ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Συνεννοήσεις και παζάρια για το νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης

Ξεκινούν και επισήμως σήμερα οι επαφές στην Αθήνα για τη δεύτερη «αξιολόγηση» του μνημονίου

Ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και Ενέργεια είναι μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των σημερινών επαφών κυβέρνησης - κουαρτέτου

Eurokinissi

Ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και Ενέργεια είναι μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των σημερινών επαφών κυβέρνησης - κουαρτέτου
Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα ο νέος κύκλος συνεννοήσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, για τη δεύτερη «αξιολόγηση» του μνημονίου.

Στην πρώτη γραμμή των αντιλαϊκών παρεμβάσεων βρίσκονται τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων, ο νέος νόμος για την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics), οι «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ο κανονισμός για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο), ο «οδικός χάρτης» για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων (μηχανικοί), το νέο πακέτο κρατικών επιχειρήσεων που θα περάσουν στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Παράλληλα, η νομοθέτηση του νέου «συστήματος Πρόνοιας» φέρνει στην πρώτη γραμμή του «σφαγείου» την παραπέρα συρρίκνωση ή και κατάργηση στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που αποδίδονται στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών».

Νέες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στην κρατική διοίκηση, που θα περιλαμβάνουν τις «αλλαγές» στα ειδικά μισθολόγια, το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας κ.ά.

Η σημερινή ατζέντα του κουαρτέτου περιλαμβάνει επαφές με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, για το «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων και τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, με τον υπουργό Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, για τα ζητήματα Ενέργειας και το Κτηματολόγιο, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο, για ζητήματα «διαφθοράς» (εδώ εντάσσουν τα οικονομικά των κομμάτων), τη λειτουργία της Δικαιοσύνης κ.ά., καθώς και με τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη.

Γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» «προβληματικών» επιχειρήσεων

Με εντατικούς ρυθμούς έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε σε «δημόσια διαβούλευση» και «κουμπώνει» με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ουσιαστικά προβλέπεται η κατάργηση του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, που αφορά στα προσωρινά μέτρα προστασίας των προβληματικών επιχειρήσεων από τους πιστωτές τους. Γίνεται, δηλαδή, ακόμα σαφέστερη η κεντρική στόχευση για γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» του μεγάλου όγκου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, υπό διαμόρφωση βρίσκονται και άλλα κομβικά ζητήματα, όπως η άμεση αποπομπή διοικήσεων σε «μη συνεργάσιμες επιχειρήσεις», καθώς και η νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που θα «υπογράψουν» τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, τυχόν διαγραφές δανείων κ.ά.

Σε επόμενη φάση η «ποσοτική χαλάρωση»

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε από την πλευρά του ο Μ. Ντράγκι, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για ζητήματα της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται, ενώ «η ΕΚΤ θα εξετάσει, όταν έρθει η ώρα, με ανεξάρτητο τρόπο το θέμα του χρέους». Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την ετοιμασία «έκθεσης βιωσιμότητας» από την ίδια την ΕΚΤ. «Μέχρι τότε είναι πρώιμο να γίνονται εικασίες», τόνισε.

Αναθεωρημένα στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό

Στο μεταξύ, η ΕΛΣΤΑΤ, σε συνεργασία με τη Γιούροστατ, προχώρησε σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2015 και τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα:

-- Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 13,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 (7,5% του ΑΕΠ). Στην πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων (Απρίλης 2016) το έλλειμμα είχε υπολογιστεί σε 7,2% του ΑΕΠ.

-- Παρότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφει το πρωτογενές αποτέλεσμα όπως αυτό απεικονίζεται σε όρους μνημονίου, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, συμπιέζεται στο 0,2% του ΑΕΠ, έναντι 0,7% στην πρώτη εκτίμηση.

-- Το κρατικό χρέος ανήλθε το 2015 σε 311,7 δισ. ευρώ ή 177,4% του ΑΕΠ (από 176,9% στην πρώτη εκτίμηση).

ΣΕΒ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «ταχεία ολοκλήρωση» της δεύτερης «αξιολόγησης»

Σειρά από διαχειριστικά ζόρια στο ζήτημα της λήψης αποφάσεων «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους, διαβλέπει η πλευρά του ΣΕΒ, προτάσσοντας την ανάγκη του κεφαλαίου για άμεσο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και για κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

«Η ελληνική πλευρά πρέπει να αντιληφθεί ότι κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να φέρει τα λεφτά του στη χώρα μόνο και μόνο επειδή έγινε η ρύθμιση του χρέους», επισημαίνει στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του ο ΣΕΒ, ενώ παράλληλα διατυπώνει ζωηρές επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα εμπροσθοβαρούς συνολικής ρύθμισης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ σφύρας και άκμονος», καθώς «είναι δύσκολο να τελεσφορήσει η ελληνική διεκδίκηση για άμεση και ουσιαστική ρύθμιση πριν από το τέλος του έτους». Επιπλέον, σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι θα παραμείνει «μετέωρη» η ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" της ΕΚΤ», μέσω του οποίου διασφαλίζεται φτηνή χρηματοδότηση στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «οι εκλογές στη Γαλλία αλλά κυρίως στη Γερμανία καθυστερούν προσχηματικά τις εξελίξεις», ενώ «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση, χωρίς σαφή δέσμευση και στήριξη με πράξεις, ότι θέλουμε η Ελλάδα να γίνει χώρα προσέλκυσης επενδύσεων και όχι χώρα φυγής και εξαγοράς επιχειρήσεων».

Σε αυτό το φόντο, οι εγχώριοι βιομήχανοι, ως ένα πρώτο «θετικό βήμα» προτάσσουν την «ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» και για τη συνέχεια την ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, για το «κτίσιμο της αξιοπιστίας που απαιτείται, έτσι ώστε οι αγορές να εμπιστεύονται τη χώρα, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ τονίζει ότι από τα 59 προαπαιτούμενα, «μόνο 5 που σχετίζονται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της αγοράς έχουν εκπληρωθεί». Σχετικά με το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, επισημαίνουν ότι το πραγματικό κόστος χρηματοδότησής τους είναι κατά 400% υψηλότερo σε σχέση με τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Να σημειωθεί ότι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για το εγχώριο κεφάλαιο μέσω της αποδοχής ελληνικών χρεογράφων στα προγράμματα της «ποσοτικής χαλάρωσης» και με άλλες παρεμβάσεις, επίσης έχει ως προϋπόθεση την ολόπλευρη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής...

Ο Δ. Κουτσούμπας σήμερα στον ΑΝΤ1

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ANT1 και τον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη, σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 π.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ