ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαίτηση όλων η δίκαιη δίκη του Γ. Μπαλάφα

Αρχίζει αύριο στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Μπαλάφα για όλες τις υποθέσεις της λεγόμενης "Αντικρατικής Πάλης". Αυτές αφορούν: α) Την εκτέλεση του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου την 1 - 4 - 85 έξω από το σπίτι του στην Καλλιθέα (Λυκούργου 158) από τον αρχηγό της οργάνωσης Χρ. Τσουτσουβή και άγνωστο συνεργό του. β) Την ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε από τους ίδιους σε βάρος χρηματαποστολής της Τράπεζας Πίστεως στις 6 - 5 - 85 στο Γαλάτσι (αφαίρεσαν ποσό 6,5 εκατ. δρχ., που είχε παραληφθεί από το σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" και σκότωσαν τον οδηγό του αυτοκινήτου Μιχ. Τσιμπούρη και τον συνοδηγό, πρόσθετο αστυφύλακα, Γ. Πανταζόπουλο). γ) Την ανακάλυψη "γιάφκας" σε διαμέρισμα της οδού Καλαμά στα Σεπόλια στις 9 - 12 - 86.

Για τις τρεις ανθρωποκτονίες έχει απαλλαγεί ο Γ. Μπαλάφας από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο της Αθήνας, ενώ για την περίφημη "γιάφκα" τού επιβλήθηκε 10ετής κάθειρξη στις 7 - 11 - 95 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Για την τελευταία υπόθεση είχαν αθωωθεί στις 24 - 11 - 88 οι συγκατηγορούμενοι του Γ. Μπαλάφα, Γερ. Μπουκουβάλας και Βαγγελιώ Βογιατζή (ο ίδιος ήταν φυγόδικος).

Ενόψει της δίκης, οι αντιπρόσωποι στο 22ο Συνέδριο του ΕΚΑ εξέδωσαν χτες ψήφισμα, στο οποίο τονίζουν: "Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον πολιτικό κρατούμενο και "συνήθη ύποπτο" Γιώργο Μπαλάφα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπιστεί ως οιονεί ένοχος. Αξιώνουμε να μπει τέρμα στην πολιτική του ομηρία και την υπερτετράχρονη φυλάκισή του. Θεωρούμε ότι η ποινικοποίηση και τιμωρία της πολιτικής δράσης και η παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών αποτελούν ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητάμε να γίνει επιτέλους μια τίμια, ανεπηρέαστη δίκη από τους φυσικούς του δικαστές, διότι η συνεχής επιδίωξη εξόντωσής του είναι αναντίστοιχη με τις δημοκρατικές αξίες και τις πολιτικές ευαισθησίες της κοινωνίας μας".

Σε διάφορες πόλεις της χώρας έγιναν συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης το περασμένο Σάββατο. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Χιλιομοδίου, Χ. Δράκος, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία της Αθήνας, δήλωσε: "Η μικρή μας κοινωνία τον ξέρει από εξάχρονο παιδί, που δούλευε και πήγαινε σχολείο. Εμείς οι συντοπίτες του εκτιμούμε τη σοβαρότητα και υπευθυνότητά του. Γι' αυτό καταδικάζουμε όλα όσα γίνονται σε βάρος του. Ευχόμαστε σύντομα να βρεθεί ανάμεσά μας".

"Να μην είναι μια ακόμη δίκη - πραξικόπημα και να σταματήσει η τετράχρονη φυλάκισή του", ζητείται με το ψήφισμα της εκδήλωσης στην Αρτα. Από τη συγκέντρωση στα Γιάννενα επισημαίνεται πως "η συνεχής δίωξη του Γ. Μπαλάφα αποσκοπεί στην ηθική και φυσική του εξόντωση". Δεκάδες, επίσης, κάτοικοι των Σερρών υπογράφουν κείμενο συμπαράστασης, υπογραμμίζοντας ότι "οι εναντίον του κατηγορίες αποτελούσαν σκευωρία των μηχανισμών καταστολής που ήθελαν να επιδείξουν κάποια επιτυχία στο αντιτρομοκρατικό τους έργο".

ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Αύριο η κινητοποίηση για το νοσοκομείο

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευσίνας και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας αύριο στις 11 το πρωί και - στη συνέχεια - πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείου Υγείας, οι κάτοικοι και οι φορείς του Θριάσιου Πεδίου θα απαιτήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία του Νοσοκομείου της Ελευσίνας. Την αυριανή κινητοποίηση οργανώνουν ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Θριασίου Πεδίου, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Δυτικής Αττικής. Η κινητοποίηση γίνεται γιατί το νοσοκομείο - παρά τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του - βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς λειτουργεί σαν Κέντρο Υγείας και οδηγείται σε στασιμότητα και μαρασμό.

Τα αιτήματα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής είναι:

 • Αμεση χορήγηση 400 εκατ. δραχμών για τη συμπλήρωση του αναγκαίου εξοπλισμού, που έχει διαπιστωθεί και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.
 • Αμεση πρόσληψη 75 γιατρών που χρειάζονται για τη στελέχωση των τμημάτων και τη λειτουργία του νοσοκομείου σε 24ωρη βάση τις 365 μέρες το χρόνο.
 • Πρόσληψη των υπολοίπων 120 νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων που προβλέπεται από τον Οργανισμό Λειτουργίας του νοσοκομείου.
 • Να αρχίσει άμεσα η ειδίκευση νέων γιατρών στις κλινικές του νοσοκομείου.
 • Να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες κλινικές και τα χειρουργεία που μένουν κλειστά, ώστε να εξυπηρετούνται οι 200.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής μας με τα χιλιάδες εργατικά και τροχαία ατυχήματα.
 • Να εγκριθεί ο τροποποιημένος Οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου που βρίσκεται στο υπουργείο από το Φλεβάρη 1997.
 • Την άμεση χρηματοδότηση για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των Κέντρων Υγείας που μεταβιβάστηκαν στην ευθύνη του νοσοκομείου, χωρίς παράλληλα να έχει μεταβιβαστεί ούτε δραχμή για τη λειτουργία τους.
 • Την έναρξη, το συντομότερο δυνατόν, των διαδικασιών δημιουργίας του Κέντρου Εγκαυμάτων που έχει άμεση ανάγκη η περιοχή.
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο "Δρομοκα'ϊτειο"

Λευκή απεργία ξεκινούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο "Δρομοκαϊτειο" διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού. Μάλιστα, καθημερινά επί δύο ώρες(8 - 10π.μ. ) θα κλείνουν την Ιερά Οδό στο ύψος του Νοσοκομείου.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων αναφέρονται τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, καθώς είναι κενές περί τις 700 θέσεις. Από τις 1.100 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 400. Ειδικότερα, το σωματείο αναφέρει ότι:

 • Κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων από διεγερτικούς ασθενείς, αλλά και από επισκέπτες χρήστες ναρκωτικών ουσιών, επειδή τα νοσηλευτικά τμήματα είναι ακάλυπτα από προσωπικό. Κατά την απογευματινή και βραδινή βάρδια μία και άλλοτε δύο νοσηλεύτριες έχουν στην ευθύνη τους τουλάχιστον 50 ασθενείς.
 • Δεν εκτελούνται εργασίες για τη βελτίωση της εικόνας του Νοσοκομείου.
 • Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς και ασθενοφόρα (λόγω έλλειψης οδηγών) για τη μεταφορά των ασθενών.
 • Το προσωπικό δεν έχει δυνατότητα να ασχοληθεί με την αποασυλοποίηση των ασθενών. Οι λίγοι εργαζόμενοι είναι απορροφημένοι στην καθημερινότητα.Σύμφωνα με το σωματείο, πολλά από τα παραπάνω προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν αν το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσιζε να διαθέσει μέρος των υπερωριών που ενέκρινε το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας (συνολικά για όλο το χρόνο 600). Ωστόσο, η διοίκηση αρνείται ακόμη και να συζητήσει με τους εργαζόμενους το θέμα.
Για λίγα χιλιάρικα...

Αλλη μια αιματηρή επίθεση για την εξεύρεση μερικών χιλιάδων δραχμών εκδηλώθηκε χτες από νεαρούς Αλβανούς λαθρομετανάστες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρεις Αλβανοί επιχείρησαν να ληστέψουν τέσσερις ομοεθνείς τους, οι οποίοι έμεναν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Ανάβυσσο. Οι δράστες φορούσαν κουκούλες και επιτέθηκαν με μαχαίρια στα θύματά τους, την ώρα που κοιμόντουσαν. Νεκρός έπεσε ο 27χρονος Νάρντι Κοϊτάρι, ενώ ο 40χρονος Σταύρο Φραόλι τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι δράστες εξαφανίστηκαν, αλλά όπως προέκυψε από την προανάκριση ένας εξ αυτών είναι ο 25χρονος Τζον Πρέντι, ο οποίος επισκεπτόταν τακτικά την αδερφή του, που μένει στην ίδια πολυκατοικία. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι ο φερόμενος ως δράστης έμενε τακτικά στην ίδια πολυκατοικία.

Ελεύθερη η νοσηλεύτρια

Στη 15η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Παρασκευή Μαλακάση απολογήθηκε χτες η νοσηλεύτρια του ΠΙΚΠΑ Βούλας Αικατερίνη Χριστοπούλου, που κατηγορείται για "έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, από την οποία προκλήθηκαν βαριές σωματικές βλάβες" (κακούργημα). Η υπόθεση αφορά την κακοποίηση 11χρονης τετραπληγικής την περασμένη Πέμπτη στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Το παιδί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού", με κατάγματα στα άκρα και στο θώρακα, που προκλήθηκαν από άγριο ξυλοδαρμό. Ο ιατροδικαστής που το εξέτασε απέκλεισε την περίπτωση να χτυπήθηκε από άλλο παιδί ή να αυτοτραυματίστηκε. Μετά την απολογία της η κατηγορουμένη αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους: Χρηματική εγγύηση 1,5 εκατομμυρίου δραχμών, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της μια φορά το μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την πράξη που της αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι η 11χρονη βρισκόταν στο θάλαμο μαζί με άλλο ένα παιδί και η ίδια δε γνωρίζει τι συνέβη. Από την ανακρίτρια εξετάστηκαν ως μάρτυρες και οι γονείς του παιδιού.

Μοιραίο το 1 στα 5 εμφράγματα

Την πιο συχνή αιτία θανάτου αποτελεί και στη χώρα μας η στεφανιαία νόσος. Στην Ελλάδα σημειώνονται περί τα 25.000 οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Από αυτά ένα στα πέντε (περίπου 5.000) αποβαίνει μοιραίο για τον ασθενή, που πολλές φορές δεν προλαβαίνει καν να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χτες, με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου (23-25 Οκτώβρη) στη Θεσσαλονίκη, τονίστηκε ότι τα τρία "μέτωπα" αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου είναι η πρόληψη, η φαρμακευτική αγωγή και η επεμβατική θεραπεία.

Οσον αφορά την πρόληψη, αναφέρθηκε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου, που είναι το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό, που όμως δε μεταβάλλονται.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org