ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολυμέτωπη επίθεση για ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη

Το σύνολο των αντιδραστικών εξαγγελιών που έκανε χτες ο πρωθυπουργός, αντανακλούν την ανάγκη του κεφαλαίου να βαθύνει την εκμετάλλευση, για να διασφαλίσει και να αυξήσει την κερδοφορία του

Ρωμαλέοι ταξικοί αγώνες, σε ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων, είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να πιάσει τόπο απέναντι στην επιθετικότητα της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν τη στρατηγική της
Ρωμαλέοι ταξικοί αγώνες, σε ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων, είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να πιάσει τόπο απέναντι στην επιθετικότητα της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν τη στρατηγική της
Θύελλα, που θα πλήξει κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων με την προώθηση «ανατροπών» στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Υγεία, με την ταυτόχρονη επιβολή μιας μονόπλευρης λιτότητας, που θα τσακίσει το λαϊκό εισόδημα και θα φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων το λογαριασμό της φιλομονοπωλιακής πολιτικής των εταίρων του δικομματισμού, εξαπολύει η κυβέρνηση, όπως εξήγγειλε χτες, με διάγγελμά του, και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση προώθηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που έρχονται να υπηρετήσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις της ντόπιας πλουτοκρατίας για την εξασφάλιση ακόμα φθηνότερου εργατικού δυναμικού, «απαλλαγμένου» από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτήν τη βαθιά ταξική πολιτική, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να τη «σερβίρει» στα λαϊκά στρώματα με κάλεσμα για διενέργεια ενός «εθνικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους», που θα χρησιμοποιηθεί για να «εξαγνίσει» την αντιλαϊκή πολιτική του.

Την ίδια επιχείρηση χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού του λαού, ήρθε να υπηρετήσει και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει τη διενέργεια σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Περικοπές σε παροχές και δικαιώματα

Ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας ως «πρώτο βήμα» τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση και υποστηρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην «εντατική», κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να «συναινέσουν» και να υποταχθούν, θυσιάζοντας τα δικαιώματά τους. Επιχειρώντας ταυτόχρονα να διασπάσει, να αποπροσανατολίσει και να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα, ανέφερε ότι «θα προχωρήσουμε άμεσα σε ανατροπές, ακόμη κι αν αυτές θίγουν μικροσυμφέροντα και βολεμένες καταστάσεις». Ο ίδιος επικαλέστηκε τη «λαϊκή εντολή» που πήρε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και κάνοντας λαθροχειρία ισχυρίστηκε ότι «αυτές τις ανατροπές τις αναζητά εδώ και χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ο πρωθυπουργός, αφού επανέφερε το σενάριο της «καμένης γης» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ανέλαβε σε «μία από τις δυσκολότερες για τη χώρα μας στιγμές, από την εποχή της μεταπολίτευσης», εξήγγειλε ότι μέσα στο 2010 θα προχωρήσει σε «ρήξεις με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου». Περιγράφοντας τις «ρήξεις και τις ανατροπές», παρουσίασε μια πολιτική που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις της ΕΕ, συνυφασμένη με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και έρχεται να διασφαλίσει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Ηδη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση με το «διάλογο» που εγκαινιάζει τη Δευτέρα. Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ακόμα «ρήξεις και τομές» στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια, οι οποίες, από τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, στοχεύουν στην απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότησή τους με την ταυτόχρονη διάνοιξη νέων πεδίων για τη βαθύτερη διείσδυση των ιδιωτών.

Ολα για το κεφάλαιο

Κινδυνολογώντας και για να εκβιάσει τα λαϊκά στρώματα, ο πρωθυπουργός είπε πως «όσο δεν κάνουμε τις ρήξεις με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, τόσο τα προβλήματα θα παραμένουν, τόσο θα ταλαιπωρούν, τόσο θα εγκλωβίζουν, τόσο θα μας οδηγούν σε νέες κρίσεις». Τις δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, τις εμφάνισε σαν «νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά, για να πιάνουν τόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού».

Την ίδια ώρα που ο Γ. Παπανδρέου ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση «βάζει στο επίκεντρο της πολιτικής της τον άνθρωπο», παρουσίαζε μια δέσμη μέτρων που έρχονται για να αμβλύνουν τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας με επιδόματα πτωχοκομείου, αφήνοντας άθικτη την κερδοφορία του κεφαλαίου, το οποίο ταυτόχρονα ενισχύει με νέα προνόμια. «Αναλάβαμε την ευθύνη να ανατάξουμε την οικονομία μας σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά και θέτοντας πρώτο στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλίσει στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους:

-- «Επενδύσεις σε νέους τομείς, στην πράσινη ανάπτυξη», με ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- «Κίνητρα για την εργασία των νέων», απαλλάσσοντας τους εργοδότες για τέσσερα χρόνια από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

-- «Ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα», με τη δέσμευση ότι δε θα αυξηθεί η φορολογία των κερδών του κεφαλαίου ούτε τα κέρδη που επανεπενδύονται.

Στον ντορβά της συναίνεσης

Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι στα κελεύσματα της κυβέρνησης να συναινέσουν στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους

Ο πρωθυπουργός, αφού εξασφάλισε στο χτεσινό του διάγγελμα μέτρα για τη διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου και ισχυροποίηση της θέσης των επιχειρηματικών ομίλων στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό καπιταλιστικό ανταγωνισμό, ζήτησε τη «συμμετοχή όλων» για να βγει η «χώρα από τη βαθιά κρίση».

Μάλιστα, επιχειρώντας να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η κυβέρνηση «μέσα από τον πρώτο προϋπολογισμό, στηρίζει τους ασθενέστερους», μεταφράζοντας σαν «στήριξη» το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» και τις «αυξήσεις» μέχρι ένα ευρώ στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Για την προώθηση αυτής της πολιτικής, έσπευσε να αναγάγει σε αξιόπιστους και «πραγματικούς εταίρους» τους βιομήχανους και τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ώστε μαζί να «επεξεργαστούν την εφαρμογή αυτών των μεγάλων τομών», νομιμοποιώντας μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, επιχείρησε να αποδώσει τα προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών στη διαφθορά. Αποσυνδέοντας το φαινόμενο της διαφθοράς από την ουσία του καπιταλιστικού συστήματος που το γεννά, το θρέφει και το αναπαράγει, προσπάθησε με επικοινωνιακά «τρικ» να διαχύσει την «ευθύνη» του στο σύνολο της κοινωνίας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε: «Μετά την εκλογή της ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ζητήσω από όλα τα κόμματα να συναντηθούμε, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τη μεγάλη μάστιγα της διαφθοράς και ανομίας στη χώρα μας».

Τη διαφθορά και τη διαπλοκή που συντήρησαν με την πολιτική τους οι εταίροι του δικομματισμού και συνεχίζουν να την τροφοδοτούν στηρίζοντας την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που είναι σύμφυτη με τα φαινόμενα της διαφθοράς, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να τη συγκαλύψει πίσω από πρωτοβουλίες «βιτρίνας», που αφήνουν στο απυρόβλητο το σύστημα που τις διαιωνίζει και στόχο έχουν να καλλιεργήσουν τη λογική της συναίνεσης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκή απάντηση στην πρόκληση

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Να μην πιστέψει ο λαός τίποτα από όσα είπε ο πρωθυπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου είπε πάλι παχιά λόγια, ότι για όλα φταίνε η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά, προκειμένου να καλύψει ότι υπερασπίζεται τα καπιταλιστικά κέρδη. Ονόμασε και πάλι αξιόπιστους εταίρους τους βιομήχανους και τις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που υποστηρίζουν το κεφάλαιο. Στην πρόκληση να δώσει ο λαός άμεση απάντηση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ