ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Γοργή προέλαση στη Μοσούλη

Από την προέλαση του ιρακινού στρατού

Copyright 2016 The Associated

Από την προέλαση του ιρακινού στρατού
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ, σημειώνοντας πρόοδο που αιφνιδιάζει την κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι. Ο Αμπάντι παραδέχθηκε, μιλώντας από τη Βαγδάτη μέσω τηλεδιάσκεψης στην υπουργική σύνοδο χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Παρίσι, πως η μάχη για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας «πάει πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε».

Λίγη ώρα νωρίτερα, Ιρακινοί κομάντος είχαν μπει χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση στην πόλη Μπατέλα, που απέχει 15 χλμ. από τη Μοσούλη.

Ακολούθως, οι ΗΠΑ, που λένε ότι έχουν ρόλο «συμβούλου» στην επιχείρηση της Μοσούλης, ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο Αμερικανού στρατιώτη από έκρηξη βόμβας στο Βόρειο Ιράκ αφότου άρχισε η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης την περασμένη Δευτέρα. Το βέβαιο είναι ότι η επιχείριση των ιμπεριαλιστών που δημιούργησαν το «Ισλαμικό Κράτος» και τώρα δήθεν το πολεμάνε, κρύβει πολλά ερωτήματα και πολλές ακόμα σκοπιμότητες.

Βομβαρδισμοί Κούρδων της Συρίας από τους Τούρκους

Ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύει τις συνεχιζόμενες κόντρες μέσα στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, ήταν η επιλογή των Τούρκων να βομβαρδίσουν από αέρος, αργά το βράδυ της Τετάρτης, θέσεις Κούρδων της Συρίας των δυνάμεων YGP, με πρόσχημα την αναίμακτη ρίψη όλμων από τη συριακή μεθοριακή πόλη Αφρίν κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο της τουρκικής επαρχίας Χατάι. Από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων σε θέσεις Κούρδων (με τους οποίους συνεργάζονται οι ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ...) φέρεται πως σκοτώθηκαν (σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ) 160 με 200 Κούρδοι μαχητές.

Στέλεχος των δυνάμεων ΥPG κατήγγειλε το ρόλο του τουρκικού στρατού στην περιοχή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν εκμεταλλεύεται το γεγονός πως η προσοχή του Λευκού Οίκου είναι στραμμένη στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη για να προωθήσει τα σχέδιά της στη Βόρεια Συρία. Τόνισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις χτύπησαν περιοχές που τελούσαν υπό κατοχή των τζιχαντιστών και «είχαν απελευθερωθεί» από Κούρδους μαχητές...

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, ξημερώματα χτες και αφού είχαν προηγηθεί οι βομβαρδισμοί της Αγκυρας σε θέσεις Κούρδων της Συρίας, περιορίστηκε να χαρακτηρίσει τη συμμαχία ΗΠΑ - Τουρκίας «πολύ ισχυρή».

Η σύνοδος στο Παρίσι

Στο Παρίσι, που πραγματοποιήθηκε χτες έκτακτη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, συζητήθηκε «ένα σχέδιο σταθεροποίησης της Μοσούλης» όταν εκδιωχθούν από αυτήν οι τζιχαντιστές. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Μοσούλης, ούτε θα δοθεί ευκαιρία σε σεχταριστικές δυνάμεις να διαπράξουν ωμότητες.

Ο Ολάντ, από την πλευρά του, είπε πως δεν θα πρέπει να βλέπουν τη Μοσούλη σαν στρατιωτική επιχείρηση, «αλλά σαν τρόπο προετοιμασίας του Ιράκ του αύριο. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα έχουμε κερδίσει όχι μόνο τη μάχη αλλά και τον πόλεμο», κατέληξε... Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπερτ Κοέντερς, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δώσει 1.000.000 ευρώ για την εξουδετέρωση ναρκών στη Μοσούλη «μόλις ελευθερωθεί η πόλη», σημειώνοντας την ανάγκη «να διατηρηθεί ο πολυεθνοτικός χαρακτήρας της».

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, από την πλευρά του, είπε ότι το βρετανικό ναυτικό πραγματοποιεί κυβερνο-επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στη Μοσούλη.

Και οι πιέσεις στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ άσκησε πιέσεις έχοντας το ενδιαφέρον της στραμμένο στο Χαλέπι της Συρίας. Είπε πως δεν είναι αρκετή μία πολύωρη εκεχειρία για τέσσερις μέρες, αλλά μία «βιώσιμη εκεχειρία διαρκείας», που θα επιτρέψει παράλληλα τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, πίεσε και αυτή τη Ρωσία, ζητώντας από τους άλλους ηγέτες της ΕΕ να ενώσουν τις δυνάμεις και να καταδικάσουν το ρόλο της Μόσχας στη Συρία «και να σταματήσουν τις αρρωστημένες βιαιοπραγίες» σε βάρος αμάχων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε σημάνει «συναγερμός» στα επιτελεία του βρετανικού ναυτικού και του ΝΑΤΟ, όταν ρωσικές ναυτικές δυνάμεις που συνοδεύουν το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Μόσχας «Ναύαρχος Κουζντεσόφ» εμφανίστηκαν να πλέουν βορείως του Ηνωμένου Βασιλείου σε διεθνή χωρικά ύδατα. Η βρετανική φρεγάτα «HSS Richmond» συνόδευσε το ρωσικό στολίσκο μεταξύ Ισλανδίας και Νορβηγίας.

Στη συνέχεια, ναυτικές δυνάμεις από χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Ολλανδία, η Νορβηγία έμειναν να παρατηρούν εξ αποστάσεως τις ρωσικές δυνάμεις, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, να δηλώνει «ανήσυχος» για το γεγονός ότι συνεχίζει να πλέει προς τη Μεσόγειο ένας σχηματισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων που μπορεί να «συμμετάσχει στις επιχειρήσεις» που διεξάγει η ρωσική Πολεμική Αεροπορία στη Συρία.

Η εκεχειρία στο Χαλέπι της Συρίας

Στο μεταξύ, τέθηκε από χτες σε ισχύ και για τέσσερις μέρες η 11ωρη παύση αεροπορικών βομβαρδισμών της ρωσικής και συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στο Χαλέπι της Συρίας, σε μία προσπάθεια να δοθεί η ευκαιρία σε αμάχους που το επιθυμούν να το εγκαταλείψουν.

Την απόφαση για παράταση της μονομερούς παύσης πυρός, εφόσον αυτή γίνει σεβαστή από τους τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα», ανακοίνωσε χτες ξημερώματα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η μονομερής παύση πυρός ξεκινά από τις 8.00 έως τις 19.00 το απόγευμα κάθε μέρα έως το βράδυ του Σαββάτου και χαιρετίστηκε ως ελπιδοφόρα από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Αργότερα χτες βράδυ, ανακοινώθηκε ο τραυματισμός τριών Ρώσων στρατιωτικών κοντά στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Λατάκειας από πυρά ενόπλων.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Οδικός χάρτης» το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο

Το ουκρανικό πυροβολικό εξακολουθεί να χτυπάει θέσεις των πολιτοφυλακών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο γνωστό μοτίβο της ανταλλαγής θέσεων και μιας επιμέρους συμφωνίας (που πάντα παραβιάζεται) κατέληξαν την Τετάρτη αργά το βράδυ οι ηγέτες των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, αντίστοιχα, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία που συνεδρίασε στη γερμανική πρωτεύουσα. Κοινή διαπίστωση, όπως και άλλες φορές, ήταν η ανάγκη εφαρμογής της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, από το Φλεβάρη του 2015, ωστόσο η κυβέρνηση του Κιέβου και οι Γαλλία και Γερμανία κατηγορούν τη Ρωσία, που στηρίζει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ότι την παραβιάζει, και η Ρωσία από την άλλη την ουκρανική πλευρά που πρωτίστως δεν τηρεί τα συμφωνημένα ούτε στα ζητήματα της ασφάλειας ούτε σε αυτά της πολιτικής διευθέτησης.

Ωστόσο κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη» που θα επεξεργαστούν οι υπουργοί Εξωτερικών των 4 χωρών έως τέλη Νοέμβρη. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και οπλισμού από άλλες 4 περιοχές στη γραμμή αντιπαράθεσης και διερεύνηση των όρων και προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στους δύο θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές. Προβλέπεται διεύρυνση της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και για τα δύο ζητήματα. Στο σημείο αυτό, η ουκρανική πλευρά, με δηλώσεις του Προέδρου της, Πέτρο Ποροσένκο, μιλάει για ανάπτυξη ένοπλης δύναμης του ΟΑΣΕ και έλεγχο των συνόρων με τη Ρωσία, κάτι που βεβαίως είναι μια ερμηνεία που δεν αποδέχεται η άλλη πλευρά.

Θυμίζουμε, πάντως, ότι τόσο η απομάκρυνση βαρέος οπλισμού όσο και η διενέργεια εκλογών και του ειδικού καθεστώτος σχετικής αυτονομίας προβλέπονταν στη συμφωνία του Μινσκ που έχει μείνει στα χαρτιά με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία δεν έχει προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως είχε δεσμευτεί.

Επίσης, στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, σημείωσε ότι έχει γίνει «πολύ μικρή πρόοδος στα ανθρωπιστικά θέματα και ότι έχει σχέση με την οργάνωση πληρωμών επιδομάτων και συντάξεων που οφείλει η Ουκρανία».

Ομως, πέρα από τα διπλωματικά παζάρια συνεχίζεται η σκληρή πραγματικότητα για το λαό της περιοχής, που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης της Ουκρανίας και ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 481 επιθέσεις από το ουκρανικό πυροβολικό σε διάφορες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση για Εδαφικό μες στο Νοέμβρη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χωρίς σταματημό εντείνονται οι διεργασίες γύρω από τη «λύση» του Κυπριακού, καθώς χτες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα έχουν συνάντηση εκτός Κύπρου, στο διάστημα 7 - 11 Νοέμβρη, με θέμα το εδαφικό.

Στις 30 Οκτώβρη, ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών των κοινοβουλευτικών κυπριακών κομμάτων και εκεί θα αποφασιστεί αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα τον συνοδεύσουν στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ν. Αναστασιάδης είχε μια σειρά συναντήσεις με επίκεντρο και το Κυπριακό, μεταξύ άλλων με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι κ.τ.λ. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι την 1η Νοέμβρη ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, θα μεταβεί στη Μόσχα για επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, στο πλαίσιο των προσπαθειών να «εμπλακούν» ενεργότερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην προσπάθεια επίλυσης.

Ασφάλεια και εγγυήσεις παραμένουν κεντρικά θέματα στην ατζέντα των επαφών της Λευκωσίας, ενώ αποτελούν ευρύτερα το επίκεντρο του παζαρέματος που «φουντώνει» στις πλάτες του κυπριακού λαού, με όλες τις ενδείξεις να βεβαιώνουν ότι ετοιμάζεται ένα νέο διχοτομικό σχέδιο, τύπου σχεδίου «Ανάν».

  • Ενταση επικράτησε χτες νωρίς το πρωί, όταν κάτοικοι της κοινότητας Ξυλοφάγου που βρίσκεται πολύ κοντά στη βρετανική βάση Δεκέλειας στην Κύπρο (ανατολικά της Λάρνακας) παρεμπόδισαν Βρετανούς στρατιώτες που επρόκειτο να κόψουν ακακίες, ώστε να μην παρεμποδίζονται στρατιωτικές ασκήσεις που γίνονται στην περιοχή. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά από ώρες, όταν η διοίκηση της κοινότητας και οι εκπρόσωποι των βάσεων κατέληξαν το θέμα να συζητηθεί μετά τα Χριστούγεννα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ