ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΦΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απάντηση στις αυθαιρεσίες Μπασιάκου

Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η αλήθεια για τα προβλήματα των σταφυλιών

Απάντηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι αγωνιζόμενοι σταφυλοπαραγωγοί «δεν έχουν προτάσεις» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και προβάλλουν «λαϊκίστικα αιτήματα», δίνουν με ανακοίνωση που συνυπογράφουν τα ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τα ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του υπουργού ότι το πρόβλημα διάθεσης και τιμής του προϊόντος που αντιμετωπίζουν φέτος οι σταφυλοπαραγωγοί οφείλεται στην «υπερπαραγωγή και στα μεγάλα αποθέματα», η ανακοίνωση αναφέρεται στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - με την υπογραφή και των εκπροσώπων των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - οι οποίες επιβάλλουν στη χώρα μας μεγάλη αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, πάγωμα και μειώσεις τιμών και άλλα αντιαγροτικά μέτρα, καθώς και στην ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και της λαϊκής κατανάλωσης.

«Η συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ στην ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και η προώθηση και από τη μεριά της, της χειρότερης αναθεώρησης της ΚΑΠ, που υλοποίησε και προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγκάζει σήμερα τον κ. Μπασιάκο, κάτω από το βάρος της εφαρμογής αυτής της πολιτικής, της αγανάκτησης των αγροτών και των μαζικών κινητοποιήσεών τους, ν' αποκαλύψει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Κι αφού επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού δεν είναι άσχετοι με την άρνησή του να δεχτεί εκπροσώπους των αγωνιζόμενων σταφυλοπαραγωγών, καθώς και με την ένταση του αυταρχισμού σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, μέσω των «αγροτοδικείων» που στήνονται, πάλι, σε πολλές περιοχές της χώρας, τονίζει: «Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, όλου του νομού, συσπειρωμένοι γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς, την ΕΟΑΣΝΛ, την ΠΑΣΥ, το Αγροτικό Κίνημα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μετά και το συλλαλητήριο στις 14/10 για:

  • Να πληρωθούν 0,35 ευρώ ανά κιλό τα σταφύλια από τους εμποροβιομηχάνους και μεσίτες με κρατική παρέμβαση και παράλληλη κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Σταμάτημα των εισαγωγών, στη χώρα, προϊόντων σταφυλιού μέχρι ν' απορροφηθεί η ντόπια παραγωγή στην τιμή αυτή.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου φόρου στο παραδοσιακό τσίπουρο για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
  • Κρατική παρέμβαση και μέτρα για να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και τις πανάκριβες της λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να αρθούν οι περιορισμοί στην αμπελοκαλλιέργεια, να στηριχτεί η συνεταιριστική βιομηχανία, να υπάρξει συνολική κρατική κλαδική πολιτική στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, των αγροτών και των συνεταιρισμών τους.
  • Να μην περάσουν οι νέες χειρότερες ΚΟΑ στα αμπελοοινικά, στα οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα στα πλαίσια της αναθεώρησης της ΚΑΠ και της πρόσφατης προσυμφωνίας του ΠΟΕ που συμφώνησε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ.
  • Να παραμείνουμε στη γη και τα χωριά μας με ένα αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών».
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το πλαίσιο της πρότασης των εμποροϋπαλλήλων

Τη δική τους πρόταση, για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσαν οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης, απαντώντας έτσι στα ύποπτα σχέδια της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης. Συγκεκριμένα, οι εμποροϋπάλληλοι Θεσσαλονίκης διεκδικούν ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που να διασφαλίζει τη σταθερή και συνεχόμενη 7ωρη ημερήσια απασχόληση, το 35ωρο και το πενθήμερο των εργαζομένων, με τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και διατήρηση της απογευματινής αργίας (για Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο). Σε αντίθεση με την πρόταση των εμποροϋπαλλήλων, η πρόταση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ φαίνεται να διασφαλίζει την 48ωρη εβδομαδιαία λειτουργία, τελικά οξύνει το πρόβλημα διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου που εκδηλώνεται έντονα και με το εφαρμοζόμενο μέχρι και σήμερα ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Συγκεκριμένα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει: Δευτέρα και Τετάρτη 10 π.μ. με 4.30 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10π.μ. με 8 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ. με 3 μ.μ.. Δηλαδή προτείνει 6,5 ώρες λειτουργίας για Δευτέρα και Τετάρτη, 5 ώρες λειτουργίας για το Σάββατο και 10 ώρες λειτουργίας για Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Ετσι οι εργαζόμενοι, τις 3 από τις 6 μέρες λειτουργίας, δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το διεκδικούμενο ημερήσιο 7ωρο, πολύ περισσότερο το προβλεπόμενο σήμερα 8ωρο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα ένταση, στο πλαίσιο της επιδίωξης για μονιμοποίηση του φαινομένου διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου (άλλοτε 6 και άλλοτε 9 και 10 ώρες δουλιάς), την κατάργηση στην πράξη του προβλεπόμενου ρεπό, την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, κλπ.

Σε συνάρτηση με τις γενικότερες κατευθύνσεις πολυεθνικών, μεγαλεμπόρων και κυβέρνησης, η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου έρχεται να ανοίξει από άλλη πόρτα το ζήτημα διεύρυνσης του ωραρίου, με στόχο την πλήρη απελευθέρωση.

Απέναντι σ' αυτή την προσπάθεια αντιδρούν μαζικά και φορείς των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων. Με ανακοινώσεις τους, άλλωστε, έχουν εκφραστεί ενάντια στην προσπάθεια του ΕΣΘ, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δερματίνων και Γουναρικών, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Ταπετσέρηδων Επίπλων, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών.

Ελιές σε εξευτελιστικές τιμές

Εξευτελιστικές είναι οι τιμές και στις βρώσιμες ελιές. Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται από τις χειρότερες και για τους παραγωγούς βρώσιμων ελιών. Οι τιμές που δίνουν οι έμποροι - τυποποιητές είναι μειωμένες κατά 50% σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Τα πράγματα έφτασαν σε τέτοιο σημείο που οι παραγωγοί σταμάτησαν να μαζεύουν τις πράσινες ελιές, με τις οποίες γίνεται το ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου για τις επιτραπέζιες ελιές. Ενώ πέρσι η μέση τιμή (το στήσιμο) ήταν 0,95 με 1 ευρώ περίπου, φέτος διαμορφώθηκε στα 0,45 με 0,50 ευρώ. Για τα 110 κομμάτια φέτος η τιμή που δίνουν οι έμποροι είναι 0,95 με 1 ευρώ, ενώ για το ψιλό πάνω από 200 κομμάτια 0,15 με 0,20 λεπτά. Οι παραγωγοί βρώσιμων ελιών έχουν φτάσει σε απόγνωση με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής και συγκομιδής. Ετσι σε περιοχές, όπως η Χαλκιδική, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα και η Αιτωλοακαρνανία η πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών σταμάτησε να μαζεύει τις πράσινες ελιές, αλλά φαίνεται πως δε θα τις μαζέψει ούτε μαύρες με τέτοιες εξευτελιστικές τιμές. Κι όπως λέγεται από ελαιοπαραγωγούς, θα πάνε τις ελιές τους για να τις βγάλουν λάδι. Ομως και για το λάδι άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν φήμες για χαμηλές τιμές...

«ΔΩΔΩΝΗ»
Αύριο τα ασφαλιστικά μέτρα

Η αίτηση των Ασφαλιστικών Μέτρων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γεωργουσσιών Αρτας εκδικάζεται αύριο Παρασκευή, 22 του Οχτώβρη, στις 10 π.μ., στο Πρωτοδικείο Αρτας, ενάντια στην παράνομη και αντικαταστατική απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας, να πουλήσει στην ΑΤΕ το 5,02% που κατέχει στο πακέτο μετοχών της ΔΩΔΩΝΗΣ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ