ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήριο για την παιδεία αύριο στη Λάρισα

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα, το οποίο συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικοί φορείς και φορείς εργαζομένων της Λάρισας. Το συλλαλητήριο είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών του νομού, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και του Εργατικού Κέντρου, ενώ θα συμμετάσχουν σ' αυτό σωματεία εργαζομένων και μαθητές με απόφαση του συντονιστικού τους.

Οι φορείς, που συνδιοργανώνουν την πανθεσσαλική κινητοποίηση για την παιδεία, αντιδρούν στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, που, όπως επισημαίνουν, στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση από τα παιδιά των εργαζομένων και ζητούν την κατάργησή του, ενώ καλούν όλους τους φορείς να συγκροτήσουν ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο παιδείας, που θα μπει φραγμός στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και θα διεκδικεί την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους. Παράλληλα, διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών, τις αναγκαστικές συμπτύξεις των τμημάτων, αλλά και τη νέα προσπάθεια κατάργησης της δημόσιας δωρεάν παιδείας με την κατάργηση της δωρεάν διανομής ξενόγλωσσων βιβλίων.

"Εκσυγχρονιστικός" αυταρχισμός στα σχολεία

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή προς τον υπουργό Παιδείας, με αφορμή τις προσπάθειες διευθυντών νυχτερινών σχολείων της Αθήνας να παρεμποδίσουν την πρόσφατη κινητοποίηση των μαθητών

Επίκαιρη Ερώτηση με αφορμή τα αυξημένα το τελευταίο διάστημα κρούσματα αυταρχισμού στα σχολεία και ιδιαίτερα αυτά που ξεδιπλώθηκαν πριν την πρόσφατη κινητοποίηση των μαθητών νυχτερινών σχολείων της Αθήνας, κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί διευθυντές σχολείων, προφανώς με άνωθεν εντολές, προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την κινητοποίηση των μαθητών νυχτερινών σχολείων, φτάνοντας στο σημείο να καλέσουν και την Αστυνομία για να συλλάβει μαθητές που διακινούσαν την ανακοίνωση - κάλεσμα του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει στην Επίκαιρη Ερώτηση: "Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, που αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής της πολιτικής, εκδηλώνεται στους πιο διαφορετικούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ετσι, μετά την αντιμετώπιση με τα ΜΑΤ των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, τα "αγροτοδικεία", τις παρακολουθήσεις από αστυνομικούς της δραστηριότητας συνδικαλιστικών οργανώσεων, τη σύλληψη των διαφωνούντων με την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 κτλ., η αυταρχική συμπεριφορά εκδηλώνεται με μαζικό τρόπο και στα σχολεία. Οι διευθυντές - κυρίως των Γυμνασίων, των Λυκείων και Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών - ασκούν μια πραγματική τρομοκρατία σε βάρος των μαθητών τους, μην επιτρέποντάς τους να ασκήσουν ούτε καν αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα που τους αναγνωρίζει ο κανονισμός των μαθητικών κοινοτήτων. Φτάνουν, μάλιστα, να παρεμποδίζουν ανοιχτά τη συνδικαλιστική δραστηριότητα των μαθητών, όπως έγινε με την πρόσφατη κινητοποίηση των νυχτερινών μαθητών. Μια σειρά διευθύνσεις (Νυχτερινά Νέας Ιωνίας και Νέου Κόσμου, Νυχτερινά ΤΕΛ Περιστερίου και Νέας Φιλαδέλφειας, 1η ΤΕΣ Σιβιτανιδείου) προσπάθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να παρεμποδίσουν την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι νυχτερινοί μαθητές στις 16 Οκτώβρη".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας αν "η ανοιχτή παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας των μαθητών - και μέσω αυτής της κοινωνικοποίησής τους - συνιστά τη νέα "εκσυγχρονιστική" παιδαγωγική αντίληψη της κυβέρνησης".Επίσης, ρωτά, αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά των διευθύνσεων των Νυχτερινών Σχολείων, όπου αυταρχικά επιχειρήθηκε η παρεμπόδιση της κινητοποίησης των νυχτερινών μαθητών, αποτελεί δικιά τους πρωτοβουλία ή είναι αποτέλεσμα εφαρμογής κατευθύνσεων από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τέλος, ο υπουργός ερωτάται, "μήπως αυτή η συμπεριφορά αποτελεί εφαρμογή μέρους των σχεδιασμών της κυβέρνησης που αποσκοπούν αρχικά στην περιθωριοποίηση και στη συνέχεια στην πλήρη κατάργηση των συνδικαλιστικών οργάνων των μαθητών; Αν όχι, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση και ανάπτυξη του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων;".

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Απόφαση για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου

Απόφαση να αγωνιστεί ο κλάδος των καθηγητών για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, πήρε με συντριπτική πλειοψηφία το προηγούμενο Σάββατο η Ολομέλεια των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ. Η απόφαση εγκρίθηκε με ψήφους: 43 ΕΛΜΕ υπέρ, 5 κατά και 7 "λευκό", ενώ αρκετές ήταν εκείνες οι ΕΛΜΕ, οι οποίες στις Γενικές Συνελεύσεις τους υιοθέτησαν προτάσεις για απεργίες, δείγμα της διάθεσης που υπάρχει στον κλάδο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε νέες Γενικές Συνελεύσεις μέσα στο Νοέμβρη και νέα Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ. Παράλληλα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές να συμμετάσχουν στη μεθαυριανή πανεργατική κινητοποίηση με στάση εργασίας τις δύο τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις δύο πρώτες ώρες της απογευματινής βάρδιας.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης της Ολομέλειας, ο κλάδος διεκδικεί την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, "καθώς και ολόκληρου του αντιδημοκρατικού, αυταρχικού θεσμικού πλαισίου που ισχύει σήμερα. Διεκδικεί παράλληλα τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, για τη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος, για τα διδακτικά βιβλία, για την επαγγελματική εκπαίδευση - κατάρτιση και για τη διοίκηση της εκπαίδευσης σύμφωνα με τους στόχους του εκπαιδευτικού κινήματος".

Σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση, κύκλοι της ΔΕΕ τόνιζαν ότι το γεγονός ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της κατάργησης του νόμου καθώς και το ότι 20 περίπου ΕΛΜΕ αποφάσισαν 24ωρες και 48ωρες απεργίες, υποδηλώνει μια δυναμική που υπάρχει στον κλάδο η οποία θα ήταν πιο αποτελεσματική αν και η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝεργασία) ήθελε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αποψη της ΔΕΕ είναι ότι δεν αρκεί η ετικέτα της κατάργησης του νόμου, και καλεί τον κλάδο μέσα από τις τοπικές ΕΛΜΕ να πάρει αποφάσεις στην κατεύθυνση της ανατροπής του νόμου.

Οι δάσκαλοι

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας. Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μυτιλήνης, η ΔΕΕ σημείωσε σημαντική άνοδο με υπερδιπλασιασμό των ψήφων ενώ κέρδισε μια έδρα. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΔΕΕ 65 ψήφοι και 1 έδρα (από 26 ψήφους και καμία έδρα στις προηγούμενες εκλογές για το ΔΣ), ΠΑΣΚ 138 ψήφοι και 2 έδρες (από 188 και 3 έδρες), ΔΑΚΕ 155 και 3 έδρες (από 132 και 2 έδρες), "Αδέσμευτη Κίνηση" 13 ψήφους (από 30), "Ριζοσπαστική Συσπείρωση" 3 ψήφους και "Κίνηση Αναπληρωτών" 6 ψήφους.

ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ
Καθυστερεί ο ταμιευτήρας

Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες του οικισμού Ν. Αδριάνης της Κοινότητας Νέου Σιδηροχωρίου στο Νομό Ροδόπης λόγω της καθυστέρησης της κατασκευής του έργου του ταμιευτήρα (μικρό φράγμα) σε ποταμό.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου προς τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι αν και ξεκίνησε η κατασκευή του ταμιευτήρα δεν ολοκληρώθηκε αν και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι για να ολοκληρωθεί το έργο πρέπει να γίνει εκβάθυνση, κατασκευή αντλιοστασίου και σύνδεση στο παρακείμενο ποτάμι Φιλιούρις. "Οι αγρότες της περιοχής, με τη σημερινή κατάσταση του ταμιευτήρα, δεν εξυπηρετούνται παρά μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και είναι αγανακτισμένοι για την απαράδεκτη καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατασκευή του έργου" επισημαίνουν στην Ερώτηση οι βουλευτές.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες εκβάθυνσης του ταμιευτήρα, κατασκευής αντλιοστασίου και σύνδεσης με τον ποταμό Φιλιούρι

Αποκομμένο το Παλαιοχώρι Τρικάλων

Τη διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει το συνοικισμό Παλαιοχωρίου με τη γέφυρα Γαρδικίου (πρώην γέφυρα Αλεξίου), ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και Β. Μπούτας,με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Στην Ερώτησή τους, οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν πως το Παλαιοχώρι είναι συνοικισμός της Κοινότητας Γαρδικίου Τρικάλων και κατοικείται από περίπου 40 οικογένειες κτηνοτρόφων και δασεργατών. Σημειώνουν πως ο μόνος δρόμος που το συνδέει με το Γαρδίκι, αλλά και με τις υπόλοιπες κοινότητες, είναι ένας χωματόδρομος μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων, ο οποίος είναι σε άσχημη κατάσταση και "πολλές φορές αρκεί απλώς να βρέξει για να γίνει απροσπέλαστος, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βρίσκονται τελείως αποκομμένοι από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νομού Τρικάλων".

Μεγαλύτερα τα πρωτάκια

Οι μαθητές θα μπορούν να γράφονται στην πρώτη τάξη του δημοτικού, εφόσον την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής τους συμπληρώνουν ηλικία έξι χρόνων. Αυτό αποφάσισε το ΣΤ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή γονέων, που ζητούσαν να εγγραφεί για το σχολικό έτος 1997-1998, η κόρη τους, αν και δεν είχε συμπληρώσει τα έξι χρόνια, καθώς είχε γεννηθεί στις 16-12-1992. Η προσφυγή απερρίφθη από το δικαστήριο.

Με αυτή την απόφαση του ΣτΕ μπαίνει φραγμός στις διαθέσεις των γονέων που επικαλούνταν μεταβατικές διατάξεις του νόμου 2327/1995 και επιτρέπονταν για τις σχολικές χρονιές 1995-96 και 1996-97 να εγγράφουν τα παιδιά τους στην πρώτη δημοτικού, σε περίπτωση που είχαν συμπληρώσει την 1η Οκτωβρίου του έτους εγγραφής πέντε χρόνια και έξι μήνες. Για το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο η μεταβατική αυτή διάταξη δεν ήταν αντισυνταγματική, αλλά επισημαίνεται στην απόφαση του ΣτΕ (4387/1997) ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας για την εγγραφή των μαθητών στην πρώτη δημοτικού επιβλήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ανάγεται σε παιδαγωγικούς λόγους που έχουν σχέση με τις μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org