ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αποφάσισαν αγωνιστικό πρόγραμμα

Εναρξη με το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΤΟΥΜΑΣ

Με τη μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα και με κατά τόπους κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, για τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά, εξαιτίας της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης ξεκινάει ο νέος κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 20 μπλόκα που είχαν στηθεί, πέρσι, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Με την ολοκλήρωση αυτών των αγωνιστικών δράσεων κι αφού θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, θα ξανασυνεδριάσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στα μέσα Γενάρη του 2015, η οποία, εξετάζοντας τα έως τότε αποτελέσματα και παίρνοντας υπόψη τις διαθέσεις των αγροτών, θ' αποφασίσει για τη μορφή που θα πάρει η συνέχεια και η κλιμάκωση της κινητοποίησης.

Κινητοποιήσεις σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, εφορίες, τράπεζες

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη, στο επόμενο δίμηνο θα οργανωθούν πανελλαδικές μέρες δράσεις, συντονισμένα σε κάθε περιοχή, με κινητοποιήσεις που θα γίνουν:

  • Στον ΕΛΓΑ, απαιτώντας αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του, μείωση των υπέρογκων ασφαλίστρων, να ασφαλίζεται το σύνολο της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, να αποζημιώνεται στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου όποιος έχει πάθει ζημιά.
  • Στον ΟΓΑ, διεκδικώντας να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη όλων των αγροτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μην προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων που οφείλουν στον ΟΓΑ, όπως επιδιώκουν με τη συγκρότηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), να μην υλοποιηθούν οι «συμψηφισμοί» των αγροτικών ενισχύσεων με τα χρέη οφειλών στον ΟΓΑ.
  • Σε εφορίες και τράπεζες, ζητώντας να καταργηθούν τα φορολογικά χαράτσια, (ΕΝΦΙΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%) και μείωση των οφειλών των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

Αποφασίστηκε, επίσης, να συνεχιστεί η αγωνιστική δραστηριότητα στους κτηνοτρόφους για άμεση και ουσιαστική αποζημίωση και προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό, για να δίνονται οι ενισχύσεις, (εξισωτική αποζημίωση κ.ά.), στον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι στους βοσκότοπους, που με τον αποχαρακτηρισμό τους θα μειώσουν δραστικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Μονόδρομος ο αγώνας

Μιλώντας εισηγητικά στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αφού τόνισε ότι οι αγωνιστικές διεκδικήσεις είναι μονόδρομος, υπογράμμισε: «Οι όποιες κατακτήσεις ήρθαν μέσω σκληρών αγώνων, πολυήμερων μπλόκων, συγκρούσεων, κανείς δεν χάρισε τίποτε και ούτε υπάρχουν "σωτήρες" που θα έρθουν και θα δώσουν λύσεις. Πολύ περισσότερο όταν οι "αυτόκλητοι σωτήρες", επί της ουσίας, συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ που αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών».

Για τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, αφού σημείωσε ότι κυβέρνηση και ΕΕ δεν ανακοινώνουν το σύνολο των νέων αντιαγροτικών μέτρων που θα φέρει, επεσήμανε ότι τα προβλήματα θα αυξηθούν και θα χειροτερέψουν με την εφαρμογή της, καθώς σε βάθος χρόνου θα μειώσει περίπου 40% το ποσό των ενισχύσεων που λαμβάνουν σήμερα οι αγρότες, θέτει νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες, ενώ παραμένει αποσυνδεδεμένη η ενίσχυση από την παραγωγή.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη μαζικής συμμετοχής των αγροτών στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, καθώς - όπως χαρακτηριστικά είπε - «η ανεργία αφορά όλους. Χιλιάδες γιοι και θυγατέρες αγροτών και κτηνοτρόφων είναι άνεργοι. Η συμμετοχή, οργανωμένα σε δικό μας μπλοκ, αγροτών και κτηνοτρόφων, Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα και Αγροτικών Συλλόγων, θα αναδείξει την οξύτητα των αγροτικών προβλημάτων, αλλά και την προοπτική που το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα θέτει για την αγροτική οικονομία και τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας».

Στις παρεμβάσεις, οι εκπρόσωποι των μπλόκων μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στις περιοχές τους, καθώς και την αγωνιστική πείρα που έχει αποκτηθεί και είναι χρήσιμη για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό των νέων αγροτικών αγώνων.

Για τον καβγά σχετικά με την ΠΑΣΕΓΕΣ

Μεγάλος κουρνιαχτός σηκώθηκε αυτές τις μέρες για τη διαχείριση στα οικονομικά της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) από τις διοικήσεις της, σύμφωνα με τέσσερα πορίσματα, αποσπάσματα των οποίων διέρρευσε η κυβέρνηση. Η περίοδος, για την οποία έγιναν έλεγχοι, αφορά τη δεκαετία 2001 - 2011. Μεταξύ άλλων, από τα πορίσματα προκύπτει ότι δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για εφάπαξ και άλλες παροχές σε στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, δωρεάν κινητά, διαμονή σε ακριβά καταλύματα και άλλα. Από την πλευρά τους, οι εμπλεκόμενοι ισχυρίζονται ότι τα έξοδα είναι «σύννομα» με τις υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα και στην ΕΕ, μιας και η ΠΑΣΕΓΕΣ αναπτύσσει δράση σαν «κοινωνικός εταίρος» στη διαμόρφωση της αντιαγροτικής πολιτικής και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η φασαρία επικεντρώνεται στην κακοδιαχείριση των οικονομικών της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ούτε είναι τυχαίο ότι οι έλεγχοι που έγιναν αφορούν τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των δαπανών. Ελέγχουν, δηλαδή, αν για τις ...γαρδένιες στα νυχτερινά κέντρα που φέρονται να πετούσαν τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά κι αυτό είναι όλο! Την ίδια ώρα, με τη συμφωνία όλων, μένει στο σκοτάδι ότι οι πλειοψηφίες στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) έπαιξαν διαχρονικά και συνεχίζουν να παίζουν το πιο βρώμικο ρόλο σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Η υπεράσπιση της ΚΑΠ, το χαράτσωμα των καλλιεργητών, μέσω του ΟΣΔΕ, η συκοφάντηση των αγροτικών αγώνων, είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που πρόσφερε η ΠΑΣΕΓΕΣ τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζοντας ανοιχτά τα συμφέροντα των αγροτοκαπιταλιστών.

Αλλωστε, και οι σημερινοί συνεταιρισμοί, στην πλειοψηφία τους, λειτουργούν σαν μεγάλες επιχειρήσεις, ή σαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, που συγκεντρώνουν για λογαριασμό τους την παραγωγή και βέβαια μέσα στον καπιταλισμό, δεν μπορούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μικρών αγροτών. Να μην παρασυρθούν, λοιπόν, οι αγρότες από την «κάθαρση» που υπόσχεται η κυβέρνηση μέσα από πρόσωπα, σε έναν φορέα με τον οποίο το κράτος και οι κυβερνήσεις συνεργάστηκαν και συνεργάζονται στενά, για να προωθήσουν τις πολιτικές της ΚΑΠ, που ξεκληρίζουν την αγροτιά. Αλλωστε, αυτοί οι λεγόμενοι «συνεταιριστές» ποτέ και καμιά σχέση δεν είχαν με τα προβλήματα και τις αγωνίες των φτωχών αγροτών, που αφορούν το υψηλό κόστος της παραγωγής, το αν σαπίζει η παραγωγή, αν θα πουληθεί κοψοχρονιά κ.τ.λ.

Αλλος είναι ο λόγος που τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια στοιχεία της σαπίλας τους. Αλλου είδους «ξεκαθάρισμα» αφορά το ενδιαφέρον τους για τα οικονομικά της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία επιδοτήθηκε γενναία όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να επιδοτείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Μέσα από την ΠΑΣΕΓΕΣ διακινούνται εκατομμύρια ευρώ, καθώς έχει επιχειρηματική δράση και αυτό φαίνεται και από τις ανώνυμες εταιρείες που διαθέτει. Στη βάση αυτή αναπτύσσονται αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, τόσο μέσα στην ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και στα κόμματα της διαχείρισης. Αυτό εκφράστηκε μέσα και από τις ομιλίες των βουλευτών της συγκυβέρνησης στη σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τα πορίσματα σχετικά με τη ΠΑΣΕΓΕΣ...


Δ. Π.

Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Σε παρέμβαση στο υπουργείο Ανάπτυξης, αύριο, Τετάρτη, στη 1 μ.μ., προχωρούν η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και 62 σωματεία του κλάδου. Απαιτούν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων.

Για το ίδιο ζήτημα, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία έχουν ζητήσει συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου, με αφορμή τις «Λευκές Νύχτες» που διοργανώνουν κάποιοι εμπορικοί σύλλογοι. Οπως σημειώνουν, σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ελευσίνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, το επιχειρησιακό Σωματείο «LIDL» Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στα «Praktiker» και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Αφοί Κωνσταντακάτου», ενώ έχουν διατυπώσει το αίτημά τους από την 1η Οκτώβρη, μέχρι σήμερα η συνάντηση δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Απόλυση συνδικαλιστή στην «COMMSQUARE»

Σήμερα, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της, στις 11 π.μ., από το ΣΕΤΗΠ

Την παράνομη απόλυση του γραμματέα του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Γιώργου Βασιλάκη, από την πολυεθνική εταιρεία Πληροφορικής βελγικών συμφερόντων COMΜSQUΑRE, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ. Για την απόλυση οργανώνει σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας, στις 11 π.μ. (Παπαρηγοπούλου 21, Αγία Παρασκευή).

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο συνδικαλιστής, ενώ δούλευε τέσσερα χρόνια στην επιχείρηση αυτή, η οποία επανειλημμένως του είχε αναθέσει να την εκπροσωπεί σε διάφορες χώρες, ξαφνικά η εργοδοσία «αποφάσισε πως "το όραμα της επιχείρησης δεν ταιριάζει με τη δουλειά του"! (...)Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να του προσφέρουν διπλάσια αποζημίωση για να αποδεχτεί την απόλυση!»

Το ΣΕΤΗΠ, απευθυνόμενο στην εργοδοσία, επισημαίνει ότι «λόγω του ταξικού προσανατολισμού του, έχει βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές προσπάθειες χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης, ακόμα και ποινικοποίησής της. Ομως, τέτοια χτυπήματα δεν μας τρόμαξαν ούτε μας τρομάζουν. Απεναντίας με ακόμα περισσότερες δυνάμεις θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας (...). Τέλος ενημερώνουμε την πολυεθνική (...) ότι ο Νόμος για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα δεν άλλαξε ακόμα! (...) Και ακόμη περισσότερο, τα Συνδικαλιστικά Στελέχη του ΠΑΜΕ δεν ανήκουν στην κατηγορία των Συνδικαλιστών των συναλλαγών και των συμβιβασμών με την εργοδοσία».

Καταλήγοντας, αναφέρει πως τέτοια χτυπήματα παίζουν το ρόλο «του προπομπού για την προσπάθεια των εργοδοτών να ξηλώσουν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει στους χώρους δουλειάς. Καλούμε τους εργαζόμενους στην εν λόγω πολυεθνική, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου να καταδικάσουν την προσπάθεια χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης και να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ