ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πολιτική προσέγγισης από την Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις τουρκικές προκλήσεις της περασμένης βδομάδας και να σπεύσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί

Επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η πολιτική της αναζήτησης δρόμων και τρόπων για την προσέγγιση με την Τουρκία, έστω κι αν η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο.

Η επιλογή αυτή περιγράφηκε με σαφήνεια χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέστησε, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και στον υπουργό Αμυνας που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη, "ψυχραιμία".

Η "λογική" που υπαγορεύει την "ψύχραιμη" στάση της ελληνικής κυβέρνησης, πρέπει να αναζητηθεί, όπως σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι, στις σφοδρότατες πιέσεις της Ουάσιγκτον προκειμένου να χαθεί η ευκαιρία που προσφέρει η επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κρήτη. Οι ΗΠΑ μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτοστατούν σε διαβουλεύσεις που έχουν στόχο τη σύνταξη κάποιου κειμένου το οποίο θα προωθεί το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης και θα υποβληθεί προς υιοθέτηση στα δύο μέρη.

Ετσι, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις προκλητικότατες ενέργειες της Αγκυρας την περασμένη βδομάδα, δεν έχει σκοπό να είναι αυτή που θα χρεωθεί την αποτυχία των προσπαθειών της αμερικανικής διπλωματίας. Παρ' όλα αυτά, για τους τύπους τουλάχιστον, εξετάστηκαν και υιοθετήθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη μια σειρά από επιβεβλημένες αντιδράσεις.

Κατόπιν τούτων, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τουρκία Δημήτρης Νεζερίτης διαμαρτυρήθηκε χτες "εντόνως" για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, την περασμένη βδομάδα.

Ο Δ. Νεζερίτης συναντήθηκε με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και, κατά την έξοδό του από το κτίριο, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδώσει σύντομα νότα διαμαρτυρίας όπου θα αναφέρονται λεπτομερώς οι παραβιάσεις.

Το ελληνικό διάβημα, όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφτηκε από την Αγκυρα ενώ την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης καλούσε την Ελλάδα σε διάλογο εφ' όλης της ύλης.

Στη σειρά των ελληνικών αντιδράσεων πρέπει να προστεθούν και οι επιστολές που έστειλε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος στους 14 ομολόγους του στην κοινότητα και στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, στις οποίες περιγράφει τις τουρκικές προκλήσεις που και ο ίδιος βίωσε από πρώτο χέρι με την παρενόχληση του αεροσκάφους που τον μετέφερε από την Κύπρο.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, πάντως, έχει ήδη λάβει γνώση των συμβάντων καθώς παρενέβη μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, την περασμένη βδομάδα, για να κατευνάσει τις δύο πλευρές, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αιγαίο, όπως δήλωσαν πηγές του ΝΑΤΟ.

Ο Σολάνα τηλεφώνησε στους υπουργούς Αμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας από το Τόκιο, προτρέποντάς τους να κατεβάσουν τους τόνους και να σεβαστούν τη συμφωνία για διακοπή των στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

"Τα πάθη είναι πολύ έντονα, ειδικά όσον αφορά το Κυπριακό... ακόμη και στο Τόκιο, ο ΓΓ τηλεφώνησε στους δυο υπουργούς Αμυνας συνιστώντας τους να κατεβάσουν τη θερμοκρασία", δήλωσε νατοϊκή πηγή.

Ο Σολάνα ζήτησε από την Αθήνα και την Αγκυρα να εφαρμόσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τις στρατιωτικές ασκήσεις, τον εναέριο χώρο και μεταρρύθμιση της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αιγαίο, τόνισε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι οι δυο πλευρές έκαναν ένα βήμα πίσω, σπάζοντας το μορατόριουμ για τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από την Κύπρο.

"Αντιδράσεις" στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ

Σε εύλογα ερωτήματα, για την πολιτική της κυβέρνησης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, προχώρησε χτες ο βουλευτής Αν. Πεπονής, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να απαντήσουν, αν είναι ακριβείς οι πληροφορίες για τη σύσταση ΝΑΤΟικών υποστρατηγείων του ΝΑΤΟ σε Σμύρνη και Λάρισα, χωρίς προηγούμενο καθορισμό των ορίων του επιχειρησιακού ελέγχου τους. Ο Αν. Πεπονής ζητά, επίσης, από την κυβέρνηση να απαντήσει, αν θα περιοριστεί "στις χωρίς καμία πρακτική συνέπεια διαμαρτυρίες και καταγγελίες για τις πρόσφατες τούρκικες προκλήσεις στην εναέρια περιοχή του Αιγαίου ή θα τις επικαλεστεί στο ΝΑΤΟ ως επιβεβαίωση ειδικών πολιτικών συνθηκών, που δεν επιτρέπουν να αποδεχτούμε οιαδήποτε ρύθμιση, η οποία δε θα αναγνωρίζει την αρμοδιότητα και ευθύνη ελληνικού στρατηγείου σε αυτή την περιοχή".

Κυβερνητικές πηγές, που καλούνταν χτες να σχολιάσουν την Ερώτηση του βουλευτή, τηρούσαν σιγήν ιχθύος, λέγοντας ότι οι απαντήσεις θα δοθούν στη Βουλή. Στην πραγματικότητα, οι απαντήσεις έχουν δοθεί ήδη, καθώς η κυβέρνηση ουδεμία αντίρρηση έχει προβάλει στα σχέδια της νέας επιχειρησιακής δομής του ΝΑΤΟ, η οποία θα εγκριθεί και επίσημα στη Σύνοδο του οργανισμού το Δεκέμβρη. Σχεδιασμοί, σύμφωνα με τους οποίους ο ΝΑΤΟικός διοικητής της Νάπολης θα είναι αυτός που θα καθορίζει κατά το δοκούν το εύρος του επιχειρησιακού ελέγχου, των Στρατηγείων Λάρισας και Σμύρνης.

Εκτός της παραπάνω κίνησης του Αν. Πεπονή, χτες υπήρξε μια ακόμα αντίδραση εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έχουν εκφράσει διαφωνίες με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα, ο Γ. Κάψης επανέλαβε, σε συνέντευξή του, τη θέση του Π. Οικονόμου για μη πραγματοποίηση συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, υπό τις παρούσες συνθήκες. Τάχθηκε, δε, υπέρ της αποχώρησης της πολιτικής Πάγκαλου από το υπουργείο Εξωτερικών... Απάντηση έσπευσε να δώσει ο ...Ε. Γιαννόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο ούτε η πολιτική αλλάζει, ούτε ο Πάγκαλος.

Περί 35ωρου

Θα ήταν τουλάχιστον οξύμωρο, αν δεν ήταν μια συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης. Ετσι, εν μέσω "βομβών" για το ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το οχτάωρο, άρχισε να δεσπόζει η συζήτηση για το "35ωρο". Κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες, εμφανίζονται με κάποια δήθεν συμπάθεια ως προς το θέμα, όσο και αν στο "διά ταύτα", αυτό που λένε, μόνο στο αίτημα των εργαζομένων δεν απαντά. Αντίθετα, εκείνο που προβάλλει, είναι η λυσσαλέα προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν το καθ' όλα δίκαιο αίτημα για μείωση του χρόνου εργασίας ως δόλωμα, προκειμένου να προωθήσουν τον μεγάλο στόχο του κεφαλαίου για πλήρη "ελαστικοποίηση" του χρόνου εργασίας και συνολική αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ένα αίτημα της εργατικής τάξης διαστρεβλώνεται από τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης, για να καεί. Και στο θέμα του 35ωρου, αυτό είναι κάτι παραπάνω από φανερό. Πρώτα πρώτα αυτό που βαφτίζουν και εμφανίζουν ως "35ωρο", μόνο τέτοιο δεν είναι. Διότι 35ωρο, θα πει 7 ώρες δουλιά την ημέρα σε πενθήμερη εργάσιμη βδομάδα, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, όχι μόνο χωρίς μείωση αποδοχών, αλλά αντίθετα με αύξηση αποδοχών μέσα από την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυτό είναι το αίτημα των εργαζομένων, που βεβαίως συνοδεύεται με μια σειρά ακόμα αιτήματα του αγώνα που έχουν να κάνουν με τη συνολική βελτίωση της θέσης της εργατικής τάξης, τη μείωση της εκμετάλλευσης και αιτήματα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, αλλά και τον ίδιο τον τύπο της ανάπτυξης. Ετσι, γεννήθηκε τώρα, αλλά και ιστορικά, το αίτημα για τη μείωση του χρόνου εργασίας, σ' αυτή τη βάση ξεδιπλώθηκαν από το Σικάγο έως τα σήμερα οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες γύρω από αυτό.

Δυστυχώς, όμως, το αίτημα δε διαστρεβλώνεται μόνο από τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης, δεν προβάλλεται μ' έναν σκόπιμα θολό και ψευδεπίγραφο τρόπο μόνο από πολιτικούς σχηματισμούς, όπως ο ΣΥΝ. Το ίδιο γίνεται και από την ίδια την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ετσι, εμφανίζεται η τελευταία να διαπραγματεύεται - λέει - τη λεγόμενη "συνολική διευθέτηση" του χρόνου εργασίας "μόνο στα πλαίσια του 35ωρου"! Ερχεται έτσι, όχι μόνο να υπονομεύσει το αίτημα για 35ωρο - 7ωρο - πενθήμερο, αλλά να τορπιλίσει το ίδιο το οχτάωρο, το ίδιο το κανονικό και συμβατικό ωράριο εργασίας. Ερχεται να κλείσει... πονηρά το μάτι στο μεγάλο στόχο του κεφαλαίου για την πλήρη αποδιάρθρωση του χρόνου εργασίας. Για την επιβολή ενός καθεστώτος, όπου οι εργαζόμενοι δε θα γνωρίζουν ούτε 7ωρο, ούτε 8χτάωρο, ούτε 35ωρο, ούτε 40ωρο, αλλά μια βαρβαρότητα, όπου θα δουλεύουν όταν, όπως και για όσο θέλει ο καπιταλιστής.

Μια τέτοια εφιαλτική προοπτική είναι φανερό ότι θα εντείνει στο έπακρο την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης στο όνομα του κάλπικου επιχειρήματος που προβάλλουν ότι δήθεν έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Αντίθετα, δημιουργείται η δυνατότητα χρησιμοποίησης της εργατικής δύναμης με όρους "μηχανής που μιλά". Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη παράλληλα με την επιθετική διεκδίκηση του 35ωρου - 7ωρου - πενθήμερου, πλάι στα άλλα αιτήματα της εργατικής τάξης, οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις να εντείνουν την προσπάθεια για την αποκάλυψη του πραγματικά ζητούμενου από όσους ανοιχτά ή πιο συγκαλυμμένα αξιοποιούν συνθηματικά το "35ωρο", ως όχημα για ένα πισωγύρισμα σε "προ Σικάγου" συνθήκες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Σιγήν ιχθύος" για τις συγχωνεύσεις κρατικών φορέων

Στα πλαίσια της συρρίκνωσης του κοινωνικού σκέλους των κρατικών λειτουργιών και της παράλληλης ενίσχυσης των κατασταλτικών λειτουργιών του κράτους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είχε χτες συναντήσεις με τέσσερις υπουργούς με θέμα "συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

Ειδικότερα ο Γ. Παπαντωνίου συναντήθηκε κατά σειρά με τους υπουργούς: Μεταφορών Τ. Μαντέλη, Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου και ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

Στα πλαίσια της - σε αντιδραστική βάση - συρρίκνωσης των κοινωνικών κρατικών λειτουργιών, η κυβέρνηση προωθεί ιδιωτικοποιήσεις φορέων μέσω της μετατροπής ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις των, περίπου, 7.000 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Για το όλο εγχείρημα με πρωθυπουργική εντολή, τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη τηρούν "σιγήν ιχθύος" με προφανή στόχο να μην προκληθούν πρόσκαιρες αντιδράσεις από τους θιγόμενους. Και αυτοί είναι πολλοί. Αρμόδιοι παράγοντες έχουν επισημάνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε μία τριετία η μείωση των φορέων αυτών σε 1.000 (πρόκειται για δραστική συρρίκνωση) και η μετακίνηση 60.000 για ορισμένους και κατ' άλλους 100.000 υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ