ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΣΑΚ - ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Αγώνες αποφασιστικοί με ουσιαστικό πλαίσιο

Την πρότασή της για την ΕΓΣΣΕ 1998 παρουσίασε χτες η ΕΣΑΚ και τις αντίστοιχες θέσεις της για το Δημόσιο η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα". Αναγκαία η διεκδίκηση μέσα από την 24ωρη απεργία, αλλά και η κλιμάκωση του αγώνα

Τις θέσεις της για τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που θα πρέπει να προβάλλει η ΓΣΕΕ, διαπραγματευόμενη την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,αλλά και που θα πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας μεθαύριο Πέμπτη,παρουσίασε χτες η ΕΣΑΚ.Τις αντίστοιχες θέσεις της για τις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα παρουσίασε ταυτόχρονα και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα".

Ο Γ. Μαυρίκος,παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΕΣΑΚ,τόνισε ότι το πλαίσιο της απεργίας πρέπει να εμπλουτιστεί με αυτή την πρόταση. Παράλληλα η ΕΣΑΚ προσπαθεί να προλάβει την πιθανή μεθόδευση των άλλων παρατάξεων και κυρίως της ΠΑΣΚΕ για μετάθεση της ΕΓΣΣΕ μετά την πραγματοποίηση του 29ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ (γίνεται το Μάρτη)! Μια τέτοια μεθόδευση, σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος,θα είχε σαν αποτέλεσμα να στερηθούν οι εργαζόμενοι τις αυξήσεις τους και να μεγαλώσει η κερδοφορία του κεφαλαίου. Η ΕΣΑΚ έχει ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ώστε να συζητηθούν οι θέσεις για την καταγγελία της σύμβασης.

Η ΕΣΑΚ,εξάλλου, σκοπεύει να θέσει στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, αμέσως μετά την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας,και το θέμα της κλιμάκωσης του αγώνα. Ο Γ. Μαυρίκος,απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε: "Είμαστε παραπάνω από βέβαιοι ότι θα έχει επιτυχία η κινητοποίηση".

Για το ζήτημα της κλιμάκωσης, ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι υπάρχουν συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα που θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μετά τις 23 Οκτώβρη,αλλά και όπου δε γίνει αυτό, υπάρχουν οι συντονιστικές επιτροπές σωματείων και συνδικαλιστών για να προχωρήσουν τον αγώνα, μαζί και με όσους άλλους πλήττονται από τη σημερινή κατάσταση, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες."Δε θα ξεμπερδέψουν εύκολα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι", υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος.

Σε ερώτηση για το αν είναι απαραίτητη η οργανωτική ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι "τα θέματα της δομής δεν είναι αυτά που θα πάνε το συνδικαλιστικό κίνημα στα ουράνια ή θα το ρίξουν στο βάραθρο" και ότι η ΕΣΑΚ συμμετέχει στη ΓΣΕΕ για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των εργαζομένων, να δώσει ελπίδα ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και να αποκαλύπτει το ρόλο των άλλων παρατάξεων.

Αναφερόμενος στον "κοινωνικό διάλογο",ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι η αντίθεση της ΕΣΑΚ δεν οφείλεται μόνο στο ότι αυτός είναι "στημένος", αλλά στο ότι στηρίζεται στην αντίληψη πως δε χρειάζονται αγώνες για τη λύση των προβλημάτων, ότι δεν υπάρχουν πια διαφορές και ότι τώρα χρειάζονται μόνο συζητήσεις. "Είναι μια αντιεπιστημονική και αναχρονιστική αντίληψη", τόνισε ο Γ. Μαυρίκος."Οι κοινωνίες προχωρούν με την ταξική πάλη και τον αγώνα".

Ο Δ. Αγκαβανάκης,στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" σημείωσε ότι η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απέρριψε την πρόταση για αυξήσεις 25%, για ΑΤΑ, για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ο Δ. Αγκαβανάκης κατάγγειλε τις προτάσεις της κυβέρνησης για μηδαμινές δραχμικές αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους για το 1998. Κατάγγειλε ακόμα την επιδίωξη της κυβέρνησης να μην υπογράφεται συλλογική σύμβαση εργασίας στο δημόσιο και την προσπάθεια σύστασης νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που απλώς επαναφέρει με άλλη διατύπωση τις διατάξεις "του ανενεργού πια φασιστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα".

Ο συνδικαλιστής απέδωσε τεράστιες ευθύνες στις παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" για τη στάση τους απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο", τον οποίο τώρα η ΑΔΕΔΥ κρίνει ότι δεν ανταποκρίνεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά δεν αποχωρεί από αυτόν. "Είχε φανεί καθαρά από την αρχή ότι μας κάλεσαν να συζητήσουμε μαζί με την κυβέρνηση και τους βιομήχανους ποια δικαιώματά μας θα αφαιρέσουν και με ποιο τρόπο", τόνισε ο Δ. Αγκαβανάκης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ ΠΡΟΣ ΓΣΕΕ
Φύγετε από τον "κοινωνικό διάλογο"

Την αποχώρηση της Συνομοσπονδίας από τον "κοινωνικό διάλογο" και την κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων για την απόκρουση της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης, απαίτησε με ειδικό ψήφισμα το συνέδριο της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας οργάνωσης

Την αποχώρηση της ΓΣΕΕ απ' τον "κοινωνικό διάλογο", ο οποίος "αποτελεί - όπως αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα - το άλλοθι μιας ολομέτωπης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα", αποφάσισε να απαιτήσει το 22ο Απολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,το οποίο ολοκλήρωσε το περασμένο Σάββατο τις εργασίες του. Με την απόφασή τους αυτή οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας έρχονται να θέσουν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ προ των ευθυνών της. Επιπλέον καλούν τη ΓΣΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ισχυρού κινήματος αντίστασης, με την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντεργατική επίθεση.

Το ψήφισμα τέθηκε στο "σώμα" του συνεδρίου μετά από πρόταση του σωματείου εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και συνάντησε τη σφοδρότατη επίθεση των εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι με εκβιασμούς και απειλές προσπάθησαν να μην τεθεί το ψήφισμα καν σε ψηφοφορία και όταν δεν το κατάφεραν, αποχώρησαν απ' την αίθουσα του συνεδρίου! Τον τόνο σ' αυτή τη στάση της ΠΑΣΚΕ έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος πραξικοπηματικά πήρε το λόγο για να απαγορεύσει στους συνέδρους να έχουν γνώμη για το μεγάλο αυτό ζήτημα, ισχυριζόμενος ότι "δεν μπορούν να πάρουν τέτοια απόφαση"! Τους εκβιασμούς συνέχισε ο Γ. Φελώνης,πρόεδρος του ΕΚΑ, ο οποίος έκανε λόγο για "συγκυριακές πλειοψηφίες"..!

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε από τους αντιπροσώπους της ΕΣΑΚ,της ΔΑΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης" και υπερψηφίστηκε απ' τους συνέδρους με 715 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 3 λευκά.Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και "Αυτόνομης Παρέμβασης" υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση από την προηγούμενη θέση τους (για στήριξη του "κοινωνικού διαλόγου"), κάτω απ' το βάρος της δράσης της ΕΣΑΚ και την ογκούμενη αντίδραση των εργαζομένων, ώστε να μη χρεωθούν το κόστος. Να σημειωθεί ότι οι δυο παρατάξεις, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δράσης, εμφανίστηκαν με κοινό ψήφισμα με την ΠΑΣΚΕ. Το ψήφισμα αυτό κινείται στη λογική του "κοινωνικού εταιρισμού" και της στήριξης ουσιαστικά των επιλογών κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΕΣΑΚ κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα, στο οποίο επισημαίνεται η ένταση της επίθεσης της αστικής τάξης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και τονίζεται η ανάγκη, το ΕΚΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για οργάνωση και συντονισμό της πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην ψηφοφορία - που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για αποχώρηση της ΓΣΕΕ απ' τον "κοινωνικό διάλογο" - υπερψηφίστηκαν απ' τους συνέδρους οι προτάσεις της ΕΣΑΚ. Ωστόσο, πραξικοπηματικά το προεδρείο ακύρωσε το αποτέλεσμα.Ακολούθησε μια μεγάλη προσπάθεια απ' την πλειοψηφία να "μαζέψει" αντιπροσώπους, στη συνέχεια έθεσε πάλι τις δυο προτάσεις σε ψηφοφορία και με ψήφους 600 έναντι 450 ψηφίστηκε η κοινή πρόταση των τριών παρατάξεων...

Και στις δυο μέρες των εργασιών του συνεδρίου, σε αντίθεση με τη στάση ευθύνης της ΕΣΑΚ, διαφάνηκε καθαρά η προσπάθεια των άλλων παρατάξεων να εκφυλίσουν τις εργασίες. Αυτό εκφράστηκε και στα άδεια καθίσματα στην αίθουσα, αλλά και στη συμμετοχή στην ψηφοφορία επί του απολογισμού δράσης. Απ' τους 1.840 αντιπροσώπους συμμετείχαν 844. Υπέρ του απολογισμού ψήφισαν 458 αντιπρόσωποι και 386 κατά.

Βασικό μεροκάματο 8.000

Οι αναλυτικές προτάσεις της ΕΣΑΚ για τη διεκδίκηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 1998

Στην πρότασή της για την ΕΓΣΣΕ 1998, η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι τα επίπεδα αμοιβών είναι αυτά του 1982, ότι το 1996 οι επιχειρήσεις είχαν 32% αύξηση κερδών. Απαντώντας στις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, προτείνει μονοετή Σύμβαση με αυξήσεις που θα διαμορφώσουν το κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη σε 8.000 δρχ. μεικτά και 6.440 δρχ. καθαρά, ενώ το μισθό στις 200.000 δρχ. μεικτά και 161.000 δρχ. καθαρά. Επίσης, επανασύνδεση των συντάξεων με την ΕΓΣΣΕ και με το 20πλάσιο μεροκάματο για τις κατώτερες.

Η ΕΣΑΚ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην προσπάθεια περιορισμού του σταθερού μέρους των αποδοχών και στην υλοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.Κατάγγειλε επίσης την προσπάθεια υπονόμευσης των Συμβάσεων.

Στα θεσμικά αιτήματα, η ΕΣΑΚ προτείνει:

- Καθιέρωση του 35ωρου με νομοθετική και γενικευμένη εφαρμογή, με 7ωρη - 5νθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, "χωρίς αυταπάτες ότι το 35ωρο είναι πανάκεια για την ανεργία που είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό". Τονίστηκε, επίσης, ότι "το 35ωρο που "συζητούν" κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΕΕ με ταυτόχρονη ελαστικοποίηση και μείωση αποδοχών, σημαίνει κατάργηση του 8ώρου, της πλήρους απασχόλησης, αύξηση της ανεργίας και της εκμετάλλευσης".

- Επέκταση του 2112 στους εργατοτεχνίτες. Κατάργηση υπερεργασίας, δραστική μείωση υπερωριών. Κανονική άδεια 5 βδομάδων. Απαγόρευση απόλυσης κατά την τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση. Επίδομα άδειας ίσο με τις μέρες άδειας. Εξίσωση ποσοστού τριετιών εργατών - υπαλλήλων. Κατάργηση νόμων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση.

- Επίδομα ανεργίας ίσο με 80% του ΗΑΕ μέχρι να βρει εργασία ο άνεργος και θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας. Επιδότηση όλων των νέων που αναζητούν χωρίς αποτέλεσμα εργασία.

- Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Αφορολόγητο το όριο φτώχειας της ΕΣΥΕ και οι καθαρές αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση συντελεστών φορολόγησης των κερδών. Κατάργηση φοροαπαλλαγών κεφαλαίου. Φορολόγηση εντόκων - ομολόγων. Εφαρμογή "πόθεν έσχες" χωρίς εξαιρέσεις. Μηδενικός ΦΠΑ σε σχολικά, τρόφιμα. Αλλαγή άμεσων - έμμεσων φόρων. Τιμαριθμοποίηση της κλίμακας. Ελεγχος των τιμών στην πηγή διαμόρφωσής τους.

- Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Λαϊκή Στέγη. Απόκρουση πρόσφατων νόμων για Υγεία, Παιδεία. Μέτρα περιορισμού της δράσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο. Επαναφορά του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους.

- Εξάωρη απασχόληση με κανονικές αποδοχές για εργαζόμενους φοιτητές, μαθητές. Δυο 15νθήμερες άδειες στις εξετάσεις, η μια με αποδοχές. Πρόβλεψη ποσοστού πρόσληψής τους σε επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων.

- Απαγόρευση απόλυσης γυναικών κατά την εγκυμοσύνη και δυο χρόνια μετά. Τριαντάλεπτη διακοπή για ανάπαυση εγκύων. Γονικές άδειες με αμοιβή, απαγόρευση νυχτερινής εργασίας.

- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Τριμερής χρηματοδότηση. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πάταξη εισφοροδιαφυγής, εισφοροκλοπής.

- Μέτρα ώστε οι αλλοδαποί εργαζόμενοι να υπόκεινται πλήρως στις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.

- Θεσμοθέτηση γνήσιας ΑΤΑ.

- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ
Αύξηση ... 7.000 και πολύ σας πάει!

Προκλητικές δηλώσεις Χριστοδουλάκη προς ΑΔΕΔΥ. Καρικατούρα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το σχέδιο που συζητιέται στη μεικτή επιτροπή

Ακόμη πιο σκληρή λιτότητα για τους δημόσιους υπάλληλους ετοιμάζει για το '98 η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που συζητιέται στη μεικτή επιτροπή(ΑΔΕΔΥ - κυβέρνησης), προωθεί μια "καρικατούρα" ...συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο, απ' τις οποίες αποκλείονται εκ προοιμίου οι διαπραγματεύσεις για τις αποδοχές και οι οποίες θα καταλήγουν, όχι σε σύμβαση, αλλά σε μια ...συμφωνία!

Κατά τη χτεσινή συνάντηση, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως δόθηκαν στους δημόσιους υπάλληλους τα δυο τελευταία χρόνια αυξήσεις 31% (!), πως το "'98 είναι έτος θραύσεως του πληθωρισμού" και για να πετύχει η "θραύση" θα δοθούν αυξήσεις δραχμικές στα κατώτατα κλιμάκια δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα σε δυο δόσεις. Συγκεκριμένα, θα πάρουν 3.500 δρχ. από 1η Γενάρη και άλλες 3.500 δρχ. από 1η Ιούλη '98. Επιπλέον το μισό του ποσού των ...αυξήσεων θα υπολογιστεί στις τακτικές αποδοχές και το άλλο μισό στο κίνητρο απόδοσης! Ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το να δοθούν κάποιες ελάχιστες δραχμικές αυξήσεις και στα άλλα κλιμάκια, παραπέμποντας σε άλλη συνάντηση...

Στο μεταξύ, με το σχέδιο που έχει κατατεθεί στην ειδική μεικτή επιτροπή για τη θεσμοθέτηση συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο, φαλκιδεύεται το αίτημα. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 αυτού του σχεδίου, ορίζεται: "Συλλογική διαπραγμάτευση γίνεται για ρύθμιση των ζητημάτων των όρων και συνθηκών απασχόλησης των υπαλλήλων, που δε ρυθμίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο προηγούμενο άρθρο, λόγω συνταγματικών περιορισμών (όπως ιδίως είναι ζητήματα μισθών, συντάξεων κλπ.)"!

Επίσης ορίζεται ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήγει σε συμφωνία "που - αναφέρει - δεν αποτελεί συλλογική σύμβαση"! Η συμφωνία αυτή θα συνεπάγεται είτε την έκδοση κανονιστικών πράξεων, είτε την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Με άλλα λόγια, θα επαφίεται στη θέληση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Στο άρθρο 3 ορίζεται σε ποια θέματα θα γίνεται διαπραγμάτευση, όπως ζητήματα κινητικότητας του προσωπικού, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση εκτός από τα συνταξιοδοτικά, αδειών και συνδικαλιστικής δράσης και θέματα χρόνου απασχόλησης, αλλά και πάλι υπό την αίρεση του συνταγματικών διατάξεων ή νόμων. Εκείνο που ανεπιφύλακτα μπορεί να συνομολογείται (άρθρο 3 παρ. Θ) είναι η "εργασιακή ειρήνη"..!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες από τα συνδικάτα για την επιτυχία της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας της Πέμπτης που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Για την ίδια μέρα η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει σε πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας.

Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11πμ στον Πεδίον του Αρεως,ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.Στον Πειραιά η συγκέντρωση έχει καθοριστεί για τις 9.30 το πρωί, μπροστά απ' το Εργατικό Κέντρο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται καθημερινά και θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία μέρα οι περιοδείες και οι εξορμήσεις συνδικαλιστών σε χώρους δουλιάς, με στόχο την ενημέρωση και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Κάλεσμα προς τα μέλη του, να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων.

Να αποχωρήσει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" ζητά με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στου ΚΕΡΑΝΗ και τονίζει πως "μόνο ένας διάλογος μπορεί να υπάρξει, αυτός - που η εργατική τάξη έκανε και κατέκτησε δικαιώματα - του αγώνα και της διεκδίκησης". Την αντίθεσή του στην κυβερνητική προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ιωαννίνων,με ανακοίνωσή της, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση και ζητά από τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει τώρα από τον "κοινωνικό διάλογο".

Η Συντονιστική επισημαίνει την απάνθρωπη εξέλιξη που προωθείται από την κυβέρνηση στον τομέα του ασφαλιστικού και σημειώνει ότι "από τη μια έχουμε τη διαβόητη ψευτοεπιστημονική έκθεση Σπράου, προπομπού στην κόλαση των συνταξιούχων και απ' την άλλη την απλοχεριά στα υπερκέρδη των πλουτοκρατών". Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών επισημαίνει ότι "με τη δημιοσιοποιηθείσα έκθεση Σπράου διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει όλες τις κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις". Τονίζει ότι για να αποκρουστεί η επίθεση χρειάζονται κοινοί, σκληροί και ασίγαστοι αγώνες εργαζομένων και συνταξιούχων και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης. Επίσης ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας με ανακοίνωσή του καλεί στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου καταγγέλλει την επίθεση της κυβέρνησης ενάντια σε συνταξιούχους και εργαζομένους και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 9.30πμ στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στον Εβρο

Την άρνηση του προέδρου και της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εβρου να μιλήσει εκπρόσωπός της στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Απεργιακή Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Εβρου.Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 10.30πμ μπροστά στο Δημαρχείο,ώστε να απαντήσουν στις προσπάθειες της πλειοψηφίας για φίμωση της "φωνής της εργατιάς".

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΦΩΚΙΔΑ
Μαζί αγροτιά - εργατιά

Κοινά συλλαλητήρια αγροτιάς - εργατιάς θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο Πέμπτη 23 Οκτώβρη σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα.Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, απευθύνουν αντίστοιχα κάλεσμα στους αγρότες των περιοχών για αγωνιστική συμμετοχή, τονίζοντας ότι μόνο ο ενωμένος αγώνας θα φέρει αποτελέσματα.

Στην ανακοίνωση της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΓΚΑΤΤ και η λεγόμενη "Ατζέντα 2000" οξύνουν ακόμα περισσότερο τα χρόνια προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που πλέον έχουν φτάσει στα όρια της φτώχειας. "Υπεύθυνη για όλα αυτά - τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση - είναι η κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε το λένε καθαρά ότι θα φτάσουν την αγροτιά στο 8%, δηλαδή θα ξεκληριστεί πάνω από το 15%".

Με τη σειρά της η ΟΑΣ Φωκίδας, καλεί τους αγρότες να πάρουν μέρος μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, που θα γίνει την Πέμπτη στις 7 μμ στην πλατεία λαού στην Αμφισσα. Στην ανακοίνωσή της τονίζεται ότι οι ελαιοπαραγωγοί περιέρχονται σε δεινή θέση, αφού το λάδι - μετά την κατάργηση της τιμής παρέμβασης - αγοράζεται από τους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ η επιδότηση ελαιολάδου μειώθηκε κατά το 1/3, δηλαδή 150 δραχμές το κιλό.

Τέλος, και οι δύο Ομοσπονδίες στις ανακοινώσεις τους κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις δίκες των αγροτών καταδικάζοντας την πολιτική δικαστικής τρομοκρατίας που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΕΣΑΚ

Από το συνέδριο του ΕΚΑ

Το ψήφισμα

"Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι μπροστά στη σφοδρότητα με την οποία εκδηλώνεται η επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών ενάντια στα δικαιώματά τους (απασχόληση, εργασιακά, εισοδηματικά, ασφαλιστικά) είναι ανάγκη να εντείνουν τη συνεχή μαζική και αποφασιστική πάλη τους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός ισχυρού διεκδικητικού κινήματος.

Σ' αυτά τα πλαίσια και με το δεδομένο ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον κοινωνικό διάλογο σαν εργαλείο νομιμοποίησης της πολιτικής της, καλούμε τη ΓΣΕΕ να αποφασίσει την αποχώρηση της Ανώτατης Συνδικαλιστικής μας οργάνωσης από τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου.Οι διαδοχικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, η αφερεγγυότητα της διαδικασίας, οι διαρροές, οι διάφορες θέσεις μέσω του κυρίου Σπράου, που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα πειθαναγκασμού των εργαζομένων στην αντεργατική πολιτική, ο μονόπλευρος προσανατολισμός της συζήτησης σε θέματα που αφορούν δικαιώματα των εργαζομένων, πείθουν τον κάθε καλόπιστο εργαζόμενο για τις κυβερνητικές σκοπιμότητες και τις προσπάθειες να αποτελέσει ο κοινωνικός διάλογος το άλλοθι μιας ολομέτωπης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα.

Καλούμε, τέλος, τη ΓΣΕΕ να συνδυάσει την αποχώρηση της από τον κοινωνικό διάλογο με μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ενεργοποίησης των εργαζομένων, με στόχο ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης, που θα εκφραστεί με την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην επίθεση που δέχεται το εργατικό κίνημα και για τη διεκδίκηση των προβλημάτων της εργατικής τάξης".
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org