ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δημιουργώντας άλλοθι για στρατιωτικές επεμβάσεις

Την ίδρυση «Διεθνούς Παρατηρητηρίου» αναγγέλλει η συγκυβέρνηση, επιδιώκοντας να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη
Ολοκληρώθηκε χτες η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πολλά απ' όσα ειπώθηκαν και αποφασίστηκαν εκεί, είναι ενδεικτικά της ετοιμότητας της κυβέρνησης να αναζητήσει, να στοιχειοθετήσει και να παράσχει άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών, επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και «διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών», όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Κανένας δισταγμός» στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Παρουσιάζοντας χτες τα τελικά συμπεράσματα των εργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, είπε μεταξύ άλλων: «Συμφωνήσαμε και σε ορισμένους στόχους που μπορεί να ακούγονται πολιτικοί, αλλά είναι βαθιά ανθρώπινοι και αφορούν και τη θρησκεία. Η ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη σύγκρουση της Συρίας, να στηριχθεί το κράτος του Ιράκ και να μην υπάρχει κανένας δισταγμός στην πάλη ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Επίσης, συμφωνήσαμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να υποστηριχτούν οι θρησκευτικές και πολιτιστικές μειονότητες, να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και να προστατευθούν τα μνημεία στην περιοχή». Αναπαράγει αυτούσια, δηλαδή, η συγκυβέρνηση όλα τα προσχήματα περί «πάλης ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», τα οποία αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων.

Σημειωτέον, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να υπάρξει και μια «Δήλωση της Διάσκεψης των Αθηνών». Ωστόσο, στο φόντο των εντεινόμενων αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής, φαίνεται ότι δε συναίνεσαν όλοι στις διατυπώσεις της... Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, υπήρξαν διαφωνίες από πλευρές όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Εξ ου και ο Κοτζιάς επιχείρησε να σώσει τα προσχήματα, προτείνοντας στο τέλος της Διάσκεψης «να υιοθετήσουμε το ψήφισμα που σας έχει προταθεί ως ψήφισμα του Προεδρείου, ώστε να μην εισέλθουμε σε μια συζήτηση για τις λέξεις, λόγω της μεγάλης γκάμας κρατών και απόψεων που είχαμε. Εχουμε λάβει υπόψη μας όλες τις παρατηρήσεις, θα εκδοθεί από το Προεδρείο κι ελπίζω να είναι χρήσιμο σε όλους»...

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδρυση «Διεθνούς Παρατηρητηρίου», με στόχο - όπως είχε πει από προχτές - την «καταγραφή και παρατήρηση των εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας και της μνήμης της, προκειμένου να αποτρέψουμε καινούρια εγκλήματα σε βάρος θρησκειών και πολιτισμών». Οπου με τους όρους «παρατήρηση», «καταγραφή» και «αποτροπή», παραπέμπει στην εξεύρεση άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Τέλος, διαμήνυσε για άλλη μια φορά τη διαθεσιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διοργανώνει... στα μουλωχτά μυστικές συναντήσεις διαμεσολάβησης μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών, επιχειρώντας και με αυτόν τον τρόπο - και πάντα ως μέλος των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων στη διεθνή σκακιέρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

«Στρατιωτική δράση» και «διασφάλιση της ασφάλειας»

Σε ό,τι αφορά άλλες παρεμβάσεις χτες στη Διάσκεψη, ο Βρετανός Αντ. Μαχόνι, διευθυντής του Κέντρου Ανατολικής Χριστιανοσύνης στο Λονδίνο, μίλησε για «βαθύτατες μεταβολές» που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στη φυγή καθολικών από το Ιράν από το 2003, στοχοποιώντας εμμέσως το καθεστώς. Στάθηκε, επίσης, στη σύγκρουση Σιιτών - Σουνιτών στο Ιράκ, που όπως είπε είχε «επιπτώσεις» στους χριστιανούς της χώρας, αποσιωπώντας τις πρότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τις δικές τους ...επιπτώσεις.

Ο Γάλλος Ζ. Προυσέλ, πρέσβης, απεσταλμένος του γαλλικού ΥΠΕΞ, θύμισε ότι «η Γαλλία δεσμεύτηκε να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και να θέσει τις βάσεις για ένα τέτοιο σχέδιο (...) παγκόσμιας δράσης» για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον και αυτής της ιμπεριαλιστικής δύναμης να προστατέψει τα μονοπωλιακά συμφέροντά της στην εν λόγω ζώνη, με πρόσχημα τη διασφάλιση της «πολυπολιτισμικότητας» και της «ανεξιθρησκείας». Αλλωστε, σε μια αποστροφή του λόγου του, μίλησε και για «στρατιωτική δράση» και για «διασφάλιση της ασφάλειας στις απελευθερωμένες (σ.σ. από τους τζιχαντιστές) ζώνες».


Συγχαρητήρια από ΗΠΑ και «συντονισμός» και στα Ενεργειακά

Με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, συναντιέται σήμερα ο Ν. Κοτζιάς

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις κατά τη δεύτερη μέρα της Διάσκεψης, ιδιαίτερη σημασία έχει αυτή του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Φ. Στέινς, ειδικευμένου - όπως παρουσιάστηκε - για θέματα θρησκειών σε Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, ο οποίος υποστήριξε ότι «στο όνομα του θρησκευτικού πλουραλισμού» και της «προστασίας των μειονοτήτων», οι ΗΠΑ «προσπαθούν να ανταποκριθούν μέσω της Παγκόσμιας Συμμαχίας ενάντια στο ISIL».

«Προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα», πρόσθεσε, και παραπέρα κάλεσε «αυτό να το δούμε μαζί σήμερα». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση που «ηγείται της πρωτοβουλίας» της Διάσκεψης, όπως επίσης εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της πρότασής της για δημιουργία του προαναφερόμενου «διεθνούς παρατηρητηρίου». Η δε συμφωνία του αμερικανικού παράγοντα σε αυτήν την προοπτική αποτελεί άλλο ένα δείγμα της σύμπλευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ουάσιγκτον.

Σύμπλευση που αναμένεται να επαναβεβαιωθεί, για μια σειρά από ζητήματα, και σήμερα, στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα, ο Ν. Κοτζιάς με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία επισκέπτεται τη χώρα, προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη εδώ αργότερα του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών, Τζ. Κέρι.

Στο επίκεντρο οι αγωγοί

Σημειωτέον, ερωτηθείς, χτες, ο Ν. Κοτζιάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν στη σημερινή συνάντηση με την Β. Νούλαντ θα συζητηθεί και το θέμα των αγωγών, απάντησε: «Ασφαλώς υπάρχει μια συζήτηση με πάρα πολλές πλευρές που αφορά τον TAP, αφορά τον κάθετο αγωγό Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία, αφορά τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου, αφορά τη μεταφορά από άλλες χώρες (Τουρκμενιστάν, Ιράν κ.λπ.) πετρελαίου και κατά πόσο είναι δυνατό να το επεξεργαστούν τα δικά μας διυλιστήρια για λόγους οικονομικής ανάπτυξης - και έχουμε και συζητήσεις γύρω από το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία. Είχα δηλώσει εξαρχής στους Αμερικάνους ότι η ελληνική κυβέρνηση, όταν και εφόσον φτάσουν οι ρωσικοί αγωγοί μέχρι τα σύνορά μας, δεν θα τους απαγορεύσει τη διέλευση. Ομως, είχα πει και τότε και εξακολουθώ να λέω ότι, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν η Τουρκία με τη Ρωσία».

Πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι σε αυτούς τους αγωγούς τους ρωσικούς και στον South Stream που πήγαινε στη Βουλγαρία, αντιτάχθηκαν πάρα πολλές δυτικές δυνάμεις. Πρέπει όμως να σας πω ότι στο διάστημα που γινόταν η φασαρία η δημοσιογραφική περί αγωγών στην Ελλάδα, υπήρξε εν σιωπή η συμφωνία για τη διαμόρφωση ενός δεύτερου αγωγού, North Stream, απ' ευθείας μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Και δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να εκφράσω την "απορία" μου: Είναι το ρωσικό αέριο που ενοχλούσε; Αφού θα πάει από το βορρά τώρα. 'Η ήταν το ότι αυτό θα αξιοποιούνταν και από άλλες χώρες;».

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανής η πιο ανοιχτή «στοίχιση» της συγκυβέρνησης με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ. Τόσο από τα λεγόμενα του Ν. Κοτζιά (από τις πομπώδεις αναφορές της συγκυβέρνησης περί συμφωνιών για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου, τώρα επιλέγουν να τοποθετούνται με... «όταν και εφόσον»), όσο και από τη σχετική κινητικότητα των τελευταίων βδομάδων: Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Α. Χοκστάιν στην Αθήνα και την τριμερή συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη και τη Βουλγάρα ομόλογό του, Τεμενούζκα Πέτκοβα, σήμερα ο Ν. Κοτζιάς, την ίδια μέρα που θα συναντηθεί με την Β. Νούλαντ, θα έχει συνάντηση και με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντ. Μίτοφ...


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με τους «διεθνείς και περιφερειακούς δρώντες» που ματώνουν τους λαούς της περιοχής

Πάνω ακριβώς στον άξονα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης, μέσω της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, κινήθηκε και η ομιλία, αργά προχτές το βράδυ, του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, προς τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.

Παρουσιάζοντας κατ' αρχάς τη χώρα στο επίκεντρο σημαντικών εξελίξεων, είπε: «Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο κρίσεων που διατρέχουν τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Κρίσεις που αποτελούν για εμάς προκλήσεις, όχι μόνο στο γεωπολιτικό ή το οικονομικό επίπεδο, αλλά επίσης στο υπαρξιακό και πνευματικό επίπεδο».

Εκφράζοντας την προσδοκία της αστικής τάξης για ενίσχυση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή και επικερδείς κολεγιές με αστικές τάξεις άλλων κρατών, διαμήνυσε τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησής του να πάρει μέρος στην «επίλυση των κρίσεων στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, περιλαμβάνοντας στις στρατηγικές μας για την περιοχή όλους τους σχετικούς διεθνείς και περιφερειακούς δρώντες, αντιμετωπίζοντας τον τζιχαντισμό και προστατεύοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες». Οπου «διεθνείς και περιφερειακοί δρώντες» είναι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που με τις επεμβάσεις τους μάτωσαν και ματώνουν τους λαούς της περιοχής και στα οποία ο Αλ. Τσίπρας αναγνωρίζει και σήμερα ρόλο και λόγο για την «επίλυση των κρίσεων», στο φόντο των σφοδρών ανταγωνισμών τους για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Θέτοντας, μάλιστα, ζήτημα... αποτελεσματικότητας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στην Ευρώπη, πρέπει να στοχαστούμε για τις αποφάσεις μας των τελευταίων 15 ετών για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική: Τι κάναμε λάθος και πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού μέσα στις κοινωνίες μας και στην ευρύτερη περιοχή για ένα καλύτερο μέλλον και για την κοινή μας ασφάλεια»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ