ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καπνογόνο και πυροσβεστήρας έπνιξαν τον οικοδόμο

Δημήτρης Κοτζαρίδης
Δημήτρης Κοτζαρίδης
Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκάλεσε η ρίψη καπνογόνων και η χρήση πυροσβεστήρων από τους προβοκάτορες κατά των διαδηλωτών είχαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Δημήτρη Κοτζαρίδη.

Ο διαδηλωτής ζαλίστηκε και έπεσε κάτω. Οι σύντροφοί του τον πήραν στα χέρια για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και τον μετέφεραν εκτός της πλατείας Συντάγματος. Την εικόνα αυτή μεταφέρουν άλλοι τραυματίες διαδηλωτές. Ο τραυματίας διαδηλωτής που μεταξύ των άλλων μετέφερε την εικόνα στους γιατρούς και στον πατέρα του, ήταν μέχρι αργά το βράδυ στον «Ευαγγελισμό» και του προσφέρονταν οι πρώτες βοήθειες. Ο τραυματίας δεν γνώριζε το θύμα, αλλά τον ταυτοποίησε μετά την ανακοίνωση για το θάνατο του οικοδόμου στον «Ευαγγελισμό».

Τις εικόνες αυτές τις έζησαν έντονα οι συγγενείς, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», που - πέραν των εφημερευόντων - προσέτρεξαν στο νοσοκομείο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ο αγωνιστής οικοδόμος μετά την κατάρρευσή του από το καπνογόνο μεταφέρθηκε από τους συντρόφους στην «Αίγλη» Ζαππείου, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκε το ΕΚΑΒ. Ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ επιβιβάστηκε σε μηχανή του ΕΚΑΒ, αλλά στη διάρκεια της μεταφοράς του έπαθε ανακοπή (κολπική μαρμαρυγή).

Στον «Ευαγγελισμό», όπου μεταφέρθηκε ο Δημήτρης Κοτζαρίδης, διαπιστώθηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου, «πως ο 53χρονος πολίτης ήταν απνοϊκός, χωρίς σφυγμούς, με μυδρίαση και δεν έφερε κανένα τραύμα. Παρά τις προσπάθειες ανάνηψής του για 50 λεπτά από τους γιατρούς του νοσοκομείου, κατέληξε».

Δηλαδή, από την ανακοίνωση διαγράφονται στην κυριολεξία όσα συνέβησαν πριν. «Η ασφυξία από τα δακρυγόνα μπορεί να οδήγησε σε αναπνευστική ανεπάρκεια και να αποτελέσει αφορμή θανάτου» κατήγγειλε με δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». «Τις τελικές διαπιστώσεις θα τις κάνουν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις», κατέληξε ο Ηλ. Σιώρας.

Την πολιτική διάσταση του θανάτου του άτυχου οικοδόμου την έδωσαν οι συγγενείς του: «Αίμα θέλανε και το πήρανε, το κράτος, το παρακράτος, τα ΜΑΤ και οι κουκουλοφόροι». Ο «Ευαγγελισμός» δέχτηκε συνολικά 80 τραυματίες, που τους προσφέρθηκαν πρώτες βοήθειες. Εγιναν εφτά εισαγωγές (δύο νευροχειρουργικές, τρεις ορθοπαιδικές και δύο για πλαστική χειρουργική).

Στον «Ευαγγελισμό»

Στον «Ευαγγελισμό», μεταξύ των άλλων, μεταφέρθηκαν οι εξής:

Πέτρος Αλέπης (θλαστικό τραύμα στο κεφάλι)

Στυλιανός Βουτσινάς (εγκαύματα στο χέρι και το μηρό)

Μάνος Βασίλαρος (τραύματα στα πόδια).

Κων/νος Γιαννόπουλος (θλαστικό τραύμα στο κεφάλι).

Νίκος Δρακόπουλος

Δουλόπουλος (κάκωση κεφαλής και προσώπου).

Λάμπρος Καραντάνος (κάκωση κεφαλής)

Γιώργος Κάφαλης (κάκωση κεφαλής)

Κωνσταντίνος Καλόβουλος (θλαστικό τραύμα στο κεφάλι)

Σπύρος Κυπραίος (κάκωση κεφαλής)

Γιάννης Λάππας (κάκωση προσώπου)

Παναγιώτης Λεφτάκης

Μανουσογιαννάκης Γιώργος

Μελιτζάκη (κάκωση κεφαλής και προσώπου)

Ανδρέας Μιχαλάκης (θλαστικό τραύμα στο χέρι)

Μιχάλης Μουστάκας (θλαστικό τραύμα και κάκωση στο κεφάλι)

Κωνσταντίνος Σίδερης (θλαστικό τραύμα στο κεφάλι)

Στρουμπούλης (θλαστικό τραύμα στο κεφάλι)

Νίκος Τσούκας (κακώσεις στο σώμα)

Φώντας

Τζόκα Αθανασία

Ευαγγελία Χαιρικάκη (θλαστικό τραύμα στο κεφάλι)

Γιώργος Χρίστος

Ο Δημήτρης Κοτζαρίδης ήταν γραμματέας του Παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων στο Βύρωνα. Γόνος οικογένειας κομμουνιστών από τη Ροδόπη, σε νεαρή ηλικία είχε οργανωθεί στο Κόμμα. Από το 1980 ήταν οργανωμένος στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Αντιμετώπιζε πάντα τη ζωή με χαμόγελο και τα τελευταία τρία χρόνια ήταν άνεργος, αλλά δεν το έβαζε κάτω. Ηταν πατέρας δύο κοριτσιών, απόφοιτων πανεπιστημίων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org