ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Προσχεδιασμένη επίθεση στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Τραυμάτισαν νεολαίο διαδηλωτή

Προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση εναντίον της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ έλαβε χώρα χτες και στα Γιάννενα, με τη μεγαλειώδη διαδήλωση του ΠΑΜΕ να είναι σε εξέλιξη μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία) και το δρόμο αποκλεισμένο από εργαζόμενους του Δήμου Ιωαννιτών με τα απορριμματοφόρα, αυτοαπασχολούμενους με τα ταξί και τα φορτηγά τους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, οι προβοκάτορες ξαναχτύπησαν.

Μέσα από τις γραμμές της πορείας του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΕΚΙ) και ενώ υπήρξε συνεννόηση ανάμεσα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τους επικεφαλής του ΕΚΙ, καθώς και των δυνάμεων του ΝΑΡ, για να οδηγηθεί η πορεία τους από άλλο δρόμο στον προορισμό τους και όχι από το δρόμο όπου ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, «ξεπήδησαν» οι τραμπούκοι κουκουλοφόροι, με την ανοχή αυτών που δήθεν είχαν συμφωνήσει. Με κράνη και ξύλα, εκτοξεύοντας κροτίδες, βρισιές και διάφορα αντικείμενα, προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, τραυματίζοντας σοβαρά στο μάτι μέλος του ΜΑΣ που συμμετείχε στην απεργιακή φρουρά.

Το ΠΑΜΕ περιφρούρησε την κινητοποίησή του, ως όφειλε, απέναντι στους εργαζόμενους, στους μαθητές, στους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί, μιας και οποιαδήποτε προσπάθεια να διασχίσει η πορεία του ΕΚΙ το συγκεκριμένο δρόμο, θα σήμαινε διάλυση της διαδήλωσης του ΠΑΜΕ. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα όπου υποβλήθηκε σε χειρουργείο με επιτυχία.

Η σχεδιασμένη δολοφονική επίθεση με την κάλυψη των συγκεκριμένων δυνάμεων, δείχνει ότι η αγωνιστική, αποφασιστική στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να βρεθεί αταλάντευτα στο πλευρό της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων της, θορύβησε την πλουτοκρατία και τους εκφραστές της και στα Γιάννενα. Πυροδοτήθηκε ακόμα πιο πολύ μετά την επιτυχημένη περιφρούρηση στα εργοστάσια ΒΙΚΟΣ και ΠΙΝΔΟΣ στα πλαίσια της 48ωρης πανεργατικής απεργίας, στα οποία σταμάτησε η παραγωγή, αποδεικνύοντας έμπρακτα στους εργάτες ότι χωρίς αυτούς, γρανάζι δε γυρνά!

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μπαράζ αποκλεισμών και καταλήψεων

Στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό ΠΙΝΔΟΣ οι εργαζόμενοι νέκρωσαν την παραγωγή

Αποκλεισμοί και καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και δρόμων, περιφρουρήσεις σε χώρους δουλειάς ήταν το στίγμα των χτεσινών απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ στην Βορειοδυτική Ελλάδα.

Στα Γιάννενα δόθηκε ακόμη μια σκληρή μάχη στην ΠΙΝΔΟΣ, φέουδο του ΠΑΣΟΚ, μια επιχείρηση όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, βιώνουν χρόνια τώρα την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό. Οι εργαζόμενοι, σαν μια γροθιά, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ και της απεργιακής φρουράς που μπήκε μέσα στο εργοστάσιο σταμάτησαν την παραγωγή. Παραμέρισαν το εργοδοτικό σωματείο, τον υπονομευτικό και απεργοσπαστικό του ρόλο. Παίρνοντας κουράγιο και θάρρος οι εργαζόμενοι, ένας ένας άφησαν τα πόστα τους ανταλλάσσοντας χειροκροτήματα και προχώρησαν σε απεργιακή συνέλευση. Κατέβηκαν με πούλμαν και ΙΧ στον τόπο συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου έγινε αποκλεισμός. Εκεί, κάτω από το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ, κατέληξαν και οδηγοί ταξί και φορτηγών με τα οχήματά τους που είχαν προηγούμενα κινητοποίηση στους δρόμους της πόλης. Αντάμωσαν με εργαζόμενους της τοπικής διοίκησης - που είχαν παρατάξει νωρίτερα τα απορριμματοφόρα -, με εργαζόμενους από το «Βοήθεια στο σπίτι», άλλους εργατοϋπάλληλους, μαθητές και φοιτητές.

Στην Αρτα έγινε περιφρούρηση στην ΒΙΚΥ και μπλόκο στο δρόμο πάνω από το γεφύρι της πόλης.

Κατάληψη έγινε στο Διοικητήριο της Λευκάδας, στο Δημαρχείο Πρέβεζας και Κέρκυρας και στην Περιφέρεια στην Ηγουμενίτσα.

Στο Αγρίνιο δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στο εργοστάσιο της ΚΝΑΟΥΦ, έγινε συγκέντρωση και ακολούθησε κατάληψη στη ΔΕΗ, κοινός αποκλεισμός στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ από το Μεσολόγγι. Στη Ναύπακτο έγινε αποκλεισμός της ΔΕΗ ζητώντας την άμεση επανασύνδεση ρεύματος σε οικογένειες Τσιγγάνων.

Μαχητικές και μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις

Από τη συγκέντρωση στην Πάτρα
Από τη συγκέντρωση στην Πάτρα
Για δεύτερη συνεχή μέρα, χτες, στη Θεσσαλία, οι εργαζόμενοι, μαζί με μικρομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέους, γυναίκες και συνταξιούχους έδωσαν δυναμικά «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις, στις καταλήψεις και τις πορείες του ΠΑΜΕ, που έγιναν στις πρωτεύουσες των νομών της περιοχής.

Στη Λάρισα, συνεχίστηκαν οι καταλήψεις του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση, αλλά και του Δημοτικού Ραδιοφώνου. Στο Βόλο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε κατάληψη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Καταλήψεις έγιναν και στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας.

Με αποφασιστικότητα δόθηκε και χτες η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας, όπως στο κατάστημα της πολυεθνικής «LEROY MERLIN», στη Λάρισα, όπου, πριν λίγες μέρες, η εργοδοσία της επιχείρησης απέλυσε εργαζόμενο για τη συνδικαλιστική δράση του.

Στην Πάτρα

Στους δρόμους από το πρωί μέχρι το βράδυ ήταν χτες χιλιάδες απεργοί στην Πάτρα. Από το χάραμα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στη Βιομηχανική Περιοχή, σε τράπεζες, ξενοδοχεία και άλλους χώρους. Παράλληλα με τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην πλατεία Γεωργίου, απεργοί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα, απεργοί προχώρησαν στο άνοιγμα των διοδίων στη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου για τέσσερις ώρες. Επίσης το μεσημέρι το κλαδικό σωματείο των ΟΤΑ πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη στην Α' ΔΟΥ Πατρών, ενώ εξορμήσεις πραγματοποιούνταν σε διάφορες περιοχές και γειτονιές. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα μαζική, μαχητική διαδήλωση, η οποία ξεκίνησε από την πλ. Γεωργίου. Οργανωμένα και περιφρουρημένα με τα πανό του ΠΑΜΕ μπροστά ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στον Πύργο.

Στην Κρήτη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες και στην Κρήτη η 48ωρη απεργία.

Στο Ηράκλειο αποκλείστηκε το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης και στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Το απόγευμα έγινε νέα συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στο κέντρο της πόλης.

Στα Χανιά η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, που από νωρίς το πρωί είχαν καταλάβει συνδικαλιστές του.

Σε Λασίθι και Ρέθυμνο οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν με αποκλεισμούς στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και το Δημαρχείο Ρεθύμνου αντίστοιχα.

Στα νησιά

«Νέκρωσε» χτες δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας η Ικαρία, ενώ στον Εύδηλο πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών. Από το πρωί οι ταξικές δυνάμεις περιφρούρησαν μια σειρά από εργασιακούς χώρους. Νέκρωσαν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες, τα εργοτάξια, κ.λπ. Λουκέτο έβαλαν και τα εμπορικά καταστήματα, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι με συγκροτημένο μπλοκ συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στην Κω, η συγκέντρωση έγινε το πρωί στο Δημαρχείο και στη συνέχεια ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο για να μην προχωρήσει κανένα σχέδιο «εφεδρείας» εργαζομένων. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη την ΔΕΗ όπου οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Στη Σάμο, αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε η διήμερη κατάληψη του Δημαρχείου. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση όπου καταγγέλθηκε η προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση στο Σύνταγμα. Ακολούθησε πορεία στον εμπορικό δρόμο και στην παραλιακή οδό.

Συγκέντρωση και πορεία έγινε και στη Λέρο, η οποία κατέληξε στα γραφεία της ΔΕΗ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν το απόγευμα στην Κάλυμνο και τη Μυτιλήνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ