ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι βουλές των "κυρίων"

Ελεγες κι εσύ, φουκαρά μου, να καθίσεις στο μεροκάματο λίγα χρόνια ακόμη και μετά ν' αφήσεις τη σκληρή δουλιά που κάνεις από αμούστακο παιδί και να αποσυρθείς πια από τη βιοπάλη. Είχες υπολογίσει μάλιστα και τη σύνταξη που θα έπαιρνες, μετά από σαράντα χρόνια ιδρώτα, και την είχες βρει μίζερη και μπαγαπόντικη, αλλά δεν οργίστηκες, που θα σου αφαίμαζε το κράτος τα μισά τουλάχιστον λεφτά από αυτά που δικαιούσαι. Είχες μάθει μάλλον να σε κλέβουν σε όλη σου τη ζωή τα αδηφάγα αφεντικά και οι αισχροί κυβερνήτες, γι' αυτό δεν αντέδρασες, όταν είδες πόσο πενιχρή θα ήταν η σύνταξή σου. "Δε βαριέσαι", είπες θυμόσοφα ή μοιρολατρικά - δεν ξέρω - και συνέχισες να ονειρεύεσαι. "Πού θα πάει;", έλεγες, "θα περάσουν τα χρόνια που απομένουν για να συμπληρώσω το όριο ηλικίας και θα εγκαταλείψω πια τη δουλιά, να ξεκουραστώ κι εγώ λίγο". Σκεφτόσουν, μάλιστα, όταν έρθει εκείνη η στιγμή να φύγεις από την τσιμεντένια μεγαλούπολη, που διέψευσε οικτρά τις προσδοκίες της νεότητάς σου και να επιστρέψεις στη γενέθλια γη. Να πας, δηλαδή, στο μικρό χωριό σου, να επισκευάσεις το πατρικό σπίτι και να μείνεις εκεί πια, καλλιεργώντας το μικρό περιβολάκι, για να ξαναβρείς το χαμένο έρωτα με τη φύση και τους χυμούς της ψυχής σου, που σου τους έστυψε το άγχος του μεροκάματου και η αποξένωση της μεγαλούπολης.

Ετσι σκεφτόσουν, έτσι ονειρευόσουν, φουκαρά μου, ξεχνώντας, φαίνεται, πως στη βάρβαρη εποχή που ήρθε, ακόμη και απλά όνειρα, σαν αυτά ακριβώς που έκανες κι εσύ, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Εκεί, μέσα στα ψηλά κτίρια, όπου ασκείται η διακυβέρνηση του τόπου με γνώμονα τα συμφέροντα των ολίγων, κάποιοι μεφιστοφελικοί άρχοντες σε παρακολουθούσαν που βαυκαλιζόσουν και κάγχαζαν ειρωνικά. "Αυτά που ήξερες, φίλε - έλεγαν - να τα ξεχάσεις. Αλλαξαν πλέον τα πράγματα υπέρ ημών και θα σε πατήσουμε στο λαιμό. Ακούς εκεί να θέλεις να πάρεις σύνταξη, πριν σε πεθάνουμε εντελώς στη δουλιά! Ποιος είσαι, μωρέ, για να σε ταίζουμε τζάμπα δεκαπέντε, είκοσι χρόνια ολόκληρα; Ποιος είσαι, ασήμαντε, για να θέλεις να ξεκουραστείς και να απολαύσεις χαρές; Εφοπλιστής, βιομήχανος, τραπεζίτης είσαι, για να ζητάς τέτοια βιλαέτια; Καλά, τώρα θα δεις τι έχει να γίνει! Θα σου φορτώσουμε άλλα δέκα χρόνια δουλιάς στην πλάτη, θα σου πετσοκόψουμε κι άλλο τη σύνταξη και αν μετά απ' όλα αυτά έχεις το κουράγιο να ονειρεύεσαι, χαλάλι σου"!

Αυτά σχεδίαζαν, καημένε μου, πίσω από τους τοίχους των κυβερνητικών κτιρίων οι υπηρέτες των ολίγων και οι απομυζητές του λαού και αμ' έπος αμ' έργον. Επιστράτευσαν τον ομογάλακτό τους καθηγητή για να συντάξει σχετική έκθεση και σου εξαπέλυσαν προχτές την κεραμίδα Σπράου στο κεφάλι. Αν ήταν άλλες εποχές, δε θα τολμούσαν οι μπάτλερ των τρανών ούτε και να σκεφτούν τέτοια"μέτρα". Ο κόσμος όλος, όμως, γύρισε ανάποδα και έτσι μπορούν να χορεύουν ανενόχλητοι πάνω στις πλάτες του λαού. Εσύ, όμως, αντιστάσου και μην τους δώσεις έτσι, αμαχητί, τη ράχη σου για να συνεχίσουν τον αισχρό χορό που άρχισαν. Σήκωσε τη γροθιά σου ψηλά και συνέχισε να ονειρεύεσαι, γιατί μόνο με την πάλη και την ελπίδα μέσα στην καρδιά δε θα μπορέσουν, τελικά, οι άρχοντες να σε πατήσουν στο λαιμό. Αν όμως μείνεις με σταυρωμένα χέρια, αποχαιρέτα για πάντα, φουκαρά, ό,τι έθρεφες στο μυαλό σου. Εκείνο το χέρσο περιβολάκι, στο χωριό, μόνο με το σπόρο της πάλης μπορεί πλέον να πάρει ζωή και να ξανακαρπίσει!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Δεν υποκύπτουν στην κυβερνητική τρομοκρατία
  • Κρατώντας μαύρες σημαίες οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή για να διατρανώσουν την απόφασή τους να μη γίνει η περιοχή τους χαβούζα τοξικών αποβλήτων
  • Αύριο δικάζονται 25 κάτοικοι της Ολυμπιάδας για τη συμμετοχή τους σε παλιότερες κινητοποιήσεις...

Με παλλαϊκή συγκέντρωση οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου έστειλαν, το πρωί της Κυριακής, ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια της κυβέρνησης και της πολυεθνικής TVX GOLD, που θέλουν να προχωρήσουν με κάθε τρόπο στη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού και να μετατρέψουν τη λεκάνη Ολυμπιάδας - Βαρβάρας σε μια χαβούζα τοξικών αποβλήτων, με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και τους χιλιάδες κατοίκους της.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας - που έγινε στο υπαίθριο αμφιθέατρο της Κοινότητας Σταυρού - άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κρατώντας μαύρες σημαίες στα χέρια, ένωσαν τη φωνή τους και για άλλη μια φορά διατράνωσαν την απόφασή τους να μην υποκύψουν στις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης και εκφοβισμού της κυβέρνησης. Να σημειωθεί πως ήδη η κυβέρνηση στέλνει στα δικαστήρια 25 κατοίκους, που πρωτοστάτησαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις κόντρα στην υλοποίηση των σχεδίων της. Η δίκη τους θα γίνει αύριο στα δικαστήρια Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Να πάρουν θέση ΝΔ και ΣΥΝ

"Τα ΜΑΤ παραθερίζουν και οι κλέφτες αλωνίζουν", φώναζαν οι κάτοικοι, καταγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό την πολυήμερη εγκατάσταση μονάδων των ΜΑΤ στην περιοχή, για τη διασφάλιση των συμφερόντων της πολυεθνικής TVX GOLD από τον "εχθρό" λαό, ο οποίος αγωνίζεται για να μην καταστραφούν τα δάση, οι καλλιέργειες, ο τουρισμός και οι άλλες δραστηριότητες, που εξασφαλίζουν το κύριο εισόδημα στους κατοίκους.

Μαθητικές κοινότητες και σύλλογοι καθηγητών πήραν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τάχθηκαν υπέρ των προσπαθειών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, η οποία τους κάλεσε σε ετοιμότητα προκειμένου να ανακόψουν τις νέες παράνομες ενέργειες της πολυεθνικής, που έχει ήδη εγκαταστήσει στην περιοχή τα δικά της γεωτρύπανα.Στην ομιλία του ο Β. Αδάμ, μέλος της ΣΕΑ, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο του ΣΥΝ - αποφεύγουν να πάρουν θέση για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, ενώ στη Βουλή τα κόμματά τους ψήφισαν τη ληστρική σύμβαση - είπε: "Πρέπει να γνωρίζετε ότι η σιωπή δεν είναι... χρυσός".

Καταστροφή και ερήμωση

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,που σημείωσε πως το ΚΚΕ καταψήφισε τη ληστρική σύμβαση σε βάρος της χώρας, με την οποία ξεπουλήθηκαν έναντι 11 δισεκατομμυρίων, 314 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταλλειοκτησίας, που η αξία της σε ορυκτό πλούτο ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές.

"Δεν πιστεύουμε ότι η επένδυση αυτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αντίθετα, θα είναι χρυσή επένδυση για την εταιρία και άνθρακας για την περιοχή και τους κατοίκους της. Η TVX GOLD μετά από 15 χρόνια υπερεντατικής εκμετάλλευσης θα εγκαταλείψει την περιοχή έχοντας αποκομίσει τεράστια κέρδη και αφήνοντας πίσω της ερήμωση και καταστροφή", είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τέλος, ο Στ. Παναγιώτου κατήγγειλε το σχέδιο τρομοκράτησης των κατοίκων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόσο με την εγκατάσταση των ΜΑΤ στην περιοχή, όσο και στέλνοντας στα δικαστήρια τα μέλη της ΣΕΑ. "Γίνεται φανερό πως όσο πιο αντιλαϊκή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, τόσο περισσότερο στρέφεται ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού", υπογράμμισε.

Στην προχτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε επίσης ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Ρόκκος, ο Κώστας Κατσιάβαλος, μεταλλειολόγος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org