ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΙΚΕΑ»
Απεργούν σήμερα με τη δύναμη της αλληλεγγύης

Χτες παράτησαν τα πόστα τους και ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν το ξεζούμισμά τους

Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν για 24ωρη απεργία σήμερα
Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν για 24ωρη απεργία σήμερα
Με τη δύναμη της ταξικής ενότητας, την έμπρακτη στήριξη του κλαδικού τους συνδικάτου, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι στο κατάστημα «ΙΚΕΑ» στον Κηφισό, δίνουν από χτες τη μάχη ενάντια στις μειώσεις μισθών έως και 11% που επιχειρεί να επιβάλλει η εργοδοσία. Σήμερα, προχωρούν σε 24ωρη απεργία, απόφαση που πάρθηκε σε μια ζωντανή και μαχητική γενική συνέλευση έξω από το κατάστημα, και ενώ πραγματοποιούσαν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν από το πρωί εκτός από το κλαδικό τους συνδικάτο και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία όπως ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών, στελέχη της Εκτελεστική Γραμματείας του ΠΑΜΕ αλλά και εργαζόμενοι - καταναλωτές.

Το χρονικό της κινητοποίησης

Η διοίκηση του ομίλου «Φουρλή» μετά την απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης των εργαζομένων - και παρά την αντίθετη προσπάθεια του επιχειρησιακού σωματείου - να μην αποδεχτούν καμία μείωση μισθών, επιχείρησε χτες από νωρίς το πρωί να επιβάλλει στους εργαζόμενους ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις από 8,5% έως και 11%.

Εγκαιρα στο κατάστημα έφτασαν τα στελέχη του κλαδικού σωματείου και του ΠΑΜΕ όπου και πραγματοποίησαν παρέμβαση στη διεύθυνση της επιχείρησης καλώντας να σταματήσει άμεσα η εκβιαστική της προσπάθεια. Οπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία διαμήνυε ότι αν μέχρι το τέλος της βάρδιας δεν έχουν βάλει την υπογραφή τους θα απολυθούν.

Λίγο μετά οι εργαζόμενοι παράτησαν κυριολεκτικά τα πόστα τους, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, που κήρυξε στάση εργασίας, και σύσσωμοι ξεχύθηκαν έξω από το κατάστημα, πραγματοποιώντας μέχρι αργά το βράδυ μια μαζική συγκέντρωση και αποφασίζοντας μέσα από γενική συνέλευση να κλιμακώσουν με 24ωρη απεργία σήμερα.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του κλαδικού σωματείου και του ΠΑΜΕ πήγε στο κατάστημα της επιχείρησης στο Αεροδρόμιο. Εκεί τους υποδέχτηκε ο αστυνομικός διευθυντής του Αεροδρομίου, αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά. Σε ερώτηση των συνδικαλιστών τι δουλειά έχουν εκεί, ένας εκ των «ασφαλιτών» απάντησε: «Προστατεύουμε το ΙΚΕΑ»... Παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας η αντιπροσωπεία μπήκε στο κατάστημα και μίλησε με τους εργαζόμενους. Σημειώνεται, ότι η εργοδοσία νωρίτερα, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, τους είπε να «κρυφτούν»... για να μην έρθουν σε επαφή με τους συνδικαλιστές.

«Συνδικαλιστές» στο πλευρό της εργοδοσίας

Στο πλευρό της εργοδοσίας, βρέθηκε ξανά η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου. Αφού την περασμένη βδομάδα είχε καταβάλει πολύωρη προσπάθεια για να μην απορρίψουν οι εργαζόμενοι τις εργοδοτικές αξιώσεις, χτες, οι «συνδικαλιστές» προσπαθούσαν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η κινητοποίησή τους είναι παράνομη (!!!!) και ότι το σωματείο έχει αποφασίσει στάση εργασίας την Πέμπτη 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Η οργή των εργαζομένων ξεχείλισε. Επαιρναν το μικρόφωνο της συγκέντρωσης καταγγέλλοντας τους «συνδικαλιστές» του σωματείου για «ανθρώπους της εργοδοσίας», ότι είναι «αίσχος» αυτό που κάνουν...

Αυτό το σωματείο έσπευσε να υποστηρίξει και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ), που με ανακοίνωσή της κάλεσε τους εργαζόμενους «να συσπειρωθούν γύρω από το επιχειρησιακό τους σωματείο και τις αποφάσεις του, και να μην υποκύπτουν σε τυχοδιωκτικές λογικές άλλων σωματείων, που επιχειρούν να υποκαταστήσουν το σωματείο εργαζομένων στο ΙΚΕΑ και να "καπελώσουν" την αγωνιστική του δράση, με στόχο να αποκομίσουν κομματικά οφέλη».

Προκαλεί η εργοδοσία

Η μείωση των μισθών που επιχειρεί η εργοδοσία είναι η μια όψη του νομίσματος, καθώς -όπως εργαζόμενοι περιέγραφαν- οι συνθήκες εργασίες είναι «τραγικές». Εργαζόμενος στο εστιατόριο μας είπε χαρακτηριστικά ότι για «να βγει η δουλειά, πρέπει να πας δυο ώρες πριν τη βάρδιά σου, προκειμένου να κάνεις ό,τι πρέπει».

«Δουλεύω 3,5 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα από το πόστο μου έχουν φύγει δέκα εργαζόμενοι που δεν έχουν αναπληρωθεί. Πιάνω δουλειά στις 7.30 το πρωί. Αν δεν έρθω όμως στις 6.30 δεν βγαίνει η δουλειά», λέει εργαζόμενη από το εστιατόριο και το ίδιο επισημαίνουν και άλλοι συνάδελφοί της.

Σα να μη φτάνει αυτό το ξεζούμισμα, ο όμιλος εξέδωσε χτες μια προκλητική ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «πρώτα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου». Ισχυρίζεται ότι ενώ θα μπορούσε να πάει τους μισθούς στην ΕΓΣΣΕ επέλεξε το «μικρότερο κακό», δηλαδή μειώσεις από 8,5% έως 11% και επαναφέρει τον εκβιασμό για απολύσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ «FORTHNET»
«Μπλόκαραν» την εργοδοτική τρομοκρατία

Απεργούν σήμερα ενάντια στις μειώσεις μισθών

Σε κενό γράμμα μετέτρεψαν τον εκβιασμό της εργοδοσίας για τροποποίηση και υπογραφή εδώ και τώρα συμβάσεων εργασίας με μείωση μισθών έως και 35%, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «FORTHNET» που χτες το πρωί προχώρησαν σε αποχή από τη δουλειά τους. Σήμερα, κλιμακώνουν τον αγώνα τους με 24ωρη απεργία και γενική συνέλευση στις 11 το πρωί στον Ταύρο.

Συγκεκριμένα, προχτές το απόγευμα η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι προχωρά σε τροποποίηση των συμβάσεων με στόχο τη δραστική μείωση των μισθών τους, ενώ ήδη προσλαμβάνει εργαζόμενους με νέες μειωμένες συμβάσεις. Χτες το πρωί, η εργοδοσία καλούσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν, λέγοντας ότι αν δεν το κάνουν θα είναι σαν να παραιτούνται!

Αμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) που κλιμάκιά του, με ανακοίνωση, βρέθηκαν χτες το πρωί στα κτίρια της επιχείρησης στον Ταύρο και στην Κάντζα.

Η παρουσία των μελών του ΣΕΤΗΠ όπλισε με θάρρος και αποφασιστικότητα τους εργαζόμενους. Στον Ταύρο, άφησαν τις δουλειές τους και βγήκαν έξω από το κτίριο. Προχώρησαν επί τόπου σε γενική συνέλευση, προσπερνώντας τα εμπόδια που προσπάθησε να βάλει η εργοδοσία, θορυβημένη από την αποφασιστική τους αντίδραση. Εξέλεξαν Επιτροπή Αγώνα και ομόφωνα αποφάσισαν 24ωρη απεργία για σήμερα απορρίπτοντας τις μειώσεις μισθών.

Στο κενό έπεσε και η προσπάθεια της εργοδοσίας να απομονώσει τους εργαζόμενους, ενώ σε συνάντηση που αναγκάστηκε να κάνει με αντιπροσωπείες του ΣΕΤΗΠ και της Επιτροπής Αγώνα συνάντησε ξανά την άρνησή τους να δεχτούν διορία τριών ημερών για να υπογραφούν οι ατομικές συμβάσεις.

Επιτροπή Αγώνα εξέλεξαν και οι εργαζόμενοι στην Κάντζα αποφασίζοντας επίσης συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία και γενική συνέλευση.

Σήμερα η σύσκεψη σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Σήμερα στις 5 το απόγευμα πραγματοποιείται η πλατιά σύσκεψη των διοικήσεων των επιχειρησιακών σωματείων και εργαζομένων που οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη). Τα θέματα της σύσκεψης αφορούν: Την εκτίμηση και τα συμπεράσματα από τις τελευταίες κινητοποιήσεις. Τις εξελίξεις στα Εργασιακά και στο Ασφαλιστικό. Την κλιμάκωση του αγώνα για μισθούς και δικαιώματα και την οργάνωση κινητοποιήσεων και έκφραση αλληλεγγύης ενάντια στις εργοδοτικές επιθέσεις που δέχονται πολλοί χώροι δουλειάς.

Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ

Σε γενική συνέλευση καλεί σήμερα η ΠΕΜΕΝ στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης. Στο κάλεσμά της τονίζει: «Σε αυτές τις συνθήκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα και καθοριστικής σημασίας ζήτημα για το εργατικό κίνημα αποτελεί η οργάνωση και η συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία, να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός, να συνειδητοποιήσει ο κάθε εργαζόμενος τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής που προκαλεί τον εργασιακό μεσαίωνα, τις στρατιές των ανέργων, την φτώχεια και την εξαθλίωση».

«Να μείνετε ενωμένοι»

«Ηρθα να ψωνίσω τα απαραίτητα. Μόλις έμαθα τι έγινε άφησα ένα καρότσι μέσα όπως ήταν. Συμπαραστέκομαι στους εργαζόμενους. Αυτό που κάνουν είναι και για το δικό μου συμφέρον, για το συμφέρον των παιδιών μου», είπε στο «Ρ» η Αναστασία έξω από το κατάστημα.

«Δεν είμαι πελάτης ούτε έτυχε να βρεθώ εδώ. Εμαθα για την κινητοποίηση και ήρθα. Είμαι και εγώ εργαζόμενος σε ξενοδοχείο και συγκεκριμένα στο "Κάραβελ". Και εμείς στον κλάδο δίνουμε μάχη ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας. Να μείνετε ενωμένοι, μην υποχωρήσετε. Καλή αρχή στους αγώνες σας», είπε ο Στάμος Στάμου, γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου στο ξενοδοχείο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ