ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατεδάφισαν το σπίτι του Γρηγόρη Λαμπράκη!

Ανακοίνωση - διαμαρτυρία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Ενώ ο δήμαρχος Τεγέας επισπεύδει την τοποθέτηση ανδριάντα του Γρηγόρη Λαμπράκη σε ένα οικόπεδο που αγόρασε προσφάτως στην Κερασίτσα, κάποιοι - με την ανοχή του - κατεδάφισαν το σπίτι του, το οποίο είχε ανακηρυχτεί σε διατηρητέο μνημείο με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη.

Η βέβηλη αυτή πράξη έχει προκαλέσει την αγανάκτηση όλων των αγωνιστών της ειρήνης αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών που το πληροφορήθηκαν και ζητούν την τιμωρία των υπευθύνων.

Διαμαρτυρία της ΕΕΔΥΕ

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη - με ανακοίνωσή της - εκφράζει την αγανάκτηση όλων των μελών της για τη βέβηλη πράξη της κατεδάφισης του πατρικού σπιτιού του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Κερασίτσα.

Η ανακοίνωση σημειώνει πως «η πράξη αυτή σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επί 40 χρόνια σιωπηλή άρνηση της Βουλής να τιμήσει τη μνήμη του εκλεκτού της μέλους που δόξασε την Ελλάδα και την αδιαφορία της Πολιτείας να ανεγείρει έναν ανδριάντα του σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, χαρακτηρίζει την πολιτική όχι μόνο της παράταξης από την οποία προήλθαν οι δολοφόνοι του, αλλά και των άλλων κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Και για μεν το έγκλημα της κατεδάφισης του σπιτιού απευθυνόμαστε τόσο στον αρμόδιο εισαγγελέα να επιληφθεί νομικά της υπόθεσης (δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα ακόμη) όσο και στον υπουργό Πολιτισμού, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και απαιτούμε την άμεση παρέμβασή του», καταλήγει η ανακοίνωση.


ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Την Κυριακή 23 Νοέμβρη ο γιορτασμός

Την Κυριακή 23 Νοέμβρη, το πρωί, πραγματοποιείται στο Γοργοπόταμο ο γιορτασμός της επετείου της ανατίναξης της ομώνυμης Γέφυρας, στις 25.11.1942. Την εκδήλωση οργανώνουν, από κοινού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) με τις άλλες ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στο Γοργοπόταμο. Αναχώρηση, από την πλατεία Κάνιγγος, την Κυριακή, ώρα 7 το πρωί. Πληροφορίες: 210.8234.296 και 210.8831.368.

Πούλμαν για το Γοργοπόταμο βάζουν, επίσης, άλλες αντιστασιακές οργανώσεις και δεκάδες παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ της Αττικής και από άλλες περιοχές της χώρας, που ξεκινούν ανήμερα την Κυριακή 23.11. Ανάμεσά τους:

-- Η ΠΕΣΑΘΕΑ, με αναχώρηση ώρα 7 π.μ., από το Δημαρχείο (Αθηνάς). Δηλώσεις συμμετοχής: 210.3249.037.

-- Αγία Βαρβάρα (δωρεάν), 7 π.μ., από τον Προφήτη Ηλία και στις 7.30 π.μ. από Αγία Ελεούσα.

-- Αγ. Δημήτριος (δωρεάν), στις 6.45 π.μ., από Ν. Τέρμα και στις 7 π.μ. από τον Αγιο Βασίλη.

-- Κορυδαλλός, πλατεία Ελευθερίας, ώρα 7 π.μ. (τηλ.: 210 4942.288).

-- Πεύκη (δωρεάν), 7.30 π.μ., από 13η στάση και, στη συνέχεια, από πλατεία Ανω Πεύκης.

-- Ν. Σμύρνη (δωρεάν), 6.45 π.μ., από Ομήρου 68 (πρώην ΕΛΣΗ), τηλ.: 210 9354.841.

-- Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη, 6.45 π.μ. (Συμμετοχή: 210 9561.314, 6-7 μ.μ.).

-- Αμπελόκηποι, πλατεία Αγ. Δημητρίου, ώρα 7 π.μ.

-- Λαύριο (δωρεάν), Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, ώρα 6 το πρωί.

-- Ηλιούπολη (δωρεάν), Γραφεία του Παραρτήματος - Μουσείο Εθν. Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Βενιζέλου 146, τηλ.: 210 9923590), ώρα 6.45 π.μ.

-- Βύρωνας (δωρεάν), πλ. Εθν. Αντίστασης(πρώην Ταπητουργία), ώρα 7 π.μ. (τηλ.: 210 7656874).

-- Περιστέρι, πλ. Δημαρχείου (εκκλ. Ευαγγελίστριας), 7 π.μ. (τηλ.: 210 5752124)

-- Πετρούπολη, από πλ. Δημαρχείου, 7.30 π.μ.

-- Κηφισιά,(δωρεάν), απο πλ.Πλατάνου, 7.30 π.μ.

-- ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου - Περαχώρας, αναχώρηση από Λουτράκι - Αγροτική Τράπεζα, ώρα 6.30 π.μ.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες επί συνομιλιών

Στη Λευκωσία ο Αμερικανός Ειδικός Συντονιστής

Στη Λευκωσία έφτασε χτες ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τ. Γουέστον. Πρωτύτερα είχε συνομιλίες για το θέμα, σε Αγκυρα και Αθήνα. Η επίλυση του προβλήματος συνεχίζει να προσκρούσει στην τουρκική και την τουρκοκυπριακή άρνηση. Ομως και ως πλαίσιο λύσης συνεχίζει να προκρίνεται - από τις κυρίαρχες δυνάμεις - το τουλάχιστον προβληματικό, «σχέδιο Ανάν».

Ο Αμερικανός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Ιακώβου. Στόχος της περιοδείας του στις τρεις πρωτεύουσες είναι - όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών - να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εκφράσουν το συντομότερο δυνατό την πολιτική τους βούληση, για να ξαναρχίσουν συνομιλίες με βάση το «σχέδιο Ανάν». Εξειδικεύοντας την αμερικανική θέση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Α. Ιριλάι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να δει την τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδέχεται το «σχέδιο Ανάν» και να αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Από την κυπριακή πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αποδεχτεί επανέναρξη των συνομιλιών με βάση πρόταση, που θα εκφεύγει από τα πλαίσια του «σχεδίου Ανάν».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Χριστόφιας τόνισε πως την αποκλειστική ευθύνη για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό φέρουν ο Ρ. Ντενκτάς και η τουρκική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να είναι δέσμια του στρατιωτικού και διπλωματικού κατεστημένου της χώρας. Επανέλαβε ότι τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και το Εθνικό Συμβούλιο έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν εκ νέου σε πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του «Σχεδίου». Επανέλαβε επίσης ότι στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η βελτίωση του εγγράφου, ώστε η λύση που θα εξευρεθεί να είναι λειτουργική και προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων. Κατέληξε, όμως, πως για να υπάρξει αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις αδιάλλακτες θέσεις τους η Τουρκία και ο Ραούφ Ντενκτάς.

Κινδυνολογία Τούρκων

Ο Τουρκοκύπριος ψευδοπρόεδρος Ρ. Ντενκτάς, σε διάλεξη που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη για τις «τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό», ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι «εθνική υπόθεση των Τούρκων». Ισχυρίστηκε ότι «αν η Νήσος μετατραπεί σε ελληνική, η Τουρκία θα παύσει να έχει διέξοδο προς ανοιχτές θάλασσες».

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα θέλει να κάνει το νησί ελληνικό, χρησιμοποιώντας την ΕΕ για την επίτευξη του στόχου της. Οτι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί σε οργανισμό από τον οποίο απουσιάζει η Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Κύπρο που πηγάζουν από συμφωνίες και ότι δεν πρόκειται να τα παραχωρήσει. Ανέφερε, επίσης, ότι μετά τις εκλογές στα Κατεχόμενα η χώρα του θα κάμει κάποια βήματα στο Κυπριακό, όπως η μεταφορά νερού και ενέργειας από την Τουρκία. Επίσης, ότι θα κατορθώσει να μετατρέψει την κατεχόμενη Κύπρο σε σοβαρό χώρο για επενδύσεις. Υποστήριξε ότι οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι θεωρούν την Τουρκία ως μητέρα πατρίδα, αλλά «αναγνώρισε» ότι υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ