικοί όμιλοι, εξασφαλίζουν νέα πεδία κερδοφορίας, αφού θα διευρυνθεί η πελατεία τους.

Στον αντίποδα, οι ασθενείς θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού προβλέπεται ότι θα προπληρώνουν τις όποιες υπηρεσίες τους παραχθούν σε άλλο κράτος. Οσο για το ποσό που θα τους επιστραφεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας τους, αυτό θα είναι αντίστοιχο με το εγχώριο τιμολόγιο του ασφαλιστικού οργανισμού. Αν ο μετακινούμενος ασθενής πληρώσει για θεραπεία παραπάνω από όσο θα πλήρωνε στη χώρα του, η διαφορά τον επιβαρύνει.

Ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να παρουσιάσει ως επίτευγμα τροπολογία που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία μειώνεται κατά 50% η τιμή πρωτότυπου φάρμακου που έχει λήξει η πατέντα και εφόσον κυκλοφορεί αντίστοιχο γενόσημο, ενώ η τιμή των γενόσημων καθορίζεται στο 65% (από 80% που ήταν) της τιμής των φαρμάκων αναφοράς τους.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Δράση με κορύφωση στις 3 Δεκέμβρη

Πρόγραμμα δράσης με κορύφωση στις 3 Δεκέμβρη -Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ- συζήτησαν χτες το απόγευμα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες σε σύσκεψη που διοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ. Ηδη έχουν προγραμματιστεί:

  • Το Σάββατο 23/11, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37,2οςόροφος) σύσκεψη μεταναστών αναπήρων και γονιών παιδιών με αναπηρία.
  • Την Τρίτη 26/11, στις 6 μ.μ., συγκέντρωση στο Ασυλο Ανιάτων μαζί με το σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και τη Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος.
  • Στις 3 Δεκέμβρη, πρωινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

Στη χτεσινή σύσκεψη παρενέβη ο Μ. Βαρδαβάκης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ