ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στους δρόμους απαντούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Συλλαλητήριο σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, με αιχμή την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Παιδεία και το άνοιγμα σχολείων και σχολών με μέτρα ασφαλείας

Στην πολιτική της κυβέρνησης που φέρνει το ένα μετά το άλλο τα αντιδραστικά μέτρα στην Παιδεία, που χτυπά μορφωτικά δικαιώματα και τους αγώνες για τη διεκδίκησή τους και αφήνει αθωράκιστα στην πανδημία σχολεία και σχολές, απαντούν φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι που σήμερα βγαίνουν στο δρόμο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Ενώνουν τις φωνές τους στα αιτήματα να λειτουργήσουν σχολεία και σχολές με όλα τα αναγκαία μέτρα, ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθείται και υψώνει νέους φραγμούς στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στη φοίτηση, που εισάγει νέα αντιδραστικά μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, απευθύνουν 25 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες και καλώντας «με τα 30 εκατομμύρια να ανοίξουν οι σχολές! Οχι σε αστυνομία και διαγραφές!». Το σημερινό συλλαλητήριο αποτελεί σταθμό σε ένα πρόγραμμα δράσης που απλώνεται και την επόμενη βδομάδα, με κινητοποιήσεις, δράσεις ενημέρωσης και διεκδίκησης με κυρίαρχα αιτήματα: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Οχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Οι φοιτητές μετά από σύσκεψη που έκαναν προχτές όρισαν νέους αγωνιστικούς σταθμούς για την επόμενη βδομάδα, στις 27 Γενάρη στο υπουργείο Παιδείας και στις 28 Γενάρη και πάλι στα Προπύλαια.

Στα συλλαλητήρια συμμετέχει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιώντας στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Με αιχμή τα αναγκαία μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων και καταδικάζοντας τις νέες ρυθμίσεις, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ) και η ΟΛΜΕ δίνουν ραντεβού στα Προπύλαια, συνεχίζοντας τη δράση που ξεδίπλωσαν το προηγούμενο διάστημα.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής επίσης καλεί σήμερα στα Προπύλαια, απαιτώντας «να σταματήσει η κυβέρνηση το σχεδιασμό της για νομοσχέδια και να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των σχολείων μας, που έχουν οξυνθεί ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας». Αντίστοιχα η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καλεί στις κινητοποιήσεις και εναντιώνεται «στην προσπάθεια να θεσμοθετηθούν μέτρα τα οποία αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας αφενός ως πειραματόζωα, αφετέρου ως εν δυνάμει εγκληματίες οι οποίοι χρήζουν αστυνόμευσης και καταστολής».

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, οι μαθητές συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ παράλληλα διοργανώνουν και κατά τόπους κινητοποιήσεις σε δήμους της Αθήνας, με κεντρικά αιτήματα να ανοίξουν τα σχολεία και να είναι ασφαλή, καμία αλλαγή στις πανελλαδικές, ειδικά για τους φετινούς υποψηφίους, απόσυρση της «τράπεζας θεμάτων», ισότιμη πρόσβαση όσο συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση. Τέτοια μαθητικά ραντεβού δίνονται: Στο δημαρχείο Αγίων Αναργύρων στις 12 μ., στο δημαρχείο Μενιδίου στη 1.30 μ.μ., στα Φανάρια Βλάχου στη Νέα Φιλαδέλφεια - Μεταμόρφωση στη 1 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα στις 1.45 μ.μ., στην πλατεία ΙΚΑ στο Μπραχάμι στη 1 μ.μ., στο δημαρχείο Καισαριανής στις 12 μ., στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά στη 1 μ.μ. και στην πλατεία Περάματος στη 1 μ.μ.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση καταδικάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, με πολλά από αυτά να καλούν και σε συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Πάτρας, Ιωαννίνων, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Δέρματος, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΠΑΕ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Τύπου και Χάρτου, ΟΤΑ Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, τα Σωματεία Εργαζομένων στη «Mellon» και στη «First Data».

Στα σημερινά συλλαλητήρια καλεί και η ΟΓΕ, δηλώνοντας τη στήριξή της στις πολύμορφες κινητοποιήσεις φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Τέλος, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με ανακοίνωσή της «ενώνει τη φωνή της με τα παιδιά μας, τους φοιτητές - σπουδαστές και μαθητές που αγωνίζονται ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά, αντιδραστικά - κατασταλτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την Παιδεία».


Πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Στις 5.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, το αγωνιστικό ραντεβού της Θεσσαλονίκης

Μαχητική απάντηση στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας θα δώσουν σήμερα εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές και στη Θεσσαλονίκη, μέσα από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν και εργατικά σωματεία της περιοχής.

Μπροστά στο συλλαλητήριο, χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων με στόχο την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, Παιδαγωγικού, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ, καθώς και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), συνυπέγραψαν το κάλεσμα που συντάχθηκε από τη σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην παραπέρα συλλογή υπογραφών από φοιτητικούς συλλόγους.

Παράλληλα, από τη συζήτηση δεν έλειψε η μεταφορά πείρας από τη δράση του προηγούμενου διαστήματος, σε ιδιαίτερες συνθήκες. Ξεχώρισαν η αγωνιστική πείρα των εργολαβικών εργαζομένων στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη, οι οποίοι κατάφεραν μετά από κινητοποιήσεις να επαναπροσληφθούν, όπως μεταφέρθηκε από εκλεγμένο στο ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ, αλλά και η τοποθέτηση που αφορούσε το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά που καταγγέλθηκαν στο ΑΠΘ.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι πέρα από τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου αποφάσισαν κινητοποιήσεις στο χώρο των πανεπιστημίων τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Γενάρη, και μέρα ενημέρωσης των φοιτητών για το νομοσχέδιο την Τετάρτη 27 Γενάρη.

Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με εκπαιδευτικούς συνέχισαν και χτες τις εξορμήσεις έξω από Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενημέρωση για το νέο νομοσχέδιο και την οργάνωση της πάλης για διεκδίκηση μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς την ολοήμερη δράση, με πανό μαθητών έξω από τα σχολεία, παρεμβάσεις σε δήμους, περιφέρειες, Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμα και αποχές από την τηλεκπαίδευση, με κορύφωση το απογευματινό συλλαλητήριο.

Σε άλλες πόλεις

Στην Πάτρα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ, Μηχανολόγων, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων, Μαθηματικού, ΣΕΥΠ, Διοίκησης Επιχειρήσεων και ΣΟΦΕΠΠ καλούν σε συλλαλητήριο μαζί με εργαζόμενους και μαθητές, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Παράλληλα, οι Σύλλογοι προγραμματίζουν σύσκεψη συντονισμού αύριο Παρασκευή.

Στη Λάρισα, αγωνιστική κινητοποίηση στη 1 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου, πραγματοποιούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και η Ενωση Γονέων της πόλης.

Στον Βόλο, σε συμβολική κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν στη 1 μ.μ. οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής, ΠΤΕΑ και Μηχανολόγων Μηχανικών. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου.

Στα Τρίκαλα, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούν στη 1.30 μ.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα Γιάννενα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Φυσικού, ΒΕΤ, Νηπιαγωγών και Ιστορικού - Αρχαιολογικού, μαζί με την Ενωση Γονέων της πόλης, εργατικά σωματεία και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, καλούν σε συγκέντρωση στην Περιφέρεια στις 5.30 μ.μ.

Στα Χανιά, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Εστιακών Φοιτητών, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου και ο ΦΣ του ΕΛΜΕΠΑ καλούν στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στην Ξάνθη, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών καλεί σε κινητοποίηση στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία μαζί και με τον Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης, τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής και την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων. Καλεί επίσης σε Γενική Συνέλευση τα μέλη του, για να αποφασίσουν τη συνέχεια της δράσης τους το επόμενο διάστημα, αύριο Παρασκευή στις 2 μ.μ. έξω από τη Λέσχη των Εστιών.

Στην Κομοτηνή, ο Φοιτητικός Σύλλογος Κοινωνικής Διοίκησης καλεί στον πεζόδρομο Βενιζέλου στις 5.30 μ.μ., μαζί με την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και τον Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης.

Στην Καβάλα, σε κινητοποίηση καλεί ο Σύλλογος Εστιαζόμενων Φοιτητών ΔΙΠΑΕ Καβάλας (πρώην ΤΕΙ) στις 2 μ.μ. στην Αντιπεριφέρεια, από κοινού με τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ