ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Να σταλεί μαχητικό μήνυμα στις 27 Γενάρη

Νέες αποφάσεις συμμετοχής και προετοιμασίες για τη μέρα πανελλαδικής δράσης

Από την προηγούμενη μέρα δράσης των αυτοαπασχολούμενων στην Αττική
Από την προηγούμενη μέρα δράσης των αυτοαπασχολούμενων στην Αττική
Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για τη μέρα δράσης των αυτοαπασχολούμενων την ερχόμενη Τετάρτη 27 Γενάρη.

Ομοσπονδίες, τοπικές Ενώσεις και κλαδικά Σωματεία που συμμετέχουν στην κινητοποίηση επιδιώκουν να φτάσει το μήνυμα του αγώνα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μικρούς ΕΒΕ σε όλη τη χώρα, καλώντας τους στον αγώνα για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους και του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Χτες ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Αχαρνών ανάρτησε πανό με τις διεκδικήσεις του σε διάφορα σημεία του Μενιδίου, ενόψει και της σημερινής κινητοποίησης στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, στη 1 μ.μ. Θυμίζουμε ότι το Μενίδι παραμένει σε αυστηρό lockdown χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι πληρώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης και των μέτρων διαχείρισης της πανδημίας.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα προς τα μέλη της, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής τονίζει ότι «απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα στήριξης για να επιβιώσουμε. Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα προστασία της υγείας του λαού μας».

Παράλληλα αναφέρεται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που παρουσιάζεται ως «η "σωτηρία" του επαγγέλματος» από την κυβέρνηση και τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές, αλλά στην πραγματικότητα οι μεγαλοκατασκευαστές και οι τράπεζες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, αφήνοντας ψίχουλα για τους μικρούς.

Πανό στο Μενίδι
Πανό στο Μενίδι
Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τα όποια μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας είναι ανεπαρκή. Οι δουλειές λιγοστεύουν, οι υποχρεώσεις και τα χρέη τρέχουν ή μετατίθενται για αργότερα. Ακόμα και η "μη επιστρεπτέα" προκαταβολή δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Πολύ δε περισσότερο που τα κριτήρια ένταξης αφήνουν απέξω τους πιο αδύναμους, δείχνοντας η κυβέρνηση και με αυτόν τον τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική της για τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς ΕΒΕ».

Συμμετοχή στη μέρα δράσης αποφάσισε το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας και απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής. Επίσης, απόφαση συμμετοχής - με συγκέντρωση στην τοπική Εφορία στις 10 π.μ. - έχει πάρει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.


ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με πολύμορφη δράση διεκδικούν μέτρα επιβίωσης

Από κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Από κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Με συσκέψεις και συνεδριάσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, παραστάσεις έξω από Κέντρα Υγείας και άλλες πολύμορφες δράσεις, συνεχίζεται αυτές τις μέρες το αγωνιστικό πρόγραμμα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στην Καρδίτσα, οι αγρότες έχουν βγάλει δεκάδες τρακτέρ σε περισσότερα από 10 χωριά, όπως σε Παλαμά, Αγία Τριάδα, Γραμματικό, Λεοντάρι, Κοσκινά, Ν. Ικόνιο, Μαγούλα, στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αποφασίσει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προσπάθεια να βγουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Λάρισας.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσουν ξανά οι Ομοσπονδίες, για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», αγρότες ανέφεραν πως τα πορίσματα που έχουν ανακοινωθεί κατά τόπους για την εκτίμηση των ζημιών που έγιναν τον Σεπτέμβρη με τον «Ιανό», υπολείπονται της πραγματικής ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες, με αποτέλεσμα η αποζημίωση που θα λάβουν οι πληγέντες να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή τους.

Σήμερα στις 12 μ. θα γίνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας και παράσταση στο δημαρχείο από τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους της περιοχής. Διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής δεν τους αφήνουν ικανοποιητικό εισόδημα.

Ταυτόχρονα, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων σε Τρίκαλα και Μαγνησία συνεχίζουν τις περιοδείες και τις συσκέψεις με στόχο τη μαζική συμμετοχή στις μηχανοκίνητες πορείες που διοργανώνουν για τη Δευτέρα 25 Γενάρη. Για τους αγρότες των Τρικάλων, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 10.30 το πρωί στην περιοχή της Μπάρας. Αντίστοιχα προσυγκέντρωση στη θέση «Αγαλμα», στις 8 π.μ. της Δευτέρας έχουν καθορίσει οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγορίου, Πουρίου, Μακρυράχης για τη Μαγνησία.

Πέρα από τη Θεσσαλία, εντείνονται οι προετοιμασίες σε Φθιώτιδα και Κεντρική Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα,ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» προετοιμάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα συσκέψεις με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους, καθώς και με φορείς εκπαιδευτικών, υγειονομικών, φορείς του εμπορίου και της εστίασης, με στόχο τον κοινό αγωνιστικό βηματισμό.

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των αγροτών σε Αργολίδα, Ηλεία και Αχαΐα, που είδαν χτες τις παραγωγές τους να καταστρέφονται από τον παγετό.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Στο βωμό του κέρδους ναυτεργατικά δικαιώματα και περιβάλλον

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την «ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις». Η κυβέρνηση, ανάμεσα σε άλλες αντιδραστικές διατάξεις, συνεχίζει το χτύπημα στα ναυτεργατικά δικαιώματα, ενισχύει τον κατασταλτικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος και συνεχίζει να θυσιάζει το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπονται η παράταση της αναστολής των συμβάσεων των ναυτεργατών στα πλοία της ακτοπλοΐας - καθώς οι εφοπλιστές θεωρούνται «επιχειρήσεις που πλήγηκαν από την πανδημία» - και η ανάλογη μείωση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Για το Λιμενικό περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν τη συμμετοχή του στο «Μόνιμο Σώμα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής».

Προβλέπεται η περαιτέρω παραχώρηση αιγιαλών, παραλιών, ποταμών, λιμνών, πυθμένα και υπεδάφους βυθού της θάλασσας, ακόμα και με απευθείας ανάθεση, για τη διευκόλυνση των επενδυτών και συγκεκριμένα «την εγκατάσταση σταθερών ή πλωτών εξεδρών, την κατασκευή προβλητών και κρηπιδωμάτων, την εγκατάσταση ανυψωτικών και φορτοεκφορτωτικών μέσων παντός είδους, ήτοι μεταφορικών ταινιών, γερανών, αγωγών μεταφοράς υγρών φορτίων και λοιπών συναφών συστημάτων ή άλλων έργων, τα οποία προορίζονται να εξυπηρετούν τη μεταφορά φορτίων ή εφοδίων που παράγονται ή χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργητικές, βιομηχανικές, εξορυκτικές, ναυπηγοεπισκευαστικές» κ.ά.

Τέλος, για την προώθηση και διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων παραχωρείται η δυνατότητα σε ΟΤΑ, λιμενικά ταμεία και οργανισμούς λιμένων να «συνομολογούν επενδυτικά δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση των έργων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ