ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΝΤΕ
Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γερουσία

Οχι όμως με την απαιτούμενη πλειοψηφία, συνεχίζονται οι διεργασίες

ΡΩΜΗ.--

Η κυβέρνηση Κόντε πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και από την ιταλική Γερουσία, μετά την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση κατά την οποία 156 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, 140 κατά και 16 απείχαν.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή, με 321 ψήφους υπέρ (από 630).

Το μέλλον της κυβέρνησης όμως παραμένει αβέβαιο, καθώς στη Γερουσία δεν διασφάλισε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία 161 ψήφων. Δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι, επιμένουν να ζητούν πρόωρες εκλογές. Μιλώντας στο RAI ο Σαλβίνι είπε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει πλειοψηφία και στέκεται στα πόδια της χάρη σε άτομα που αλλάζουν πλευρές».

Ο Κόντε ξεκίνησε από χτες επαφές, καταρχάς με τους εναπομείναντες κυβερνητικούς του εταίρους, δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), τα «Πέντε Αστέρια» και το μικρό κεντροαριστερό LeU, αλλά όχι μόνο. Ενδεικτικό των διεργασιών είναι ότι στη Γερουσία έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δύο γερουσιαστές της κεντροδεξιάς «Φόρτσα Ιτάλια», που τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν σταθερά με τη «Λέγκα». Επίσης ότι η «Ζωντανή Ιταλία» (IV) του Ματέο Ρέντσι, που την περασμένη βδομάδα αποχώρησε από την κυβέρνηση, και στις δύο συνεδριάσεις δεν καταψήφισε αλλά προτίμησε την αποχή. Μια σειρά στελέχη της ήδη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίζουν νομοσχέδια της κυβέρνησης κατά περίπτωση.

Ο πρόεδρος του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, δήλωσε ότι αποφεύχθηκε «μια διολίσθηση στο σκότος» και ότι τώρα «πρέπει να εργαστούμε για τον πολιτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης», «για την ενίσχυση της κυβερνητικής ισχύος».

Στο μεταξύ ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για το ευρώ, εξέφρασε την ελπίδα «η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία να μη θέσει σε κίνδυνο τη δουλειά με το ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης, γιατί η Ιταλία είναι που θα έχει το μεγαλύτερο όφελος από αυτό και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι που προορίζονται γι' αυτήν θα φτάσουν στη χώρα, καθώς είναι πολύ σημαντικοί για την ανάκαμψή της».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Επιθέσεις ισραηλινών αρμάτων μάχης

Από τις επιχειρήσεις των δυνάμεων καταστολής με τη ρίψη χημικών
Από τις επιχειρήσεις των δυνάμεων καταστολής με τη ρίψη χημικών
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Επιχείρηση σε μεθοριακές περιοχές της νότιας Λωρίδας της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ πραγματοποίησαν μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτης ισραηλινά άρματα μάχης, βομβαρδίζοντας θέσεις του ένοπλου βραχίονα της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς» με πρόσχημα την αναίμακτη εκτόξευση ρουκέτας.

Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας στη Γάζα ανέφεραν τουλάχιστον τρεις βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε εγκαταστάσεις της «Χαμάς» σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις δύο ρουκετών, που κατέπεσαν σε αυτή την περίπτωση στη Μεσόγειο, κοντά στην Ασντότ, πόλη που απέχει περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τέλος, χτες Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις πρόσφατες πληροφορίες για απαγόρευση πρόσβασης στα σχολεία της ισραηλινής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Μπι Τσέλεμ», επειδή χαρακτήρισε τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής των Παλαιστινίων «κράτος Απαρτχάιντ». Ο διευθυντής της οργάνωσης Χαγκάι αλ Αντ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο με αφορμή έκθεση της οργάνωσης, τόνισε πως «πλέον μεταξύ Μεσογείου και Ιορδάνη ποταμού δεν υπάρχουν δυο καθεστώτα (ένα ισραηλινό, ένα παλαιστινιακό) αλλά μόνο ένα, που εργάζεται για να αναπτύξει και να σταθεροποιήσει την υπεροχή μιας ομάδας πάνω σε μια άλλη, των Εβραίων επί των Παλαιστινίων».

Επίσης χτες έγινε γνωστό ότι μια νεαρή εγκυμονούσα μητέρα έχασε το έμβρυό της, αφού την περασμένη Πέμπτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας δεχτεί χημικά από τις δυνάμεις της ισραηλινής κατοχής σε χωριό ανατολικά της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, όπου συχνά υπάρχουν επιχειρήσεις κατά Παλαιστινίων με διάφορα προσχήματα.

Επαφές Ακάρ και στην Αρμπίλ

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία και να σταθούμε ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ με αποφασιστικότητα», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, και κατά τις επαφές που είχε στην Αρμπίλ (του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν) μετά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη, όπου είχε συναντήσεις με την κεντρική ιρακινή ηγεσία.

Συνοδευόμενος από τον επιτελάρχη, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Ακάρ συνάντησε τον πρωθυπουργό της «Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Ιράκ», Μασρούρ Μπαρζανί, αλλά και τον πρώην ηγέτη του Ιρακινού Κουρδιστάν και αρχηγό του (τοπικού κυβερνώντος κόμματος) PDK-I, Μασούντ Μπαρζανί.

Μεταξύ άλλων επιδοκίμασε τα αποτελέσματα της συνεργασίας ως προς την «αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους"» - που βέβαια δημιουργήθηκε με στήριξη και της Αγκυρας αλλά εκ των υστέρων κρίθηκε πιο συμφέρουσα η «αντιμετώπισή» του - και ζήτησε ενίσχυση αυτής της συνεργασίας για την «εξουδετέρωση» και των «υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων», εννοώντας καταρχάς το ΡΚΚ.

«Το πραγματικό πρόσωπο της οργάνωσης ΡΚΚ βλέπουν με σαφέστατο τρόπο πολλοί άνθρωποι στο Ιράκ (...) Δεν εκπροσωπεί το λαό της περιοχής, τους Κούρδους αδερφούς μας, αντίθετα τους αδικεί», ισχυρίστηκε και επέμεινε ότι η χώρα του θέλει να συνεισφέρει αποφασιστικά στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Στάθηκε ακόμα στην ανάγκη «να διασφαλίσουμε τη συνοριακή μας ασφάλεια και να ζήσουμε μέσα σε γαλήνη με τους γείτονές μας», ενώ χαρακτήρισε θετικές και εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχε σε Αρμπίλ και Βαγδάτη, καταλήγοντας: «Ο κοινός πολιτισμός μας, η ιστορία μας και οι γειτονικές μας σχέσεις μας φορτώνουν σημαντικές ευθύνες».

ΚΙΝΑ
Μεταλλωρύχοι παγιδευμένοι σε στοά

Από τις 10 Γενάρη μένουν παγιδευμένοι 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης 11 μεταλλωρύχοι που εγκλωβίστηκαν σε στοά, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο ορυχείο όπου δούλευαν, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Χουσάν της δυτικής Κίνας.

Η πρώτη επαφή μαζί τους έγινε μια βδομάδα μετά, στις 17 Γενάρη, όταν διασώστες που αναζητούσαν ίχνη ζωής ένιωσαν «τράβηγμα» σε σκοινί που είχαν ρίξει σε μία τρύπα και μετά διαμορφώθηκε γραμμή επικοινωνίας. Τη Δευτέρα 18 Γενάρη, διασώστες κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο που βρίσκονται οι εργάτες, χωρίς όμως να εντοπίσουν επακριβώς τη θέση τους.

Ενας από τους εργάτες φέρεται να βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση και άλλοι δύο φαίνεται ότι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Οι οκτώ από αυτούς φέρονται να είναι καλά στην υγεία τους, αν και πολύ εξαντλημένοι. Σε κοντινή τους απόσταση εντοπίστηκε ακόμα ένας. Συνολικά στη στοά δούλευαν 22 άτομα, η τύχη των 10 μένει άγνωστη.

Καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης, ιατρικά εφόδια και τρόφιμα έφτασαν στους παγιδευμένους μέσα από ένα στενό άνοιγμα που δημιουργήθηκε, ενώ εκείνοι με τη σειρά τους έστειλαν σημείωμα τονίζοντας: «Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια διάσωσης δεν θα σταματήσει».

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο τέτοια εργατικά δυστυχήματα σε ορυχεία είναι ιδιαίτερα συχνά στην Κίνα, όπου η εξάπλωση και εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής έχει όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο στους όρους εργασίας.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Εκκληση για τον τερματισμό των ξένων παρεμβάσεων στις υποθέσεις της Λιβύης απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμεντ Αμπούλ Γάιτ, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστήριξε ακόμη ότι οι διαδοχικές και σημαντικές εξελίξεις στη Λιβύη θα μπορούσαν να την φέρουν πιο κοντά στη λήξη της κρίσης και της διαίρεσης από την οποία υποφέρει.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Συνεχίστηκαν χτες για πέμπτη μέρα οι διαμαρτυρίες νέων κυρίως που εκφράζουν την οργή τους για τη ραγδαία επιδείνωση της ζωής τους και η κρατική καταστολή εναντίον τους. Η καπιταλιστική κρίση στην οποία η πανδημία λειτουργεί ως καταλύτης, έχει οδηγήσει σε έξαρση της φτώχειας και της πολυετούς ανεργίας, ειδικά στους νέους που δεν βλέπουν προοπτική. Οι κινητοποιήσεις συνέπεσαν με τη δέκατη επέτειο από τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη», που «πάτησε» πάνω στη λαϊκή οργή και χειραγωγήθηκε από την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών χτες, κοντά σε ναυτική ακαδημία της Δυτικής Λιβύης, προκάλεσε το θάνατο τριών ατόμων, τον τραυματισμό δύο αξιωματικών σε περιοχή που απέχει 24 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη.

ΓΑΛΛΙΑ
Αντιδράσεις για υπόθεση αιμομιξίας

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στη Γαλλία η λεγόμενη «υπόθεση Ντιαμέλ», που στάθηκε αφορμή να έρθει στη δημοσιότητα ακόμα μια φορά η σαπίλα της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο και στη χώρα μας, μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου και άλλων αθλητριών.

Η υπόθεση αφορά την κακοποίηση που υπέστη (πριν μια 25ετία περίπου) ο γιος της γυναίκας του συνταγματολόγου, ακαδημαϊκού και πρώην ευρωβουλευτή (με το Σοσιαλιστικό Κόμμα) Ολιβιέ Ντιαμέλ από τον ίδιο. Τις καταγγελίες έκανε η αδελφή του θύματος, Καμίλ Κουσνέρ, (που είναι και κόρη τού επί σειρά ετών υπουργού Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ) μέσα από ένα βιβλίο που δημοσίευσε πρόσφατα. Αν και ο Ντιαμέλ δεν είχε βιολογική σχέση με το θύμα, στη Γαλλία τέτοιες υποθέσεις θεωρούνται αιμομιξία και η υπόθεση αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών σε τέτοιες περιπτώσεις.

Την περασμένη βδομάδα παραιτήθηκε από επικεφαλής Επιτροπής για τη σεξουαλική βία εις βάρος των παιδιών η Ελίζαμπεθ Γκουιγκού, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και στενή φίλη του Ντιαμέλ, που δήλωσε ωστόσο ότι δεν ήξερε τίποτα για την υπόθεση.

Ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες από θύματα κακοποίησης, όπως αυτή του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος LREM Μπρούνο Κεστέλ, που δήλωσε ότι κι αυτός έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης σε ηλικία 11 ετών.

Σύμφωνα με κοινωνιολόγους από το πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, «μεταξύ 2% και 5% των ενηλίκων έχουν βιώσει αιμομικτική σεξουαλική βία στην οικογένειά τους και το κοντινό τους περιβάλλον, κατά την παιδική τους ηλικία (...) Συναναστρεφόμαστε όλοι θύματα και θύτες χωρίς να το γνωρίζουμε (...) η σιωπή είναι συστατικό στοιχείο της αιμομιξίας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρήξεις σε εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονη ανησυχία στους κατοίκους παρακείμενων περιοχών προκάλεσαν αργά το απόγευμα της Τρίτης οι πληροφορίες για τουλάχιστον δύο εκρήξεις σε εργοτάξιο του υπό ανέγερση πυρηνικού σταθμού Ακουγιού στην Τουρκία.

Από τα ωστικά κύματα αναφέρθηκαν υλικές ζημιές σε κατοικίες και θερμοκήπια της περιοχής, ενώ δεν έγινε γνωστό άμεσα κανένα στοιχείο για τις συνθήκες και τις αιτίες του περιστατικού.

Ο νομάρχης της περιοχής Μερσίνα δήλωσε ότι συνεργεία θα ξεκινήσουν σήμερα την καταγραφή των υλικών ζημιών και ότι θα διεξαχθεί έρευνα από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ