ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2023 - Κυριακή 22 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΛΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ»
Τέρμα σε έρευνες για «ατυχήματα ήσσονος σημασίας» από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης

Νέα προσπάθεια υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ θερίζουν τα «ατυχήματα» | Ενας ακόμα νεκρός την Παρασκευή, τρία τα θύματα μέσα σε 20 μέρες!

«

Κουκουλώστε τα εργατικά ατυχήματα»: Αυτό το άθλιο σήμα δίνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Αστυνομία και το Λιμενικό με μια πρωτοφανή απόφασή της, κατ' εφαρμογή του αντεργατικού νόμου - έκτρωμα 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη).

Πιο συγκεκριμένα, με το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης» και το οποίο αποστέλλεται από την Εισαγγελία στα Αστυνομικά Τμήματα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, οι αρμόδιες αρχές καλούνται να μη δίνουν παραγγελία για «έρευνα αιτιών και συνθηκών» εργατικών «ατυχημάτων», αν αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «ήσσονος σημασίας»!

Η αποκαλυπτική αυτή σύσταση, που στην ουσία δίνει το ελεύθερο στην εργοδοσία να βάζει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τη ζωή των εργαζομένων, αφού ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να γίνει έρευνα, αναφέρει ότι «κατά τον χειρισμό εργατικών ατυχημάτων ήσσονος σοβαρότητας (...), να μην δίνεται παραγγελία προς την κατά τόπο αρμόδια υπηρεσιακή μονάδα της Επιθεώρησης Εργασίας για έρευνα των αιτίων και συνθηκών των ατυχημάτων αυτών». Μάλιστα ως «ήσσονος σημασίας» ατυχήματα χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων αυτά που «δεν είναι θανατηφόρα», αυτά που «δεν υπάρχει κάταγμα ή ακρωτηριασμός», «μεγάλος αριθμός θυμάτων» (!), «ορισμένοι τύποι εξαρθρώσεων» κ.ά.

Να μη δίδεται παραγγελία για έρευνα των ατυχημάτων «ήσσονος σημασίας» αποφάσισε η Εισαγγελία
Να μη δίδεται παραγγελία για έρευνα των ατυχημάτων «ήσσονος σημασίας» αποφάσισε η Εισαγγελία
Η διαταγή αυτή επικαλείται τον νόμο - έκτρωμα και πιο συγκεκριμένα τις διατάξεις του για μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε «Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή», επιβεβαιώνοντας ενάμιση χρόνο μετά την ψήφισή του τις προειδοποιήσεις των σωματείων για τη στόχευση της κυβέρνησης. Μια στόχευση για αποποίηση κάθε πολιτικής ευθύνης σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις της Επιθεώρησης, με άλλοθι ότι πλέον είναι «ανεξάρτητη αρχή». Τώρα το ίδιο το κράτος για λογαριασμό της εργοδοσίας έρχεται να απαλλάξει την Επιθεώρηση Εργασίας ακόμα και από την έρευνα για πλειάδα εργατικών «ατυχημάτων», χαρακτηρίζοντάς τα «ήσσονος σημασίας».

Πρόκειται για αποκαλυπτική μεθόδευση, σε μια περίοδο που οι χώροι δουλειάς λόγω της εντατικοποίησης, της δουλειάς - λάστιχο, της συνεχούς ανακύκλωσης εργατικού δυναμικού και της εξοικονόμησης «κόστους» για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, είναι σε εξέλιξη ένα μακελειό διαρκείας. Χωρίς να έχουν δοθεί ακόμα και σήμερα επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι το 2022 έχανε τη ζωή του σχεδόν ένας εργαζόμενος τη βδομάδα, σε εργατικά δυστυχήματα που ήταν η «κορυφή του παγόβουνου» μιας σειράς «ήσσονος σημασίας» «ατυχημάτων».

Είναι γνωστό άλλωστε ότι πρώτον η εργοδοσία στις περισσότερες περιπτώσεις «ατυχημάτων» ασκεί τεράστιες πιέσεις στα θύματα για να κρύψουν ακόμα και τους τραυματισμούς τους, στέλνει τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με ΙΧ για να μην κληθεί ασθενοφόρο και καταγραφεί το περιστατικό στον χώρο δουλειάς κ.ο.κ. Και δεύτερον ότι συνήθως πριν συμβεί ένα θανατηφόρο ή «σοβαρό» εργατικό «ατύχημα» έχουν προηγηθεί μια σειρά «μικροατυχήματα», προειδοποιώντας για τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας. Οπότε, για λογαριασμό κυβέρνησης και εργοδοσίας έρχεται η συγκεκριμένη απόφαση της Εισαγγελίας για να «τυφλώσει» ακόμα περισσότερο την Επιθεώρηση Εργασίας, σε συνέχεια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα για να κάνει τη δουλειά της.

Αλλος ένας εργαζόμενος νεκρός

Στο μεταξύ ένας ακόμα εργαζόμενος, ο τρίτος από την αρχή του χρόνου, άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα της δουλειάς.

Αυτήν τη φορά, στο εργατικό «ατύχημα» που έγινε το πρωί της Παρασκευής, ένας 60χρονος σκοτώθηκε στη μεταφορική εταιρεία «Μελισσάς» στη Θεσσαλονίκη, όταν κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης έπεσε από τη ράμπα και έμεινε στον τόπο.

Ο τραγικός απολογισμός στις πρώτες 20 μέρες του Γενάρη περιλαμβάνει επίσης την εργάτρια - μητέρα πέντε παιδιών που σκοτώθηκε στο απορριμματοφόρο του δήμου Ξυλοκάστρου, ενώ μάλιστα δούλευε και ανασφάλιστη, και τον οικοδόμο που στις 12 Γενάρη έχασε τη ζωή του σε εργοτάξιο της Αθήνας, όταν έπεσε κομμάτι μπετόν στο κεφάλι του.

Για τον τρίτο θάνατο, του 60χρονου, ο οποίος αντί να έχει βγει στη σύνταξη δούλευε στις φορτοεκφορτώσεις, διεξάγεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες.

Στον χώρο του δυστυχήματος βρέθηκαν στελέχη του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να διαλευκανθούν οι αιτίες που οδήγησαν στο δυστύχημα. Επίσης ανέδειξαν την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, στους χώρους δουλειάς γενικότερα αλλά και στη συγκεκριμένη επιχείρηση, καθώς λίγα χρόνια πριν άλλος ένας εργαζόμενος είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης.


ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
Πλήρης κάλυψη από την κυβέρνηση στη δημοτική αρχή και στην ανασφάλιστη εργασία

Να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων στους δήμους απαίτησε το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή

Να στελεχωθεί επαρκώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και να προχωρήσει σε μαζικούς, ολοκληρωμένους ελέγχους σε όλους τους δήμους και ειδικότερα στους τομείς που χρειάζεται εκπαίδευση, απαίτησε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, με την Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και κατατέθηκε με αφορμή τον τραγικό θάνατο της ανασφάλιστης εργάτριας του δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης την ώρα που δούλευε στο απορριμματοφόρο.

«Δεν μπορεί να φεύγει ένας πατέρας και μία μάνα για να πάει να μαζέψει τα σκουπίδια και να μην ξέρει αν θα γυρίσει πίσω στα παιδιά του», ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, αναδεικνύοντας την εγκληματική πρακτική να δουλεύουν εργαζόμενοι χωρίς σύμβαση και ανασφάλιστοι και μάλιστα σε κρατικό φορέα, κάτι για το οποίο πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Ομως, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, αυτές δεν αποδίδονται.

Οπως σημείωσε, η εργαζόμενη ήταν αδήλωτη και ανασφάλιστη. «Η δημοτική αρχή για να προσδώσει νομιμοφάνεια στην αισχρή και αντεργατική πρακτική της ανάρτησε στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" λίγες ώρες αργότερα, αφού είχε σκοτωθεί η γυναίκα, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προκηρύσσει τέσσερις θέσεις για προσλήψεις λίγων ημερών» και αμέσως μετά «ανάρτησε απόφαση πραγματοποίησης αυτών των προσλήψεων». Ενέργειες με τις οποίες η δημοτική αρχή παραδέχεται ουσιαστικά, εκτός των άλλων, ότι άλλοι τρεις εργαζόμενοι, πέρα από την άτυχη γυναίκα, δούλευαν χωρίς να έχουν καμία εργασιακή σχέση με τον δήμο.

Ανέδειξε πως με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που πειθήνια εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική τους, οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους δήμους είναι τραγικές. Υπάρχουν οχήματα παλιά και επικίνδυνα, χωρίς φώτα και με σκισμένα ελαστικά. Τα μέσα ατομικής προστασίας που δίνονται είναι ελλιπή και δίνονται με το σταγονόμετρο. Δεν υπάρχουν τεχνικοί Ασφάλειας στους περισσότερους περιφερειακούς δήμους, με αποτέλεσμα να μη γίνεται καμία εκπαίδευση στο προσωπικό. Την ίδια στιγμή, το Σώμα Επιθεώρησης συνεχίζει να είναι άφαντο. Δεν υπάρχει πουθενά, παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, προσπάθησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα, λέγοντας ότι «δεν έχει σχέση με τα μέτρα πρόληψης το συγκεκριμένο ατύχημα», το οποίο απέδωσε σε απροσεξία του οδηγού του διερχόμενου αυτοκινήτου που έπεσε πάνω στο απορριμματοφόρο όπου δούλευε η εργαζόμενη την ώρα που μάζευε τα απορρίμματα.

Είπε ακόμα ότι «τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης είχαν ληφθεί όλα, ανεξαιρέτως», ότι οι δήμοι «έχουν δικαίωμα να απασχολούν εργατικό και τεχνικό προσωπικό μέχρι και πέντε ημερομίσθια κατ' άτομο τον μήνα με έκτακτες προσλήψεις», δηλαδή και 4 ημερών, και προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι η εργαζόμενη ήταν ανασφάλιστη. Αποκάλυψε έτσι ότι η εργοδοσία έχει νομικά παραθυράκια να αξιοποιεί προκειμένου να απασχολεί ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό.

Οσο δε για το ΣΕΠΕ, εκεί πια έδωσε ρέστα προκλητικότητας λέγοντας ότι «το ελεγκτικό έργο των Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας όλης της χώρας ενισχύεται», ότι «μετατρέψαμε την Επιθεώρηση Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, γιατί θέλουμε να τη φέρουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στους εργαζόμενους» και ότι «η προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων είναι οργανωμένη, συνεχής και αδιάλειπτη».

Τα είπε αυτά ο υφυπουργός όταν, όπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 2.200 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα και κανένας εργοδότης δεν έχει πληρώσει. Η έλλειψη μέτρων προστασίας, οι «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι ανύπαρκτοι έλεγχοι από αρμόδιες υπηρεσίες, όλα τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που η μία κυβέρνηση μετά την άλλη «προσφέρουν» στους εργοδότες για να εξασφαλίζουν φτηνά και αναλώσιμα εργατικά χέρια, είναι οι παράγοντες για τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».

Ακόμα και η προστασία του επαγγελματικού κινδύνου υποτάσσεται στους νόμους της αύξησης του μέγιστου κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων και στην προκειμένη περίπτωση των δήμων, τόνισε, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι οι ΟΤΑ λειτουργούν πλέον ως επιχειρήσεις που εντείνουν τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων και προχωρούν σε πρόσκαιρες προσλήψεις αντί να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ