ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΜΕ
Κάλεσμα αγωνιστικού συντονισμού στα συνδικάτα

Αποφασιστικά στην οργάνωση της πάλης ενάντια στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς

«Τώρα είναι η ανάγκη να βγούμε μπροστά (...) να οργανώσουμε τον αγώνα μας» τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση που απευθύνει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την εργατική τάξη, μπροστά στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καλώντας σε αγωνιστικό συντονισμό και δράση για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να μη μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε μια απέραντη ειδική οικονομική ζώνη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«"Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είμαστε χαμένοι", έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προς την εργατική τάξη. Τώρα είναι η ώρα, τώρα είναι ανάγκη να βγούμε μπροστά. Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας.

Γνωρίζουμε τι υπάρχει στα συρτάρια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που στοχεύουν να γίνει πιο φτηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο τη ζωή που ζούμε. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο τα συνεχή χτυπήματα στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας. Θα δεχτούμε την άθλια κατάσταση στην Κοινωνική Ασφάλιση και την παραπέρα παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους; Θα δεχτούμε τις νέες ανατροπές με την παραπέρα "ευελιξία" των εργασιακών σχέσεων; Τα 10ωρα με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία; Θα δεχτούμε το νέο χτύπημα των συνδικάτων και του απεργιακού δικαιώματος, το χτύπημα στη συλλογική δράση και πάλη; Θα αποδεχτούμε τον εργασιακό μας βίο χωρίς ΣΣΕ, με 200 ευρώ κατώτατο μισθό; Θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα;

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το οποίο συσπειρώνει εκατοντάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, καλεί τα συνδικάτα να απαντήσουν στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στα συνδικάτα για συντονισμό ανά κλάδο, πόλη και πανελλαδικά, για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι χώροι δουλειάς μια ειδική οικονομική ζώνη.

  • Να συνεδριάσουν τα ΔΣ με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας τους και να πάρουν πρωτοβουλίες.
  • Παίρνουμε τώρα όλα τα μέτρα για να είναι σε λειτουργία τα ΔΣ και τα σωματεία ανοιχτά καθημερινά.
  • Στη μάχη όλα τα μέλη των ΔΣ.
  • Επαφή με τους εργαζόμενους των κλάδων και παρεμβάσεις όπου η εργοδοσία αφήνει απροστάτευτους από την πανδημία τους εργαζόμενους ή προχωρά σε απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.
  • Αξιοποίηση όλων των μορφών επαφής με τους εργαζόμενους, με περιοδείες, συσκέψεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Σχεδιασμένη αξιοποίηση των μητρώων μελών.
  • Στην πράξη αποδεικνύουμε ότι είμαστε κίνημα παντός καιρού, παίρνοντας βέβαια όλα τα μέτρα που προβλέπονται.

Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, έχουν ανάγκη να είναι σε επαφή με το συνδικάτο τους. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις λογικές και τις αντιλήψεις ότι "μόνος μου θα λύσω ό,τι με απασχολεί", "να περάσει η κρίση και μετά να ζητήσουμε ό,τι μας πήραν πίσω", "να στηρίξουμε την επιχείρησή μας, ας δεχτούμε μειώσεις μισθών και απολύσεις για να υπάρχει αύριο". Ούτε έχει τίποτα να κερδίσει από τη λογική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που βάζει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της σε όλες τις ανατροπές των δικαιωμάτων μας και ετοιμάζεται να συνυπογράψει την "ανταγωνιστικότητα" και την "κοινωνική συνοχή" της κυβέρνησης και του υπουργού Χατζηδάκη.

Να μην περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης. Με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, συλλογικότητα ριχνόμαστε στη μάχη της οργάνωσης της πάλης. Να μην περάσουν οι νέοι αντεργατικοί σχεδιασμοί και η επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

Για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. Για μέτρα προστασίας της υγείας στα νοσοκομεία, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, με υποδομές. Για μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και των ανέργων. Για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας».

ΣΕΤΕΠΕ
Πιο έμπειροι από τη νικηφόρα μάχη των εργολαβικών στη Λέσχη του ΑΠΘ

Με αφορμή τη νέα μάχη που κέρδισαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη Λέσχη του ΑΠΘ, με την επαναπρόσληψή τους, μετά από πολυήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν, το κλαδικό Σωματείο Επισιτιστικών - Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση για τη σημασία αυτής της νίκης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Και αυτή η νίκη είναι αποτέλεσμα συλλογικού αγώνα που δεν θα ερχόταν χωρίς την αλληλεγγύη των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των φορέων του κινήματος. Ενας αγώνας που οι εργαζόμενοι στις Λέσχες έδωσαν παλικαρίσια, μέσα από το Συνδικάτο τους και με τις κατευθύνσεις αυτού.

Αυτήν την εξέλιξη δεν τη μεγαλοποιούμε, αλλά έχει τη δική της σημασία. Μας έκανε πιο έμπειρους και άφησε τα δικά της αποκρυσταλλώματα. Δυνάμωσαν οι δεσμοί μεταξύ των συναδέλφων, αναδείχθηκε ακόμη καλύτερα η ανάγκη για κοινή πάλη πάνω στα κοινά μας προβλήματα. Αυτό εκφράστηκε και με τη δημιουργία Επιχειρησιακού Σωματείου στο χώρο.

Δεν επαναπαυόμαστε! Αλλωστε, στη συνάντηση που είχαμε με τη διοίκηση της Λέσχης και με την κοινοπραξία των εργολάβων έγινε ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα παραμένει. Και οι μεν και οι δε για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν ότι λειτουργούν συντονισμένα για τη στήριξη των επιχειρηματικών κερδών μέσα στο Πανεπιστήμιο, πράγμα που είναι απόλυτα αντίθετο τόσο στην πλήρη και σταθερή εργασία των εργαζομένων όσο και στην ανάγκη για σταθερή και ποιοτική σίτιση όλων των φοιτητών.

Είναι ξεκάθαρο ότι και σε αυτό το μέτωπο, όπως και σε κάθε μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα, βασικός αντίπαλος είναι η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική που ασκείται από τη σημερινή κυβέρνηση όπως και από τις προηγούμενες και που αποτέλεσμά της είναι όλα αυτά που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στη Λέσχη, συνολικά οι εργαζόμενοι, οι χιλιάδες φοιτητές».

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» με θύματα διανομείς

Δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής 15 Γενάρη, διανομέας σε επιχείρηση καφεστίασης τραυματίστηκε σοβαρά μετά από τροχαίο, κατά το οποίο υπέστη κατάγματα και στα δύο πόδια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Επίσης, το πρωί της Τρίτης 19 Γενάρη, ακόμα ένας διανομέας σε μεταφορική επιχείρηση υπέστη ελαφρύ τραυματισμό μετά από πτώση λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των καιρικών συνθηκών.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ) σημειώνει πως τα περιστατικά φέρνουν στην επιφάνεια τις ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι διανομείς, καθώς πολλές φορές υποχρεώνονται να εργαστούν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με κακοσυντηρημένα μηχανάκια.

«Στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις δεν παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (κράνος, στολές, γάντια, διακριτικά γιλέκα) με αποτέλεσμα να βάζουμε συνεχώς το χέρι στην τσέπη και ταυτόχρονα να αυξάνεται η επικινδυνότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΝΙΔΥΚ προσθέτοντας πως «η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα, αφού πολλές φορές δουλεύουμε εξαντλητικά 10ωρα και 12ωρα» και πως «η πλειοψηφία των συναδέλφων δουλεύουν χωρίς συμβάσεις, ανασφάλιστοι ή μισοασφαλισμένοι, και σε περίπτωση ατυχήματος πληρώνουν τα σπασμένα».

Επίσης, τονίζει πως η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε την περίοδο της πανδημίας, καθώς τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, αφήνοντας τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο καθημερινά εκτεθειμένους και αναγκασμένους να βάζουν και γι' αυτά το χέρι στη τσέπη.

Η ΕΝΙΔΥΚ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μεταξύ άλλων «συνεχίζουν την αντεργατική πολιτική, βάζοντας τις ζωές και το εισόδημα όλων των εργαζομένων σε χαμηλότερη μοίρα από τα κέρδη των εργοδοτών, συνεχίζουν να χτυπάνε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφήνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποστελεχωμένους και την ίδια ώρα δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Να πληρωθούν τώρα οι απλήρωτοι συμβασιούχοι του δήμου!

«Οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές αλλάζουν, αλλά ο εργασιακός μεσαίωνας παραμένει και η εκμετάλλευση μεγαλώνει», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης, με αφορμή το γεγονός ότι πάνω από 100 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο δήμο περιμένουν ακόμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, πέρα από τις προφάσεις και τις δικαιολογίες που ακούν για την καθυστέρηση των πληρωμών, ενημερώθηκαν πως υπάρχει η προοπτική η καθυστέρηση αυτή να κρατήσει μέχρι και τον Απρίλη!

«Επειδή οι συμβασιούχοι - κατά προσέγγιση ξεπερνούν τους 350 - αποτελούν ίσως πια και την πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων του δήμου, γίνεται αντιληπτό ότι χωρίς αυτούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και προσθέτει: «Αυτοί λοιπόν οι εργαζόμενοι είναι απαράδεκτο να μένουν απλήρωτοι μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, πανδημίας και οξυμένων κοινωνικών αναγκών. Το ότι αυτό συνέβαινε και με την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία, αντίθετα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα εδώ και τώρα. Η δημοτική αρχή να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να πληρωθούν αμέσως οι εργαζόμενοι».

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους συμβασιούχους να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια και να αναθέσουν τα προβλήματά τους σε «σωτήρες», αλλά να οργανωθούν και να διεκδικήσουν μαζί με τα ταξικά σωματεία όλα όσα τους ανήκουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ