ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
Κασέτα

Την ίδια ...κασέτα από την αρχή παίζει η κυβέρνηση, για να υπερασπιστεί τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αντιδράσεις που αυτές προκαλούν. Σε συνέντευξή του τις προάλλες, ο υπουργός Εργασίας επιτέθηκε ξανά στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, λέγοντας ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, γιατί αλλιώς ...δεν θα εξισωθεί η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων σε περίπτωση απόλυσης, δεν θα δοθούν οι αυξημένες γονικές άδειες, δεν θα δίνεται η άδεια πατρότητας. Οπως και την περίοδο που ψηφιζόταν ο νόμος, έτσι και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά για τις αντιδραστικές του διατάξεις, όπως η επέκταση της απλήρωτης δουλειάς με το 10ωρο, το νέο χτύπημα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση κ.ά. ενάντια στα οποία αγωνίζονται οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, δουλειά με δικαιώματα. Σύμφωνα όμως με τον υπουργό, όσοι προβάλλουν τέτοια αιτήματα ...«δεν θέλουν το καλό τους», το οποίο διασφαλίζουν η πολιτική και οι νόμοι της κυβέρνησης! Με κάθε τους λέξη, με κάθε τους νόμο, επιβεβαιώνουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την αναγκαιότητα και τη σημασία του συντονισμού και της δράσης που αποφασίστηκε στη μεγάλη συνδικαλιστική σύσκεψη στο Σπόρτιγκ. Είναι άλλωστε η δυναμική αυτού του αγώνα που τους υποχρεώνει να κάνουν το μαύρο άσπρο, διαστρεβλώνοντας ωμά την πραγματικότητα.

Εφεδρεία

Η απόφαση για αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη πυρηνάρχη της Νίκαιας, που είχε ενεργό ρόλο στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και καταδικάστηκε για συμμετοχή στη ναζιστική - εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, είναι μια σοβαρή εξέλιξη που χτυπάει πολλά «καμπανάκια». Είναι φανερή η προσπάθεια που γίνεται να αναιρεθούν στην πράξη οι καταδικαστικές αποφάσεις του δικαστηρίου έναν χρόνο πριν, με διάφορα προσχήματα και προφάσεις, ρίχνοντας νερό στον μύλο των φασιστοειδών, που αντί να σαπίσουν στη φυλακή, ετοιμάζουν βαλίτσες για να γυρίσουν στη θαλπωρή του σπιτιού τους. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, στη Σταυρούπολη και αλλού, επιβεβαιώνουν πως ο φασισμός αποτελεί σταθερή εφεδρεία του συστήματος που τον γεννά και τον ταΐζει, για να τον χρησιμοποιήσει ενάντια στο κίνημα και την πρωτοπορία του, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης και όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ετσι πρέπει να «διαβάσει» ο λαός τόσο την αξιοποίηση των φασιστικών πυρήνων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, όσο και την προσπάθεια για αποφυλάκιση του Πατέλη, που ανοίγει τον δρόμο και για άλλους καταδικασμένους ναζιστές. Το συμπέρασμα είναι ότι στη μάχη ενάντια στον φασισμό δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και καμιά επανάπαυση. Και ότι ο μόνος που μπορεί να τσακίσει τον φασισμό είναι ο λαός και η οργανωμένη πάλη του, που θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, δηλαδή τον σάπιο καπιταλισμό, τη δικτατορία του κεφαλαίου.

Στο ίδιο έργο

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το 2000 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν στην Ελλάδα πάνω από 380 πλημμύρες, που κόστισαν τη ζωή σε 132 ανθρώπους, από τους οποίους οι 38 στην Αττική. Η περιοχή του Λεκανοπεδίου βρέθηκε στο επίκεντρο 112 τέτοιων φαινομένων, που έπληξαν κυρίως τον αστικό ιστό, δηλαδή την Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια, με την Ανατολική και τη Δυτική Αττική να ακολουθούν σε καταστροφές και θύματα. Αλλωστε, οι 24 νεκροί της Μάνδρας είναι ο μακαβριότερος απολογισμός από τις πλημμύρες, ενώ άλλα επτά πλημμυρικά επεισόδια προκάλεσαν από μία έως πέντε ανθρώπινες απώλειες στην Αττική. Οπως αποδεικνύεται και στατιστικά, ιδιαίτερα επίφοβοι είναι οι φθινοπωρινοί μήνες, κυρίως ο Νοέμβρης, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι οι πλημμύρες ειδικά στην Αττική αποτελούν συνήθως το αποτέλεσμα αιφνίδιων βροχοπτώσεων, στις οποίες το αστικοποιημένο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων υποδομών και σχεδίου ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Ολα τα στοιχεία βρίσκονται λοιπόν πάνω στο τραπέζι: Ξέρουμε τι προκαλεί τις πλημμύρες, ξέρουμε ποιες είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές, ξέρουμε ποιες είναι οι κρίσιμες εποχές, ξέρουμε και ποιες είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Τίποτα άγνωστο δεν υπάρχει στην «εξίσωση» που προκαλεί ζημιές και νεκρούς με το πρώτο ψιλόβροχο. Το ερώτημα επομένως είναι: Γιατί συνεχίζεται το ίδιο έργο κάθε χρόνο, σωρεύοντας την τελευταία 20ετία 132 νεκρούς; Η απάντηση είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να προστατέψει την περιουσία και τη ζωή του λαού, επειδή αντιμετωπίζει τα αναγκαία μέτρα και τις υποδομές ως κόστος. Εκεί βρίσκεται η πηγή του κακού, σ' αυτό το κράτος, που είναι εχθρικό για τα πραγματικά του συμφέροντα, θα πρέπει να στοχεύσει η πάλη του λαού.

Ενεση

«Θετικό» χαρακτηρίζει στο Δελτίο του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος το τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων, που θεσπίστηκε πρόσφατα από τη ΝΔ, σε συνέχεια όσων ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στρώνοντας το έδαφος για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος, η μετατροπή του συστήματος της Επικουρικής Ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό έχει «πλεονεκτήματα», κι ένα από αυτά που ξεχωρίζουν είναι ότι οδηγεί στην «ενίσχυση (...) της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και του ελληνικού χρηματιστηρίου». Δεν θα περίμενε κανείς από τους βιομήχανους και τους άλλους μεγαλοεργοδότες να εστιάσουν οπουδήποτε αλλού πέρα από τις εισφορές εκατομμυρίων ασφαλισμένων, που τις βάζουν «στο χέρι» για να τις αξιοποιήσουν ως χρηματιστηριακό προϊόν, με τον κίνδυνο να καταλήξουν θυσία στον βωμό του τζόγου και οι ασφαλισμένοι να βρεθούν στον άσο. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που απαλλάσσει ακόμα περισσότερο την εργοδοσία από τις υποχρεώσεις της στα Ταμεία, το κομπόδεμα των δεκάδων δισ. ευρώ που θα βάλουν «στο χέρι» οι διάφοροι «διαχειριστές» του κόπου των ασφαλισμένων στην Επικουρική Ασφάλιση είναι μια γερή τονωτική ένεση στην κερδοφορία τους για τα επόμενα πολλά χρόνια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1805 Ο βρετανικός στόλος υπό τον ναύαρχο Ο. Νέλσον επικρατεί επί του γαλλικού και ισπανικού στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ.

1825 Δημοσιεύεται στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ο «Υμνος εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, που στη συνέχεια θα αποτελέσει τον Εθνικό Υμνο της χώρας μας.

1833 Γεννιέται ο Σουηδός επιχειρηματίας και εφευρέτης Αλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία.

1907 Γεννιέται ο υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος.

1916 Ο σοσιαλδημοκράτης Φ. Αντλερ σκοτώνει τον Αυστριακό πρωθυπουργό κόμη Καρλ φον Στιργκ.

1933 Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνωρίζουν επίσημα τη Σοβιετική Ενωση.

1934 Ξεκινά η Μεγάλη Πορεία του Κόκκινου Στρατού της Κίνας, ο οποίος κατάφερε να αποφύγει την περικύκλωση από τις αστικές - εθνικιστικές δυνάμεις του Τσιανγκ Κάι Σεκ, διανύοντας 12.500 χλμ. σε 370 μέρες.

1964 Στο θέατρο «Ρεξ» παρουσιάζεται το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Αξιον Εστί».

1969 Τεράστιες διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ πραγματοποιούνται στην Ιαπωνία με συμμετοχή 500.000 ατόμων. Εκτεταμένες συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών σημειώνονται στο Τόκιο.

1969 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Κέρουακ, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Μπητ γενιάς και εισηγητής του ομώνυμου όρου.

1972 Αεροπλάνο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που ερχόταν από την Κέρκυρα, συντρίβεται στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 37 ατόμων.

1973 Η «νύχτα της μεγάλης σφαγής» στην Ουάσιγκτον: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον εξαναγκάζει σε παραίτηση τον εντεταλμένο εισαγγελέα της υπόθεσης Γουοτεργκέιτ, Αρτσιμπαλντ Κοξ, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ελιοτ Ρίτσαρσον, και τον υφυπουργό, Γουίλιαμ Ρακελσχάους, εδραιώνοντας την πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

1981 Διάσκεψη Βορρά - Νότου με συμμετοχή 22 κρατών πραγματοποιείται στο Κανκούν του Μεξικού. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν δηλώνει ότι η επίλυση των προβλημάτων του Τρίτου Κόσμου βρίσκεται «στην ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς και όχι στη βοήθεια εκ μέρους των αναπτυγμένων χωρών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ