ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνει την πολιτική των "αγροτοδικείων" η κυβέρνηση

Ενώ σήμερα γίνεται στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την παύση των διώξεων κατά αγωνιζόμενων αγροτών, χτες έγινε γνωστό ότι προωθείται νέα δίωξη κατά των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, με βάση νέα μήνυση της διοίκησης του ΟΣΕ. Παράλληλα συζητιέται η αίτηση για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Βαγγέλη Μπούτα

Αν και έχει προγραμματιστεί για σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση, ώστε να σταματήσουν οι δίκες σε βάρος των αγροτών που πήραν μέρος στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει την πολιτική ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων. Σήμερα συζητείται στη Βουλή και η αίτηση άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Βαγγέλη Μπούτα,ενώ χτες έγινε γνωστό ότι προωθείται νέα δίωξη κατά των μελών της ΠΑΣΕ και άλλων αγροτών, με βάση νέα μήνυση του ΟΣΕ, με την οποία διεκδικεί αποζημίωση περίπου 942 εκατομμυρίων δραχμών!

Η ονομαστική ψηφοφορία καθορίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη, όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάχτηκαν υπέρ της ψήφισης τροπολογίας για παύση των διώξεων. Μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τεχνητή έλλειψη απαρτίας, για να αναβληθεί η ψηφοφορία και να δοθεί έτσι ο χρόνος για την επιβολή "πειθαρχίας" στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η κυβέρνηση επιμένει σταθερά στην πολιτική που μετατρέπει σ' ένα απέραντο "αγροτοδικείο" την ελληνική επικράτεια, στήνοντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου πάνω από 6.000 αγωνιστές της αγροτιάς, με προφανή στόχο την τρομοκράτηση του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, ώστε να μην αντιδράσει στην επιχείρηση ξεκληρίσματός του που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών". Για την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου δουλεύουν πυρετωδώς ανακριτές και εισαγγελείς, που καλούν αγρότες συνεχώς σε απολογίες, κρατικοί οργανισμοί που υποβάλουν μηνύσεις και δικαστήρια που επιβάλουν βαριές ποινές, φτάνοντας στο σημείο - όπως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αρτας - να διατάξουν και δέσμευση των τρακτέρ.

Στο επίκεντρο η ΠΑΣΕ

Χτες έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας ανέθεσε σε πταισματοδίκη τη διενέργεια προανάκρισης μετά από νέα μήνυση που υπέβαλλε ο ΟΣΕ σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και άλλων αγροτών. Στη μήνυσή του ο ΟΣΕ ζητεί την ποινική δίωξη των ανωτέρω, κατά τα άρθρα 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα και την καταβολή, ως αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη, του ποσού των 942.410.520 δραχμών! Συγκεκριμένα, η μήνυση στρέφεται εναντίον δύο αγροτών του χωριού Ζάρκου Τρικάλων - των Ιασ. Λαναρά και Σωκρ. Τσιοτινού - για κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στο διάστημα 29.11.1996 - 22.12.1996 και εναντίον κάποιον αγνώστων αγροτών (!) που - σύμφωνα με τον ΟΣΕ - συμμετείχαν με τα τρακτέρ στην κατάληψη, αλλά η αστυνομία δε διαθέτει τα ονόματά τους. Και, βεβαίως, στρέφεται εναντίον 12 μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - τα οποία αναφέρει ονομαστικά - επειδή, όπως επισημαίνει στη μήνυση, "η επιτροπή αυτή, όπως έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ, κατηύθυνε και συντόνιζε τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις αποφάσεις της εκτελούσαν οι αγρότες".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας - άλλος κρατικός οργανισμός αυτός, η διοίκηση του οποίου διορίζεται από την κυβέρνηση - είχαν υποβάλλει κι άλλη αγωγή εναντίον των μελών της ΠΑΣΕ - η εκδίκαση της οποίας αναβλήθηκε σε δικαστήριο της Λάρισας - ζητώντας αποζημίωση 1,7 δισ. δραχμές για "διαφυγόντα κέρδη τους".

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι κρατικοί οργανισμοί - με πρόσχημα δήθεν διαφυγόντα κέρδη και ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων - χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ποινικοποιηθούν οι αγώνες των αγροτών, αλλά και για να συντριβούν οικονομικά τα μέλη της ΠΑΣΕ και πιεστούν έτσι να "κάνουν πίσω" και να σταματήσουν οι νέες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Βεβαίως, ο "δικαστικός μαραθώνιος" για τα μέλη της ΠΑΣΕ δε σταματάει στις μηνύσεις κρατικών οργανισμών. Οι εισαγγελείς και οι ανακριτές αναλαμβάνουν "αυτοβούλως" δράση. Ετσι, στις 5 Δεκέμβρη, 14 μέλη της ΠΑΣΕ, μαζί με άλλους 12 αγρότες, καλούνται να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, με τις γνωστές κατηγορίες της "παρακώλυσης συγκοινωνιών" και της "ηθικής αυτουργίας", για το ίδιο χρονικό διάστημα των κινητοποιήσεων (28.11.96 - 22.12.96).

Σφύζουσα η "βιομηχανία" δικών

Αλλά και η "βιομηχανία" δικών - μία από τις λίγες "βιομηχανίες" της Ελλάδας που σφύζει από ενέργεια και δεν κινδυνεύει απ' ό,τι φαίνεται να καταστεί "προβληματική" - και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς "καλά κρατεί" στη Θεσσαλία και σε πάρα πολλές άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Στις 29 Οκτώβρη 178 αγρότες των Τρικάλων θα "κάτσουν στο σκαμνί". Τελειωμό δεν έχουν και οι βαριές καταδικαστικές αποφάσεις. Χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας - στο πλαίσιο των ανελλιπών "αγροτοδικείων" που στήνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και τα οποία αριθμούν πάνω από 70 δίκες το τελευταίο διάστημα - ξεπέταξε στο "άψε σβήσε" άλλες έξι δίκες και καταδίκασε άλλους 19 αγρότες σε ποινές φυλάκισης επτά και πέντε μηνών.

Παντρικαλινό συλλαλητήριο στις 29 Οκτώβρη
  • Την ίδια μέρα δικάζονται 178 Τρικαλινοί αγρότες, για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις
  • Με πρωτοβουλία των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού έγινε χτες σύσκεψη μαζικών φορέων

Για την καλύτερη οργάνωση και την επιτυχία του παντρικαλινού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας,εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και κατά της αυταρχικής - δικαστικής αντιμετώπισης των αγωνιστών της αγροτιάς από την κυβέρνηση, συνεδρίασαν χτες οι διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, ("Η Ανοιξη" και "Η Αλληλεγγύη), και οι Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων, που είχαν στηθεί στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά του νομού, στις οποίες θα καλούνται οι αγρότες να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στο παντρικαλινό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη, 29 Οκτώβρη, στην πλατεία Δικαστηρίων,την ώρα που θα δικάζονται 178 Τρικαλινοί αγρότες,για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι αγροτικοί φορείς του νομού καλούν τους μαζικούς φορείς κι ολόκληρο το λαό των Τρικάλων, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, για να καταδικαστεί η ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς, την οποία προωθεί η κυβέρνηση. Προς τούτο, χτες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, σύσκεψη με εκπροσώπους μαζικών φορέων των Τρικάλων, απ' τους οποίους ζητήθηκε η έμπρακτη συμπαράσταση στους διωκόμενους αγρότες και η κατάθεσή τους στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης.

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει"

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη" και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών του νομού Τρικάλων επισημαίνει:

"Η κατάσταση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Στα πάγια προβλήματα προστίθενται συνεχώς και νέα. Οι πλημμυροπαθείς και οι χαλαζόπληκτοι περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις. Ολες οι κατηγορίες των αγροτών και κτηνοτρόφων περιμένουν με απόγνωση την προστασία της πολιτείας.

Μαζί με όλα αυτά έρχεται νέα λαίλαπα κατά του συνόλου της αγροτιάς της χώρας μας, διαμέσου του ληστρικού νόμου του ΟΓΑ και δήθεν την ασφάλιση των αγροτών για μεγαλύτερες συντάξεις, που θα αρπάξει εκατοντάδες δισ. για να δώσει μικρότερη σύνταξη από αυτήν που παίρνουμε σήμερα.

Στην ΕΕ αποφασίστηκαν, στις 19 Σεπτέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών, ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος της ελληνικής γεωργίας. Ειδικότερα, το κόψιμο ακόμη παραπέρα των επιδοτήσεων, μέτρα για τα ζαχαρότευτλα και για τα καπνά. Οι βαμβακοπαραγωγοί με τα νέα μέτρα υγρασία κλπ. δεν πρόκειται να εισπράξουν τίποτα περισσότερο από την τιμή που παίρνουν σήμερα".

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται ότι "γίνεται φανερό πως στις πλάτες των αγροτών της χώρας μας παίζονται μεγάλα συμφέροντα στο όνομα της σύγκλισης, της ευρωπαϊκής δήθεν ενοποίησης, οι πολλοί χάνουν και καταστρέφονται και οι λίγοι θησαυρίζουν".

Ακολούθως επισημαίνεται ότι συνειδητά η κυβέρνηση ακολουθεί την αντιαγροτική πολιτική και κάνει τα πάντα, για να καταπνίξει τους αγώνες της αγροτιάς. "Ηδη - τονίζεται - έστειλε εκατοντάδες ατομικές κλήσεις στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και δικαστήρια, σε αγρότες της χώρα μας γιατί βγήκαν στους δρόμους να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους. Βαριές δίκες και καταδίκες, δικαστήρια με πρωτοφανή ζήλο επιβάλλουν βαριές ποινές όπως αυτό της Αρτας που διέταξε τη δήμευση των τρακτέρ. Η χώρα μας έγινε ένα απέραντο "αγροτοδικείο". Στην κατεύθυνση αυτή θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς. Πρώτες και καλύτερες οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι συνεταίροι τους παίζουν το ρόλο του δούρειου ίππου, για την υπονόμευση των κινητοποιήσεων".

Τέλος, καλούνται όλοι οι αγρότες του νομού να συμμετάσχουν μαζικά και οργανωμένα στο συλλαλητήριο, καθώς και οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι να συμπαρασταθούν και να συμπαραταχτούν με την αγροτιά για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ώστε να αποκρουστεί η πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, για να αποσυρθούν μια σειρά από νομοσχέδια, όπως το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", που έχει στόχο να αφανίσει τα χωριά της υπαίθρου.

Στο μεταξύ, με ψήφισμά του το ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων καταδικάζει τις διώξεις σε βάρος των αγροτών και εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτές δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά τους.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Φέτος, η μικρότερη τιμή που δόθηκε ποτέ
  • Η φετινή παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους, πράγμα που σημαίνει ότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί κάτω από 228 δραχμές το κιλό
  • Με διάφορες "αλχημείες" το υπουργείο Γεωργίας επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους αγρότες

Στη μέγκενη του καταστροφικού καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι και της πολιτικής της κυβέρνησης συνθλίβονται και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, αφού γίνεται πλέον φανερό ότι θα οδηγηθούν σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους και η εξόφληση που περιμένουν να πάρουν του χρόνου το καλοκαίρι, θα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν φέτος τη μικρότερη τιμή που δόθηκε ποτέ,τα τελευταία χρόνια στο βαμβάκι και κάθε ελπίδα για ικανοποιητική τιμή σβήνεται. Το υπουργείο Γεωργίας και ο Οργανισμός Βάμβακος αναθεώρησαν την αρχική εκτίμηση παραγωγής στο βαμβάκι (1.100.000 τόνους), που έδωσαν το Σεπτέμβρη στην Κοινότητα, και την ανεβάζουν κατά 7,5%,πράγμα που σημαίνει ότι η εκτίμηση της φετινής παραγωγής στο βαμβάκι φτάνει τους 1.184.000 τόνους. Ομως, αυτό που φαίνεται πλέον είναι ότι η πραγματική παραγωγή στο βαμβάκι θα είναι μεγαλύτερη και από τους 1.184.000 τόνους και η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι μικρότερη από τις 250 δραχμές το κιλό, δηλαδή 30 με 40 δραχμές περίπου μικρότερη από την τιμή που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί για την περσινή παραγωγή.

Μπρος στα δεδομένα αυτά, το υπουργείο Γεωργίας και η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος ακολουθούν πολιτική κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών. Η αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης έγινε μπρος στην πληθώρα των ενστάσεων που κατέθεσαν οι βαμβακοπαραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα- μόνο στη Θεσσαλία των 60% των βαμβακοπαραγωγών κατέθεσαν ενστάσεις - στις εκτιμήσεις που είχαν δοθεί από τα περιφερειακά γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος.

Ετσι το υπουργείο Γεωργίας, χωρίς να εξεταστούν οι εντάσεις, αποφάσισε να αυξήσει την αρχική εκτίμηση της παραγωγής κατά 85.000 τόνους και να τη μοιράσει ανάλογα στους βαμβακοπαραγωγούς νομούς, ώστε να κατευνάσει έτσι τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών. Αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι το υπουργείο Γεωργίας έστησε ένα "κόλπο", για να περιορίσει πλασματικά την παραγωγή στο βαμβάκι, για να παρουσιάσει εικονική τιμή και να δείξει καλή "διαγωγή" στα επιτελεία των Βρυξελλών. Τα κυβερνητικά "τερτίπια" σημαίνουν ότι οι βαμβακοπαραγωγοί, που θα έχουν μεγαλύτερη παραγωγή από αυτή που τους αναγνωρίζεται τελικά από το υπουργείο Γεωργίας και τον Οργανισμό Βάμβακος, θα μείνουν ξεκρέμαστοι, αφού η επιπλέον παραγωγή δε θα αναγνωρίζεται, ούτε θα επιδοτείται και οι ενστάσεις τους θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Πάντως, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα για τη φετινή παραγωγή, όλα δείχνουν ότι αυτή θα ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους. Αν τελικά, η φετινή παραγωγή είναι 1.200.000 τόνοι, αυτό συνεπάγεταιελάχιστη τιμή - στο μέσο τύπο βαμβακιού - με βάση το πλαφόν των 1.031.000 τόνων, 228 δραχμές το κιλό, (η ελάχιστη τιμή της προκαταβολής ορίστηκε στις 212,67 δραχμές). Δηλαδή, η εξόφληση στην περίπτωση αυτή θα είναι γύρω στις14 δραχμές το κιλό. Στην απίθανη περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το κοινοτικό πλαφόν των 1.120.000 τόνων, η τελική τιμή θα φτάσει τις 246 δραχμές το κιλό. Και βέβαια αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη και από τους 1.200.000 τόνους, τότε η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι ακόμα πιο μικρή και η εξόφληση μηδαμινή.

ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τους απλήρωτους καπνοπαραγωγούς

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, για να μη χάσουν οι καπνοπαραγωγοί τα λεφτά τους από το προϊόν που παρέδωσαν και έχουν δουλέψει γι' αυτό, ρωτά τον υπουργό Γεωργίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή.

Οπως αναφέρει στην Ερώτησή του ο βουλευτής του Κόμματος, οι καπνοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, αφού δεν έχουν πληρωθεί για την περσινή τους παραγωγή από τις εταιρίες "ΑΤΤΙΚ ΑΕ" και "ΟΔΕΤΤΗ ΠΕΤΡΙΔΗ ΑΕ" κλπ., παρ' όλο που αυτές αγόρασαν τα καπνά, τα επεξεργάστηκαν και τα έχουν πουλήσει. Οι απλήρωτοι καπνοπαραγωγοί - σημειώνει ο Στ. Παναγιώτου - αντιμετωπίζουν πιεστικά προβλήματα (συντήρησης των οικογενειών τους, ανακύκλωση της παραγωγής, χρεών προς τις τράπεζες, εισφορών στον ΟΓΑ κλπ.), ενώ ειδικότερα στο Νομό Σερρών, 5.120 καπνοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση, που ανέρχεται σε περίπου επτά δισ. δρχ., λόγω παρέλευσης της καταληκτικής ημερομηνίας, για την καταχώριση των συμβολαίων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, ρωτά, επίσης, τον υπουργό Γεωργίας, γιατί δεν έχει προβεί μέχρι τώρα στην επιβολή διοικητικών μέτρων, αν και του είναι γνωστό εδώ και καιρό το πρόβλημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ