ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Παρόλες περί «νίκης της δημοκρατίας» σε ένα σάπιο σύστημα

Ο Μπάιντεν στη χτεσινή ορκωμοσία

Copyright 2021 The Associated

Ο Μπάιντεν στη χτεσινή ορκωμοσία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η χτεσινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Δημοκρατικών του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις ήταν διαφορετική λόγω συνθηκών (στρατός στους δρόμους μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του απερχόμενου Προέδρου Τραμπ και λόγω της καταστροφικής πορείας της πανδημίας με σημαίες αντί για κόσμο) αλλά και ίδια. Γιατί πίσω από τα μεγάλα λόγια περί «νίκης της δημοκρατίας, ενότητας, συμφιλίωσης» δεν μπορεί να κρυφτεί ότι η επιδίωξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης θα έχει τα ίδια θύματα, τα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Οσο κι αν επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί η πολυεθνοτική σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με την ινδοτζαμαϊκανή αντιπρόεδρο Χάρις, ή το σόου με τις «σταρ» Lady Gaga και την Λατίνα Τζένιφερ Λόπεζ, η οποία ζήτησε στα Ισπανικά «ισότητα και δικαιοσύνη», δεν μπορούν να κρυφτούν οι τεράστιες ταξικές κοινωνικές αντιθέσεις, η φτώχεια, η ανεργία που πλήττει εκατομμύρια λαϊκούς ανθρώπους, που ήταν αυτοί που πάνω από 408.000 πέθαναν από την πανδημία, τη στυγνή εκμετάλλευση των εκατομμυρίων μεταναστών.

Ξέροντας αυτή την πραγματικότητα, η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει - αυτό δείχνει η υπογραφή των πρώτων διαταγμάτων από τον Μπάιντεν - με κάποια μέτρα μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης και επεκτατικής πολιτικής (επιδόματα, δημοσιονομική χαλάρωση, ανοχή στην εξόφληση δανείων κ.ά.) να χειραγωγήσει τον λαό με προσωρινές λύσεις που κυρίως στοχεύουν στο να μπει μπροστά η καπιταλιστική οικονομία σε περισσότερους κλάδους και μέσω του σχεδίου της «πράσινης οικονομίας» να δοθεί διέξοδος σε συσσωρευμένα κεφάλαια.

Ταυτόχρονα, οι αναφορές στην πρώτη ομιλία του νέου Προέδρου, ότι «θα ηγηθούμε διά του παραδείγματος της ισχύος, αλλά θα δείξουμε την ισχύ του παραδείγματος» και ότι «οι ΗΠΑ θα είναι αξιόπιστος εταίρος ευημερίας και ειρήνης», αποσκοπούν να στείλουν μήνυμα και προς συμμάχους και προς αντίπαλους για σκληρά παζάρια, κυρίως προς την Κίνα, που οι ΗΠΑ βλέπουν ότι απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Οσο για τις αναφορές ενάντια στον «λευκό ρατσισμό» σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, έχουν ακουστεί και στο παρελθόν από άλλους Προέδρους και τον πρώτο Αφροαμερικανικό, τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως οι ανισότητες παραμένουν για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, το μήνυμα «συμφιλίωσης» της νέας κυβέρνησης που θέλει να εμπεδωθεί και ως ...ταξική συναίνεση, αφορά τις μερίδες του κεφαλαίου και όχι τα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, παρά την απουσία του Τραμπ στη χτεσινή τελετή, ήταν εκεί ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι και επιλεγμένοι επιχειρηματίες και παράγοντες. Επίσης οι εξαγγελίες για καταπολέμηση της «εσωτερικής τρομοκρατίας», εννοώντας τους οπαδούς του Τραμπ και «κάθε βία», από τη μια δεν μπορούν να αποτρέψουν τις υπαρκτές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις που εκφράστηκαν και στις πρόσφατες επεισοδιακές εκλογές και, από την άλλη, στοχεύουν κυρίως σε όσους πραγματικά αμφισβητούν το σύστημα εκμετάλλευσης, που βαφτίζεται δημοκρατία ενώ ματώνει τόσο τον αμερικανικό λαό όσους και τους λαούς του πλανήτη με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Η τελευταία ρήση στην ομιλία του Μπάιντεν, «ο Θεός ευλογεί τα στρατεύματά μας», είναι ενδεικτική.

Τα πρώτα πάντως διατάγματα που υπέγραψε χτες ο Μπάιντεν ήταν η επαναφορά των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου αποφασίστηκε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, να εκπροσωπήσει τη χώρα.

Η αποχώρηση Τραμπ

Στοιχείο της έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης είναι και ο τρόπος που αποχώρησε ο Ντ. Τραμπ, που εκφράζει συγκεκριμένα τμήματα της αστικής τάξης. Στο τελευταίο διάγγελμά του, ο Τραμπ προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, προειδοποιώντας ότι... «το κίνημα που ξεκινήσαμε μαζί είναι μόνο η αρχή!». Ηδη διαρρέεται ότι αυτό θα λέγεται «Πατριωτικό Κόμμα» και μέσω διαδικτύου συλλέγονται υπογραφές. Τέτοιες κινήσεις εντείνουν τις υπαρκτές αντιπαραθέσεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της απερχόμενης πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, την Τρίτη το βράδυ κατηγόρησε ευθέως τον πρώην Πρόεδρο ότι υποκίνησε την εισβολή όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη. Πάντως ο Τραμπ στην τελευταία παρέμβασή του πριν αποσυρθεί στη Φλόριντα, εκτός από το ότι καυχήθηκε για τα έργα του, αναφέρθηκε στη συγκρότηση ενός «μετώπου κατά της Κίνας» και ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση καλή επιτυχία. Ταυτόχρονα, φρόντισε να δώσει χάρη ή να μειώσει τις ποινές φυλάκισης σε 143 άτομα, μεταξύ των οποίων ο ακροδεξιός Στίβεν Μπάνον που ήταν επικεφαλής στην προεκλογική του εκστρατεία.

Κίνα και Ρωσία «κλειδωμένες» στα σκόπευτρα...

Αποκαλυπτικές για τη συνέχιση της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και μετά την αλλαγή σκυτάλης είναι οι δηλώσεις που κάνει από τη Δευτέρα ο προτεινόμενος νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την ακρόασή του στη Γερουσία. Ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπιση της Κίνας είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι συμφωνεί με τη σκληρότερη προσέγγιση από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά διαφωνεί στην τακτική. Είπε χαρακτηριστικά:

«Οι Κινέζοι είναι πολύ πιο αποφασιστικοί στην εκδήλωση της επιδίωξής τους να γίνουν η ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο, η χώρα που θέτει τους κανόνες, τα μέτρα, και να προωθήσουν ένα μοντέλο που ελπίζουν ότι και άλλες χώρες και λαοί θα ακολουθήσουν».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα τηρήσει εκ νέου τις δεσμεύσεις της. Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Συνεχίζοντας είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει μία παράταση της συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών «New START» με τη Ρωσία, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη χρονική διάρκεια της παράτασης που θα επιδιώξει.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα επιστρατεύσει κάθε πιθανό «μοχλό πίεσης» για την αποτροπή του νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, «Nord Stream 2».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τη χαρακτήρισε «στρατηγικό σύμμαχο», διαψεύδοντας την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα που εναποθέτουν την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Φυσικά, με το βλέμμα στους μεγάλους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, έκρινε ότι «δεν είναι αποδεκτό» η Αγκυρα «να ευθυγραμμίζεται με έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση θα μελετήσει αν απαιτείται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας για τους «S-400».

Εσπευσε επίσης να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και θα διατηρήσει εκεί την πρεσβεία της.

Τέλος, διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Βενεζουέλας, αναγνωρίζοντας ως Πρόεδρό της τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό, όπως είχε κάνει και η κυβέρνηση Τραμπ.

Οι πρώτες αντιδράσεις από ΕΕ και Ιράν

Σύσφιξη των διατλαντικών δεσμών θέλουν οι επικεφαλής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που χαρακτήρισαν «φίλο της Ευρώπης» τον Μπάιντεν.

Ο Μισέλ κάλεσε σε συνεννόηση πάνω σε πέντε προτεραιότητες - την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, την καταπολέμηση της Covid-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη με ψηφιακό μετασχηματισμό και τις από κοινού προσπάθειες για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Τις αυταπάτες ότι η αλλαγή Μπάιντεν δήθεν θα βοηθήσει και τους λαούς καλλιεργούν και άλλοι ηγέτες κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση της κυβέρνησης του Ιράν, που ξορκίζοντας τον «τύραννο» Τραμπ, ευελπιστεί οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 και δηλώνει ότι αν αυτό συμβεί, «θα σεβαστούμε κι εμείς πλήρως τις δεσμεύσεις μας βάσει αυτής».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θα διαψευστούν όσοι καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες για τον Μπάιντεν

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «Ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και τρέχουσα πολιτική κατάσταση» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την ομιλία του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη. Η ομιλία έχει ως εξής:

«Η σχεδιασμένη εισβολή ακροδεξιών αντιδραστικών δυνάμεων στο Καπιτώλιο, αλλά και ο τραγέλαφος που προηγήθηκε στις αμερικάνικες εκλογές, εκθέτουν όλους όσοι πέφτουν από τα σύννεφα για τη λεγόμενη "αμερικάνικη δημοκρατία". Αυτή των δεκάδων πολέμων, διαμελισμών χωρών, πραξικοπημάτων, ανατροπών εκλεγμένων κυβερνήσεων με αιματοχυσίες λαών, τόσο με κυβερνήσεις Ρεπουμπλικάνων, όσο και με κυβερνήσεις Δημοκρατικών. Και με τους δύο, ο αμερικανικός λαός βιώνει διαχρονικά εκμετάλλευση, ανεργία, καταστολή, ρατσισμό.

Το βάθος της σήψης μιας κοινωνίας σε βαθιά παρακμή βρίσκεται πέρα από τη διαχείριση Τραμπ, ενώ πολύ σύντομα θα διαψευστούν κι όσοι καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες για φιλολαϊκή διαχείριση Μπάιντεν, ισχυριζόμενοι και ότι θα βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα. Τα περί τραμπισμού δεν μπορούν να απενοχοποιήσουν το ίδιο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα με τις αγιάτρευτες αντιθέσεις του, την ταξική πόλωση. Ολα αυτά συνδέονται άμεσα με τα οξυμένα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ από την Κίνα, τους ανταγωνισμούς με την ΕΕ.

Οι λαοί σε επαγρύπνηση να μην πληρώσουν την κρίση στις ΗΠΑ με νέο γύρο όξυνσης της επιθετικότητας και κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Προσβλέπει σε παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων

Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο για την ορκωμοσία του ήταν ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης. Σε συγχαρητήριο μήνυμά του για την ορκωμοσία του Μπάιντεν ανέφερε ότι «με ανανεωμένη αισιοδοξία» η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην «παραπέρα ενίσχυση» των διμερών «δεσμών». Αυτών που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Για «σημαντική μέρα, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά για όλο τον κόσμο», έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε χτες η αμερικάνικη πρεσβεία με αφορμή την ορκωμοσία και στο πλαίσιο της καμπάνιας της για τα 200 χρόνια των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας, εκφράζοντας τη βεβαιότητά της ότι «οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών θα καταστούν ακόμη πιο ισχυρές» και τις ευχές «η θητεία του Προέδρου Biden να συμβάλει καθοριστικά στην επούλωση των τραυμάτων που επέφερε η 6η Ιανουαρίου στους αμερικανικούς θεσμούς». Στην εκδήλωση αυτή, με αναφορές στη δημοκρατία, που γεννήθηκε στην Ελλάδα, στην αμερικανική αστική επανάσταση, «ξεπλύθηκε» όλη η διαχρονική εγκληματική δράση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, των πολέμων, των επεμβάσεων, των πραξικοπημάτων, της καταλήστευσης του πλούτου των λαών.

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, εξήρε τις διατλαντικές σχέσεις και τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ