ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προανήγγειλε «δόγμα εσωτερικής ασφάλειας»

Τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός νέου δόγματος «εσωτερικής ασφάλειας», με έμφαση στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», προανήγγειλε ο Κ. Καραμανλής, δεσμευόμενος για παροχή και των αναγκαίων «μέσων» για την υλοποίησή του.

Μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση για την «ημέρα της Αστυνομίας», ο πρωθυπουργός προσδιόρισε με γενικό, αλλά σαφή, τρόπο την αποστολή των Σωμάτων Ασφαλείας στη «μεταολυμπιακή εποχή», κάνοντας λόγο για «ένα καινούριο ξεκίνημα αποτελεσματικότερης λειτουργίας της Αστυνομίας». Αφού συνεχάρη, άλλη μια φορά, την Ελληνική Αστυνομία «για τη μεγάλη συμβολή της στην εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων», ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η «κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων θα αξιοποιηθεί, για να επιτευχθεί ο στόχος της «μέγιστης ασφάλειας», φυσικά «με απόλυτο σεβασμό στον κάθε πολίτη και τα ατομικά δικαιώματα». Είπε συγκεκριμένα: «Η υλική και άυλη κληρονομιά των Αγώνων στην Ελληνική Αστυνομία (τα μέσα, η τεχνογνωσία και η εμπειρία, αλλά και η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση και η κοινωνική αναγνώριση) προσφέρουν σήμερα νέες δυνατότητες στο Σώμα και δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες στην κοινωνία», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα μπουν στην υπηρεσία της αστυνομίας οι «χαφιεδοκάμερες» και τα συστήματα παρακολούθησης. Τα παραπάνω, συνέχισε, «διευκολύνουν τη διαμόρφωση και την αποτελεσματική εφαρμογή ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας στη μεταολυμπιακή εποχή». Η αποτελεσματικότερη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στοχεύει την αντιμετώπιση τόσο της εγκληματικότητας, όσο και στον ευαίσθητο τομέα της οδικής ασφάλειας. Ωστόσο, αμέσως μετά, αναφερόμενος στη «σοβαρή ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση των προβλημάτων ασφάλειας, σχεδόν σ' ολόκληρη την Ευρώπη», αναγόρευσε ως πρώτο πρόβλημα τη «διεθνή τρομοκρατία», ενώ έπονται η «λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο και το διασυνοριακό έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, το λεγόμενο "μικροέγκλημα" στις πόλεις». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ» υπήρξε καθοριστικό γεγονός «για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και της εμπιστοσύνης του κόσμου προς την Ελληνική Αστυνομία»!

Η «αποτελεσματικότερη» λειτουργία της Αστυνομίας, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, θα επιτευχθεί και με την «αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της, την ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού της, την απαλλαγή του από αλλότρια έργα, την εφαρμογή αποτελεσματικών δράσεων για την πρόληψη και την αποτροπή, την επέκταση του θεσμού της πεζής περιπολίας, την ενίσχυση της παρουσίας του αστυνομικού στη γειτονιά».

Οσο για τα αιτήματα των αστυνομικών τα παρέπεμψε, όπως τόσα άλλα, στο τέλος της τετραετίας. «Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο πλαίσιο της τετραετίας ισχύουν στο ακέραιο», είναι η γνωστή φράση που επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος και προς το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης τόνισε ότι «η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον», είναι το βασικό καθήκον της αστυνομίας «στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας». Οι μεγάλοι στόχοι και οι μακροπρόθεσμες πολιτικές, επεξήγησε, περνούν μέσα από την καθημερινότητα των πολιτών. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα καθώς η «ελληνική αστυνομία σήμερα διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν», «το πιο άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό», ενώ «έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».


ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
«Παιχνίδι για τρεις»...

«Παιχνίδι για τρεις» γίνεται, μέρα με τη μέρα, η προεδρολογία, καθώς στον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό των δύο μονομάχων σπεύδουν να πάρουν μέρος και στελέχη του ΣΥΝ, προφανώς για να μη μείνουν «εκτός παιχνιδιού».

Χτες ήταν η σειρά του Α. Τσοχατζόπουλου να υποδείξει, έμμεσα πλην σαφώς, τον Ν. Κωνσταντόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά το «παρών» που δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ με κυριακάτικη συνέντευξή του, στην οποία εξέφρασε την άποψη ότι «η Αριστερά πρέπει να είναι παρούσα σε αυτήν τη διαδικασία και να επιδιώξει τη μετατόπιση του συναινετικού άξονα σε προοδευτική κατεύθυνση». Κληθείς (στον «Φλας») να σχολιάσει το όνομα του Ν. Κωνσταντόπουλου «σαν προτεινόμενου υποψηφίου από την πλευρά της ΝΔ», ο Α. Τσοχατζόπουλος αντέδρασε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Δεν ξέρω γιατί από τη ΝΔ, μπορεί να προταθεί και από το ΠΑΣΟΚ. Δεν το αποκλείει κανείς», τόνισε.

Στην πολύχρονη «ανθρώπινη σχέση» που υπάρχει μεταξύ των δύο αντρών, απέδωσε την πρόταση του Α. Τσοχατζόπουλου ο Φ. Κουβέλης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «προσωπική θέση» του υπέρ μιας συναινετικής διαδικασίας με πρόσωπο «που μπορεί να προέρχεται από έναν ευρύτερο δημοκρατικό χώρο και να μη σηματοδοτεί την αντιπαλότητα των δύο μεγάλων κομμάτων».

Δηλητηριώδες ήταν το σχόλιο του Μιχ. Παπαγιαννάκη: «Φαντάζομαι ότι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είναι αρκετά σοβαρός ώστε να μη δεχτεί να γίνει παιχνίδι στα χέρια του οποιουδήποτε σαν κόλπο και ελιγμό», είπε χαρακτηριστικά, σπεύδοντας να συμπληρώσει «αν είναι κάτι σοβαρό, τότε θα είναι πολύ ενδιαφέρον βεβαίως».

Στο «διάλογο» πήρε μέρος και ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι «όσο γρηγορότερα τα δύο μεγάλα κόμματα κατ' αρχήν, τοποθετηθούν και βρούμε τον κοινό υποψήφιο, τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο για να πάψει αυτή η φιλολογία πάμε δεν πάμε σε εκλογές».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επέμεινε και χτες ότι «είναι πρόωρη η συζήτηση για το θέμα της προεδρικής εκλογής και των ονομάτων», ενώ αποσύνδεσε το θέμα με τις πρόωρες εκλογές: «Δεν τίθεται θέμα εκλογών», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την άποψη ότι κινδυνεύει να μην ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, αν γίνουν πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

«Για την προεδρολογία, ισχύουν οι δηλώσεις που έχουν γίνει έως σήμερα μέχρι κεραίας, και οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες έχετε πάρει απαντήσεις που καλύπτουν όλα τα θέματα». Αυτό δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, παρεμβαίνοντας στην προεδρολογία και επιχειρώντας να κρατήσει αποστάσεις από τις «προσωπικές απόψεις» στελεχών του Κινήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ