ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Στις 13 δραχμές η αστική μονάδα

Αυξάνεται κατά 10,8% και το πάγιο τέλος

Αύξηση της αστικής μονάδας κατά 13%, δηλαδή υπερτριπλάσια του προβλεπόμενου πληθωρισμού, θα επιβάλει για το 1998 ο ΟΤΕ, διαμορφώνοντας έτσι την τιμή της στις 13 δραχμές. Μεγάλη θα είναι και η αύξηση στο βασικό μηνιαίο τέλος, που από 1.850 δραχμές φέτος θα φτάσει τις 2.050, ποσοστό 10,8%. Με αυτό τον τρόπο, εκατομμύρια νοικοκυριών που στο μεγαλύτερο μέρος των λογαριασμών τους συμβάλλουν οι αστικές συνδιαλέξεις και το πάγιο, καλούνται για άλλη μια φορά να επωμιστούν το κύριο βάρος των αυξήσεων.

Βέβαια, ο ΟΤΕ και η κυβέρνηση με το γνωστό κόλπο των μεσοσταθμικών αυξήσεων θα εμφανίσουν μια αύξηση των τιμολογίων του ΟΤΕ, που δε θα ξεπερνάει το 1%, αλλά που πολύ μικρή αξία έχει για την πλειοψηφία των συνδρομητών και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων. Παράλληλα, ο ΟΤΕ, προβάλλοντας λόγους ανταγωνισμού, θα μειώσει μέχρι και 50% τα τιμολόγια των μισθωμένων κυκλωμάτων που χρησιμοποιούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και που τα χρέη τους προς τον Οργανισμό, ήδη, ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Μειώσεις των τιμολογίων θα έχουμε στις υπεραστικές και διεθνείς συνδιαλέξεις, ενώ πιο ακριβές θα πωλούνται οι τηλεκάρτες, 1.700 δραχμές από 1.500 η τηλεκάρτα των 100 μονάδων και 7.000 των 500 μονάδων. Σημειώνεται ότι όσοι αποκτούν ψηφιακό τηλέφωνο θα επιβαρύνονται από τη χρονοχρέωση με επιπλέον μονάδες, ανάλογα με το χρόνο της συνδιάλεξης.

"Ετρεξε" ο ... "μετροπόντικας"!

Μέχρι το τέλος της βδομάδας, αναμένεται να φτάσει τελικά ο "μετροπόντικας" που διανοίγει τη σήραγγα του μετρό κάτω από την οδό Πανεπιστημίου στο σταθμό της Ακαδημίας, καθώς μετά τις εργασίες στήριξης του εδάφους - που αυτή τη φορά προηγήθηκαν - προχωρά κανονικά. Μάλιστα, το Σάββατο δημιούργησε ρεκόρ, κατασκευάζοντας 25 μέτρα σήραγγας!

Σήμερα το πρωί, αναμένεται να ξαναπαραδοθεί η οδός Ιπποκράτους στην κυκλοφορία, η οποία έκλεισε χτες για ένα 24ωρο για προληπτικούς λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η "Αττικό Μετρό ΑΕ".

Μπορεί βέβαια προς το παρόν ο "μετροπόντικας" να ξαναβρήκε τη ...φόρμα του, όμως δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα αμέσως μόλις ξεκινήσει τη διαδρομή του από την Ακαδημία προς το Σύνταγμα, καθώς παραμονεύουν στο δρόμο του νέα υπόγεια πηγάδια και ρέματα με νερό, αλλά και αρχαιότητες. Κατά πληροφορίες μάλιστα, δεν αποκλείεται να παραμείνει σε αργία όλο το Νοέμβρη, ώστε να κατασκευαστεί προηγουμένως μια πιλοτική σήραγγα από το ύψος της οδού Ομήρου μέχρι την οδό Βουκουρεστίου.

Στο μεταξύ, η αποκατάσταση του οδοστρώματος της οδού Πανεπιστημίου και η παράδοση στην κυκλοφορία όλων των λωρίδων της δεν προβλέπεται να γίνει πριν το τέλος της επόμενης βδομάδας το νωρίτερο. Ηδη, στην Πανεπιστημίου και τη Χ. Τρικούπη γίνονται εργασίες αποκατάστασης των δικτύων κοινής ωφέλειας και κυρίως του κεντρικού αγωγού της ΕΥΔΑΠ, όπως και του αγωγού αποχέτευσης, που είχαν καταστραφεί από το πέρασμα του "μετροπόντικα". Προς το τέλος της βδομάδας, προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος - όπως ανακοίνωσε η "Αττικό Μετρό" - προκειμένου, το συντομότερο δυνατόν, να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία η Χ. Τρικούπη.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
"Μπλοκάρουν" την κυβερνητική αδιαλλαξία

Κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των διπλωματούχων μηχανικών του δημοσίου, με 24ωρη απεργία και το "μπλοκάρισμα" της δημοπρασίας του έργου του ΟΑΕΔ "Ανέγερση ΚΕΤΕΚ Αρκαδίας", προϋπολογισμού 2,5 δισ. δρχ.

Ετσι, κλείνει επιτυχημένα ο πρώτος κύκλος των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου των μηχανικών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τους αφαιρέσει τους πόρους, 6 και 7 τοις χιλίοις, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των μηνιαίων εισοδημάτων τους κατά 70.000 - 80.000 δρχ.

Παράλληλα, σήμερα, στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση της "Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών" (ΕΜΔΥΔΑΣ) στο θέατρο "ΑΚΑΔΗΜΟΣ" (Ακαδημίας και Ιπποκράτους 17), προκειμένου ο κλάδος να καθορίσει την περαιτέρω στάση του. Αμέσως μετά τη συνέλευση οι μηχανικοί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Κ. Λιάσκας σημείωσε: "Το ΤΕΕ και το σύνολο του τεχνικού κόσμου δε θα ανεχτεί τις μονομερείς αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις όποιες αποφάσεις λάβει η Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ". Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατηγορεί ακόμα τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, για την επίμονη αδιαλλαξία του να μην ικανοποιήσει τα αιτήματα των μηχανικών, αφού, όπως επισημαίνει: "Αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά το νέο μισθολόγιο όλων των δημοσίων υπαλλήλων, με χρήματα, τα οποία δεν ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά αποκλειστικά στους μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους".

Επισημαίνεται ότι από την έναρξη των κινητοποιήσεων, στις 17 Σεπτέμβρη, μέχρι σήμερα έχουν ματαιωθεί δημοπρατήσεις μεγάλων και μεσαίων δημοσίων έργων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 50 δισεκατομμυρίων δραχμών.

ΠΥΛΟΣ
Υπολειτουργούν Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Πύλου στο Νομό Μεσσηνίας. Τα δύο κτιριακά συγκροτήματα βρίσκονται στον ίδιο χώρο και, στην ουσία, λειτουργούν ως ενιαία αποκεντρωμένη νοσηλευτική μονάδα, που υπάγεται στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μπ. Αγγουράκης.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το κτίριο του Νοσοκομείο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και μόνο νοσηλευτικό ίδρυμα δε θυμίζει. Το Κέντρο Υγείας, αν και διαθέτει κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών, έχει τρομερές ελλείψεις τεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ. ακτινολογικό) και ειδικευμένων γιατρών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το Κέντρο Υγείας κλείνει το μεσημέρι και το προσωπικό μεταφέρεται με το σύστημα της εφημερίας στο Νοσοκομείο, το οποίο, εκτός του ειδικευμένου προσωπικού, δε διαθέτει τίποτα άλλο.

Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ουσιαστικά δεν υπάρχει ούτε Νοσοκομείο, ούτε Κέντρο Υγείας.

Για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής, με βάση και τις προτάσεις των γιατρών και των δύο ιδρυμάτων, χρειάζεται άμεσα το Κέντρο Υγείας να εξοπλιστεί τεχνολογικά και να στελεχωθεί επιστημονικά, ώστε να λειτουργήσει σαν μονάδα αστικού τύπου σε 24ωρη βάση. Συγκεκριμένα, χρειάζεται: Να λειτουργήσουν με πλήρη εξοπλισμό μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο. Να δοθούν δύο ασθενοφόρα. Να προκηρυχτούν και να καλυφθούν οι θέσεις γιατρών του ΕΣΥ για τις ειδικότητες παιδιάτρου, καρδιολόγου, οδοντιάτρου και γενικής ιατρικής ή παθολογίας.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα, εάν προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί κάπως η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Πύλου.

Συνελεύσεις Κινήσεων σε Ηράκλειο - Χολαργό

Γενική Συνέλευση με θέμα "Απολογισμός δουλιάς και νέα καθήκοντα της Κίνησης. Εκλογή νέας Γραμματείας" πραγματοποιεί αύριο, στις 7 το απόγευμα, στην παλιά αίθουσα του ΤΕΕ/ΤΑΚ (Ρούσου Χούρδου 4, δίπλα στην Κτηματική Τράπεζα), η "Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου".

  • Σε σύσκεψη με θέμα τον απολογισμό των τριών χρόνων δράσης της καλεί η "Δημοτική Ενότητα" Χολαργού τους φίλους της Κίνησης. Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 22 Οχτώβρη, στις 7.00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο που βρίσκεται στο δημαρχείο του Δήμου.
Κλειστό τη νύχτα το υπόγειο της Ομόνοιας

Κλείνουν από σήμερα το βράδυ οι υπόγειες διαβάσεις της πλατείας Ομονοίας, με σκοπό τον καθαρισμό του υπόγειου χώρου από συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι διαβάσεις θα παραμένουν κλειστές από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 4.30 το πρωί, ώρες που δε λειτουργεί ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

Δικάζονται γιατί υπερασπίστηκαν ελεύθερο χώρο

Στα δικαστήρια οδηγούνται την Τετάρτη 22 του μήνα κάτοικοι της Κάτω Τούμπας, που πάλεψαν για να μη χτιστεί ο ογκόλιθος της ΤΕΚΟ ΕΛΛΑΣ πάνω στην τελευταία πράσινη αλάνα της περιοχής.

Το κέρδος και ο πλουτισμός της ΤΕΚΟ ΕΛΛΑΣ και όσων κρύβονται πίσω της έχει πλέον εμφανείς επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Τα παιδιά ασφυκτιούν καθημερινά μέσα στα διαμερίσματα, χωρίς να έχουν άλλη διέξοδο. Τα παρακείμενα σχολεία είναι υποχρεωμένα να ναυλώσουν λεωφορεία, για να προσεγγίσουν κάποιον ελεύθερο χώρο για τους απλούς περιπάτους. Οι υποσχέσεις των κυβερνητικών και μη παραγόντων σε προεκλογικές περιόδους, ξεχάστηκαν και τα κέρδη της εταιρίας από την πώληση των διαμερισμάτων και την εκμετάλλευση του υπόγειου γκαράζ, τα οποία στήθηκαν εκεί που άλλοτε ήταν χώρος παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς, παραμένουν ανυπολόγιστα.

Η ΚΟ Κληματαριάς του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της Κ. Τούμπας να συμπαρασταθούν, με την παρουσία τους στα δικαστήρια, στους ανθρώπους που πάλεψαν για τις ανάγκες της πλειοψηφίας των εργαζομένων, εισπράττοντας για τις ευαισθησίες και τη δράση τους τον "έπαινο" της δίκης.

ΤΕΒΕ
Πορεία υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι επιμελητές εισπράξεων του ΤΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της πενθήμερης απεργίας του κλάδου τους, που ξεκίνησε χτες και λήγει την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι του ΤΕΒΕ διεκδικούν την άμεση διευθέτηση της εργασιακής τους σχέσης με νομοθετική ρύθμιση και την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους μετά τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.

Το εργασιακό καθεστώς για εκατοντάδες εργαζόμενους παραμένει στον αέρα, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του ΤΕΒΕ δέχτηκε τη μετατροπή των εργασιακών τους συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αποτέλεσμα είναι να λήγουν οι συμβάσεις τους και να απολύονται, ενώ είναι απαραίτητοι για την υπηρεσία. Και ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το πρόβλημα και νέοι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί κάτω από το ίδιο αβέβαιο εργασιακό καθεστώς.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org