ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περικύκλωσαν τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης

MotionTeam

Πολύωρη περικύκλωση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησε χτες ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, ταξιτζήδες, φοιτητές και μαθητές, διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για την παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας που διαλύουν τη ζωή τους, τσακίζουν δικαιώματα και κατακτήσεις, ετοιμάζουν για τα παιδιά τους ένα μέλλον κόλαση.

Οι ταξικές δυνάμεις από το πρωί έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, και οργάνωσαν τη μαζική κινητοποίηση του λαού στις γειτονιές.

Περιφερειακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Επταλόφου στους Αμπελόκηπους, στο Δημαρχείο Πολίχνης, στις Συκιές, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας και στην Μπότσαρη με Παπαναστασίου. Από εκεί ξεκίνησαν πορείες προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μαθητές από σχολεία της περιοχής (Σταυρούπολη, Νεάπολη, Αμπελόκηπους, κ.λπ.), παρατούσαν τα μαθήματα και έμπαιναν στο μεγάλο σχολείο του αγώνα, πλάι στους γονείς τους, μαζί με το ΣΑΣΘ και το ΠΑΜΕ.

Οι συγκεντρώσεις από την Ανατολική Θεσσαλονίκη κατευθύνθηκαν προς το Αγαλμα Βενιζέλου όπου χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς. Εκεί, συγκροτημένα, με πορεία ήρθαν και οι μαθητές του 12ου και 9ου ΕΠΑΛ (Κόκκινο) και του 16ου ΓΕΛ από το κέντρο της πόλης. Από το βήμα της συγκέντρωσης στο Αγαλμα διάβασαν το ψήφισμά τους: «Ως εδώ. Τους ξεκαθαρίζουμε. Η ζωή που μας διαμορφώνουν δεν μας χωράει. Το μέλλον κόλαση που μας ετοιμάζουν δεν θα τους περάσει. Δίνουμε συντονισμένη απάντηση στη συντονισμένη επίθεση που δεχόμαστε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας στο πλευρό των εργαζομένων, στο πλευρό των φοιτητών, στο πλευρό του εργαζόμενου λαού».

Από εκεί συγκροτημένα, με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης. Αντάμωσαν με τους χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους που κίνησαν από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, χιλιάδες λαού κατέκλυσαν τους δρόμους μπροστά και γύρω από το κυβερνητικό κτίριο. Με τα πανό, τα λάβαρα του ΠΑΜΕ και των άλλων ταξικών συσπειρώσεων, φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωναν και δήλωναν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Από το βήμα της μεγαλειώδους συγκέντρωσης, ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε οργάνωση κλιμάκωσης της πάλης, από την επόμενη ώρα, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές, παντού. Για σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για να περάσει στα χέρια της εργατικής τάξη και του λαού ο πλούτος που παράγουν, με λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Η μεγάλη κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία από τη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης προς το ιστορικό κέντρο της πόλης που κατέληξε στην οδό Αριστοτέλους.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Παντού μαζικά και αποφασιστικά

Με καταλήψεις πρώην Νομαρχιών, δημαρχείων και καταστημάτων, με περιφρούρηση της απεργίας σε χώρους δουλειάς, αλλά και μαχητικές διαδηλώσεις, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και χτες σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Μαζικά, αποφασιστικά, με τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, εκφράστηκε η καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας, αλλά και η απόφαση για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Καταλήψεις των κτιρίων της Αντιπεριφέρειας έγιναν σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες και Βέροια. Καταλήψεις Δημαρχείων έγιναν σε Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Βέροια. Στην Κομοτηνή έγινε κατάληψη της Περιφέρειας, στη Δράμα έγινε κατάληψη του ΟΑΕΔ, στο Κιλκίς έγινε μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης, στην Καστοριά συγκέντρωση στη Νομαρχία και μαζική εξόρμηση και στον Πολύγυρο συγκέντρωση στο Δημαρχείο και μαζική εξόρμηση.

Στην Ξάνθη οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν το εργοστάσιο του ομίλου ΓΕΡΜΑΝΟΣ «SUN LIGHT» και στις δύο βάρδιες.

Στην Κατερίνη απέκλεισαν το κατάστημα του «Κωτσόβολου», ενώ πραγματοποίησαν και μαχητική εξόρμηση - παρέμβαση στο σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας». Οι εργαζόμενοι που την Τετάρτη δεν απήργησαν, κάτω από τις απειλές της εργοδοσίας ότι θα απολυθούν, χτες με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ μπήκαν στον αγώνα και προχώρησαν σε στάση εργασίας.

Στη Νάουσα, πραγματοποιήθηκε μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στα χαράτσια, έξω από την Εφορία. Εκεί το Εργατικό Κέντρο Νάουσας κάλεσε για άλλη μια φορά τον εργαζόμενο λαό σε οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών της κυβέρνησης. Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και συνταξιούχους να υπογράψουν μαζικά το έντυπο της άρνησης πληρωμής που διακινεί και ανακοίνωσε ότι θα καθορίσει συλλαλητήριο για τη μαζική επιστροφή των χαρατσιών.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις

Από την κατάληψη του διοικητηρίου στη Χαλκίδα
Από την κατάληψη του διοικητηρίου στη Χαλκίδα
Με αμείωτη ένταση και αφετηρία για νέους δυναμικότερους, μαζικότερους και μαχητικούς αγώνες, μετά τις προχτεσινές μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, που πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και οι ταξικές δυνάμεις την πρώτη μέρα της απεργίας, στη Στερεά - Εύβοια, έγιναν και χτες, δεύτερη μέρα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με καταλήψεις, περιφρουρήσεις και παρεμβάσεις με επιτυχία.

Ετσι, στη Χαλκίδα, από τις 7.20 το πρωί, χτες, περιφρουρήθηκε η απεργία της δεύτερης μέρας, στην έδρα του διοικητηρίου (πρώην Νομαρχία Εύβοιας) και ξεδιπλώθηκε ένα τεράστιο πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Οργάνωση - αντίσταση - αντεπίθεση».

Παρόμοιες ενέργειες έγιναν από τις ταξικές δυνάμεις στο Αλιβέρι, όπου εργαζόμενοι και συνδικαλιστές πραγματοποίησαν κατάληψη στο ταμείο του Κέντρου Υγείας (για το χαράτσι των 5 ευρώ) και στην Ιστιαία με την περιφρούρηση στη ΔΟΥ.

Το απόγευμα στη Χαλκίδα έγινε μεγάλη δυναμική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών Χαλκίδας στο κέντρο της πόλης. Από τους διαδηλωτές τόσο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, όσο και στην πορεία, καταγγέλθηκε και καταδικάστηκε η δολοφονική και προσχεδιασμένη επίθεση ενάντια στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Με τα συνθήματα «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» να κυριαρχούν οι διαδηλωτές διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Χαλκίδας και κατέληξαν στην παλιά γέφυρα.

Στη Θήβα έγινε περιφρούρηση στο πολυκατάστημα «SPRIDER», ενώ στις 11 το πρωί έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και μαχητική πορεία. Στην ίδια κατεύθυνση έγινε αποκλεισμός στην πρώην νομαρχία, στη Λιβαδειά, όπου πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση στις 9 το πρωί.

Στην Αμφισσα το Διοικητήριο (πρώην Νομαρχία) περιφρουρήθηκε με επιτυχία. Στη Λαμία οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ συγκέντρωση έγινε στην παραπλήσια πλατεία Ελευθερίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org