ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αυθαίρετη ψηφοθηρία και άλλα εξαμβλώματα...

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση

Προσθέτοντας ακόμη περισσότερες «μελανές πινελιές», κατέθεσε η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο - εξάμβλωμα για τις άδειες δόμησης και τη ρευματοδότηση των αυθαιρέτων, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις ψηφοθηρικές της ανάγκες, την εισπρακτική της λογική και τη βουλιμία του μεγάλου κατασκευαστικού και ασφαλιστικού κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση και με την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου:

  • Επιμένει στην επιβράβευση της αυθαίρετης δόμησης, δίνοντας το δικαίωμα για άμεση σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα ηλεκτρικού και ύδρευσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, ενώ η σύνδεση με τα δίκτυα χορηγείται μόνο για τρία χρόνια, προκειμένου να τελούν υπό διαρκή πολιτική ομηρία.
  • Εκβιάζει τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να σπεύσουν να πληρώσουν τα βεβαιωμένα πρόστιμα αυθαιρέτου με έκπτωση επί των προσαυξήσεων που θα προβλέπει υπουργική απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί, καθώς προβλέπει το δεκαπλασιασμό - τουλάχιστον - των προστίμων αυτών για τα αυθαίρετα που θα ανεγερθούν μετά την εφαρμογή του νέου νόμου.
  • Προσθέτει νέα χαράτσια στους ιδιοκτήτες των νέων οικοδομών, καθιερώνοντας την υποχρεωτική ασφάλιση μελετών και κατασκευών, δημιουργώντας νέο τζίρο στις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες υποκαθιστούν παράλληλα σε μεγάλο βαθμό το ρόλο των πολεοδομιών και του κράτους στον έλεγχο της δόμησης.
  • Μεταθέτει τις ευθύνες του - συνταγματικά καθιερωμένου - κρατικού ελέγχου των οικοδομικών αδειών στους ιδιώτες μηχανικούς, καθιερώνοντας παράλληλα μόνο τον επιλεκτικό - και όχι καθολικό - έλεγχό τους από νεοϊδρυόμενο Σώμα Επιθεωρητών, το οποίο θα μπορεί να επιβάλει αυστηρές ποινές σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς, φτάνοντας μέχρι και στην άρση της άδειας άσκησης του επαγγέλματός τους μέχρι 6 χρόνια.
  • Πετάει το «μπαλάκι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ρίχνοντας σ' αυτήν την κρατική ευθύνη για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης.
  • Καθιερώνει πάγιο μεταβατικό καθεστώς, όταν αλλάζουν οι όροι δόμησης σε κάποια περιοχή, βολεύοντας έτσι όσους έχουν βγάλει άδειες δόμησης με το προηγούμενο καθεστώς, σε περιπτώσεις όπως τα Μεσόγεια και τα νησιά του Αιγαίου, όπου με Προεδρικά Διατάγματα επιχειρείται - έστω και ανεπαρκώς - να ανατραπεί το καθεστώς πολεοδομικής αναρχίας.
  • Με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στα σχέδια πόλης, μεταθέτει την ευθύνη των αποφάσεων στους περιφερειάρχες, αποκλείοντας έτσι τον έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ μειώνει τις εισφορές σε γη και χρήμα σε ιδιοκτήτες με πολλά διάσπαρτα οικόπεδα σε μία υπό ένταξη πολεοδομική ενότητα.
Και νέες «μελανές» διατάξεις

Εκτός όλων αυτών, που ήταν ήδη γνωστά, προσθέτει και νέες διατάξεις που κάνουν την εικόνα του νομοσχεδίου - πολεοδομική «σκούπα», όπως κατάντησε - ακόμη πιο αποκρουστικό. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων:

  • Με διάταξη μειώνει στα 50 στρέμματα, από 100, το όριο των εκτάσεων όπου θα μπορεί να εφαρμοστεί η ιδιωτική πολεοδόμηση, ικανοποιώντας έτσι το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο.
  • Επιτρέπει στην κρατική «Εγνατία Οδό ΑΕ» να αρχίσει να επιβάλλει διόδια στο μισοτελειωμένο δρόμο, ενώ παράλληλα της δίνει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τις παρόδιες εκτάσεις και να παραχωρεί μέρος ή το σύνολο των δραστηριοτήτων αυτών σε ιδιώτες!
  • Προσπαθεί να παρακάμψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιλαμβάνοντας διατάξεις για την εφαρμογή της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, με βάση τον οποίο μπορούν να προστεθούν χιλιάδες τετραγωνικά σε περιοχές ακόμη και αμιγούς κατοικίας ή σε οδικούς άξονες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μεγαλοκατασκευαστές. Επιπλέον παρατείνει για τρία χρόνια τη νομιμοποίηση διά της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης δεκάδων χιλιάδων παράνομων χώρων (υπόγεια με χρήση κατοικίας, ρεστοράν, μπαρ ή χώρους που διαμορφώθηκαν καθ' υπέρβαση του συντελεστή δόμησης).
  • Νομιμοποιεί συμπληρωματικές συμβάσεις για διάφορα δημόσια έργα.
ΔΑΣΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Προσφεύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας οι φορείς

Πυρ ομαδόν κατά του «δασοκτόνου» νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας χτες στη Βουλή από τους δασολόγους και τους επιστημονικούς φορείς, κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοθέτημα. Οι φορείς τόνισαν ότι το νομοσχέδιο έχει αντισυνταγματικό χαρακτήρα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του. Οι εκπρόσωποι των φορέων εστίασαν τις ενστάσεις τους κυρίως στο ελάχιστο ποσοστό της έκτασης δασοπονικών ειδών (δέντρων κλπ.) που απαιτείται προκειμένου μια έκταση να θεωρηθεί δασική και ορίζεται στο 25 από 15% που ίσχυε, δηλώνοντας ότι αντίκειται στις διατάξεις τους Συντάγματος.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι ο αποχαρακτηρισμός όλων των δασών» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Κωνσταντίνος Μπέσης. Ουσιαστικά μίλησε για μετατροπή των δασικών εκτάσεων σε εμπόρευμα μια και η ανώνυμη εταρεία ΑΓΡΟΓΗ στην οποία θα ανατεθεί η διαχείρισή τους θα μπορεί «να τις παραχωρεί και να τις εκμισθώνει» στον ιδιωτικό τομέα. Επισήμανε ότι μιλάμε συνολικά για 40 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, τα οποία θα αποχαρακτηριστούν εφόσον εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας.

Επίσης, ο Κ.Μπέσης έκανε λόγο για «ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις» που θα οικοδομηθούν σε δασικές εκτάσεις αξιοποιώντας τις προβλέψεις περί δασικών χωριών που περιέχονται στο νομοθέτημα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο χώρο των Δωδεκάνησων που όπως τόνισε εκεί «μπορούν να εκποιηθούν όλες οι δασικές εκτάσεις, τονίζοντας στον αέρα οτιδήποτε έχει γίνει με τους δασικούς χάρτες στο Εθνικό Κτηματολόγιο» το οποίο πρόσθεσε είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί πριν περάσουν τουλάχιστον 15 χρόνια.

Για κινδύνους και παράθυρα «οικιστικής εκμετάλλευσης» δασικών εκτάσεων μίλησε και ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Παπαβασιλείου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του Τμήματος Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Κ. Παπασταύρου. Την κατάπτωση του νομοσχεδίου σε περίπτωση που προσβληθεί στο ΣτΕ προέβλεψε ο Μιχάλης Αποστολίδης από την Κοινωνική Δράση για την προστασία των δασών.

Η κερδοσκοπική απληστία καταστρέφει τα νησιά

Για την καταστροφή του φυσικού, αλλά και του δομημένου περιβάλλοντος στα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν υπεύθυνοι οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο, τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ήταν εισηγητής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αιγαίου για «την αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των νησιών», το οποίο, παρά τον βαρύγδουπο τίτλο του δε θα λύσει ουσιαστικά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι τους ενόχους αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος τους γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι των νησιών και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη Λέσβο έχουν εξαφανιστεί κτίσματα που αποτελούσαν κόσμημα για το νησί. Θύτης όλων αυτών, είπε, είναι η μεγάλη κερδοσκοπική απληστία για το μεγάλο κεφάλαιο, τη δράση του οποίου έχουν θεοποιήσει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων με σωρεία διαταγμάτων επέτρεψαν τη δολοφονική επέλαση στο περιβάλλον με αποτέλεσμα φυσικός αυτουργός να είναι το κεφάλαιο και ηθικός οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ο Στ. Σκοπελίτης είπε ότι ενδεικτικό των προθέσεων των κυβερνώντων είναι ότι προωθούνται μια σειρά νομοσχέδια, όπως αυτό για τα δάση, τον αιγιαλό και τις παραλίες που θα επιφέρουν νέες πληγές στο περιβάλλον.

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο οι επιχειρήσεις που έχουν αυθαίρετα κτίσματα θα τα γκρεμίσουν με χρήματα των φορολογουμένων όπως επίσης με τα ίδια χρήματα θα κάνουν και τις όποιες επενδύσεις.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε και η ΝΔ ενώ ο ΣΥΝ τάχθηκε υπέρ αναγνωρίζοντας στις διατάξεις του καλές προθέσεις.

Ο υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης ισχυρίστηκε ότι δρομολογείται μια διαδικασία που ονομάστηκε «απόσυρση κτιρίων ή μέρος τους, μη συμβατών με την ανθρώπινη κλίμακα και του μέτρου που διακρίνει την αρχιτεκτονική και το τοπίο των νησιών».

Εορταστική εκδήλωση, για τα 40 χρόνια δράσης του, διοργανώνει ο Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου, «Η στοργή του παιδιού», την Κυριακή 23/11, και ώρα 6μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμ. Μπενάκη 70, στην Αμφιάλη), απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες. Η γιορτή θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ