ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Πατέλη

Το περιβόητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια με πυρηνάρχη τον Πατέλη
Το περιβόητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια με πυρηνάρχη τον Πατέλη
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σωματείων και φορέων που καταδικάζουν την προκλητική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με πρόεδρο την Ουρ. Κουζέλη και εισαγγελέα τον Ι. Κούτρα, να αποφυλακίσει τον εγκληματία Γιώργο Πατέλη, τον περιβόητο πυρηνάρχη της Νίκαιας της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα, για τον γνωστό για τη φράση του «ό,τι κινείται σφάζεται», που συμμετείχε στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα και άλλες δολοφονικές επιθέσεις, καταδικασμένος σε 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, μόλις ένα χρόνο μετά από τη φυλάκισή του, αποφασίζεται ότι ...«δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών».

Δίνουμε τη μάχη για να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές σε ανακοίνωσή του για την προκλητική αποφυλάκιση του εγκληματία ναζιστή Πατέλη σημειώνει:

«Ισα που χρόνισαν στη φυλακή και άρχισαν να αποφυλακίζονται οι ναζί - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Ηταν 7 Οκτώβρη του 2020, όταν έξω από το Εφετείο, χιλιάδες λαού διαδήλωναν φωνάζοντας με ένα στόμα - μια φωνή να κλειστούν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής οι δολοφόνοι - εγκληματίες. Η μεγαλειώδης κινητοποίηση της εργατιάς, με τα σωματεία και τους φορείς, οι γονείς και φίλοι του Παύλου Φύσσα, οι μετανάστες αλιεργάτες, οι δικηγόροι που χρόνια ολόκληρα ήταν καθημερινά εκεί, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού αυτής της χώρας ήταν που όρισε την απόφαση να καταδικαστούν ως εγκληματική οργάνωση που απορρέει από την ίδια τους τη ναζιστική ιδεολογία. Αυτό πανηγύρισε ο λαός μας, γνωρίζαμε όμως πως δεν ξεμπερδέψαμε μαζί τους και αποδεικνύεται περίτρανα πως για να τελειώσουμε μαζί τους μια για πάντα, δεν μπορούμε να περιμένουμε λύσεις από το αστικό κράτος.

Μόλις ένα χρόνο μετά την ιστορική εκείνη νίκη του λαού μας, ο Πατέλης, συνεργός στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και σε δεκάδες άλλες δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών και άλλων αγωνιστών, είναι έτοιμος να αποφυλακιστεί, αφού το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας θεώρησε πως ό,τι έκανε ήταν της στιγμής και είναι πλέον ακίνδυνος για να διαπράξει νέα εγκλήματα.

Είναι επικίνδυνος γιατί είναι φασίστας και υπέρμαχος του ναζισμού, όπως αποδείχτηκε, άσχετα αν στο δικαστήριο όπως και τα υπόλοιπα φασιστοειδή δεν το αποδέχονταν και αρκετοί από αυτούς έβαζαν τα κλάματα. Δεν είχαν το θάρρος ούτε καν να υπερασπιστούν τη σιχαμένη ιδεολογία τους.

Σε αυτή τη χώρα όμως υπάρχει ταξικό κίνημα, υπάρχουν εργάτες που όχι μόνο δεν αποδέχονται να σπέρνουν το φασιστικό και ρατσιστικό τους δηλητήριο αυτά τα μαντρόσκυλα των αφεντικών, αλλά θα τους πετάξουν εκεί όπου είναι η θέση τους, εκεί που κρύβονται ένα χρόνο τώρα και ξεμυτίζουν όταν τους χρειάζεται το σύστημα που τους θρέφει. Οι οικοδόμοι δεν επιτρέψαμε να πατήσουν αυτοί οι μισάνθρωποι στα εργοτάξια και τα γιαπιά όλα αυτά τα χρόνια, δώσαμε και δίνουμε τη μάχη σε κάθε γειτονιά για να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν. Αυτό θα κάνουμε και τώρα πιο δυναμικά. Ο λαός αυτής της χώρας γνωρίζει καλά από προσφυγιά, γνωρίζει τι θα πει μετανάστευση και έχει δείξει την αλληλεγγύη του σε κάθε κατατρεγμένο. Ο αντίπαλός μας είναι οι κυβερνήσεις που συντηρούν τα φασιστοειδή για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς, είναι τα αφεντικά που αξιοποιούν αυτά τα τσιράκια για να μπαίνει φρένο στις διεκδικήσεις μας, στους αγώνες, για να είμαστε διαιρεμένοι Ελληνες και μετανάστες εργάτες.

Δεν τρώμε κουτόχορτο, η ταξική πάλη, η ενότητά μας, ο αγώνας όλων των εργατών σε μια γροθιά θα επιβάλει το δίκιο μας, θα γράψει την ιστορία όπως πρέπει. Θα επιβάλει το τέλος τους».

ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣ ΕΕ
Ζητάει «δίκαιη στάση» για το «κοινό συμφέρον»

Για «προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών» και «άδικες κριτικές» επικρίνει η Τουρκία την ΕΕ, αντιδρώντας στη νέα έκθεση της Κομισιόν για τις προς ένταξη χώρες, η οποία περιέχει το γνωστό ευχολόγιο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, συνδυασμένο και με το παζάρι σε μια σειρά θεμάτων.

Στη σχετική του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ ξεχωρίζει το διμερές παζάρι στο Μεταναστευτικό, κατηγορώντας την ΕΕ ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις «εκκλήσεις μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» (του 2016 για το Μεταναστευτικό) και ότι προσπερνώντας τις δικές της υποχρεώσεις θέλει να «διατηρεί μια καθημερινή σχέση δώρων και συναλλαγών μαζί μας μόνο σε τομείς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα», αν και «επαινεί αυτό που έχει κάνει η Τουρκία».

Οσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, η Αγκυρα αναφέρει ότι «αν και έχουμε κάνει όσα είναι αναγκαία εκ μέρους μας για τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας, λυπούμαστε που η ΕΕ επιμένει να μην αποδίδει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» κατηγορώντας την ΕΕ για «μεροληπτική και άδικη στάση» που «δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί τη συνέχιση των εντάσεων» ενώ «αποδυναμώνει τον ισχυρισμό της Ενωσης ότι είναι περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη».

Μεταξύ άλλων η Αγκυρα κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι αφού «καθυστέρησε τη διαδικασία ενημέρωσης της Τελωνειακής Ενωσης με την πολιτική της, δεν έχει το δικαίωμα να υπενθυμίσει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της».

Πάντως, καταλήγει ότι «η Τουρκία διατηρεί τη στρατηγική της προτίμηση προς την ένταξη στην ΕΕ με τον πιο δυνατό τρόπο» και προσθέτει ότι «θα ήταν προς το συμφέρον όλων εάν η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό μας συμφέρον, έβλεπε την Τουρκία ως υποψήφια χώρα διαπραγμάτευσης και όχι ως εταίρο με τον οποίο θα συνάπτει καθημερινές σχέσεις πάρε - δώσε».

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα επανέρχονται στα σχέδια της Αγκυρας για την αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στη ΝΑ Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και με δημιουργία μόνιμων δομών στα Κατεχόμενα, με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες «Κιπρίς Ποστάσι» και «Αβρούπα» να αναφέρονται σε σχέδια για ναυτική βάση στην κατεχόμενη Καρπασία.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε ότι «η συμμαχία έχει διασπαστεί» και έκρινε «ανεπαρκή» την κριτική του γγ του ΝΑΤΟ για τη Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Υποστήριξε ότι «σκάβεται ο λάκκος της Τουρκίας. Η Τουρκία εκφοβίζεται, η Τουρκία απειλείται».

Στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες χτες έφτασε στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου σήμερα θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά από ρωσική πρόσκληση, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, τις προκλήσεις και προοπτικές στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, αλλά και άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα «κοινού ενδιαφέροντος». Οπως ανακοινώθηκε, σε ειδική τελετή θα υπογραφεί και το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας - Ρωσικής Ομοσπονδίας για την περίοδο 2022 - 2024, καθώς και Συμφωνία για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε περίπτωση καταστάσεων διαχείρισης κρίσεων.

Ολα αυτά ενώ προχτές το βράδυ εκδόθηκε NAVTEX, με την οποία το ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo» θα επιδιώξει πάλι να διεξαγάγει έρευνες, από σήμερα 21 Οκτώβρη μέχρι και μεθαύριο 23 του μήνα, στα νοτιοανατολικά της Λεμεσού.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η οργανωμένη πάλη του λαού μπορεί να απομονώσει τις φασιστικές συμμορίες

Η οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στο σύστημα που γεννά τον φασισμό μπορεί να απομονώσει τις φασιστικές - εγκληματικές συμμορίες, τόνισε σε παρέμβασή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με «την άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού στην Ευρώπη».

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ανέφερε τα εξής:

«Η ανησυχία της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου "για την άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού στην Ευρώπη" είναι υποκριτική.

Αυτό αποδεικνύουν το άθλιο κατασκεύασμα των "δύο άκρων", της εξίσωσης του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού που αναμασούν ΕΕ και κυβερνήσεις, η παραχάραξη της Ιστορίας, ο αντικομμουνισμός, οι απαγορεύσεις ΚΚ. Τα παραπάνω τροφοδοτούν και "ξεπλένουν" την ακροδεξιά, τις φασιστικές δυνάμεις. Τις τροφοδοτούν η πολιτική των απελάσεων, επαναπροωθήσεων, οι υπερδομές - φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες, που καλλιεργούν τον ρατσισμό.

Οι επιθέσεις ακροδεξιών και φασιστών στη Ρώμη, όπως και η δολοφονική δράση φασιστικών - εγκληματικών ομάδων στην Ελλάδα έχουν τη στήριξη μηχανισμών του αστικού κράτους, αστυνομικών δυνάμεων και καλύπτονται από κυβερνητικά στελέχη.

Εναν χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι εξοργιστική η αποφυλάκιση στελέχους της. Δεν χωρά κανείς εφησυχασμός. Ο φασισμός και το σύστημα που τον γεννά, ο καπιταλισμός, έχουν κοινή βάση την εξουσία των μονοπωλίων.

Οι λαοί με την οργάνωση και την πάλη τους έχουν τη δύναμη να απομονώσουν αυτές τις συμμορίες, να εξαλείψουν τις αιτίες που γεννούν τον φασισμό».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σήμερα τα εγκαίνια της Εκθεσης για τα 80 χρόνια του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια του ΔΣΕ

Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, εγκαινιάζει σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., την Εκθεση με κείμενα και φωτογραφίες για την Ιστορία του ΕΑΜ, τη μεγάλη στιγμή της ταξικής αναμέτρησης του Δεκέμβρη του '44 και την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, το έπος του ΔΣΕ.

Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: «Προσδοκούμε να φωτίσουμε ακόμα καλύτερα την Ιστορία της πάλης του λαού μας την περίοδο της Αντίστασης για την Απελευθέρωση και τα διδάγματα της περιόδου μπροστά στους σύγχρονους αγώνες του λαού μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την εργατική εξουσία, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας».

Η Εκθεση θα λειτουργήσει στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, εντός του Σκοπευτηρίου (πάρκο Ελευθερίας) έως 30/10, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. και κατόπιν θα μεταφερθεί στη Νίκαια, στον πολυχώρο «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ».

  • Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ υπενθυμίζει ότι ο ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας σε χαρακτηριστικά σημεία από την αντιστασιακή δράση στην Κατοχή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23/10. Εκκίνηση στις 11 π.μ. από Τοσίτσα (πεζόδρομος).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ