ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Χιμάει στο λαό με παραστάτη την ΕΕ

-- «Αυτή είναι η λέξη - κλειδί για το επόμενο μεγάλο βήμα που έχουμε μπροστά μας: Η ανταγωνιστικότητα!» (Α. Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ την περασμένη Τετάρτη).

-- «Να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα σε ό,τι αποτελεί την αληθινή μας δύναμη (...) Μιλάω για την ανταγωνιστικότητά μας!» (Ο ίδιος στο συνέδριο της «Χέραλντ Τρίμπιουν» την περασμένη Δευτέρα).

***

Δύο πράγματα επιβεβαιώνουν πέρα από κάθε αμφιβολία οι παραπάνω τοποθετήσεις του πρωθυπουργού. Πρώτον, ότι τα μέτρα και οι λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές», που προωθεί η κυβέρνηση, υπηρετούν ένα στρατηγικό στόχο, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων. Ομολογούν δηλαδή ότι η άγρια σφαγή του λαού γίνεται για να ανακάμψει και θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Δεύτερον, ότι οι θυσίες του λαού δεν έχουν τέλος και πως το πακέτο το μέτρων δεν είναι βέβαια το «τελευταίο πικρό ποτήρι», όπως ισχυρίστηκε προκλητικά ο ίδιος την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αλλά μία ακόμα ανελέητη σαρωτική επίθεση στον πόλεμο διαρκείας που έχουν κηρύξει η πλουτοκρατία και οι ξένοι σύμμαχοί της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) κατά του λαού, προκειμένου να του φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ορκίζεται ότι «τώρα περνάμε τον τελευταίο κάβο», προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια και να παρατείνει την ανοχή του λαού, ωστόσο η υπόμνηση της ανταγωνιστικότητας, ως ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, αποτελεί από μόνη της ομολογία ότι η ανάκαμψη, όταν έρθει, θα στηριχθεί σε μισθούς πείνας, σε εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους των μονοπωλίων δίχως δικαιώματα, σε συντάξεις προνοιακά επιδόματα.

Αποσαφηνίζοντας ακόμα περισσότερο τη στρατηγική του, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ωμά ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε με το διακύβευμα. Θα περάσουν όσα πρέπει να περάσουν», όταν ρωτήθηκε αν θα διασωθεί κάτι από τα εργασιακά δικαιώματα που βρίσκονται στο τραπέζι του Προκρούστη. Προκειμένου μάλιστα να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για τη βούληση της κυβέρνησης, είπε ότι «το εργασιακό είναι διαδικαστικό πρόβλημα (!) που τίθεται σε μια ευρύτερη κουβέντα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και μένουν οι λεπτομέρειες.

Αντιλαϊκά εχέγγυα για τη δόση

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπαίνει στην πρώτη γραμμή για την «φαστ τρακ» υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών διαρθρωτικών αλλαγών, επιχειρώντας ταυτόχρονα να παραπλανήσει το λαό ότι τάχα είναι είτε ανώδυνες είτε συμφέρουσες για τον ίδιο.

«Μιλάμε για διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια, χωρίς να μας τις ζητήσει κανείς και που πάντως έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούνιο», υπογράμμισε με έμφαση στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», σπεύδοντας να διαβεβαιώσει ότι θεωρεί «και εφικτό και σωστό» να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο βδομάδων η νομοθέτηση της δέσμης των 89 διαρθρωτικών αλλαγών.

Ανερυθρίαστα και προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «καμιά τους σχεδόν δεν είναι δυσάρεστη ή επώδυνη για τον κόσμο», ψευδόμενος συνειδητά και επιχειρώντας να αποκρύψει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι εργαλεία που γκρεμίζουν συθέμελα τα εναπομείναντα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και ανοίγουν το δρόμο για νέα πεδία κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους, μέσω της «απελευθέρωσης» αγορών και υπηρεσιών.

Γενικότερα η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη την αποφασιστικότητά της να κλείσει πάση θυσία το πακέτο των μέτρων που σφαγιάζει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα - το οποίο πλέον ανεβάζει στα 18 δισ. ευρώ - καθώς και να νομοθετήσει τις αμέσως επόμενες βδομάδες τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που συμπιέζουν δραστικά το λεγόμενο «εργασιακό κόστος» και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτή ακριβώς την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης κατέθεσε ως εχέγγυο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Α. Σαμαράς προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα πολιτική στήριξη στην απρόσκοπτη εφαρμογή του συνόλου των μέτρων. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει την αποστολή της», διαβεβαίωσε εκ νέου τους εταίρους και δανειστές ο πρωθυπουργός, ζητώντας την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ., από τα οποία όμως ούτε ευρώ δεν πρόκειται να πάει για τις λαϊκές ανάγκες.


Π.Κ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Μαζική στήριξη με αποφάσεις φορέων και υπογραφές

Χιλιάδες επισκέψεις στην ιστοσελίδα katargisimnimonion.kke.gr ή km.kke.gr

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στην ιστοσελίδα katargisimnimonion.kke.gr ή km.kke.gr.
Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στην ιστοσελίδα katargisimnimonion.kke.gr ή km.kke.gr.
Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη συλλογή υπογραφών υπέρ της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων.

Ως το βράδυ της Παρασκευής και μέσα σε δέκα περίπου μέρες απ' όταν τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα όπου συλλέγονται οι υπογραφές (katargisimnimonion.kke.gr ή km.kke.gr) είχαν υπογράψει περίπου 16.000, ενώ σε περίπου 200 ανέρχονται τα ψηφίσματα μαζικών φορέων που επίσης στηρίζουν την πρόταση νόμου.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται πάνω από 85 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Σωματεία, περισσότεροι από 80 σύλλογοι εκπαιδευτικών και σύλλογοι φοιτητών - σπουδαστών.

Το ΚΚΕ καλεί σε ακόμα μαζικότερη και πλατύτερη συλλογή υπογραφών ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να φέρει την πρόταση νόμου στη Βουλή, καθώς έχει κατατεθεί από τις 12 Ιούλη και η συζήτησή της καθυστερεί απαράδεκτα. Η απαίτηση και η διεκδίκηση του λαού για κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, αποκτά μεγάλη επικαιρότητα και σημασία, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ σε βάρος του.

Πατριδογνωμόνιο
Ο Κανένας κι ο Καθένας

Ναυτεργάτης. ΠΑΜΕ. Διαδηλωτής. Ετών 67. Ανεργος από το 2006. Ανακοπή. Μέρα μεσημέρι. Φθινόπωρο ζεστό για μετεωρολόγους. Πύρινο για της Γης τους κολασμένους. ΠΑΜΕ. Και πάμε λοιπόν μια... «κρουαζιέρα» απ' αυτές που τυχόν διετάραξε ο ωραίος νεκρός στη μνήμη του. Δηλαδή στην κηδεία. Στην εξόδιο ακολουθία, όχι μόνον των συνομιλήκων του, που δεν θα στέρξουν να δούνε σύνταξη, αλλά και των πιτσιρικάδων, των ανήλικων όπου Γης, Χασάν, Αλί, Τσιν και Τσαν και Γιάχια και Μήτσου και Μαρίας και Φατμέ και Χανς και Μάιμπο και... Στους άγγελους εργάτες που τσακίζονται να φτιάξουν το μηχάνημα που κοπανάω και πληκτρολογώ, στα παιδιά των σύγχρονων πολυεθνικών και ντόπιων κάτεργων, σ' αυτά που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε με δέκα μηνών μισθούς την μπάλα της Φίφα, ο νεκρός διαδηλωτής θα έχει να πει μιαν άλλη σύγχρονη Οδύσσεια. Της εργατικής τάξης έπος με καπιτάλες λαιστρυγόνες και τραπεζίτες κύκλωπες, με πολιτικές Κίρκες και πολίτες - ψηφοφόρους λωτοφάγους, με αστούς μνηστήρες και έναν πόλεμο σ' ένα πέλαγο ταξικό κι ανήμερο που κοπανάει στις ακτές, συνθλίβει και αλλάζει σε άμμο χρυσή τα κόκαλα των θαλασσινών...

Ξέρω πως θα φάω και κριτική για υπερβολικό συναισθηματισμό από διανοούμενους «γουικιπίντια», που πατάνε ένα προγραμματάκι και κατεβάζουνε τσιτάτα αριστεροφροσυνάτα, που κυκλοφορούν κι οπλοφορούν με μαρξιστόμετρα και δεν γνωρίζουν το κόκκινο στα μάγουλα. Εκείνο το αιφνίδιο και γνήσιο της αιδούς. Ας είναι. Ντολορόμετρο, πονόμετρο δηλαδή, δεν μπορεί να βάλει κανείς σε κανέναν, για θάνατο αξιοσέβαστο, αφού τον απεργό άνεργο τον βρήκε να βαδίζει ενάντια σε αφεντικά της μοίρας του. Αν είχε δολοφονηθεί άμεσα κι επί τόπου, αν είχε αυτοκτονήσει άμεσα κι επί τόπου, υπό τα όμματα των καμερών, εν μέσω θεωρητικών ολοφυρμών, θα ετύγχανε της δόξας των οχτώ, συμβάν σε καρεδάκι εμετικό. Θάνατος υιοθετημένος πάραυτα από τη χρησιμοθηρία της στιγμιαίας τηλεθέασης είναι εξ ορισμού πιο... πένθιμος κι ηρωικός.

Δε θέλω να πω παρά εκείνο το μοιρολόι της εργατικής κοινοτοπίας των άγριων ημερών της κρίσης. Ψυθιριστά κι απ' την εδώ γωνιά μου. Σ' αυτήν μ' έφερε η εμπειρία, η παιδεία κι η καρδιά μου. Και δεν αντέχω να μη βλέπω πως αυτός ο θάνατος, έτσι εδώ και τώρα, στην Ευρωελλάδα του 2012, έχει πλοκή και βάσανα ανείπωτα κι ατραγούδιστα κι όμως αξιομνημόνευτα εις τους αιώνας των αιώνων των εργατικών αγώνων. Την ώρα που η δίφυλλη χουντοντουλάπα ξέρναγε εμφύλιες άρπυιες κι ανατρίχιαζαν τα φίδια στο κεφάλι της συζυγικής μέδουσας, πιστεύοντας πως άμα συναντήσεις σε φανάρι αλλόχρωμο, κολλάς εν τω άμα κι αφροδίσιον τι νόσημα, η καρδιά του ναυτεργάτη έπαψε να μετράει τον κοινό χρόνο. Πεσμένος στο συντροφικό χείμαρρο, ο ναυτεργάτης προβαίνει εκών άκων σε δήλωση. Προμετωπίδα για κάθε γνήσια εργατική εκδήλωση, δράση και διαδήλωση. Δηλώνει πως είναι ο Καθένας. Δεν γλιτώνει δηλώνοντας πως είναι ο Κανένας.

Δεν θέλω παρά να πω, πως ένας τέτοιος θάνατος «εκ φυσικών αιτίων», που θα 'λεγε και ένα επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν κάποιου διάσημου Κανενός, του ναυτεργάτη σε πορεία του ΠΑΜΕ, στις μέρες μας στέλνει ένα μήνυμα - υπόδειγμα ζωής σε αποθαρρυμένους. Μια σκουντιά συντροφική κι αλληλέγγυα στις πλάτες των απελπισμένων που αδράνησαν. Μια σπαρακτική προτροπή στους βολεμένους. Μια ριπή τύψεων στους έντεχνα ανίδεους κι αδιάφορους. Ορθοβάδιστος αυτός ο θάνατος. Είναι το κύμα που σκάει στο βράχο. Τον τρώει και τον αναγκάζει να μεριάσει. Οχι συμβολικά. Πραγματικά και τελεσίδικα το κύμα θα διαβεί...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Τα νέα τηλέφωνα του «Ριζοσπάστη»

Από τη Δευτέρα, 22 Οκτώβρη, ο «Ριζοσπάστης» θα μεταφερθεί στα νέα του γραφεία στον Περισσό. Το νέο νούμερο του τηλεφωνικού κέντρου της εφημερίδας θα είναι: 210.2592.600 και το νέο νούμερο του fax θα είναι: 210.2592.700.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ