ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πολύμορφη δράση για το δικαίωμα στη στέγαση

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Το δικαίωμα στη στέγαση ανέδειξαν και διεκδίκησαν φοιτητές και σπουδαστές στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης για τις Εστίες.

Το μεσημέρι, έγινε διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας από τους Συλλόγους Οικοτρόφων της ΦΕΑ, της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, των Εστιών του ΤΕΙ Χαλκίδας και του Πανεπιστημίου Πάτρας και το Σύλλογο Φοιτητών Φυσικού. Νωρίτερα το πρωί, οικότροφοι φοιτητές είχαν προχωρήσει σε κατάληψη της έδρας του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που είναι ο φορέας διαχείρισης και εποπτείας των Εστιών σε όλη τη χώρα.

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές» ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην παράσταση διαμαρτυρίας, η οποία ξεκίνησε με συγκέντρωση στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Νερατζιώτισσα». Εκεί, ενημέρωναν για τα αιτήματά τους, για το ότι σήμερα περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, με το 90% να μένει εκτός Εστιών, ενώ οι υπάρχουσες Εστίες παρουσιάζουν προβλήματα. Οπως τονίστηκε, στην Αθήνα υπάρχουν ιδρύματα με χιλιάδες φοιτητές που δεν έχουν ούτε ένα δωμάτιο, όπως για παράδειγμα τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο, το Πάντειο.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, στην οποία τέθηκαν τα παραπάνω. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, δεν πήραν καμία ουσιαστική απάντηση στα προβλήματά τους, με την αν. υπουργό να ανακοινώνει πως το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο να δοθούν κάποια κτίρια για να γίνουν Εστίες στο μέλλον και να επικαλείται την έλλειψη πόρων, ενώ επανέλαβε την εξαγγελία για επίδομα στέγασης σε 2.700 φοιτητές. Από την πλευρά τους, οι φοιτητές δηλώνουν πως ο αριθμός αυτός είναι σταγόνα στον ωκεανό, σημειώνοντας πως οι ανάγκες είναι άμεσες και «τέτοια μέτρα έπαιρναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να μη λύσουν τα προβλήματά μας και παράλληλα να μας "καθησυχάζουν"». Απέσπασαν παράλληλα τη δέσμευση για συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους τις επόμενες 20 μέρες.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ προχώρησαν από νωρίς χτες το πρωί οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και στη Θεσσαλονίκη απαιτώντας να καταργηθεί το χαράτσι των 105 ευρώ στους φοιτητές που έχουν πάρει δωμάτιο στην Εστία, να ενοικιαστούν με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές δικαιούνται δωμάτιο και δεν πήραν, και να πάρει άμεσα το κλειδί της μια πρωτοετής φοιτήτρια που δεν έχει να το πληρώσει.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ, σε συνάντηση με την αντιπρύτανη οι φοιτητές ζήτησαν να δεσμευτεί η διοίκηση ότι στην επόμενη Σύγκλητο θα καταθέσει πρόταση για να αλλάξει ο εσωτερικός κανονισμός και να μην υποχρεούται κανένας εστιακός φοιτητής να πληρώσει έστω και 1 ευρώ προκειμένου να πάρει το κλειδί του. «Η απάντηση ήταν ότι δεν δεσμεύεται για τίποτα και ότι το να πληρώνουν οι φοιτητές για τη διαμονή τους στις Εστίες είναι σύμφωνο με τους νόμους, τους οποίους δεν θέλουν να παραβούν! Φαίνεται ακόμα μία φορά ότι οι διοικήσεις του πανεπιστημίου και των σχολών μας είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο, γιατί έβαζαν και βάζουν πλάτη στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ», σημειώνει το ΜΑΣ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση στην κυβερνητική πολιτική θα δώσουν οι ίδιοι οι μαθητές των ΕΠΑΛ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή την επιχείρηση διαστρέβλωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ της θέσης του ΚΚΕ για την πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ

Με αφορμή την ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ που διαστρεβλώνει τη θέση του ΚΚΕ για την πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αντιπαρατεθεί πειστικά με τα αιτήματα που βάζουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για τα ΕΠΑΛ και για τα δικαιώματα των μαθητών σήμερα και για αυτό καταφεύγει στη γνωστή για αυτούς πρακτική "κάνω το άσπρο μαύρο" καθώς έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

Αυτή τη φορά, τη βρώμικη δουλειά ανέλαβε το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ που, με ανακοίνωσή του με τίτλο "Η πρόταση του ΚΚΕ για τη μαθητεία είναι εναντίον των παιδιών της εργατικής τάξης", προσπαθεί να διαστρεβλώσει πλήρως το αίτημα του ΚΚΕ για την πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ, καταλήγοντας τελικά να γράφει χοντροκομμένα ψέματα που βγάζουν μάτι. Γιατί είναι τουλάχιστον γελοίο να προσπαθούν να πείσουν πως το ΚΚΕ διεκδικεί μετά το 7ωρο στο σχολείο οι μαθητές να πηγαίνουν για 7 ώρες δουλειά, εναλλακτικά αντί για μάθημα να δουλεύουν...!

Είναι τόσο το πάθος τους να πείσουν πως μόνο από την εκμετάλλευση από τον εργοδότη μπορούν να ασκηθούν στην πράξη οι μαθητές, που εσκεμμένα ταυτίζουν την πρακτική με τη μαθητεία, δηλαδή με την τσάμπα ή πάμφθηνη εργασία στον εργοδότη.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να προσπαθεί να παρουσιαστεί σαν υπερασπιστής των δικαιωμάτων των παιδιών της εργατικής τάξης ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το κόμμα της κυβέρνησης που έβαλε και την Παιδεία στο μνημόνιο, που υπέγραψε και δεσμεύτηκε για τη γενίκευση της μαθητείας και της εκμετάλλευσης των μαθητών, της κυβέρνησης που, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες, κατάργησε ειδικότητες και τομείς στα ΕΠΑΛ, πετώντας κυριολεκτικά τους μαθητές στο δρόμο. Της κυβέρνησης που όχι μόνο διατηρεί όλους τους προηγούμενους νόμους που τσακίζουν τη ζωή των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά ετοιμάζεται να φέρει και νέα βάρβαρα μέτρα, καταδικάζοντας τη νέα γενιά να ζει με "υπό-κατώτερους" μισθούς και "υπό-κατώτερα" δικαιώματα.

Το αίτημα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ δεν παίρνει από παρερμηνείες. Μιλάει καθαρά για πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Δηλαδή, για πρακτική άσκηση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για πρακτική άσκηση που θα γίνεται σε σύγχρονα εργαστήρια μέσα στα σχολεία, όπου οι μαθητές θα μπορούν αυτό που μαθαίνουν στη θεωρία να το ασκούν στην πράξη μέσα στο σχολείο τους και πάντα ενταγμένο στις σπουδές τους.

Γελιέται ο ΣΥΡΙΖΑ αν νομίζει ότι με τέτοια χοντροειδή ψεύδη θα κρύψει την καθοριστική του συμβολή στο ξεχαρβάλωμα της ζωής της νεολαίας, ιδιαίτερα των νέων της εργατικής τάξης. Απάντηση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική θα δώσουν οι ίδιοι οι μαθητές των ΕΠΑΛ».

Διαμαρτυρία μαθητών ΕΠΑΛ

Με κεντρικό αίτημα να μην κλείσει κανένα τμήμα ΕΠΑΛ, μαθητές από Επαγγελματικά Λύκεια της Αττικής πραγματοποιούν σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας. Αιχμή είναι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τομέων και ειδικοτήτων που, όπως σημειώνουν, τους οδηγούν να πάνε σε μια άλλη, άσχετη ειδικότητα «απλά για να τελειώσουν το σχολείο» ή τους αναγκάζουν να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους αναζητώντας την ειδικότητά τους σε άλλο ΕΠΑΛ. Οι μαθητές ζητούν, παράλληλα, την κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε βιβλία, υποδομές, εργαστήρια, εκπαιδευτικούς, μείωση του αριθμού μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε τάξεις και εργαστήρια κ.ά.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 3 Νοέμβρη

Φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 3 Νοέμβρη και ήδη μέχρι στιγμής αγωνιστικές αποφάσεις έχουν πάρει 37 φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι. Με κάλεσμά τους, 9 φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν σε ξεσηκωμό για «να ακουστεί η φωνή των δικαιωμάτων μας!» «για να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δωρεάν και ολοκληρωμένες σπουδές».

«Τα όνειρα και τα δικαιώματά μας δεν τα χαρίζουμε στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ», σημειώνουν οι Σύλλογοι, που αναφέρονται στην υποχρηματοδότηση, στο κόστος σπουδών, στην υποβάθμιση των σπουδών αλλά και τα βάρβαρα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Η δύναμή μας βρίσκεται στους αγώνες που στοχεύουν τον πραγματικό ένοχο για όσα ζούμε (...) στην οργάνωση και τον συντονισμό (...) στην ενότητα με το εργατικό κίνημα και όλο το λαό», σημειώνουν οι Σύλλογοι.

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι, συνολικά, που έχουν πάρει αποφάσεις για τις 3 Νοέμβρη είναι οι εξής: Φυσικό Αθήνας ΕΚΠΑ, Δάσκαλοι Αθήνας ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγοί Αθήνας ΕΚΠΑ, Ιστορικό - Αρχαιολογικό Αθήνας ΕΚΠΑ, Τούρκικων Σπουδών Αθήνας ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΧΑΣΟΟ, Γεωγραφίας ΧΑΣΟΟ, Φοιτητική Εστία Αθηνών, Νέα Φοιτητική Εστία ΕΜΠ, ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτική ΤΕΙ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, Γεωλογικό ΑΠΘ Θεσσαλονίκη, Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Θεσσαλονίκη, Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ Θεσσαλονίκη, Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινα, Φαρμακευτική Πάτρας, Νηπιαγωγοί Πάτρας, Μηχανικοί Η/Υ Πάτρας, Διοίκηση Επιχειρήσεων Πάτρα, Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, Μαθηματικό Πάτρας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, ΤΕΙ Πύργου, Φυσικό Γιάννενα, Χημικό Γιάννενα, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Καλαμάτας, Γεωπονική Βόλου, Μηχανολόγοι Βόλου, Κοινωνική Διοίκηση Κομοτηνής, Εστίες Ξάνθης, ΤΕΙ Ρεθύμνου, Φιλοσοφική Ρεθύμνου, Φυσικό Ηράκλειο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ