ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Να προσέχουμε τους επιτήδειους πωλητές

Οδηγίες και κανόνες για τον τρόπο που αγοράζουμε πετρέλαιο θέρμανσης

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης εφιστά το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) τώρα που αρχίζουν οι παραγγελίες, καθώς ο χειμώνας έκανε την εμφάνισή του. Συγκεκριμένα, το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι πριν ανάψουμε τον καυστήρα θα πρέπει να τον καθαρίσουμε και τον ρυθμίσουμε, ώστε να είναι πιο αποδοτικός και όσο το δυνατό λιγότερο ρυπογόνος και να ζητήσουμε από τεχνικό τη σχετική βεβαίωση συντήρησης. Επίσης, καλό θα είναι να κάνουμε εξαερισμό στα σώματα για να έχουν καλύτερη απόδοση.

Πριν παραγγείλει κανείς πετρέλαιο, καλό θα είναι να ρωτήσει σε περισσότερα από ένα σημεία πώλησης, αλλά θα πρέπει να είμαστε "υποψιασμένοι" στις πολύ χαμηλές τιμές. Οπως τονίζει το ΙΝΚΑ το προσφερόμενο σε τιμή ευκαιρίας πετρέλαιο είναι πολύ πιθανό να είναι νοθευμένο. Από την άλλη, πολλές εταιρίες κάνουν καλύτερη τιμή για μεγάλες ποσότητες. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ποιότητας του πετρελαίου δεν μπορεί ο καταναλωτής να κάνει και πολλά πράγματα πέρα από το να ελέγξει εάν το χρώμα του είναι κοκκινωπό. Εάν είναι διαφορετικό - π.χ. πράσινο - τότε, κάτι δεν πάει καλά...

Κατά την παραλαβή της παραγγελίας θα πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

  • να έχουμε κάνει ογκομέτρηση της δεξαμενής, ώστε να γνωρίζουμε πόσα λίτρα χωράει σε κάθε εκατοστό ύψους. Αυτό βρίσκεται πολλαπλασιάζοντας το μήκος επί το πλάτος. Οταν έρθει το βυτίο πρέπει να έχουμε μαζί μας το τιμολόγιο και το δελτίο αποστολής και μαζί με τον οδηγό του βυτίου να μετρήσουμε το ύψος του πετρελαίου και να το σημειώσουμε σε ειδική θέση που έχει το τιμολόγιο.
  • Οταν τελειώσει η παροχή πετρελαίου από το βυτίο στη δεξαμενή πρέπει να περιμένουμε πέντε λεπτά τουλάχιστον για να "ηρεμήσει" το πετρέλαιο μέσα στη δεξαμενή. Μετά ξαναμετράμε το ύψος του πετρελαίου και το σημειώνουμε στην αντίστοιχη θέση προκειμένου να βρούμε την ποσότητα που διοχετεύτηκε ακριβώς.
  • Επειδή οι δεξαμενές μετά την παραλαβή πετρελαίου παρουσιάζουν μια μικρή διόγκωση κατά 1 ή 2 εκατοστά η ποσότητα του πετρελαίου θα σταματήσει 1 ή 2 εκατοστά από εκεί που θα έπρεπε.

Επίσης, το ΙΝΚΑ καταγγέλλει ότι με ευθύνη του κράτους ο καταναλωτής είναι ακάλυπτος σε ό,τι αφορά την παράδοση της ποσότητας που έχει παραγγείλει.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή μας στις δήθεν δωρεάν παροχές από εταιρίες και επιτήδειους. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι:

  • έχουν καταγγελθεί περιστατικά κατά τα οποία διάφοροι απατεώνες τηλεφωνούν στους καταναλωτές υποστηρίζοντας ότι είναι από την εταιρία που αγοράζουν πετρέλαιο και προσφέρονται να τους κάνουν δωρεάν καθαρισμό της δεξαμενής. Αφού πάρουν όλο το πετρέλαιο που έχει η δεξαμενή την καθαρίζουν και λένε ότι την επομένη θα το επιστρέψουν καθαρισμένο, αλλά το πετρέλαιο δεν επιστρέφεται ποτέ γιατί απλούστατα δεν επρόκειτο για υπαλλήλους της εταιρίας.
  • Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί από διανομείς οι οποίοι παίρνοντας το πετρέλαιο για να το καθαρίσουν επιστρέφουν πολύ μικρότερη ποσότητα, μέχρι και εκατοντάδες λίτρα. Γι' αυτό, το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι ποτέ το βρώμικο πετρέλαιο σε μια δεξαμενή δεν υπερβαίνει το 1 έως 2 εκατοστά ήτοι 20 - 40 λίτρα.
  • Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, πολλοί καταναλωτές είδαν μετά την παραλαβή και όταν πήγαν να ανάψουν τα καλοριφέρ τη στάθμη της δεξαμενής πιο κάτω απ' ό,τι ήταν τη στιγμή που παραλάμβαναν το πετρέλαιο. Αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι ο διανομέας έκανε αναρρόφηση μέχρι να πληρωθεί. Γι' αυτό την τελική μέτρηση θα πρέπει να την κάνουμε αφού μαζέψει τη μάνικα ο διανομέας.
  • Την έναρξη ισχύος του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης ζητάει το ΙΝΚΑ, που σύμφωνα με την τελευταία κυβερνητική απόφαση φέτος θα αρχίσει μία εβδομάδα αργότερα. Δηλαδή, αντί για την τρίτη εβδομάδα του Οκτώβρη ο μειωμένος ΕΦΚ θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Νοέμβρη. Γι' αυτό το θέμα συναντήθηκαν χτες εκπρόσωποι των βενζινοπωλών με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ,χωρίς, όμως, να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
ΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
"Στο δρόμο του αγώνα"

Το δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων επέλεξαν οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι της Θεσσαλίας στην πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στη Λάρισα. Οι ΕΒΕ της περιοχής δήλωσαν αποφασισμένοι να βγουν από το κλίμα ηττοπάθειας που επιχειρείται σκόπιμα από διάφορες πλευρές και να διεκδικήσουν δυναμικά λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην κατεύθυνση αυτή έγιναν προτάσεις για διάφορες μορφές κινητοποιήσεων, όπως κλείσιμο των καταστημάτων σε συνεννόηση με τους εμπορικούς συλλόγους, αποκλεισμούς πολυκαταστημάτων και μπλόκα στους δρόμους των θεσσαλικών πόλεων. Στο στόχαστρο των επαγγελματοβιοτεχνών της Θεσσαλίας που μίλησαν στη σύσκεψη μπήκαν η κυβερνητική πολιτική και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ. Η μεν πρώτη για τις συνέπειές της στους ΕΒΕ που οδηγούνται σε αφανισμό, η δε πλειοψηφία της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας επειδή στην ουσία δε συντονίζει αποφασιστικά τους αγώνες για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί η αποδοκιμασία που δέχτηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αδαμόπουλος, όταν ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική σε βάρος των ΕΒΕ. Οι εκπρόσωποι του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου της Θεσσαλίας στάθηκαν στα προβλήματα αιχμής που αντιμετωπίζουν σήμερα. Συγκεκριμένα:

  • Στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που αφήνει τις πολυεθνικές ελεύθερες να δρουν ασύδοτα σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων.
  • Στην απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης.
  • Στη φορολογική αφαίμαξη των ΕΒΕ που παράλληλα απαγορεύει τη συνεταιριστικοποίηση.

Τέλος, το στίγμα για το πώς αντιλαμβάνεται τους αγώνες η ηγεσία της ΝΔ έδωσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπαδημόπουλος, ο οποίος συμβούλευσε τους ΕΒΕ "να κάνουν αγώνες για να πείσουν και όχι για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση".

Δάνεια για μηχανικούς από την Αττικής

Την απόφασή της να χορηγήσει δάνεια σε νέους πολιτικούς μηχανικούς, με ευνοϊκούς όρους, ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τράπεζα Αττικής θα χορηγεί δάνεια σε νέους πολιτικούς μηχανικούς για τον εξοπλισμό και λειτουργία του γραφείου τους με τους εξής όρους: Υψος μέχρι 8 εκατ. δραχμές. Διάρκεια μέχρι 48 μήνες. Επιτόκιο 15,8% και έγκριση με απλές διαδικασίες μέσα σε 24 ώρες. Επίσης, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 1997, αυξήθηκαν οι χορηγήσεις κατά 29%, οι καταθέσεις κατά 22%, η καταναλωτική πίστη 180% και τα κέρδη κατά 58%.

Λειτουργεί η "νέα" τράπεζα

Να καταλάβει το 5% της αγοράς θέτει ως πρώτο στόχο η "νέα" τράπεζα EUROBANK, που προέκυψε από τη συγχώνευση της ΕΥΡΩΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με την INTERBANK. Από τις 10 του Οκτώβρη που ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των δύο τραπεζών, το επίσημο όνομα της τράπεζας είναι Τράπεζα EFG EUROBANK AE και είναι μέλος του Ομίλου EFG BANK (Διεθνής Ομιλος Τραπεζών Λάτση), ενώ ως εμπορική καθημερινή ονομασία παραμένει για τους πελάτες και το κοινό, η επωνυμία EUROBANK.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ